Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Aki egészségesen szeretne mostantól étkezni az csatlakozzon!segítsünk egymásnak! fórum

Aki egészségesen szeretne mostantól étkezni az csatlakozzon!segítsünk egymásnak! (beszélgetős fórum)


1 2
2010. febr. 10. 18:17

Sült köles karfiollal


Hozzávalók:

150 g köles,

3 dl víz,

1 karfiol,

150 g champion vagy párolt csíra (pl. csicseriborsó),

2 evőkanál zöld fűszer (petrezselyem, kapor), Herbamare füszersó,

babérlevél,

reform margarin/vaj,(ghi)

1 nagy fej hagyma,

2 evőkanál reszelt sajt.


Elkészítés:

A vizet felforraljuk a fűszersóval és a babérlevéllel, majd beleszórjuk a kölest, és ismét felforraljuk.

Lefedve kis lángon kb. 10-15 percig főzzük, majd még 15 percig állni hagyjuk. A kölest ne keverjük meg.


A karfiolról szedjük le a rózsáit, és kevés vízben főzzük a fűszersóval egészen puhára.

A hagymát vágjuk karikákra, és a zsiradékban kissé pirítsuk meg.

Ezután vegyük ki a zsiradékból és a felszeletelt gombát vagy a lecsepegtetett csírákat pároljuk meg benne egy kis tamarival fűszerezve.

Mindezt keverjük a kölesbe 1 evőkanál vajjal, és adjuk hozzá a finomra vágott zöld fűszereket.

Egy kivajazott felfújtformába beletesszük, és a tetejére helyezzük a karfiolt. A megmaradt vizet ráöntjük, megszórjuk reszelt sajttal és vajdarabkákat teszünk a tetejére.


200 °C-on 10-15 percig sütjük.

42. 4b6a2525df (válaszként erre: 41. - FormáSan)
2010. febr. 10. 15:52
Szivesen, kérdezz nyugodtan, ha tudok segitek:)
41. FormáSan (válaszként erre: 40. - 4b6a2525df)
2010. febr. 10. 13:58
köszönöm!
40. 4b6a2525df (válaszként erre: 36. - Elfelejtett jelszó)
2010. febr. 10. 13:40

A Kollath-reggeli

Még este 1 dl vízben (nem tejben!) 30-40 grammnyi (3-4 evőkanál) búza- vagy rozspelyhet (+ szezám- és lenmagpelyhet) áztass be. Az éjszakai erjedés közben vegyi átalakulás megy végbe a beáztatott anyagban. Ennek tulajdonítható a Kollath-reggeli tápértéke.


Szintén még este áztass be kevés vízbe kb. 15 gramm mazsolát, vagy másfajta vágott aszalt gyümölcsöt: fügét, szilvát, körtét, datolyát stb. Reggel a kettőt egy edénybe öntsd össze és apríts vagy reszelj bele 1 almát (kb. 100 g) vagy más gyümölcsöt (eper, cseresznye, szilva, barack) a vidék és évszak szerint. Adj hozzá két evőkanál mákot, egy kiskanál mézet, 1 evőkanál apróra vágott diót (mogyorót, napraforgót stb.) vagy mandulát, ezenkívül 1-2 kanál citromlevet.



Béltisztítás:


1o dkg kókusz

1o dkg tökmag

1o dkg szezám mag

1o dkg lenmag

1o dkg fahéj

1o dkg napraforgómag

1o dkg mandula


a magvakat apróra daráljuk.

Minden nap fogyasztjuk, legjobb vacsora helyett, de a főszabály az hogy 2 órával a fogyasztása előtt semmi más táplálékot ne fogyasszunk. Joghurttal, tejjel fogyasztjuk, egy alkalommal egy evőkanálnyit. Ezt a mennyiséget ha elfogyasztjuk utánna szünetet kell tartani minimum 5 hetet. A második kúra után elég ha évente egyszer elvégezzük a nagy tisztítást. A keverék letisztítja a bélfalat. Egészségetekre


A szétválasztós nálam azt jelenti, hogy egy étkezésen belül nem eszem együtt, fehérjét és szénhidrátot, és 2 étkezés között 3 órának el kell telnie, ezidő alatt csak vizet, teát fogyasztok.


Pl sült csirkemellet vegyes zöldsalátával eszem ebédre, amire balzsamesetet teszek. Ámbár most felfedeztem egy mézes mustárt, abból is teszek rá egy keveset.

Vagy zöldséges rizst készitek. Barnarizst főzök és szeretem a Findus márkájú zöldségeket, Van párolós és wokkos vűltozat. A barna rizsből (lustaságból az előfözöttet veszem) Megfőhök egy zacskóval, plusz egy finduszt megpárolok, összekeverem és 2 részre osztom.


De szoktam csinálni olyat is,hogy 25 dkg savanyúkáposztát és 2 almát (amit felkockázok) wokban megpárolom pálmaoljon. Először az almakockákat sütöm, majd ráteszem a káposztát és azzal is sütöm. Rosobn csirkemellhez nagyon finom, a hötőben akár 2 hétig is eláll.


Pálmaoljat a bioboltban lehet venni. Fél kg kb 600 ft, és nagyon sokáig elég. Azért kiló, mert kb 25 fok melegig ugy néz ki mint a zsir.

39. FormáSan (válaszként erre: 37. - Elfelejtett jelszó)
2010. febr. 10. 12:33

Szia, menjél vissza a legelejére, ott vannak nagyon jó kistanácsok az egészséges táplálkozáshoz! Magam is ott irtam, meg még sokan mások és recepteket is irtak be!

De ha gondolod szivesen segitek, igaz én is magamtól tanultam, meg a leányom diétázni akart és itt a neten olvastam össze a tudományom!

38. FormáSan (válaszként erre: 35. - 4b6a2525df)
2010. febr. 10. 12:30
Ezeket nem ismerem! Kicsikét kisegitenél, hogy tudjam mik is ezek?
37. Elfelejtett jelszó (válaszként erre: 33. - Pinki87)
2010. febr. 10. 12:02
nekem is ez a gondom, hiába vannak jó receptjeim főzni nem tudok igy sosem sikerül egyik sem :s
2010. febr. 10. 12:02
Mit jelent a szétválasztós a Kolláth reggeli? Ezek nekem ismeretlenek. A béltisztítós magkeverék se teljesen tiszta. Napraforgó, tökmag?
2010. febr. 10. 10:32

Reggeli: Kolláth reggeli

tizórai gyümölcs

ebéd: szétválasztós

uzsonna gyümölcd

vacsora: joghurt béltisztitós magkeverékkel

34. 4b6a2525df (válaszként erre: 33. - Pinki87)
2010. febr. 10. 10:30
Minek hol állj neki?
2010. febr. 9. 19:44
vmi recept ötlet?nekem gőzöm sincs hol álljak neki
2010. febr. 9. 19:42
tényleg jó receptek!köcce
31. Elfelejtett jelszó (válaszként erre: 29. - 4b6a2525df)
2010. febr. 9. 17:08
Húú nagyon köszönjük ezt a sok remek receptet!
30. Elfelejtett jelszó (válaszként erre: 14. - FormáSan)
2010. febr. 9. 17:05
Köszi az ötleteket! :)
2010. febr. 9. 15:37

HILDEGARD KEKSZ


Belső elválasztó mirigyekre hat.


HOZZÁVALÓK:


Ghí

2 kg teljes kiőrlésű tönköly liszt

4-5 csirátlanított tojássárga

Kevés só

3 ek vízben feloldott 1 kk szódabikarbóna

4,5 dkg szerecsendió

4,5 dkg őrölt fahéj

1,5 dkg szegfűbors

3 kanál virágméz



ELKÉSZÍTÉS:


Keksz tésztát készítünk kevés tej hozzáadásával. Az egészet összegyúrjuk és süteményformával kiszaggatjuk. Ízlés szerint díszíthetjük szezámmaggal, dióval. Sütés előtt a sütőt közepes lángos előmelegítjük, 170 fokon 25 percig sütjük. Sokáig eláll.

Vigyázni kell, mert hajlamos a megégésre!


Gyermekek elől zárjuk el, mert erős mirigyserkentő hatása van.


FELNŐTEK is 4-5 db fogyaszthatnk belőle naponta

2010. febr. 9. 15:37

KÖLES


CITROMMAL, MANDULÁVAL, ZÖLD BORSSAL

(Erősíti a vese és a lép csijét és jangját. A test valamennyi szervének vitalitását fokozza.)


HOZZÁVALÓK:


25 dkg köles

1,5 dkg zöld szemes bors

6 dl víz

1 citrom

15 szem mandula

4 ek vaj vagy dióolaj

Őrölt bors, só


ELKÉSZÍTÉS:


A kölest előmelegített lábosba szórjuk, folytonos keverés mellett megpirítjuk.

