A magyar ember mindent tűr?! (beszélgetés)
Azert, mert rohadt lusta vagyok atallitani, nemetul-angolul irok egesz nap, a masik, meg hogy az irodaban is csak angol nyelvu buillentyuzetem van.
Megszokas.
Egy kicsit bemérgesedtem megint.
Bocsi, de csak a saját példámat tudom elmondani. De ezzel nem vagyok egyedül.
Olyan emberek példálóznak, osztják az észt( bocs, akit nem érint ne vegye magára ) akik még szinte gyerekek. Fogalmuk sincs sok mindenről.
Az én példám. 49 éves vagyok, felsőfoku szakképzéssel és egy vidéki kisvárosban élek ( 30 ezres)
1980-ban érettségiztem, 87-ben már megvolt a felsőfoku szakképzésem.
14 éves koromtól már dolgoztam nyaranta. Fizikai munkát. Érettségi után rögtön elhelyezkedtem.
Onnantól kezdve mindig két munkahelyem volt. Még gyászszalagot is vasaltam virágüzletesnek.
Jártam ugy dolgozni, hogy hajnal 4-kor keltem, másfél órát buszoztam orvosi kezelésre, onnan haza szintén másfél óra, és irány a munkahely. Ha nem végeztem vittem haza a dolgomat. És a le nem töltött időre szabadságot adtam le. Meg is becsültek. Volt, hogy napi 12 órát ültem a gép és a monitor előtt.
Megbecsültek, embernek néztek. És itt volt a lényeg. EMBERNEK néztek.
Aztán otthon dolgoztam vállalkozóként a gyerekem érdekében. Sokszor csak napi 4-5 órát aludtam.
Aztán visszahivtak dolgozni.
A vállalkozást mellette csináltam, nem volt hétvégém, ünnepem, alvás napi 4-5 óra.
Kérték épitsem le a vállalkozást, számitanak rám, kellen nekik, inkább emelik a fizetésem, hogy ne legyen kiesésem. (én tartottam el a családot - férjem nem dolgozott, két gyereket neveltem - nem voltam gyeden,gyesen soha, táppénzen sem, és nem voltam soha munkanélküli segélyen)
Vállalkozást leépitettem. A tulajdnonosok összevesztek. A munkahelyünket elköltöztették tőlünk 150 km-re, mert a mi részlegünk felelős tulajdonosok túrták ki. Mindenkit elküldtek.
Csoda hogy összeomlottam? depresszió.
De dolgozni akartam. Kerestem állást.
Alig hivtak be interjura. Indokok, ha kaptam egyáltalán. Tul sokat kérek, öreg vagyok, kiskoru gyerekem van, nem tudok nyelvet, nem tudok távol lenni az otthonomtól napi 12 órát.
Aztán mégis sikerült. Nehéz dologba cseppentem bele. Megaláztak, nem vettek embernek, dirigáltak és nem hagytak dolgozni. Miért? nem voltam hajlandó törvénytelenséget csinálni.Magáncégeknél előfordul ilyen követelmény. Eljöttem. Ujra álláskeresés. Aztán megint sikerült. Közben azért volt egy-egy munka azért, megéltem de nehezen.
Megint magán cég. Ujra nehéz helyzet, de felvállaltam. Ujra nem voltam hajlandó törvénytelenségre. Eredmény. Eljöttem. Következmény. Nem fizetett ki. Azt mondta trehány munkát végeztem. Biróságra minek? Csak 4 órára voltam bejelntve minimálbérért. Ráadásul ezek az emberek körbe veszik magukat jó (nagyon jó ) ügyvédekkel akiket megvesz és haverok is.
Azóta megint nincs munkám.
Ez az én hibám? Én akarok dölgozni.
100 önéletrajz elküldése után talán, jó esetben 1 interju. Aztán vissza sem szólnak. Csak protekciósakat vesznek fel. Aztán a hir viszont megy, hogy ő erre és arra nem hajlandó.
Én dolgozni akarok. Vállalom hogy a lakóhelyem 30-km-es körzetében dolgozzam.
De ez nem Budapest. Ez vidék. Munkahely nincs.
Menjek szalag mellé dolgozni? Nem vesznek fel. Már azt is ugy hirdetik jó szem és kézügyesség. Én egyikkel sem rendelkezem. Félig vak vagyok.
Másrészt. Öreg vagyok és tulképzett.
Szerintetek?
És sajnos ez nem csak az én példám. Nagyon sokan vannak igy. És nem csak az "öregek" a fiatalok is. Nekik meg nincs gyakorlatuk. Habár ha hajlandók kompromisszumra, akkor nagyobb az esélyük.
Jól képzett régi kisfónököm, protekcióval sem talált munkát, 3 éve. Dolgozott, de egyetemmel még arra sem voltak hajlandók, hogy egy széket és asztalt kapjon, ahova leülhessen. Igy még bizonyitani sem tudott.
Ugyhogy, addig amig nem tapasztal ilyeneket az ember, addig ne szóljon egy szót sem.
De
Biztos vannak ilyenek is, de azok közül, akik dolgozni akarnak nem hiszem, hogy mindenki ilyen szélsőséges lenne.
Mindenki kiakad, amikor valaki őt személy szerint minösiti, vagy általánosságban beszélnek valamiről. Ilyenkor felháborodva támadásba lendül. Azt mondtad rám, hogy igénytelen vagyok???
Érdekes, hogy ilyenkor egy csomóan egy véleményen vannak, mert az a valaki azt mondta, hogy nincs igényem olvasásra, pedig csak időm nincs.
Ugyanezt a munkavállalással kapcsolatban viszont nem tudja alkalmazni.
Te is azt mondod, hogy a nagy többség nem is akar dolgozni. Ezt miért gondolod?
Nézegettél állás hirdetéseket mostanában? Voltál állás interjún mostanában?
Ha olvastál állás hirdetés, akkor 10-ből hány hirdetésnek feleltél meg?
Én közgazdász informatikus vagyok, nyelvvizsgával, és egyéb OKJ-s végzettségeim is vannak és ennek ellenére nagyon kevés hirdetésnél ismerek magamra.
Akkor milyen esélye lehet egy pályakezdőnek?
Ma Magyarországon nem a munkavállalókkal van baj, hanem a munkáltatókkal, akik a munkaköröket túlmisztifikálják.
Legtöbb embernek az előre jutás nem azt jelenti, hogy ma beosztott vagyok, holnap csoportvezető, holnapután, osztályvezető, stb. Pusztán azt, hogy a fizetése normális legyen, emelkedjen évente, a munkáját emberi körülmények között végezhesse, ne üvöltsenek vele, ne terrorizálják.
De ma nem ez van.
A Samsung gyárban pl. olyan munkára, ami nem igényel szakmai ismereteket, kétes kinézetű vállalkozók viszik az embereket szakadt barkaszokkal dolgozni, de nem ám bejelentett állásra, hanem próba hétre, amit általában nem fizetnek ki. Ha valaki nem megy bele, akkor azt zaklatják napokig, hogy miért nem jött. És nem értik meg, mert fenyegetőznek is ezek a kétes kinézetű emberek. Valószinű, hogy ezek is becsületes vállalkozók, akik felveszik azt a pénzt, ami a próba hétért járt volna a munkavállalónak, igy persze, hogy nem tetszik nekik.
Ez csak egy példa a sok közül, amit ma megtesznek az emberekkel.
Azt nem értem, hogy nem képes valaki átlátni a mai helyzetet. Főleg egy olyan, aki elvileg okos, tanult ember? Hogy mondhat véleményt olyanról, amiről semmit nem tud? Hogy lehet emberekkel kapcsolatban olyan kijelentése, hogy nem akar dolgozni, stb?
Van egy réteg biztos, aki arra vár, hogy oldja meg helyette valaki más, de a többségre ez nem igaz.
Miért rossz az, ha valaki tanult valamit és annak szintjén akar dolgozni? Nem azért tanult? Az aki azt mondja, hogy az emberek nem akarnak dolgozni, miért nem megy a diplomájával takaritani? Miért a szakmájában dolgozik? Vagy miért veszi el azoktól a lehetőséget, akik tényleg ahhoz értenek? És példa, hogy értse mindenki: Tanári diplomával mit keres valaki bankban? Az érettségizett mit keres egy gyárban szalagon? A kűműves miért pizza futárkodik?
Tehát könnyű osztani az észt, akkor amikor az embernek van munkája, de ha kipróbálná mindenki akkor rájönne, hogy miről is beszélgetünk.
köszönjük a kritikát:)
biztos igazad van ,feltehetően megjártad ennek a bugyrait :DDD
Munkalehetoseg mindig van, de az emberek nem hajlandoak utana menni. Pl. oda masfel orat kell buszonzni, eseteleg el kellene kotlozni, ezt nem tamogat, azt nem tamogat, elvallaljam-e ennyiert. Nem gondolkoznak hosszutavon. Fix bevetel mellett (meg ha alacsony is) jobban lehet tervezni, elorebb lepni. Egy ceghez nehezebb bekerulni, mint cegen belul elore lepni (felteve ha valaki akar).
Ez az en velemenyem. Mindenki tatott szajjal varja a sult galambot, de egy lepest nem hajlando erte tenni.
Nem egy olyan palyazattal talalkoztam a munkam soran, ahol a kedves delikvens meg arra is lusta volt (vagy eppen figyelmetlen?) hogy egy percen belul ugyanarra az email cimre kuldje el ket kulonbozo megszolitassal a levelet, illetve ot evnel korabban elkeszitett palyazati anyagot nyujtott be (meg a dautom sem irta at!!!!)
Olvasva a hozzászólásaidat, Te egy elégedett ember vagy. Sokat tanultál és sikeres lettél valamilyen oknál fogva. Hidd el nagyon sokan vannak rajtad kívül akik szintén sokat tanultak, és nem sikerült boldogulni nekik. Mindenkinek nem is sikerülhet.
Ha mindenki ugyanúgy csinálná mint Te, akkor sem lehetne mindenki abban a helyzetben. Nagyon sok körülmény véletlen egybeesésére is szükség van ehhez. Te jókor voltál jó helyen és tehetséged is van ahhoz amit csinálsz.
Másik dolog az, hogy nem mindenki olyan tehetséges mint Te. Azoktól el kell venni mindent és pusztuljanak éhen? Ha ők nem lennének, annak az 5%-nak sem menne olyan jól.
A többség nem a templomban térdepel és várja a szerencséjét. Arra várnak, hogy megváltozik valami, és engedik őket is élni. Dolgoznának szívesen, legalábbis a többség, de mit csináljonak? Semmi munkalehetőség nincs, és erről nem ők tehetnek.
Isten, áldd meg a magyart,
Jó kedvvel, bőséggel, = jó kívánság
Nyújts feléje védő kart,
Ha küzd ellenséggel; =segítség kérés, de azért azt is be lehet járni, hogy úgy harcbamenni, hogy még Isten is melletünk áll, plusz dopping
Bal sors akit régen tép,
Hozz rá víg esztendőt, =Aki már szívott eleget, azzal ne különösen le vacakolj tovább, hadd legyen leni jó jó éve.
Megbűnhődte már e nép
A múltat s jövendőt! =szenvedtünk eleget. A rossznak vége, pont. A múltat megbűnhődtük, sőt már a jövvőt is, úgyhogy innentől ha nem rossz, akkor ugye jó vár ránk.
Nem kiragadni kell annyik, hogy balsors tépi, mert a lényege az, hogy annak főleg legyen már végre jó. Talán nem is a Himnuszunkkal, hanem az értelmezéssel van a baj.
A Magyar ember dolgos.
Mindig is megteremtette az életéhez szükséges dolgokat.
Ja, hogy valakik tönkre tették az országot?! El lehetlenítik a megélhetést?!
Lehet magas lóról beszélni, de nagyot lehet onnan esni!!!!!
A Magyar ember sokáig tűr. De el fog jönni az idő, amikor újra jó lesz minden!!!
nem, nem mindent.
és hogy ettől éhendöglik-e?
meglátjuk
Az utolso nehany hozzasszolas szerint a magyar ember azert tur, mert imadkozik, es hatha Isten majd letekint rank es megoldja a mindennapos problemakat?
Hogy is van a kozmondas? Segits magadon, isten is megsegit? Ha egesz nap a templomban terdepelsz es imadkozol, attol meg nem lesz fizetesed....
És az előző Himnuszunk? (1714-ből)
Boldogasszony Anyánk, Régi nagy pátrónánk!
Nagy inségben lévén, Így szólít meg hazánk: Magyarországról, édes hazánkról, ne felejtkezzél el szegény magyarokról.
Ó Atyaistennek kedves szép leánya,
Krisztus Jézus Anyja, Szentlélek mátkája!
Magyarországról...
Nyisd fel az egeket sok kiáltásunkra,
anyai palástod fordítsd oltalmunkra.
Magyarországról...
Kegyes Szemeiddel tekintsd meg népedet,
Segéld meg áldásra magyar nemzetedet.
Magyarországról...
Sírnak és zokognak árváknak szívei,
Hazánk pusztulásán özvegyek lelkei.
Magyarországról...
Vedd el országodról ezt a sok ínséget,
Melyben torkig úszunk, Ó nyerj békességet.
Magyarországról...
Irtsd ki édes Anyánk az eretnekséget,
Magyar nemzetedből a hitetlenséget. (Ez betiltva!)
Magyarországról...
Hogy mint Isten Anyját régen tiszteltetnek,
Úgy minden magyarok most is dícsérjenek.
Magyarországról....
Tudod, hogy szent István örökségben hagyott,
Szent László király is minket reád bízott.
Magyarországról...
Sokat Fiad ellen, megvalljuk, vétettünk,
De könyörögj értünk, s hozzája megtérünk...
Magyarországról...
Jézus Fiad előtt hajts térdet érettünk,
Mert ha nem cselekszed, egy lábig elveszünk.
Magyarországról...
Dícséret, dicsőség legyen az Atyának,
A te szent Fiadnak s Szentlélek Mátkádnak.
Magyarországról...
Elég fura nem? A világon az egyetlen ...
Én erről még sosem győződtem meg, lehetséges hogy így van.
Mindenesetre 1 Himnusz teljesen másról szól a világon mindenhol ezek szerint, csak a magyar a kakukktojás.
Nem fura? Nincs semmi üzenete a ténynek?
Vagy a magyarok egyedül a normálisak, a világ összes többije velünk ellentétben nem az.
1 szónak is száz a vége, a Himnusz az Himnusza, az Ima az Ima.
A Himnusz a patriotizmus dala, az Ima Isten megszólítása, dícsérete.
A kettőt mire föl kell keverni, téveszteni?
Pláne egy hitetlen nép, mint a magyar. Az igazi magyar ember minden X-edik szava az Isten káromlását meríti ki.
Ilyen sincs ám talán még 1 a Világon!!!
baszus beát szó szerint idézik benne....hogy lehet ez.
:)
Tudom, hogy te nem.
Azt is tudom, hogy nem egyszerű az előrébb jutás, de továbbra is tartom, hogy mutogatással nem megy semmire az ember, és biztos vagyok benne, hogy ezt te is így gondolod.
Ó pont most találtam az átlag nyavajgók életpályájáról egy jó írást:
Lehet olovasgatni, remélem jó sokan magukra ismernek, bár kétlem:
Nekem van állásom, és jól fizető, igy nem rinyálok:)
De ha körülnézek, akkor azt látom, hogy az emberek kinlódnak. Nagy részük nem rinyál, hanem küzd a minden napjáért.
Köztük a fiam sem rinyál, de ő azért nem, mert van aki támogassa:) De nem kapkodnak érte a munkáltatók, ha felveszik valahová dolgozni, akkor minimálbérért, ami tudjuk mire elég. És nem alkalmazzák tovább néhány hónapnál, mert a munka közvetitőknek is meg kell élniük valamiből. Becsületes vállalkozók! Azért játszadoznak a munkavállalókkal, hogy nekik legyen pénzük. Szép szakma ez is:) És milyen gerinces, aki ott dolgozik, de hát meg kell élnie neki is valamiből, igy nem érdekes, hogy a munkájához nem szükséges a gerinc. A fiatalok, hogy megszeretnek dolgozni:)
Nekem pl. nem fér bele a másodállás, mert azt is csak nap közben lehetne végezni, ha egyáltalán felvennének. De nem vagyok jó egy boltba sem, hogy miért? Nem tudom, de ők sem...
Ingyért meg nem szivesen dolgozok, igy ha tehetem hazajövök a munkaidőm végén:)
A világon az egyetlen Himnusz kezdődik Isten nevével, és egyetlen, amely imádság is.
És a legnehezebb eljátszani.
Figyeljétek meg: ha nem magyar zenészek játsszák, nem tudják azt az éles-nyújtott ritmust úgy játszani, mint mi magyarok...
És azt is, hogy énekelik Erdélyben;
Amikor a kórussal ott álltam a csíksomlyói kegytemplom szentélyében a kórussal több száz könnyes szempárral szemben, bizony elgondolkodtam azon, hogy most ezért 4 évet kaphatunk??
Aki mást ír azt le is szúrják, mint a példa mutatja.
nem úgy néz ki. mintha bármi összejött volna.
de a te dolgod, mindenki múgy hányik a másikra ahogy csak akar.
Mentsd ezt a rothadó országot.
További ajánlott fórumok:
- Híres magyar emberek vezetéknevei és keresztnevei - Egészítsd ki, és add meg egy újabb híres személy/személyek egyik nevét!
- Miért van az, hogy az egyik ember könnyen megkap mindent az élettől, a másik pedig nem?
- Mindent egybevetve érdekelne a véleményeket, hogy melyik minden idők legjelentősebb magyar együttese?
- Az ember mindent túlél. Vannak dolgok amik fájnak, de azok...
- Tele a bakancsom, hogy az emberek mindent most akarnak....
- Egy 21 éves ember, akit még mindig a szülei irányítanak, és elvárja, hogy mindent a szülei intézzenek el neki, fel fog nőni valaha?