Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » A citrom fogyasztása pótolja a C vitamint? fórum

A citrom fogyasztása pótolja a C vitamint? (tudásbázis kérdés)


1 2 3
2015. jan. 30. 09:49
potolja hisz c vitamin tartalmaz.
2015. jan. 27. 20:32

Közben találtam egy cikket, ami azt mondja, hogy igenis számít a gyümölcs minősége szempontjából, hogy bio vagy sem. Legalábbis az áfonyánál mindenképp. Szóval a mezőgazdasági technológia is nagyban befolyásolhatja a vitamin és polifenol tartalmat, nem csak a hosszú raktározás.

[link]

2015. jan. 27. 15:09

Egy fél kiwi naponta olyan 50mg-ot tartalmaz. Egyébként ár/érték arányban a legjobban a szintetikussal jársz. Ugyanúgy felszívódik, mint a természetes, legalábbis emberben.

[link]


E szerint citromban olyan 200mg van 1kg-ban.

[link] 38/Kapur et al., 2012, 39-42.pdf

a narancs sokkal jobb választás, mert abban 500

A citrom savanyú ízét a citromsav adja, ami teljesen más vegyület.

Én minden tavasszal piacon az első göcsörtös fiatal paprikával kezdem. Betolok egy egész zacskóval...

Egyébként azért lehet kevesebb a vitamin a mai gyümölcsökben, mert zölden szedik le és hónapokig vagy évekig tárolják. Ez alatt folyamatosan vitamint veszítenek...

76. Guruljka (válaszként erre: 75. - Guruljka)
2012. szept. 27. 14:08

Elnézést, csak az a fél mondat maradt ki az előbb, hogy a napi fogysztásod vitamintartalma nagy valószínűséeggel nem annyi, mint amennyit feltételezel.


C-vitaminnál pedig eleve nyers dolgok evéséről beszélünk, mert hőre nagyon érzékeny, már 60°C-on bomlik. Tehát sem a jó forró Col--rexben, sem a csipketeában, sem a töltött káposztában nincs. De a forró citromos teában is csak igen kevés...

75. Guruljka (válaszként erre: 72. - Béla45)
2012. szept. 27. 14:05

Bocsánat....Sok jó dolgot írtál!

De...


- Talán nem hangsúlyoztad eléggé, hogy a C-vit. nem raktározódik. Ezért is érdemes naponta többször enni/bevenni.


- A napi fogyasztásod ideálisnak mondható, nem sok ember van, aki ennyi gyümölcsöt/zöldséget meg bír enni. Csak azt felejted el, hogy a vitamintáblázatokat nem véletlnül írják át időnként. A termesztett gyümölcsök egyre kevesebb vitamint tartalmaznak a hibridizáció következtében.

No és ott van a tárolási-raktározási veszteség. Csupán ennek következtében minden zöldség és gyümölcs sokat veszít az összes vitamintartalmából.


Az eredeti fórum-kérdésre visszetérve, a citrom 100 grammja csupán egy gyengébb C-vitamintablettával ér fel (20-30%)...de a héjában levő citromolaj nagyon is kiváló citromolaj-forrás. Ami viszont kiváló baci-ölő. Én megfázáskor a nagyon alaposan, több vízben kiáztatott, megmosott citromot úgy ahogy van, felkockázom (csak a két csücskét vágom le), és édesítve megeszem. És azonnal jót is tesz.


A gyümölcsök savai, fruktóztartalma, stb. anyagai nagyben segítik a vitaminjaik felszívódását, ezért is nem lehet elhagyni a gyümölcs-evést, de manapság muszáj tablettát is szedni, mert gyümölcsöt sem lehet talicskaszám enni naponta.

2011. febr. 5. 14:37
"Több kutatás is bemutatott sok olyan egészséges felnőtt embert, akinél a C vitamin bevitelét 10.000 mg-ra emelték, a vesekő kialakulásának legcsekélyebb jele nélkül. Néhány közönséges kit, amely oxalátmérésre (kalcium-oxalát vesekő) szolgál, sokkal megbízhatóbb lehet másoknál. Néhány ilyen közönséges kit-pontosságát - amelyet az orvosok a vizeletben jelen lévő oxalát mérésére használnak – a C vitamin zavarhatja. Valószínű, hogy veséből a vizeletbe gyakran bekerülő C vitamin reakcióba léphet néhány kit vegyszereivel, azt a téves látszatot keltve ezzel, hogy a C vitamin a vesekő okozója."
73. Béla45 (válaszként erre: 70. - F64f0d9a69)
2011. febr. 4. 21:01

Ez így igaz, de ez nem azt jelenti, hogy a 100%-ban természetes C vitaminok is elveszítenék az antioxidáns tulajdonságukat. Hiszen a tabletta vagy por formájában megtalálhatókat kristályos szerkezetben gyártották le, melyek vízzel aktiválhatók, így amint vízzel lenyeled, vagy vízbe bekevered, az antioxidáns képessége 100%-ról indul.


A vesekő kialakulásának kockázata meg csak 1000 mg felett emelkedik. Természetesen ezt bő folyadékbevitellel orvosolhatod.

72. Béla45 (válaszként erre: 69. - 190124133c)
2011. febr. 4. 20:34

A mennyiségek 1000 mg C vitaminra vonatkoztak.

Én is jól tudom, hogy alapvető védelmet ad akár 2-3 narancs is, de a több nem rossz, sőt...

Az OÉTI ajánlása szerint 2000 mg a felső határ. Ezt javasolják betegségek esetén.


A magasabb C vitamin tartalom a vérben 2 ok miatt jó.

Rendelkezésre áll a szervezetednek amikor csak kell a megfelelő mennyiség és a sejtjeidben is el tud raktározni eleget ínségesebb időkre.

A C-vitaminnal jól ellátott anya tejének aszkorbinsav-tartalma 30…55 ml/l. Ez azt jelenti, hogy 1 liter anyatejben 30.000-55.000 mg C vitamin van. Szegény babáknak elvileg téglányi húgykövet kéne kipisilniük :)


A másik előnye, hogy rendkívül jó antioxidáns.

Emellett persze e tulajdonságba a szőlőmag is jó, ezért nem érdemes a C vitamint 1000-2000 mg felett fogyasztani, mert ott már csak az antioxidáns hatása érvényesül, ami szőlőmagban olcsóbban elérhető és hatékonyabb is.


Egyértelmű, hogy az 1000-2000 mg közötti érték a téli időszakra vonatkozik. Nyáron elegendő 500-1000 mg is. Bár aki szeretni a paradicsomot paprikát, káposztát, az megfelelő mennyiség mellett el is hagyhatja a C vitamin táplálék kiegészítőben történő szedését.


Egy biztos, télen lényegesen olcsóbb tablettába, pórba, cseppbe bevinni a C vitamint, mint megvenni gyümölcs formájába. Persze e mellett is szükséges fogyasztani gyümölcsöket.


Én megeszek napi 0,5 kg narancsot és-vagy mandarint, legalább 2-3 db közepes méretű paprikát. Ez kb 500-600 mg C vitamin. Ennek ellenére mikor mindezt nem egészítem ki táplálék kiegészítő C vitamin forrással, sokkal fogékonyabb vagyok a betegségekre.


Én napi 1000-1500 mg C vitaminnal egészítem ki, 2*-i adagolásban. 4 éve nem voltam beteg(megfázás, influenza). Azóta szedem a 100%-ban természetes C vitamint, novembertől áprilisig.

71. f64f0d9a69 (válaszként erre: 70. - F64f0d9a69)
2011. febr. 1. 15:16
lemaradt: kiegészíti a C vitamin felszívódását, HATÁSÁT. na így már jobb...
2011. febr. 1. 14:59

„100% természetes alapú C-vitamin” ez általában azt jelenti, hogy az ascorbinsavhoz csipkebogyó kivonatot adnak, (bioflavonoid) mert ez fokozza, kiegészíti a C vitamin felszívódását.

Amikor a gyümölcsöket leszedik, 48 óra múlva jelentősen lecsökken a vitamintartalmuk.


Kipisiljük, de: „A fölöslegben felvett aszkorbinsav könnyen távozik a vizelettel. A tévedések elkerülése végett: a C-vitaminnak a vizeletben való megjelenése még nem azt jelenti, hogy ne tudna többet felhasználni a szervezet. Ha tovább növeljük az adagot, már elkezd ürülni a vizelettel, miközben tovább emelkedik a vérben kimutatható mennyisége is. Ami eközben áldásos hatását fejti ki a szervezetünkre.”

2011. febr. 1. 13:43

A Kiviben nincs olyan sok C vitamin mint azt C vitamin esetén 0, 5 kg paprika mint citromból ugyan ez a mennyiségű C vitamin esetén 2 Kg. A Citrom is jó gyümölcs, fogyaszd, de ne azért, hegy bevidd vele a napi C vitamin szükségeltedet.


Ez hülyeség,hogy 2 kg citrom fedezi a napi C vitamin mennyiséget.Ha mindennap megeszed a napi egy-két narancsodat,kividet semmi szükség pótlása,mert úgyis csak kipisiled:-))))

2011. febr. 1. 12:36

Sziasztok


A Kiviben nincs olyan sok C vitamin mint azt gondolják itt páran. Bár nagyon jó gyümölcs az tény, de ha valaki csak zöldségek gyümölcsök formájába akarja bevinni a C vitamint, az inkább paprikát és káposztát egyen. Valamivel könnyebben lecsúszik 1000 mg C vitamin esetén 0,5 kg paprika mint citromból ugyan ez a mennyiségű C vitamin esetén 2 Kg. A Citrom is jó gyümölcs, fogyaszd, de ne azért, hegy bevidd vele a napi C vitamin szükségeltedet.


A táplálék kiegészítők jók. Nagyon fontos szedésükkel kapcsolatban 2 dolog. Az egyik, hogy CSAK TERMÉSZETES ANYAGOKBÓL készültet szedjél, a másik, hogy igyál sok folyadékot. Így az oxalátkövek sokkal hígabb környezetben tudnak kiürülni és nem lesz veseköved. (Napi 3-4 liter folyadék)


"Kislány" koromban fogyasztottam én is mesterséges C vitaminokat amiket a vesém igen hamar megérzett.

Akkoriban 500 mg-ot fogyasztottam. Elsőnek arra gondolta, hogy a 24 órás felszívódást segítő adalékok miatt fáj, így áttértem egy továbbra is mesterséges, de kevesebb adalék anyagot tartalmazó nem 24 órás felszívódású készítményre. Hajszálnyit javult a helyzet, de továbbra is gond volt. Ekkor egy kis időre csalódtam. Majd találkoztam 100% természetes alapú C vitamin készítményekkel és újra megpróbáltam. Azóta is azt szedem napi 1500-2000 mg-ot napi 3-4 liter vízzel és semmi gond. A rokonságon végigsöpör az influenza a munkatársaimon is és én úgy sem kaptam el, hogy köztük vagyok. Számomra ez azért elég sokat jelent. Azt hiszem ez egészségem ezen része ennyit már megért.


Akik viszont mindenképp csak gyümölcs vagy zöldség formájába akarják bevinni a megfelelő táplálékot, azoknak ajánlanám a BIO és egyben ősi termesztést. Ezzel visszaadható a termények magasabb vitamin tartalma. Mindenkinek saját döntése, hogy melyiket válassza. A táplálék KIEGÉSZÍTŐK sem táplálékok, tehát a gyümölcs és zöldség fogyasztása ezek mellet is ajánlott.