Amikor barna pöttyök jelennek meg és illata kezd friss kenyérre emlékeztetni, hozzáadjuk a borsot, felöntjük vízzel.

A citromot megmossuk, a héját vékony csíkokban lefejtjük és a köleshez adjuk.

Kb. 20 percig lefedve főzzük, levesszük a tűzről, fedő alatt további 10 percig pároljuk.

Ízlés szerint vajat/ dióolajat keverünk hozzá, tengeri sóval ízesítjük.

2010. febr. 9. 15:36

KUSZKUSZ VAGY QINOA KÁSA


ZÖLDSÉGEKKEL


HOZZÁVALÓK:



- 500 gr. kuszkusz v. qinoa v. bulgur

- 1 csokor menta

- 1 csokor bazsalikom

- 1 citrom leve

- olíva olaj amennyit felvesz

- 1 párolt sárgarépa

- 3-4 db paradicsom

- 3 db paprika

- só


ELKÉSZÍTÉS:


A kuszkuszt gőzön elkészítjük (a qinoát pároljuk), apróra vágjuk a sárgarépát, paradicsomot, paprikát, mentát és bazsalikomot, összekeverjük. Hozzáadjuk az olajat és a citrom levét, 2 órát állni hagyjuk, amíg az ízek összeérnek.



A kuszkusz

észak-afrikai specialitás, az étel alapját házilag készítik. Egyenlő mennyiségű búzadarát és lisztet gyúrnak-forgatnak-ráznak össze kevés sós vízzel addig, amíg a dara átmérője a kétszeresére nem nő és teljesen gömbölyűvé nem válik. Ekkor kevés olajjal locsolják meg. Mivel a munka nagyon fáradságos, a háziasszonyok egyszerre nagyobb mennyiséget készítenek, és a maradékot szétterítik száradni, mint nálunk a gyúrt tésztát.


Qinoa

Köleshez hasonló magjainak semleges íze van, viszont az arra fogékonyaknak üdítő változatosság lehet a szokásos rizs és burgonya helyett. Még az is mellette szól, hogy roppant egészséges, rengeteg fontos vitamint és nyomelemet tartalmaz: különösen gazdag káliumban, magnéziumban, kalciumban, foszforban és vasban, ezenkívül B-vitaminokat, C-, E-vitamint és karotint is tartalmaz.

2010. febr. 9. 15:35

RÉPATORTA KAROBBAL


HOZZÁVALÓK:


3 tk citromlé

1 1/4 pohár mandula-gabonatej

2tk finomra reszelt narancshéj

¾ pohár lágy barna cukor

1 mk vanília

1 1/2 pohár teljeskiörlésű liszt, hajdina, zabpehelyliszt

1 1/2 tk őrölt fahéj

½ tk őrölt szegfűszeg

½ tk só

1 ½ pohár durvára reszelt sárgarépa

½ pohár durvára vágott dió

1 ½ sütőpor

Karob krém: 3 ek karobpor, 3 ek barnacukorral felolvasztjuk, a tűzről levéve kb 2 ek vajat keverünk bele.



ELKÉSZÍTÉS:


A citromlevet hozzáadjuk a tejhez. Összekeverjük az olajat, a narancshéjat, a cukrot hozzáadjuk a tejhez. A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sütőporral, fűszerekkel, sóval, simára keverjük, majd belekeverjük a répát. Kivajazott tortaformában 180oC-on kb. 45 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni a formában, rácsra helyezzük és karob krémmel bevonjuk. (Tölthetjük gesztenye krémmel, adhatunk hozzá növényi tejszínt). Dióval, répával, datolyával díszítjük.

2010. febr. 9. 15:35

Üditő ital


Hozzávalók:

1 csokor menta

1 pohár kecskesavó

citrom

pálmacukor


A friss mentát mozsárban megtörni, felönteni forró vizzel, 10 percig állni hagyni,

majd 1 pohár savót és

2 pohát hidegvizet még hozzáönteni.

Melegen isszuk.

A menta fém jellegű, tehát őszi évszakú

2010. febr. 9. 15:34

HA VALAKI A TORTÁRA TEJSZÍNT KIVÁNNA:



Hozzávalók:

- 1 doboz selyemtofu

- 1 tk vanília kivonat

- ½ tk mandula kivonat

- 1 ek friss citromlé

- ¼ ek juharszirup

- 1 ek barna rizs szirup

- 1 csipet só


Elkészítés: turmixszoljuk:)

2010. febr. 9. 15:32

KÖLES ÁGYON SÜLT ALMA


TULAJDONKÉPPEN TORTA:)



Hozzávalók:

- ½ kg köles

- Marék mazsola

- 1 citromleve

- 3-4 ek árpamaláta

- Pici só

- 3 szép piros alma


Elkészítés: A köles megmossuk, forrásban levő vízben, kavargatva megfőzzük.

Beletesszük a mazsolát,

malátát,

citromlevet,

pattintós torta formába tesszük, a tetejére alma szeleteket teszünk és 180o sütőben kb 40 percig sütjük.


(Az almát félbevágjuk, majd vékony félhold szeletekre vágjuk fel.

Amikor a kölest elsinítottik a tortaformában, akkor a vékony szelet almákat élére állitva nyomkodjuk bele a kölesbe, úgy, hogy legalább háromnegyed része kiálljon belőle. Nagyon sűrűre rakjuk. Olyan lesz mint egy sündisznó?)



ÁPRPAMALÁTA:)

Bio árpamalátából készült szirup, cukor és méz helyettesítésére.

2010. febr. 9. 15:32

Hát ez tényleg finom



SAVANYÚSÁG (?)


Hozzávalók és elkészítés:

negyed holdra vágott zöldségek a következő sorrendben:


- jégcsapretek, só

- sárgarépa, só

- káposzta, só

- alma, só

Rétegezzük és préseljük le (tányér, nehezék). Ha sós lenne mossuk le.


Friss, finom, ropogós!!


Általában 2-3 órával a fogyasztása előtt kell elkészíteni.

Hűtóben napokig eláll

2010. febr. 9. 15:30

LENCSERAGU


Hozzávalók:

kombu (bélyeg nagyságura vágva),

vöröshagyma (negyedholdra vágva),

sárgarépa (negyedholdra vágva),

zellergyökér,

beáztatott lencse (kb. ½ kg),

zellerszár fölvágva.

fokhagyma,


Elkészítés:

A zöldségeket a fenti sorrend szerint rétegezzük a lábasba, feltöltjük vízzel, sózzuk, tetejére a felvágott zeller szárat és egy gerezd fokhagymát teszünk.

Megfőzzük.

Barna rizzsel tálaljuk.



( A kombu széles, vastag, sötétzöld tengeri növény, amely az óceánok mélyén terem.

Levesalapként, ízesítőként használják, valamint zöldségekkel és hüvelyesekkel együtt főzik. )

2010. febr. 9. 15:24

A leghíresebb vegetáriánus 2009-10-30 06:34


fasírt (16 db)



Hozzávalók:

1 pohár ragacsos rizs, /EZ A BASMATI RIZS)

1,5 pohár főtt barnalencse (nagyon lecsöpögtetve),

½ pohár durvára reszelt sárgarépa,

½ pohár mogyoróvaj,

2 ek szójaszósz,

1 tk kínai szezámolaj,

1 tk édes nemes paprika,

2 tk szárított bazsalikom,

2 tk szárított oregánaó,

1tk só,

1,5 tk hing,

1 pohár zsemlemorzsa.



Elkészítés: Összegyúrjuk egy nagy tálban a hozzávalókat, nedves kézzel golyókat formálunk vagy korongokat,

200 fokon sütőlemezen kisütjük amíg enyhén sötétedik.


TÉNYLEG FINOM:)

2010. febr. 9. 15:24

Krumplis ínyenc csemege


Hozzávalók:

3 db nagy burgonya,

2 ek finomra vágott kesudió,

2,5 ek vágott mazsola,

1 db zöld hegyes csípős paprika,(apróra vágva

½ kk fekete mustármag,

1 kk szezámmag,

1/8 kk hing,

1 kk kurkuma,

¼ kk csilipor,

1 kk só,

2 kk cukor,

1 kk garammasala,

2 ek citromlé,

¼ kk fekete bors,

petrezselyem,

koriánder levél vágva. (vagy szárítva


Elkészítés:

A krumplit megfőzzük, összetörjük, hozzáadjuk a mazsolát, és a picit megpirított zöld paprikát, a kesudiót.

Csonsz: olaj vagy ghee, fekete mustármag, szezámmag, hing, chili, kurkuma.

Amikor kész a csonsz hozzákeverjük a krumpilhoz.


Hozzáadjuk még a borsot,

citromlét,

garmamasalát,

petrezselyemet.


Hagyjuk kihűlni, golyókat formálunk, és sárga borsó lisztből készült palacsinta tésztába (kis kurkumával színezve) mártogatjuk és olajban kisütjük.


MACERÁSNAK TŰNIK, DE NEM AZ ÉS NAGYON FINOM

2010. febr. 9. 15:23

Nagyon finom



Szerencsediós golyók (6 adag


Hozzávalók:

1 bögre mandula,

½ bögre dió,

1 bögre napraforgó mag,

¼ bögre őrölt lenmag,

½ dl víz,

2 kis fej vöröshagyma,

½ fej friss petrezselyem,

½ tk himaláya só,

½ tk édes bazsalikom,

½ tk zsálya,

½ tk kakukkfű.


Elkészítés:

hozzávalókat megdaráljuk, keverőtálban összekeverjük a fűszerekkel ( a száraz hozzávalókat külön),majd belekeverjük a keverőtálban lévőkhöz, hozzáadjuk a vizet. Kisütjhtetjük egyben vagy gombócokat formálunk és olajjal kikent fasírtsütőben 20 percig 180 fokon sütjük.


Isteni!!!!!!!!!!


Nem tudom mi az a fasírtsütő, mi gombóc formában sütőttük wokban, kevés olajon.

A gombócok olyan nagyobb fajta diónyi nagyságúak voltak

2010. febr. 9. 15:22

Tényleg édes:)


SZILVA CSATNI 2009-10-07 17:55


Hozzávalók:


4 evőkanál ghee vaj

1és 1/4 tk. őrölt koriander

1/4 tk őrölt kardamom mag

3 ek. kókuszreszelék

1 és 1/4 kg érett kék szilva kimagozva és 8 felé vágva (mi félbe és félbe vágtuk ez szerintem 4 felé vágás)

1 pohár pálma vagy nádcukor (sajnos nem tudom mekkora a pohár), talán 2 dl--es lehetett


Elkészítés:

I. a vajat (ghee-t) kis lángoin hevítjük, hozzáadjuk a koriandert, kardamommagot végül a kókuszreszeléket és 1 percig piritjuk.

II. Beletesszük a szilvát és 15 percig fedő alatt főzzük

III. Beletesszük a cukrot és FEDŐ NÉLKÜL még addig főzzük , hogy sűrű és fényes legyen.

IV. Szoba hőmérsékleten tálaljuk.

2010. febr. 9. 15:21

Egészséges:

BULGUR FASÍRT GOLYÓK 2009-10-07 17:54


Hozzávalók:(4 személy részére)


25 dkg bulgur

2 közepes padlizsán

2 gerezd fokhagyma

1-2 tk. nyilgyökér por (ez az a fehér por, ami olyan mint az étkezési keményítő,ha nincs akkor vele helyettesíthető)

1 nagy fej vöröshagyma

1/2 tk. szegfűbors (őrölt)

1/2 tk koriander (őrölt

1 piros chilipaprika



Elkészítés:


I. bulgurt egy tálba tesszük, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje és 20 percig áztatjuk. Ha még keménynek találjuk még pároljuk pár percet. (én úgy emlékszem rá, hogy ezt mi rögtön megfőztük.)


II. A padlizsánt megmossuk, kockázzuk, párolhatjuk, de süthetjük is olajban (mi pároltuk vizben, majd pépesítettük)

III. a chilit felaprítjuk

IV, A bugurt szűrőbe tesszük, lecspegtetjük. (mi benne hagytuk a lábasba, amiben megfőztük)

V. A nyilgyökérpot összekeverjük hideg vizzel

VI. A vöröshagymát felkockázzuk apróra

VII.A FENTIEKET A FŰSZEREKKEL ÖSSZEKEVERJÜK, HOZZÁÖNTJÜK A NYILGYÖKÉRPORT IS.

Az igy kapott masszát összegyúrjuk és gombóckat formázunk belőle

VIII. Forró olivaolajba kisütjük (mi wokkban sütöttük, igy kevés olajat használtunk)

IX.Durvára vágott petrezselyemmel tálaljuk (mi a masszába is raktunk petrezselymet)

15. Noncsi18 (válaszként erre: 14. - FormáSan)
2010. febr. 9. 14:58
Leírnál ezek közül pár salit? :)
2010. febr. 9. 09:54

Mindent! Köretnek kiválóak! Igazad van a barna rizs is jó!

pl. kuszkusz! 2x annyi forró vizzel fel kell önteni (füszerezni sózni, ki milyen izeket szeret) 5 perc pihentetés után kész!

Köles: köretnek kásának akár édességnek!

Mind ezeket zöldségekkel keverve, nagyon finom salátákat lehet késziteni!

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook