Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » A gombaételekről röviden fórum

A gombaételekről röviden (beszélgetős fórum)

Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: A gombaételekről röviden

19. Guruljka (válaszként erre: 18. - Filcike)
máj. 1. 16:37

Én használtam már fel olyan gombát is, ami a hűtőben felejtve kissé kiszáradt, összefonnyadt.

Meg volt már olyan, hogy a gombaétel három napig várt rám a hűtőben.

Olvasom, hogy az árt. De nem tapasztaltam. És sajnálom kidobni.

ápr. 30. 05:14
Én is szoktam gombát csinálni,de szigorúan annyit ami aznap elfogy..sok kényes kajával vagyok még így.
ápr. 30. 00:21

Ezen kívül, sokkal kisebb a fehérjetartalma, mint ahogy sokan hiszik róla.


Csiperke: 40 Kcal/100 g, 6 g fehérje

Laskagomba: 39 Kcal, 2 g fehérje

Vargánya: 41 Kcal, 5,7 g fehérje


Adatok innen:

[link]

16. syria
ápr. 29. 17:14
Nem árt tudni azt se, hogy a gomba a nehezen emészthető ételek közé tartozik.
ápr. 28. 20:05
Nálatok ott a többesszám, de én egyedül vagyok a gombára.
14. Sikerbox (válaszként erre: 3. - Ariana)
ápr. 28. 20:04
Megfőzés után biztosan hamarabb romlik, mert a spóra sok vizet felszív és a hűtőben hamar penészedik. De ha olajban dinsztelt hagymában megsütik akár 1- hétig is eláll és tojással nagyon finom. Csak akkor nem kell vizet önteni alá, csak olajban pirul, , de ne égjen le, csak a vizet ami van a gombában az főjön le. Olyan, mint amikor a csirke, kacsamájat lesütik és a zsírban eláll.
13. syria (válaszként erre: 7. - Guruljka)
ápr. 28. 09:21
Ha friss gombát viszek haza, akkor úgy időzítek, hogy azonnal megkezdjük a feldolgozást. Szeretjük az üveges, szeletet gombát is, azzal nincs sok baj. De bármilyet veszek, igyekszem, hogy mielőbb elfogyjon, ahogy az a cikk elején le is van írva.
12. Guruljka (válaszként erre: 11. - AppIe)
ápr. 27. 23:59

Köszi!


Ritka itthon a gomba. Akkor is csak bolti.

(Ha megmosom, akkor folyó víz alatt. A lemezekre igyekszem vigyázni, ott nincs nyálka.)

11. AppIe (válaszként erre: 10. - Guruljka)
ápr. 27. 23:48

Szerintem akkor inkabb csak szaritsd, foleg, mert a gomba lemezei koze nagyon beul a viz, es megszivja magat.

Ez az atlag csiperket nem is mosom, csak hamozom, es levagom a szara veget, vagy kitorom az egeszet, ha nyunnyadt. NYilvan a tyuklab gombanak igy nem allok neki.

De a legfontosabb, ha ram hallgatsz, azt csinalsz, amit akarsz ;)

10. Guruljka (válaszként erre: 9. - AppIe)
ápr. 27. 23:39
Igen, de ha a boltban műanyag csomagolásban van, ki tudja, mióta, már kicsit nyálkásnak érzem, amikor kibontom. Ha nem érzem így, akkor persze hogy nem mosom meg.
9. AppIe (válaszként erre: 7. - Guruljka)
ápr. 27. 23:24

Pedig jobb mosas nelkul tarolni, mert azalatt az ido alatt tobbet artanak a korokozok, amig nedvesen van. A hot, nedvesseget kerulni kell a nyersanyagoknal amennyire vehet a vendeglato elmet es gyakorlat szerint.

Nem csak a tarolas korlatossag vegett szanitalunk csak annyi zoldseget, amit masnap felhasznalunk, hanem mert jobb, ha szarazon taruljuk.

ápr. 27. 22:14
Gombát csakis boltban veszek és még aznap fel is dolgozom,nem kockáztatok.Minden formában szeretjük.Gyorsan elkészithető azért is kedvelem.De igazi kedvenc a rántott gombafejek rizzsel ,tartármártással.
7. Guruljka (válaszként erre: 4. - Syria)
ápr. 27. 15:10

Ha boltban veszem, otthon első dolgom kiszedni a sok műanyagból. A biztonság kedvéért át is mosom, és tiszta ruhán hagyom megszikkadni.

Utána lazán papírba csomagolom, úgy megy a hűtőbe felhasználásig.

ápr. 27. 15:05

Én is sokszor készítek gombát, de nem sokfélét.

Hűtőben eltartható 2-3 napig is. Bár nálunk is hamar elfogy... :)


[link]

Tárolni csak hűtőben!

A gomba hűtőben legfeljebb két-három napig tartható el nyersen, de párolva a többi zöldséghez hasonlóan eláll néhány napot. A fridzsider-korszak előtti időből fennmaradt tévhit, hogy a gombás ételeket nem szabad újra felmelegíteni. Természetesen szabad, de az étkezések között hűtőben kell tárolni, utána pedig legalább 70 fokra hevíteni, hogy hatástalanítsa a gombafehérje bakteriális bomlásának melléktermékeit.

ápr. 27. 11:39
en gombas etelt mar masnap sem eszem meg,vigyazni kell vele,3 nap tul sok.
4. syria (válaszként erre: 3. - Ariana)
ápr. 27. 09:56
Úgy tanultam anyukámtól, hogy a gomba gyorsabban romlik, mint a hús. Persze attól is függ, hogyan van tárolva, a harmadnap kicsit necces.
ápr. 27. 08:42
Szeretném megkérdezni, hogy a gomba megfőzve gyorsabban romlik mint a többi étel? Harmadnap már nem jó?
2. d62fa64d89 (válaszként erre: 1. - Varbóc)
ápr. 26. 19:52
Szeretem a gombát.Bárhogy is legyen elkészítve egy a bajom vele felfúj
ápr. 26. 09:35
A gombák könnyen feldolgozható alapanyagok, és jóformán minden fűszernövénnyel remek párost alkotnak. Percek alatt illatos és ízletes szószt, krémlevest vagy akár paprikást készíthetünk belőle. Szinte biztos, hogy nem marad egy falat sem. Vagy ha mégis, akkor pár órán belül vagy másnap feltétlenül el kell fogyasztani.

Ugrás a teljes cikkre: A gombaételekről röviden

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2019, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook