30ezer forintos élelmiszerutalványt kapunk még az őszig (beszélgetés)
Nem lesz itt semmi, csak ígérgetés, magyarázkodás az utolsó pillanatig.
Nincs miből, vagyis a sóbánya megmentésére azért telik.
Már a jövőre esedékes minimálbér emelés mértékét is visszavonták.
Most olvastam, hogy visszavonták a nyugdíjaspk áfa-visszatérítésre tett mézesmadzagot...helyette belengették az egyszeri 30000.-Ft-os utalványt...
...hurrá!-mondhatnám..
...aztán tovább olvasván a hírt, az idén még nem kapjuk kézhez az utalványt, csak 2026 elején...
(az apróbetűs magyarázat szerint a nagy költséggel járó kiadás miatt)
...szerintem a választás előtti hónapban lesz nagyhirtelen pénz(fedezet)
Ez valós sajnos, és nem ez volt az egyetlen hely ahol alacsonyak voltak a bérek, főleg falvakban.
Egy ismerősnél megálltunk talán 25 éve.
Csipkebetétes bugyikat várt össze, 30 fillélért 2 db-ot.
Beleégett az agyamban, a helyszín a mondat.
És ott akkor nem volt más.
Mennyit kellett abból csinálni, hogy a gyerekeinek étel legyen az asztalán?
Engrm szülés után 1990-ben 7200-zal akartak visszavenni a munkahelyemre. Iszonyúan csábító volt, mert 3500-zal jöttem el.
Végül elvállaltam meg kevesebbért, mert a 7200-as volt 3 műszakos (egészségügy).
Eü-brn 2023 márciusában történt tisztességes bérrendezés. Akik azelőtt szedték össze az éveiket, mind 200 alatti.
Nem panasz, csak egy adalék, hogy alacsony nyugdíjnak nem feltétlenül csalás az oka.
Valahol azt olvastam, hogy ez a 30 ezer forint a költségvetésben 72 milliárd.
Ami üzlet van mögötte... megtervezik, előállítják, postázzák. Egy alkalom miatt.
Ahelyett, hogy a nyugdíjjal folyósítanák. Normálisak?
40 évig fizettem amit kellett. Illetve levonták. Ha volt másodállásom, abból is. Mindenből. Egy ft-om nem volt adó-, és járulék fizetés nélkül.
Teljesen egyetértek veled.
Nem igaz, hogy nem tudta.
Minden évbe az adóbevalláshoz megkapta az igazolást, amiben egyértelműen benne volt, hogy mennyi volt a bejelentett bruttó bére és abból mit vontak le.
Csak a többség nem foglalkozott vele, a lényeg az volt, hogy mennyit kapott kézhez.
Sőt, sokan a 90-es évek elején munkanélküliek voltak akár évekig. Vagy vállaltak alkalmi munkát vagy éhen haltak. És hány embert csak minimálbérrel vettek föl !
Akik nem dolgoztak a szocializmusban, nem is tudják, min mentek keresztül a mostani nyugdíjasok az évtizedek alatt és a rendszerváltás után !
Külön kellene választani a nyugdíjat és az egész juttatásokat.
A nyugdíj a munkáltató és munkavállaló által befizetett járulékok - bár ma már nem ennek nevezik - alapján jár.
Akik valamilyen ok miatt nem tudtak vagy csak keveset fizetni, azt más módon kellene kompenzálni.
Pl. mint a családi pótlék, ami korhoz kötötten alanyi jogon jár. Minden nyugdíjkorhatárt betöltöttnek lehetne/kellene adni havi fix összeget. Mindenkinek ugyanannyit. A többi meg a betett összegtől függene.
A másik ok, hogy 2013-tól megszüntették az u.n nyugdíjplafont. Előtte volt egy összeg, - ha jól emlékszem talán az átlagbér duplája, de ez nem biztos - ami felett nem kellett járulékot fizetni és a nyugdíjba sem számított bele.
Így nem voltak a kimagaslóan magas induló nyugdíjak.
Igen a svájci indexálás megszünésével egyre nagyobb az olló a keresetek és a nyugdíjak között.
Általában azok követelik, hogy többet vehessenek ki, akik keveset tettek be.
Nem mindegy, hogy valaki 20-30-40 vagy még több évig volt befizető.
További ajánlott fórumok:
- Ti mennyit költötök csak élelmiszerre egy hónapban? Mi fér bele ebbe a keretbe?
- Drága élelmiszerek
- Tele vannak ehető rovarokkal a magyar élelmiszerek.
- Mennyit költötök egy hónapban élelmiszerre?
- Reformkonyha - élelmiszerek, receptek, praktikák
- Ha a súlyoddal megegyező kiló egyfajta élelmiszert/nasit kaphatnál, ezt választanád :