2011. szeptemberi babavárók!! (beszélgetés)
Jobbulást!
Ma volt a védőnő, azt mondta h elég amit hízott csak a görbe nem szépen ivelő, de lehet most áll be a saját ütemére, de ha ennyiket hízik 4 hósan elkezdhetjük a hozzátátplálást. gyümikkel.
Szerdán megyünk kontroll mérésre
Jobbulást Sanyának!
Nektek is kellemes ünnepeket! Puszi
Sziasztok!
Remélem mindenki nagyon jól van sok puszi Mamáknak és Babáknak egyaránt:)
Sajnos nem nagyon tudok jönni mostanság, Sanyának előjött a bronchitise ebben a vacak időben, itthon van nem jár oviba, meg Lujzi is igényli egyre jobban a játékot, egyszerűen 10 perc időm sincsen néha:(
De nagyon boldog ünnepeket kívánok mindenkinek, vigyázzatok magatokra nagyon!!!
***Azért ha tudok bekukkantok, csak visszaolvasni nincs időm soha:(
hú ez elég nehéz ügy :(
Talán valami kozmetikai díszcsomag, szép és hasznos is, bár lehet hogy van vmi kedvence, amit mindig használ :( Nem tudod tesódat kifaggatni??
:-)
Hú csajok tegnap estétől olyan szinten szédelgek...apa karácsonyi partyn volt hát rendesen fodtam nehogy vmi bajom legyen, szerencsére 10 kor már itthon volt, de megkönnyebbülte, 90/60 volt vérnyomim. benyomtam egy kispohárka vörösbort, de most kezdődik előlröl.ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ-ez a sport hiánya, meg az is h alig bírom vonszolni magam
Fűűha, van miből válogatni, köszönöm szépen! :)
(gondolom a glicerin nem nitro típusú.. haha... ;))
Ezt neten találtam, lehet válogatni, valszeg ez a reci nekem is
30 dkg só, 20 dkg liszt, 1,2 dl víz, kb. fél evőkanál olaj (vagy egy kiskanálnyi tapétaragasztó).
A víz pontos mennyisége a só és liszt minőségétől függ, ezért óvatosan, kisebb adagokban adagoljuk, mert ha túl sok vizet teszünk bele, ragadni fog és nem tudunk majd formázni vele.
Az alapmasszát aztán kisebb darabokra osztva színezhetjük is. Erre alkalmas lehet az ételfesték (szintén óvatosan, mert mindent megfog), a vízfesték vagy tempera, de bármilyen fűszer is (pirospaprika, kávépor, kakaó, kurkuma, curry, stb.). Ha kicsi gyerekekkel dolgozunk, akik még mindent megkóstolnak, érdemes a természetes alapanyagokat választani, de ennél a masszánál a só mennyisége valószínűleg garantálja, hogy ne akarjanak sokat "enni" belőle.
A kész tárgyakat alacsony hőfokon sütőben is kiszáríthatjuk, de pár nap alatt szobahőmérsékleten is megszilárdulnak. A maradék sógyurma hűtőszekrényben tárolható, egy nylonzacskóba téve friss marad.
Só-liszt gyurma
A legismertebb és legegyszerűbb otthon készíthető alap-massza, de ügyes kezekbe kerülve hihetetlen szép tárgyak készülhetnek belőle. Amire szükségünk lesz hozzá: sóra és lisztre egy az egyhez arányban (otthoni mennyiségnek vagy 1-1 pohárral vagy kb. 20-20 dekagramot szoktunk javasolni). Ezeket összekeverjük, és annyi vízzel gyúrjuk össze, hogy jól formálható legyen az állaga. Kevés étolajat hozzákeverve kellemes tapintású anyagot kaphatunk.
(Színezésére, szárítására, tárolására ugyanazok igazak-érvényesek, amiket a sógyurmánál elmondtunk.)
Főzött gyurma 1. (én az oviban ezt a fajtát használtam. Nagyon szerettek vele játszani a gyerekek. Kellemes tapintású, olyan, mint az igazi gyurma. )
Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 6 dl víz, 4 evőkanál só, 3 evőkanál olaj
Ezeket a hozzávalókat érdemes eleve abban a lábosban összekeverni, amelyben majd főzni is tudjuk. Közepes lángon, állandó keverés mellett kb. 15-20 percig hevítsük, amíg össze nem áll. A tűzről levéve hűtsük langyosra, szedjük adagokra és színezzük ezeket kedvünk szerint.
Főzött gyurma 2.
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg só, 3 kávéskanál étolaj, 3 dl víz, 2 kávéskanál citromsav
Ugyanúgy készítjük, mint az előző változatot: fazékban alaposan összekeverve tűre tesszük. Ezt azonban már takarék lángon kell folyamatosan kevergetni, mert az előzőnél "váratlanabbul" sűrűsödik. Sima felületre kaparva rugalmasra gyúrjuk a tésztát (vigyázzunk, a belsejével se égessük meg a kezünket). Ha műanyag zacskóban tároljuk, nagyon sokáig használható marad, csak a lábost lesz kicsit nehéz kimosni (áztassuk be mielőbb).
Égethető gyurma
Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 20 dkg só, 1 evőkanál glicerin, 1 dl hideg víz
A lisztet és a sót elkeverjük a glicerinnel, majd hozzádogozzuk a vizet. Óvatosan adagoljuk, mert ha túl nedves, ez is ragadós, vagyis használhatatlan lesz. Amikor már szilárd, formázható tésztát kapunk, lisztes gyúródeszkán elkészíthetjük a formákat (fél centinél vékonyabbra ne nyújtsuk a tésztát, mert elég). Ezeket aztán tegyük egy tepsire, amíg nem sütjük, takarjuk le egy papírral. Előmelegített sütőben, lisztezett sütőlapon sütjük (100 °C-on kb. fél órát), majd 150 °C-on még két órát szárítjuk. A kész tárgyakat érdemes két rétegben lakkozni.
Természetesen ezt a fajtát is színezhetjük, ahogy szeretnénk (de kifesthetjük sütés után is), ha pedig több darabból álló remeket szeretnénk készíteni, a tésztát kicsit megnedvesítve összeragaszthatjuk a darabokat.
Panna, elmondod hogyan kell? Én nem igazán tudom...
Köszönöm előre is!!
Hátöööö... én tegnap voltam anyuval és Petivel a városban és hát sikerült magamnak venni ajándékot... kínos... :D De legalább a páromnak nem kell már agonizálnia azon,h mit vegyen nekem ;)
Na jóóó, azért egy-két apróságot, kedvességet vásároltam, de nem viszem túlzásba, nagyon nagy a rokonság. Mi is úgy beszéltük meg,h csak a 18 év alattiak kapnak nagyobb ajándékot. :)
Brigó ötletét meg lenyúltam (pirulok...) és gyorsan rendeltem egy kezes lábas lenyomatos szettet... csak az a baj,h csak egy volt, ezt most anyuéknak,v anyósoméknak adjam?!?! JAJJJ!! Hol lehet ilyet vásárolni??? Brendon? (a vaterán csak egy volt)
Sziasztok!
Alakulnak az ajik szépen úgy látom:)
Nem
Volt ma időm írni, holnap jövök!
Jó éjt Mamik
jaj agyon sokat szamit!!! en is aggodtam eleinte, de en is rajottem, h akikhez hasonlitom, mar ket hettel elobb megvoltak :)
jah es aranyszabaly: sose hasonlitgassunk :) (persze ugyis hasonlitjuk a mienket a masokeval...de akkoris :))
Olyan érdekes, írjátok,h miket csinálnak a babók, én meg csak nézek,h nálunk sehol semmi, aztán Peti is elkezdi és rájövök,h ennyit számít köztük az a 2-3 hét korkülönbség!! :)
Jó éjt mindenkinek! :)
Barni ma bepörgött fürdés alatt. :)
naplómban a videó.