Főoldal » Írások » Hobbi & Otthon témák » A gombaételekről röviden

A gombaételekről röviden


A gombák könnyen feldolgozható alapanyagok, és jóformán minden fűszernövénnyel remek párost alkotnak. Percek alatt illatos és ízletes szószt, krémlevest vagy akár paprikást készíthetünk belőle. Szinte biztos, hogy nem marad egy falat sem. Vagy ha mégis, akkor pár órán belül vagy másnap feltétlenül el kell fogyasztani.
A gombaételekről röviden
Májusi pereszke (Calocybe gambosa)

korábbi években a gombaszezon nem csak az őszre korlátozódott. Akkor a nyár végén a hűvösebb idő és a gyakori esők miatt a talaj folyamatos nedvessége jobban kedvezett a gombák növekedésének.És voltak olyan esztendők, amikor a gombászok úgy mondták, hogy „….ilyenkor nem keresni, hanem szedni kell a gombákat !” Ilyen esetekben az erdőkben sokféle gombát találhatunk, de arra mindig ügyelni kell, hogy a gombákat kosárba szedjük, a töréstől megőrizzük és fajtánként is elkülönítsük egymástól. Végül sohase felejtsük el, hogy a begyűjtött gombát mindig bemutassuk szakértőnek, vagy a gombát jól ismerő embernek.

Az elmúlt évi gombaszezon az aszályos nyár miatt kevésbé volt sikeres. Természetesen így sem kellett lemondanunk a töltött gombás ételekről. A termesztett gombák minden évszakban kapható, elsősorban a csiperke gomba, a barna csiperke, a laskagomba és a nagyobb piacokon a shiitake gomba (Lentinus edodes) is. A termesztett gombák megfizethetők és változatos módon elkészíthetők. Igaz, hogy az erdei gombákból készített ételek változatosabbak és finomabbak, viszont az erdei gombák beszerezése nehezebb.

A gombák remek ízein kívül is vannak jó tulajdonságaik, ezért érdemes minél többször, minél változatosabban gombaételt is készíteni. A gomba- vagy gombás ételek jelentős számú receptje könyvekben, folyóiratokban és az interneten is könnyen elérhetők. Ezekből tetszés szerint lehet kiválasztható az, amit szeretnénk kipróbálni és elkészíteni. Minden gombához javasolt a hagyományos fűszerek mellé a friss zöldfűszerek beszerzése is. A frissen őrölt bors, a fokhagyma mellett a száraz fehér bor is kiváló ízesítő, amiből már pár csepp is csodákat tesz. A receptek jellegének megfelelően alkalmazható a citromlé, a mustár, valamint a tejfölös, tejszínes keverékek sokasága is, így a majonéz is.

Érdemes kísérletezni.
Írta: varbóc, 2019. április 26. 09:35
Fórumozz a témáról: A gombaételekről röviden fórum (eddig 19 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook