70 évesek beszélgessünk! (beszélgetés)
Sziasztok!
Csak beugrottam, ne várjatok, mert nagyon közbejött valami, így sokat csúsztam a munkámmal, most kezdek csak neki. Jövök majd, ha ráérek, addig pedig sok puszit küldök!
Timi
Kedves taranee! Köszi a tippet és a tanácsot is,bár ismerem ezeket a dolgokat,de jól esett,hogy ilyenre is gondoltál.Megint csak irigykedni tudok Rátok.Nekem is lány koromban nagy családom volt és azt Édesanyám tartotta össze.Nem volt annál semmi jobb és szebb.Sajnos nekem ez már nem adatik meg.Persze nem akarok panaszkodni,mert be érem két aranyos unokámmal,még akkor is ha a nagyobbik több "fényévre" van tőlem.Az unokám kívánságát
egyértelmű,hogy teljesítem a fiúcska, /26 éves/ pedig kóstolja meg a magyaros ételeket.
Majd amikor mi megyünk ki,mert jövőre készülünk meglátogatni a családját,akkor mi kóstoljuk meg az ír specialitásokat,bár a nyers húst biztos nem fogom meg enni.A recepteket majd,ha lesz időd várom én is lefogom íni és összehasonlítjuk.Mivel ebben a kis országban,minden területen másként főznek,ezért szeretném kipróbálni a "kis fórumos családom" receptjeit.Puszillak: Éva
Kedves madra! A szérum hatásáról és egyéb azzal kapcsolatos dolgokról remélem beszámolsz fórumos
"családunknak?".A kedves férjed,hogyan főzi a halászlevet,csak azért érdeklődök,mivel sok féle- képpen szokták elkészíteni,ugyan így a töltött káposztát is.
A kocsonyát is szokták zselatinnal,zöldséggel és egyéb kütyükkel készíteni.
Az Ír fiatal ember már felkészült a lehető legrosszabbra,mivel megüzentem /fordították/ neki,hogy itt nincs nyers hús,csak magyaros kaja,vagy eszi,vagy éhen hal.Nos ezen jót nevetett és azt üzente mindet,meg fog enni,csak a kocsonyát és a gyümölcs levest ne főzzek.Nos ezt különben sem főznék.Unokám már megrendelte a neki kedvenc kosztját / túrós sztrapacska minden mennyiségben /
Majd megírom hogyan készítem a felsorolt ételeket,de most kezdek vasalni,utána megyek egy kis " ultra"-hangra.
Hagy flancoljak egy kicsit,sugározni már tudok most hagy legyek ultra is.Puszi mindenkinek: Éva
Szia Timike! Látom a mamák egyformák, bárhol is éljenek. Nincs is jobb, mint amikor a "szegény kicsi gyerekeinket" jóllakatjuk. Én sem tudok keveset főzni, de szerintem nem is lehet igazi finom magyaros ételeket lábaskában főzni. Ha igazi, fogunkra valót főztem háromfelé pakolom. Egy marad, kettő megy a kosárba és irány. Arra is rájöttem, hogyan csináljam, hogy a csomagtartó ne ússzon. Ebben az ideviszek-odaviszekből az a legjobb, hogy a gyerekek is átvették, ők is csomagolnak, vagy felhívnak -főleg ha egyedül vagyok- hogy ne főzzek mert hoznak. Holnap a Bori unokámmal leszek, beteg, nem mehet oviba. Csak az övé leszek, pihenünk egy nagyot. Két napot rászántam egy olyan igazi nagytakarításra, megcsináltam, de félek leülni, ... vagy felállni, mert nehéz újra elindulni.
Várom a jelentkezésed. Jó éjszakát kivánok.
Itt találtam neked a bambuszrügyről cikket:
Nem tudom, értessz -e hozzá (félre ne értsd, csak anyukámból indulok ki), szóval kijelölöd a sort, másolás, aztán felmész a webcímre helyére, jobb egér gomb, beillesztés.
Szóval, én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy anyukám állandóan el akar látni kajával, így töltött kápit, kocsonyát (ezt nálunk egyedül én eszem) csak akkor eszünk, ha ő főz, én is főztem már töltöttkáposztát, de pocsék volt.
Egyébként imádok főzni, de anyunak 4 lánya (volt) van, és szerintem nem tud hozzászokni, hogy már csak apura főz, így heti 2-szer biztos felhív, hogy ugorjak el, mert ezt vagy azt főzött. Imádom!
Én mindenképp magyaros étellel kedveskednék nekik, nem tudom, kint az unokád mennyire jut hozzá magyaros alapanyagokhoz, mennyire főz ilyeneket, ő biztos örülne, a srác meg ír kaját, eszik eleget. Esetleg valami ír desszertet dobnék be, hogy érezze, szeretettel vártam, bár azt másból is biztos érzi majd! Ha tudod, szerintem nyugodtan kérdezd meg neten az unokádat, hogy szerinte minek örülnének jobban, van -e valami, amit az unokád kíván, vagy olyan étel, amiről esetleg sokat mesélt kint a srácnak, és most bemutatná neki!
Én majd szívesen írok pár receptet, de ne várjátok, hogy tőletek jobban "főzzek". Van 1-2 dolog, amit profi módon készítek (nagyképűség nélkül-mások szerint), épp tegnap gondoltam rá, hogy mit főzök majd karácsonykor!
Holnap sokat kell dolgoznom (hó eleje) de leginkább itthon, így egy kicsit felugrom délelőtt, nem úsztok meg!
Sok puszi, Jó éjt Nektek!
Lányok! Mindenkinek. Az influenza oltás beadattuk. A család többi tagja is, kicsik és nagyok. Mi öregek a tüdőgyulladás ellenit is. Minden évben megtesszük. Én úgy tartom, jobb félni, mint megijedni. Cigi témában jók vagyunk, senki sem dohányzik a családban. Hát..., a plusz kilókról inkább hallgatok. Fiatalnak átlag termetem volt, idősebb korra rakódott a kiló, mint az évgyűrű. Nincs már erőm fogyózni, néhány kiló fel-le mászkál. Az unokáim szerint, olyan jó puha a mama. A párom meg úgy szeret, ahogy vagyok. Egyébként is ez legyen a legnagyobb gondom. Ha jön a baj, lesz miből leadni. Főni és enni is szeretek.
Évike a főzésről kérdezel minket. Karácsonykor nálunk gyűlik össze a család. Halászlé mindig van, ezt a férjem főzi, el nem venném tőle. Mákos guba, sült hal, saláták. Süti minden mennyiségben. Az egyik menyem nem szereti a halat, neki, és a kicsiknek hagymalevest készítek. Két ünnep között elmaradhatatlan a töltöttkáposzta, a kocsonya. Szerencsés vagyok, mert a férjem is szeret a konyhában tüsténkedni. A kissebb fiam pedig végzett szakács. Lehet alkotni. Évike! Szerintem, ha az új fiú is meglátogat, mindenképp készítsetek valami magyarosat is, és az unokádék biztosan szivesen bemutatják nektek az ir ételeket is. Ezt bízd rájuk.
Örülök, hogy él ez a fórum, drága fiataljaink is itt vannak. Jó tudni, hogy Barnuska is megjött. Mint egy nagy család.
Teszek fel a képeim közé töltöttkáposztás képeket, ezt egy őszi osztálytalálkozón főztük a vendégeknek, ipari mennyiségben.
Puszi Mindenkinek, jó éjszakát Klári
Lányok! Megtudná valaki írni nekem,hogy a bambuszrügy /üveges konzerv/ hogyan fogyasztható? Mi a kedvenc ételetek,szoktatok csinálni különlegességeket? A töltött káposztát,kocsonyát és a halászlevet,hogyan csináljátok? Jönnek lassan az ünnepek,cseréljük ki receptjeinket,ha van kedvetek hozzá.Ti mit főznétek,ha az ünnepekre és utána is / 11 nap / unokátok az
újdonsült vőlegényével menne hozzátok látogatóba Írországból,ahol teljesen más jellegű ételeket fogyaszt.Hagyományos magyar ételekkel lepnétek meg,vagy az Ír ételeket tálalnátok?
...na, én is épp ezt akartam mondani, hogy nem is vagy kövér!
Szép napot, én is megyek dolgozni egy kicsit!
Puszi: Timi
Taranee! Aranyos vagy nagyon,sajnos én úszhatok gyalogolhatok,tornázhatok,már amennyit bírok,de
az evésről nem tudok leállni.A cigiről való leszokásnál valahogy nagyobb akarat erőm volt.
Tudom és látom mennyi idősebb hölgy,milyen büszkén viseli kövérségét,nekem nem megy!
Persze ehhez az is hozzá tartozik,hogy csak a pocakom zavar a többi testrészem nem annyira kövér.Különben köszi,hogy vigasztalni próbálsz.
Én még el is fogadnám valahogy,csak hogy a ruháim örömükben vagy szétrepednek,vagy cipőkanállal sem jönnek rám.Persze ez legyen a legnagyobb bajom.Vigyázzatok magatokra,sok puszit küldök:Éva
Szerintem nem vagy kövér (a képeken), a nagymamáknak jól áll, ha egy kis súlyfelesleg van rajtuk. A párom nagymamája csont és bőr (na nem azért, mert beteg: 83 évesen úszik, állandóan hegyet mászik, de milyen tempóban!), és szerintem az nem szép, nem olyan nagymamás, nade persze az sem baj.
Nos, én már annyiszor próbáltam, nem vagyok egy akaraterős személyiség, pedig de jó lenne! (ha zavar a súlyod, és rágni támad kedved, rágjál répát, karalábét,)
Köszönöm a tanácsot, szerencsére nem áll fent betegség okozta imm. rendsz. gyengeség, mégcsak az hiányozna!
Köszönöm, Te is vigyázz magadra!
Kedves Taranee! Köszönöm kedves szavaid,nagyon sokat jelentettek nekem! lehet,hogy hihetetlen,de még párom velem volt,nem igényeltem különösebben barátokat.Most Ti ezért adtok,talán számotokra érthetetlenül,sokat nekem.köszönöm,remélem sokáig tudunk még beszélgetni,legalább így!
A Neocitrán nagyon jó megelőzésre,de a nátha kezdetén rögtön is.Unokámnál amennyiben a legkisebb jelét is látom a náthának,rögtön adom neki,legalább négy napi.Eddig minden esetben használt.Természetesen egész télen,főleg influenza veszély esetén,minden reggel egy szem Béres C-t kap.Ennek eredménye képen kb.három éve nem beteg! Az előtt egy légy tüsszentett már beteg lett.
Természetesen ezt beszél meg a gyermek orvossal,de immunrendszer erősítőt nem javasolnék,arra idősebb korban lehet szükség.
Hagyni kell a szervezetet magától dolgozni,ne
" kényeztessük" el!Természetesen,ha betegség okozta immunrendszer gyengeség áll fent akkor orvostól kell kérni a megoldást.
Sok orvos ismerősöm van,többek között a kereszt fiam is orvos.Van közöttük gyermek orvos is,annak idején még unokámmal kapcsolatban Ő adta a tanácsot nekem.Ezért merem megírni Neked is.
Vigyázzatok magatokra,ez az enyhe idő nagyon kedvez a baktériumoknak.Sok-sok puszi: Éva
Sziasztok!
Itt vagyok újra.
A hétvégén ismét hazamentünk, a mi hozzátartozóink a perkupai és a bódvaszilasi temetőkben nyugodnak. Otthon voltak a hugomék is, így sokat beszélgettünk... (ő Debrecenben jár egyetemre, vegyész hallgató, májusban államvizsgázik).
Végigolvastam az újabb hozzászólásokat, holnap válaszolok neked is, kedves madra, de most hulla fáradt vagyok.
Nagyi! Látom, megoldódott a "külalak" probléma...már akartam szólni neked, hogy fölöslegesen enterezel néhol, de teljesen mindegy, mert olvasható így is, úgy is, nem zavaró. Csak akkor nyomj enter-t, ha tutira új sorba akarsz írni valamit.
Sziasztok!
A Neocitrán megelőzésre van? Én azt hittem, az megfázásra. Sajnos még nem találtam természetes (vagy legalábbis aszpartam tartalommal nem rendelkező) alapanyagú imm.rendszer erősítőt, de biztos létezik. Ha tudtok ilyet, írjátok meg!
Évi, meg tudlak érteni, én azon sem csodálkoznék, ha egyáltalán nem tudnál kimenni a temetőbe. A párom, az anyukája halála után kb. 3 évig nem akart kimenni, és én nem erőltettem, kimentem nélküle, és gondoztam a sírt. Itthon szívesen emlékezett, gyújtottunk gyertyát, és egyáltalán nem meglepő -számomra legalábbis-, ha beszélsz hozzá, ha jól ki is sírod magad esetenként, szerintem jól teszed, ez sokat segíthet.
Még mindig sok erőt!
Mandra kedves! Megoldódott a problémám,de be kell vallani nem a gépben,hanem bennem volt a hiba!
Minden áron én akartam a leírt sorokat rendezni,csak a fő okos " gép " nem hagyta.Utána jöttem rá,hogy sorrendezővel van ellátva a drága.
A sütivel úgy vagyunk én és az unokám ,hogy nem is szeretjük.A krémes tortafélékre rá sem tud nézni én viszont már így is 20 kg felett híztam három év alatt.Az 59-61 kilómról 82 kg lettem.Letettem 3 évvel ezelőtt a cigarettát és ez lett az eredmény.Alig bírom cipelni a nagy popsim.Képzeld el,ha még sütiket is ennék?Sajnos nagyon szeretem a hasam - na nem a nagyságát,mert az nagyon idegesít- hanem a finom ételeket.Nem igen tudok ellenállni nekik.Fegyelmezettebben kellene táplálkoznom,de egyfolytában bűnözök.
Kívánok Nektek további szép hétvégét,puszi: Éva
Drága Évike! Nem tartom furcsának, ahogy a pároddal beszélgetsz. Így teszek teszek én is öt éve édesanyámmal. Én sem szeretem a hangos tömeget. Általában hétközben megyek ki hozzá, nem rendszeresen, olyankor, ha már nagyon fáj a hiánya. Akkor csak mi vagyunk. Tegnap a síroknál -mert már egyre többen vannak odaát, mint velünk- intenzívebb volt az emlékezés, folytogatott a sírás. De felnőttek vagyunk, "viselkedni illik". Nyeltem a könnyeimet. A temetőben van egy nagyon régi templom. Egyszerü és győnyörű. Oda bementünk a párommal, és ott a csendben, egy imát elmonva értük, megnyugodtam.
A sütéshez visszatérve. Nekem szerencsére jó a sütőm, de mint említettem a menyem ellát sütivel. Tegnap este, épp, hogy leírtam neked ezeket a sorokat, beállított a fiam egy tálca sütivel. /És hozta a lábast, amiben én küldtem nekik a csülkös bablevest/. Nálunk ez így megy, oda-vissza. Az edényeink körforgásban vannak.
Évike, megoldódott a géppel kapcsolatos problémád? Most úgy jöttek a sorok, ahogy a nagykönyvben meg van írva.
Kívom Neked szép napot, és a szeretet áramlását lélektől-lélekig. Puszillak Klári
Kedves taranee!A lányod ízlése nagyon jó,tényleg szeretik a tinik,de az unokám az valami furcsa módon írtozik a nagy ajlavjuktól,pedig nem kellene.Azért a Rómeó és Júliát már vagy hússzor megnézte.Furcsák ezek a tinik,de jó ez így.Igen rendes és gondos anyuka vagy,hogy olyan dolgokba is belemégy a gyermekeid kedvéért amit nem nagyon kultiválsz.Én én mentem ki a temetőbe még,ennek okát a madrának írt levelemből megtudhatod.
Sajnos szüleim már 1962 és 1972-ben eltávoztak.A Te általad leírottak és a tömeg miatt én vagy pár nappal előbb,vagy később szoktam ki menni.Engem is bosszant az emberek viselkedése.Tisztelet a kivételnek.Természetesen én nemcsak egy évben egyszer szoktam kimenni.A védő oltásról valahogy mindenki hasonló képen vélekedik mint Te.Én sem adattam be,de unokámmal megbeszéltem és Ő sem kérte.Tudod ez olyan butaság,hogy alá kell írni egy zizegtető papírt,ezért sokan félnek tőle.
Az orvosk szerint nem kell vele foglalkozni!
Na igen, akkor Ők miért védik le magukat az aláírással? Kívánok Neked szép álmokat és nagyon jó éjszakát: Éva
Ui: nem próbáltad a neocitránt,van gyermek kiszerelésben is.Nagyon hatásosan véd!
Aranyos vagy madra!Nagyon köszönöm kedves szavaidat.
Tudom,hogy egyedül kell megoldanom azt amit meg kell,de nagyon sokat segít a kívülről érkező szeretet.Soha nem voltam ennyire érzékeny mint most.Szinte iszom a szerető szavakat.
Különben ma én is marha húslevest főztem és túros derelyét öntettel./burgonyás tésztából/Azért kérdeztem ki mit sütött,mert kissé rossz házasszonynak és nagyinak érzem magam a sütemény miatt.Nem szeretek sütni,mióta az új tűzhelyem van.A tészták fele elég a másik nyers marad. Forgatom a tepsit,már amelyik tészta engedi,de így sem jó.Samot tégla,fólia,másik tepsi,minden van és mégsem sikerülnek a sütik.
Én Miskolcra a jövő héten megyek a szüleim sírjához.Páromhoz egyszerűen képtelen voltam most ki menni,oda is a jövő héten megyek,nem akartam senki előtt sirókázni és valahogy még olyan kegyetlen arra gondolnom,hogy Ő ott lent van,de megyek.Itthon gyertyát gyújtottam és beszélgettem hozzá.Tudom furcsa de sokat szoktam beszélni hozzá,ölemben a fényképével.Amúgy rendben van minden,unokáim körül vettek szeretetükkel.
Kívánok Neked szép álmokat és jó éjszakát.Éva
Jajjj, fel akartam ugrani az elejére, erre elmentettem.
Szóval nálunk szerencsére minden rendben, fiam kicsit köhög reggelente, de nem vészes, hagyma levet adok csak neki, remélem, nem lesz komolyabb.
És te BNagyi hogy vagy? Remélem, bírod valahogy ezt a szomorú napot, bár tudom, a többi sem sokkal könnyebb!
Szia Nagyi, sziasztok!
Én csak egy pillanatra ugrottam fel, fel mindjárt fürdetem a fiam, aztán Megasztár, azt nagyon szeretem!
Mi délben elmentünk moziba, a lányommal megnéztük a High school musical 3-t, a kisunokád tuti nagy rajongó, ez most a tinik mániája. Borzalmas volt, de persze neki nem mondtam, öreg vagyok már a tiniszerelmes filmekhez.
A temetőből pedig most jöttünk haza. Épp azt mondtam a páromnak, milyen sokan voltak ma kint kötelességből. A sír felett vihorásztak sokan, vagy hétköznapi dolgokról beszélgettek nem is halkan. Ha mi kimegyünk, én megkövetelem a gyerekeimtől, hogy arra a 10-15 percre tiszteletteljesen, halkan legyenek. Persze nem vagyunk egyformák, sokan azt mondják, nem kell szomorkodni, a halál csak valami újnak a kezdete. De azért szerintem viháncolni sem itt kellene.
Én ma nem főztem semmit, évi kb. 2-szer járunk Mc. Donald's-ba (úúútálommm), na mindegy, ma ott ettünk, a temetőből meg beugrottunk anyuékhoz, aki rengeteg rétest sütött, úgyhogy sütivel el vagyunk látva, de tegnapról maradt rántott husi, sült husi, éhen nem halunk.
Én annyira félek beadatni az influenza elleni védőoltást a gyerkőknek, amikor aláiratják veled, hogy vállalod a következményeket, ami akár halál is lehet, olyan, mintha azt írnád alá...tudjátok.
Ha nem adatom be, hasonló a helyzet. Nem tudom.
Szervusz Évike! Itt vagyok a gépnél. Délelőtt megfőztem, húslevest csigatésztával és a kedvenc rizses csirkét. Sütni csak sátoros ünnepeken szoktam. Nem nagyon van szükségünk az édességre. Anélkül is szépek vagyunk, mert ahogy mondják, a legszebb forma a gömbölyű. Nálunk sütésben a nagyobb menyem az ász, és bőven elég, ha kostolót hoz belőle. Nem lakunk messze egymástól, gyakran megteszi. Dél felé a kisebb - kb.190 cm-fiamék futottak be. Együtt megebédeltünk, ebéd után pedig elmentünk a szülőfalunkba, -idén város lett- a szüleink sírjához. Virágot vittünk és gyertyát gyújtottunk. A mai napon az egész temető virágba borult. És az idő is gyönyörű volt. Ez a nap az emlékezésről szólt.
Drága Évike! Te hogyan élted meg, vagy túl a mai napot. Neked most nehezebb, még nagyon friss a gyászod. Ilyenkor a vigasztaló szón kivül értelmetlen bármit is mondani, a gyászt mindenkinek magában kell megélni, és idővel feldolgozni. Csak annyit tehetünk, hogy a legjobb emlékezetünkben megőrizzük őket. És akinek szép volt az élete, annak az emlékei is szépek lesznek.
Nyugodalmas szép estét, jó éjszakát kívánok Klári
Mi történt "hetven évesek?" Csak nem kifogytunk a témákból? Hogyan töltitek a hétvégét,gondolom sokan az "elment" család tagokat látogattátok meg.Tudom és érzem,hogy ez a hétvége nem a legkellemesebb.
Ilyenkor hatványozottan gondolunk szeretteinkre.
Hol jártatok? mit főztetek? Sütött valaki valamilyen sütit?Családotok és gyermekeitek hogy vannak? Az influenzát elkapta már valaki? Védőoltást kértetek? Kívánok további jó hétvégét.
Ezt a fórumot találtam:
Számítógéppel, programokkal kapcsolatos problémák
Hát sajnos, ő még nyilván sokáig hiányozni is fog.
Nem tudom, lehet, hogy ez buta tanács, de próbálj meg beszélni hozzá, képzeld be magadnak, hogy ő még mindig ott van, tudom, nagyon nehéz lehet, de talán segít, ha "megbeszélsz vele mindent." Lehet, szoktad is ezt tenni.?
Annak nagyon örülök, hogy azért vannak barátaid, akikkel néha összejártok, igazából erre voltam leginkább kíváncsi.
Fogalmam sincs, mit csinálhat a számítógéped, de ha itt a keresőbe beírod, hogy számítógép, biztos sok olyan fórumot kidob majd neked, ahol hozzáértő fiúknak fel tudod tenni a kérdést, jártam már valami ilyesmi fórumon, nézd meg.
Mindjárt keresek egy ilyet én is neked, és megírom.