Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » A 19 éves gyakornoklány az 51 éves nőnek felajánlotta hogy... fórum

A 19 éves gyakornoklány az 51 éves nőnek felajánlotta hogy... (beszélgetés)

Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.

1 2 3 4 5
128. komor
szept. 11. 12:29

Fél órája volt egy ide kötődő esetem. Az ügyfél letegezett, de javára szólt, hogy megkérdezte, tegezhet-e. Mivel hallottam, hogy fiatalos nagyon, mondtam neki, hogy inkább nem.

Békével váltunk el...

127. 1706916ae4 (válaszként erre: 120. - Fórumnyitó (anonim))
szept. 11. 12:21

Hűha.

Azt értsd meg, hogy ez nem a "véleményem", hanem ez az illendő, a szabály. Ezt bármelyik protokollal vagy viselkedéskultúrával foglalkozó könyvben így találod leírva.

Véleményed neked van a témáról, ami nem írja felül azt az egyszerű tényt, hogy úgy illendő, ahogy leírtam.

126. Görögtánc (válaszként erre: 123. - Komor)
szept. 11. 09:44
Mikor a faluba költöztünk egy falubéli nő (nálam kb 30 évvel idősebb), mondta, hogy tegezzem, ne merjem magázni, mert megsértődik. Tök jó, hogy utána hónapokig nem láttam, majd lemagáztam mert fogalmam sem volt már, hogy őt látom-e😂🤣
125. PöttyösPanka (válaszként erre: 124. - Channa*)
szept. 11. 07:57
Így-így. Én sem azért tanultam, hogy nagyra tartsanak. Kinézetre sem vagyok az a tipikus szakmámbeli, és nem is szoktam vele dicsekedni. Csak akkor mondom, ha kérdezik. De eszembe sem jutna, hogy akkor most mindenki magázzon, mert én vagyok az akárkicsoda. Még a munkahelyemen az operátorokkal is tegeződöm. Nem várom el tőlük sem, hogy máshogy beszéljenek velem. Nem nézem le őket. Ők is becsülettel dolgoznak, ők is rendes emberek. És fordítva is tudom, hogy attól senki sem fog jobban tisztelni, mert elvárom, hogy magázzon.
124. Channa* (válaszként erre: 122. - Fórumnyitó (anonim))
szept. 11. 00:03

Számomra nagyon ismeretlen az, hogy többre tartsak valakit azért, mert...

Engem se kell, nem azért tanultam, hogy csodáljanak, nagyra tartsanak, jobban tiszteljenek vagy bármi, hanem csak is öncél miatt, hogy több pénzt kereshessek.

Jujj, remélem a barátnőm, nem szól egyszercsak, hogy magázzam, mert 2 hónappal fiatalabb vagyok nála.:DDDD

Engem, nem érdekel, hogy többre vagy kevesebbre tartanak. Mint írtam, magamért tettem/teszek mindent. Tisztában vagyok a képességemmel és lehetőségeimmel. Majd én nagyra tartom magam, ha olyanom van, de nem kérek hozzá asszisztenciát;) Mindenki foglalkozzon magával.

A követelőzők, bár még nem találkoztam olyannal, aki a tegeződés/magázódás miatt tette volna, emberükre találnának, ha velem kezdenének;)

Egyébként, most nyáron volt több diákmelós nálunk, senki nem magázott engem se és másokat sem. Kollégák vagyunk, abban a néhány hétben, így egy szinten vagyunk, nem számít a korunk, nemünk és semmi, csak az, hogy kolléga. A kollégák nálunk tegeződnek, így a 17-21 éves diákok is.

123. komor
szept. 10. 22:28
Mindezek mellett tudni kellene azt is, hogy kivel tegeződsz, és kivel magázódsz. Ez mondjuk akkor necces, ha már azt sem tudod, hogy az illető kicsoda, csak az arcáról rémlik valami, hogy ismerős lehet szegény, akinek éppen köszönnöd kell. Ilyenkor szoktam bevetni a Szép jónapot kívánok! köszönést, amit akár kicsinek is mondhatod, akár idősnek is, ez kortól függetlenül használható...:)
122. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 121. - Channa*)
szept. 10. 22:18
Tehát ha egy 100 éves kérdezi hogy nem baj e ha tegeződünk, nem mondanád azt hogy ne tessék ilyet mondani, én képtelen vagyok. És egy 16 éves diák munkásnak se fogod kikérni magadnak? Értem. Ez még a jobbik eset, mert ez szimpatikus lehet bárkinek. Lehet hogy túl laza, de nem bántasz vele senkit. Viszont amikor valaki a másik véglet hogy azért tegez nála idősebbeket mert neki szakmája van, vagy aki 1 hónappal fiatalabb az ne tegezze, de ő mindenkit, mivel ő neki úgy esik jól az viszont visszataszító lenne. Ezt így a szemembe vágta: nekem jobban esik ha többre tartanak még annál is ami vagyok. Hát jó, szíve joga. Én nekem is sok minden jól esne de arra tesznek magasról. De amúgy abba is van valami amit írsz. Mindenkinek van véleménye. Az enyém az hogy a követelőzés rosszabb mint a formaságok túlzott betartása.
121. Channa* (válaszként erre: 116. - Fórumnyitó (anonim))
szept. 10. 22:02

Én tényleg nem értem, hogy miért kell korra kihegyezni ezt az egészet.

58 éves vagyok. Az összes kollégámat tegezem, legyen az 18 éves vagy 70. Legyen vezérigazgató vagy takarítónő. Nem érdekel sem a kora, sem a rangja;)

Boltban, ha letegez a 18 éves eladó, akkor én is tegezem. Ha magáz, akkor én is.

Mint írtam 58 éves vagyok. Ha bemegyek valahová (nem munkahely, akkor Jónapot kívánokkal köszönök. Nem fogok randán nézni, csapkodni magam, ha az eladó sziával vagy hellóval köszön, innentől tegeződök vele.

Hivatalban, pont így, ahogy az orvosnál is.

Nem szólok rá senkire, hogy nem kellene tegezned. És, pl. a fiam barátai mind tegeznek, gyerekkoruk óta. Persze, minimum 30 éve ismernek és akkor még én is csak a húszas éveimben jártam.

Amikor kicsi volt a gyerekem, mindig rászóltam, hogy attól, hogy én tegezem a barátai anyukáját, ő nem teheti, majd akkor, ha pl. Peti anyukája megengedte.

Tehát, miért ne tegezhetném le az akárhány évest, ha ő is tegez engem? Legyen az 82 éves, akár. Mert engem az nem érdekel, hogy miért tegezett le. Lehet, hogy ő úgy gondolja, hogy azért, mert a lánya vagy unokája lehetnék, de én meg nem gondolom úgy, hogy az anyám vagy nagy nagyanyám lehetne (őket tegeztem), hanem csak azért tegezem vissza, mert ő is ezt tette.

Én ebben a fórumban tapasztalom a csendőr pertut, de a valóvilágban nem.

Hihetetlen, hogy vannak, akiknek annyi ideje van, hogy ezen kattogjon.

120. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 119. - 1706916ae4)
szept. 10. 12:59
Jó ez a te véleményed. Én a középutat választom. Azt is helyreteszem aki 10 év különbségnél is elvár csendőr pertut, és hiába enged tegeződést 52 év különbségnél is valaki, nem élek vele, de ő tegezzen ha akar.
119. 1706916ae4 (válaszként erre: 116. - Fórumnyitó (anonim))
szept. 10. 10:54
Dehogynem. Ugyanis csndőrpertu nem létezik. Ha letegez egy ennyivel idősebb személy, akkor a Szia, Kati helyett a Szervusz, Kati néni a megfelelő formula.
118. Amaunet (válaszként erre: 110. - 1706916ae4)
szept. 10. 08:41

Egyetértek.

Azt tegyük hozzá, hogy a protokoll, a helyes viselkedés elsajátítása nem csak az értelmiségi családokban lehetséges.

Tanulható és elsajátítható.

117. PöttyösPanka (válaszként erre: 113. - 1021440b02)
szept. 10. 07:47
Meg ott van ugyanebből a korosztályból az a kategória, aki megsértődik, ha magázod, mert ő még nem olyan öreg.
szept. 9. 16:33
Mondjuk ha legalább 47 évvel több, és vadidegen azt tényleg nem jó visszategezni. De egy vadidegent az utcán myugodtan ha nincs meg köztetek a 47 év. Tehát a te esetedben minden 82 év alatti idegent visszategezhetsz, mert így helyes.
115. Kacsahercegno (válaszként erre: 113. - 1021440b02)
szept. 9. 16:17
Én az ilyet mindig visszategezem, hacsak nem olyan öreg, mint az országút. De akinek a lánya lehetnék, az kb. 50-es, szóval ott nem áll fenn ez a kitétel.
114. Kacsahercegno (válaszként erre: 110. - 1706916ae4)
szept. 9. 16:12
De ha elmondásod szerint 5 percnél tovább nem érdekel senkit, akkor minek annyit agyalni rajta, meg úgy tenni mintha annyira jelentőségteljes lenne, amit csak az Igazi Értelmiségiek tudhatnak? 😅
113. 1021440b02 (válaszként erre: 112. - 1021440b02)
szept. 9. 16:06
Nem tegeződünk, hanem ő tegez, de én nyugodtan magázzam, mert "a lánya lehetnék", nem vagyunk egy szinten. 🤣
szept. 9. 15:49
Én max. korombeliekkel szeretek tegeződni. Kifejezetten utálom, ha idősebbek (általában nők) letegeznek, mert "a lányom lehetnél". 🤮 Nem 16 éves vagyok, hanem 36 leszek.
111. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 110. - 1706916ae4)
szept. 9. 15:45
És azért a fiatalabb köszönjön előre mert így az idősebbnek ott van a lehetőség hogy visszaéljen vele.
110. 1706916ae4 (válaszként erre: 109. - PöttyösPanka)
szept. 9. 15:37

Nem, nincsen anarchia köszönés terén, pusztán a viselkedni nem tudó emberek nem képesek megtanulni a kulturált formulákat. Attól még a szíbályok egyértelműek és értelmiségi ember reflexből tartja magát hozzájuk.

(Egy diplomás szeméyl nem lesz automatikusan értelmiségi.)

109. PöttyösPanka (válaszként erre: 108. - 1706916ae4)
szept. 9. 14:14
Annyira engem sem izgat. Csak azt hittem, hogy akik nagyon hangoztatják az illemet meg tiszteletet, azok minden kétséget kizáróan tisztázni tudják a helyzetet, mert ők ismerik az erre vonatkozó etikettet. De ezek szerint anarchia van köszönéstéren, és ez nem izgat senkit. (Engem sem.)
108. 1706916ae4 (válaszként erre: 105. - PöttyösPanka)
szept. 9. 13:31

Őszintén szólva, szerinted érdekel valaki mást 5 percnél tovább, hogy hogyan köszönsz az aktuális ügyeletes napközisnek (ha észreveszik egyáltalán?)

Tudod, hogy van ez:

"Azoktól szeretném megkérdezni, akik egész séletüket úgy élték le, hogy mit szól majd a falu népe, hogy végül mit szólt?"

;)

107. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 93. - Channa*)
szept. 9. 12:37
De tudom a házasság és rangi részeket. Csak Pöttyös Panka esetében nem tudtam hogy ott mi a helyzet. Amúgy nem bunkók a 45 60 közöttiek sem, csak ők szinte állandóan tegeződni akarnak velem pl járművön, váróterembe. Viszont üzletbe, moziba, strandon már kevésbé. Városházán, irodákban meg inkább én vagyok aki túlzottan megalázkodik. Emailben kölcsönösen. Rajongói oldalakon mindenki laza. Egyéb szolgáltatásokon, pl kiállítás, ott inkább ők a szerényebbek.
106. PöttyösPanka (válaszként erre: 101. - Kacsahercegno)
szept. 9. 12:28
Szerintem ez a mi korosztályunkban már így működik.
105. PöttyösPanka (válaszként erre: 103. - 1706916ae4)
szept. 9. 12:08
De azért kilógni sem szeretek.
104. PöttyösPanka (válaszként erre: 102. - Amaunet)
szept. 9. 12:07

Nekem nem a tanárom.

Mellesleg én 18 éves korom óta minden tanárommal tegeződöm. A középiskolás tanáraim érettségi után ajánlották fel a tegezést. Az egyetemi tanáraim rögtön az első napon kijelentették, hogy itt már nem diákok, hanem kollégák vagyunk, és ebben a szakmában tegeződni szokás.

103. 1706916ae4 (válaszként erre: 100. - PöttyösPanka)
szept. 9. 11:56

Értelek.

Van rá konkrét szabály, csak vannak, akik annyira tájékozatlanok és/vagy buták, hogy nem tudják azokat helyesen követni, de te ettől még követheted megfelelő módon.

Ebben a helyzetben az illem a magázódást diktálja. Mondom, az megint más kérdés, hogy egyes közegekben sokan nem tudnak viselkedni. Te járj el helyesen, a többivel nem kell foglalkoznod.

102. Amaunet (válaszként erre: 90. - PöttyösPanka)
szept. 9. 11:32

Nem tegezném le és fel sem ajánlanám a tegeződést.

Ő a tanárom és nem a haverom. Így adom meg a tiszteletet.

Más eset, ha az első órán kezdeményezi az egész osztály felé a tegeződést.

101. Kacsahercegno (válaszként erre: 100. - PöttyösPanka)
szept. 9. 10:40
Én ebből nem csinálnék ügyet, bár Tornádónak most meglesz a véleménye rólam 😂 Akik nálam nem sokkal tűnnek idősebbnek (mondjuk egy 10-essel max), vagy fiatalabbak, azoknál simán rákérdezek a tegeződésre, ha nő, ha férfi, nem tulajdonítok neki jelentőséget. Illetve ha valamilyen szolgáltató, aki közvetve vagy közvetlen "nekem dolgozik", akkor ott is simán kezdeményezem a tegeződést, ha olyan a helyzet, óvónéni, tanítónéni is ez a kategória lenne. Ingatlanos, ügyvéd, könyvelő, fodrász... Nyilván ha valami nagyon rigid, szigorú illemet megkövetelő helyzet, üzleti tárgyalás, állásinterjú, államvizsga, akkor nem csinálom ezt, de amúgy ha a helyzet lazább, akkor nem foglalkozom ilyenekkel hogy most kinek kell kezdeményezni, meg ki nyújt kezet. Én is ember, ő is ember, ha kicsit közvetlenebbek és barátságosabbak lehetünk az adott helyzetben, akkor 🤷‍♀️
100. PöttyösPanka (válaszként erre: 95. - 1706916ae4)
szept. 9. 10:17
Egyrészt nem tanítja a gyereket, mert másik osztályban tanít. Csak délután ügyeletben vigyáz a gyerekekre az udvaron. Másrészt engem az zavar össze, hogy például a mi tanítónénink csípőből letegezte az összes szülőt. Viszont a párhuzamos osztály tanítónénije tegezi azokat, akiknek a nagyobb gyereke is odajárt, de magázza az új anyukák egy részét, de nem mindet. Ahogy más tanárokat és szülőket is hallok, ők is teljesen vegyesen. Nekem rendben van a tegezés és a magázás is. De az nincs rendben, hogy erre nincs konkrét szabály, amit mindenki követ. Csak azért nem akarok egy tanárral sem magázódni, mert mindketten arra várunk, hogy a másik kezdeményezze a tegezést. Az a fura anyuka sem akarok lenni, aki szinte az egyedüli, aki még nem tegeződött össze a tanárokkal.
99. Channa* (válaszként erre: 96. - 1706916ae4)
szept. 9. 09:18
Köszönöm, hogy leírtad a rang jelentését;)
1 2 3 4 5

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook