A méz hízlal? (tudásbázis)
Itt nem arról van szó hogy hajlamos-e valaki a hizásra vagy sem hanem eldöbbentett, mikor olvastam Természet-Gyógyász újságban, hogy nem hizlal.Régen nem mertem enni.
Ha valaki hajlamos a hizásra az én vagyok és bátran ettem mégsem hiztam tőle.
Fogyi alatt is merem enni esztán.
Köszönöm az információd nagyon hasznos.
Üdv.
Mint már említettem: aki hajlamos a hízásra, az mindentől hízik. Így a méztől is. Aminek nem a méz vagy más étel, hanem az illető nem megfelelő anyagcseréje az oka (nagyrészt).
A méz szőlő és gyümölcscukrot tartalmaz. VAgyis egyszerű cukrot, amit a szervezet könnyebben beépít. Én is olvastam már arról, hogy nem alakul át zsírrá. Ehhez biokémikusnak kellene lennem, hogy értékeljem ezt az informéációt. De csak egy nyavalyás, kilókkal küzdő bölcsész vagyok, akinek az a tapasztalata, hogy a méz nem fogyaszt.
A méz kalóriaértéke magas. (Az egyszerű cukrok miatt). Mint tudjuk, ha magas a kalóriabevitel, az hízáshoz vezet, ha nem dolgozod le. (Mondom, aki hajlamos rá.)
Gondolom, napi egy kanál méz még jelenti azt,hogy egy hét múlva le kell cserlni a teljes ruhatáradat XXXL méretűre.
Összességében: ha fogyókúrázom, én biztosan nem eszek mézet. Egész egyszerűen a cukortartalom, a magas kalóriabevitel miatt. Ugyanakkor a méz biztos egészségesebb a cukornál.
(És még egy apró megjegyzés: bizonyos szempontból minden élelmiszer hízlal, mert egyszerűen nincs negatív kalóriatartalommal megáldott étel. Ha jó az anyagcseréd, mozogsz, rendszeresen és kiegyensúlyozottan táplálkozol, ez nem tűnik fel. Ellenkező esetben igen.)
Igen értékes táplálék, szõlõ- és gyümölcscukrot tartalmaz, amely molekulaszerkezetének minden átalakítása nélkül beépíthetõ a szervezetbe. Kalória értéke rendkívül nagy. Megtalálhatók benne a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemek: kalcium, foszfor, magnézium, klór, nátrium, kén, jód, vas, kobalt, réz, cink, kadmium, mangán, aluminium, stb. amelyek igen fontos szerepet játszanak az életfolyamatokban. A legtöbb vitamin a mézben fordul elõ: B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12-, C-, A-, E- vitaminok különbözõ arányban találhatók meg benne.
Megmondom nektem vártam valami jó választ, hogy miért hizlal améz?
Ebben a tudatban voltam én is, mondván édes sok kcal.nekem tabu volt.
Ami meglep, hogy pár hónapja olvastam egy cikket.
A méz hamar átalakul glükózzá és a máj elraktározza, viszont nem alakul át zsirrá.
Ezért nyugodtam fogyizáskor is fogyasztható.
A cukorról is azt olvastam. hogy nem alakul át zsirrá- de nagyon nem egészséges.
Ettem a mézet esténként heteken át nem vettem észre, hogy hiztam voltna.
Megmondom én nem félek a méztől ezentúl.
A méz nem hízlal, bár a mennyiségtől függ, de nem annyira, mint a cukor! Más cukrokat tartalmaz, mint a sima cukor.
Ha kis mennyiségben fogyasztjuk (pl. napi 5-10dkg) nem hízlal!
Ha fél kiló és egy kiló között, vagy annál többet fogyasztunk, az már hízlalhat, mert magasabb az energiatartalma!