A citrom fogyasztása pótolja a C vitamint? (tudásbázis)
Állitolag a narancsban több van, mint a citromban.Ezt olvastam a Diéta magazin egyik számában
és tönkreteszi a fogzománcot
A naplómban írok a c-vitaminról. Akit érdekel, az olvassa el.
Én 3000-4000 mg C-vitamint eszem meg egy nap
ezt találtam a c-vitaminról:
Vízben oldódik, fény, hő hatására bomlik, folyamatos pótlására van szükség, mert hamar kiürül a szervezetből.
Szerepe:
• enzimek aktiválása, sejtoxidációs folyamatok
• kollagén-szintézis (az íny, fogak, porcok, csontok, bőr egy fontos fehérjéje)
• az immunrendszer hatékonyságának erősítése
• hormonok szintézise, a hormonrendszer egyensúlyának fenntartása
• vas-, és réz felszívódás, vörösvértestképzés
• antioxidáns (rákmegelőző)
• sejtek, szövetek regenerálása
Hiányának tünetei, betegségei:
• skorbut (vérzékenység)
• levertség, fáradtság
• az immunredszer legyengülése
• rossz fogak, fogínybetegségek
• kötőszöveti gyengeség (narancsbőr)
• lassult gyógyulási folyamatok
Túladagolásának tünetei, betegségei:
• Vízben oldódik, így a felesleg hamar kiürül, de tabletta formájában való túlzott szedése (tartósan több mint 1000mg/nap) esetén vesekövesség alakulhat ki.
Nagyobb mennyiségben tartalmazza:
• citrusfélék (citrom, narancs, grapefruit)
• csipkebogyó
• paprika
• kivi, alma, birsalma, cseresznye, ribizli, szeder stb
• káposztafélék (savanyú káposzta)
• saláta
• brokkoli
• krumpli
Egyéb tudnivalók:
• csökkenti a vér koleszterinszintjét
• erősíti a fizikai teljesítményt
• gyorsítja a gyógyulást, a szervezet felépülését
• csökkenti a stresszt
• kötőszöveti gyengeség (narancsbőr) ellen hatásos
• fogamzásgátlót szedőknek, dohányosoknak, alkoholt sűrűn fogyasztóknak több C-vitaminra van szükségük
• láz, aszpirin, fájdalomcsillapítók szedése megnöveli a szervezet C-vitamin igényét
• várandósság, szoptatás ugyancsak növeli a szervezet C-vitamin igényét
• a természetes eredetű formája tarósabb, mint a szintetikus, tabletta formában előállított
• vesebetegség esetén nagy dózisú szedése nem ajánlott
A C-vitamin nagyon sérülékeny vegyület, levegőn oxidálódik, hő hatására is gyorsan elbomlik. A piacon napokig álló gyümölcsök és zöldségek C-vitamin tartalma drasztikusan lecsökkenhet. A déli gyümölcsöket zölden szedik, és mesterségesen érlelik, így a vitamin tartalmuk nem lesz olyan magas, mint az a közhiedelemben él.
Találtam néhány zöldséget, amiknek elég magas a C-vitamin tartalma, nem könnyen bomló, illetve nemcsak olyat kapsz, amit hetekig tároltak..
Káposzta: 40-50 mg/100g C vitamint tartalmaz. A télre eltett savanyított káposzta nyersen fogyasztva szinte a teljes C-vitamin tartalmát megőrzi.
Karalábé: Magas C-vitamin tartalma (60 mg/100 g) miatt ajánlatos a nyers fogyasztása.
Karfiol: Magas C-vitamin tartalmát, (60 mg/100 g) mélyhűtött állapotában is megőrzi.
Paprika: A C-vitamin tartalma 100 mg/100 g, de fajtától függően, beérett állapotában, a 300 mg-ot is elérheti . Előnye, hogy savanyított állapotában is megőrzi a C-vitamin tartalmát.
A C vitamin hamar ürül a szervezetből, pótolni biztosan nem pótolja :(.
Olyan készítményt kell vásárolni, ami fokozatosan szívódik fel a szervezetben.
További ajánlott fórumok:
- "Le tudlak fogyasztani" - Paul McKenna új módszere
- Kinek hogy alakult az idei áram fogyasztása?
- 40. szülinapra meglepetés partit rendeznék, hogyan tudassam a meghívottakkal, hogy a fogyasztás önköltséges lesz?
- A cickafarkfű (a teát annak is előnyös fogyasztani, aki teherbe szeretne esni)
- Nagy mennyiségű folyadék fogyasztása során mikor kell bevenni a vitamint?
- A vitamint lejárati ideje után meddig lehet fogyasztani?