Legfőképpen mert a legtisztább és legértékesebb energiákat ebből tudjuk bevinni a szervezetbe és nem a sok értéktelen szénhidrátokból (gabona félék)


A C Vitamin kell, csak rajtunk áll hogy oldjuk meg a bevitelét.


UI: olvastam nemrég, hogy a mesterséges C vitaminok csak kb 10%-ban szívódnak fel szemben a természetes C Vitamin közel 100%-os felszívódásával.

2010. okt. 22. 07:54
Egyél kivit. 1 db kiviben 6 db citrom c vitamin tartalma van.
66. Dodi44
2010. okt. 22. 04:07

A C vitamin nem halmozodik fel a szervezetunkben, 24 ora utan amire nincs szuksegunk az a vizelettel egyutt eltavozik szervezetunkbol, tehat nem lehet tul adagolni, mint mas vitaminokat.

Paprikaban, almaban, citromban, narancsban sok C vitamin van.

Egy egy naponta elfogyasztott alma, tavol tartja az orvosokat!

2010. okt. 21. 17:56
van benne,de nem elég..a c vitamint amúgy is hamar kipisiljük...
2008. szept. 22. 13:21
Nem.
63. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 62. - Rózsakő)
2008. szept. 22. 12:11

:)) hivjuk inkább kiegészitésnek :)

Nem oly régen olvastam, gondoltam, megosztom.

nagyon szivesen!

62. rózsakő (válaszként erre: 61. - 3e0ba54fb8)
2008. szept. 22. 11:33
Köszönöm a heyesbitést.:))
61. 3e0ba54fb8 (válaszként erre: 57. - Rózsakő)
2008. szept. 22. 10:33
A Gödöllői Agártudományi Egyetem készitett ilyen vizsgálatot. Legutóbb azt hiszem, 1996-ban. Már akkor riasztóak voltak az adatok, 70-80%-kal csökkent a vitamin és hatóanyag tartalom az ezt 10 évvel megelőző vizsgálatokhoz képest. Ez azt jelenti, hogy naponta 1 - 1,5 kg. gyümölcsöt és zöldséget kellenne fogyasztani.
60. supin
2008. szept. 22. 10:04
Hát ha szereted,igen. Én sajna nem szeretem..
2008. szept. 22. 09:01
nem, inkább egyél paprikát,
58. niko76
2008. szept. 22. 08:59
igen a citromban több a vitaminmint a citromlében
57. rózsakő (válaszként erre: 56. - Link2-3-4)
2008. szept. 22. 06:24
Pontos adatot,nem tudok mondani de nem régen hallgattam erről egy előadást,40-60dkg gyümölcsöt és zöldséget kellene fogyasztani naponta.Gondolom ez a minimális vitamin bevitel.Ott hallottam én is,hogy a gyümölcsök már nem tartalmaznak annyi vitamint mint 15-20 éve.Ezért kell táplálék kiegészitöket szedni.
2008. ápr. 2. 17:06
Valaki belegondolt abba, hogy mennyi gyümölcsöt kell megennünk, hogy a megfelelő mennyiség szervezetünkbe kerüljön? Én arra lennék kíváncsi, hogy - ha valaki tudja az írja meg kérem - hogy hány darab citromot kell megenni ahhoz, hogy a napi 500 mg C vitamint bejuttassam a szervezetembe. Valahol olvastam egy olyat, hogy 70-ed részére csökkent a narancs és citrom C-vitamin tartalma
2008. márc. 24. 12:49
Igen
2008. jan. 30. 22:59
Igen, sok a C vitamin tartalma.
2007. okt. 22. 10:00
Igen ha naponta egy kilót megeszel . De rengeteg van a somban is, több mint a citromban .
2007. júl. 11. 22:43
A citrom tele van C vitaminnal.
2007. júl. 10. 21:19
Magas C vitamintartalma van.
50. 8f6ec78674 (válaszként erre: 49. - NOA)
2007. jún. 17. 13:50
Nincs mit:-)
1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook