Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » 10%-al emelik egyes nyugdíjasok juttatását. (Politikamentesen!) fórum

10%-al emelik egyes nyugdíjasok juttatását. (Politikamentesen!) (beszélgetés)

1 2 3 4 5 6 7
104. MadchenZsani (válaszként erre: 102. - Birebora)
márc. 23. 13:14

OK!

Neked is!

103. MadchenZsani (válaszként erre: 101. - Fokhagyma)
márc. 23. 13:14
Furcsa ez az egész nekem.
102. birebora (válaszként erre: 99. - MadchenZsani)
márc. 23. 12:35
Oké! Legyen igy. További szép napokat neked:)
101. fokhagyma (válaszként erre: 97. - MadchenZsani)
márc. 23. 12:33
Nem hinném, hogy jogszabályba ütközne. Én pl. 6 évig dolgoztam nyugdíj után, és még maradhattam volna, ha akarok, még akkor sem küldtek el. Egy fiatalt meg elküldtek, mert nem voltak megelégedve a munkájával.
100. MadchenZsani (válaszként erre: 98. - Birebora)
márc. 23. 12:33

A keresztapám járművezető volt 30+ évig.

A tanárokhoz neki nem volt köze.

99. MadchenZsani (válaszként erre: 98. - Birebora)
márc. 23. 12:31

A 2021 a tanárokra, a járművezetőre (keresztapám) 2024 vonatkozik.

"A másik a magyar valamint a német tanárom, akik 2021-ben (COVID második éve) mentek ugyanilyen formában nyugdíjba. Ráadásul két olyan pedagógusról van szó, akiknek a tanítványai a megyei- és országos tanulmányi versenyekről rendre jó eredménnyel távoztak. Ráadásul közvetettebb tapasztalás is van ezzel kapcsolatban, miután a legidősebb öcsém 2019-ben vármegyei német versenyt nyert a tanár úr segítségével, ill. az ő felkészítésével magam is hoztam el megyei 3. és országos 7. helyet még 2014-ben."

és

"Egyébként a járművezetői példád esetében érdemes tudni, hogy azokat tudják jogilag tovább foglalkoztatni, akik nem életkor alapján mentek el nyugdíjba, hanem felhasználták a 2014 előtt szerzett kedvezményeket. Ezt keresztapámtól (anyu nagybátyától) tudom, aki ebben a cipőben jár. Tavaly betöltötte a 65. életévét és ezzel az indokkal küldték el, hisz már évek óta nyugdíjas volt, de csak azért mert 2014. december 31-ét megelőzően szerzett 5 év kedvezményt, amivel élt is."

ez utóbbit egészítettem ki:

"Sajnos tévedés! Neki a munkáltató adta ki a papírt, hogy bár minden orvosi lelete rendben van, de a tovább foglalkoztatása jogszabályba ütköző. (A papírt magát láttam) A keresztapám tavaly november végén töltötte a 65. életévét, és december elején zajlódott le a dolog."

98. birebora (válaszként erre: 97. - MadchenZsani)
márc. 23. 12:27

Figyi, nem tudom. Fogalmam sincs. Most tavalyt irsz (tavaly az ÚR 2024. éve volt) előtte meg 2021-et irtál.

Hidd el nekem sok pedagógus dolgozik nyugdijasan. A keresztapád lehet, hogy nem kellett az iskola igazgatónak. Egy vezető megválogathatja, hogy kivel akar, és kivel nem akar dolgozni. Akivel én nem akarok annak nem ajánlom fel, hogy húzzon rá még egy kicsit és maradjon.

97. MadchenZsani (válaszként erre: 90. - Birebora)
márc. 23. 12:18
Sajnos tévedés! Neki a munkáltató adta ki a papírt, hogy bár minden orvosi lelete rendben van, de a tovább foglalkoztatása jogszabályba ütköző. (A papírt magát láttam) A keresztapám tavaly november végén töltötte a 65. életévét, és december elején zajlódott le a dolog.
96. birebora (válaszként erre: 94. - MadchenZsani)
márc. 23. 11:59
Arra tudok gondolni, hogy 2021.-ben covid volt. Akkor védték az időseket és elküldték őket a közösségből, hogy ne kapják el a pandémiát. De ha a magyar és német tanárod érez magába késztetést, erőt és akaratot, kedvet keresse fel a volt iskoláját és jelentkezzen be. Jelenleg nincs világjárvány.
95. birebora (válaszként erre: 93. - MadchenZsani)
márc. 23. 11:56
Én meg irtam, hogy elhiszem neked. De most 2025-öt irunk és ez van. Ezek szerint akkor nem lehetett, most lehet. Sőt.
94. MadchenZsani (válaszként erre: 93. - MadchenZsani)
márc. 23. 11:53

* a magyar és a német tanáromnak 2021-ben.

(nem saját döntésükre)

93. MadchenZsani (válaszként erre: 89. - Birebora)
márc. 23. 11:53

Nem értem!

Nálunk több pedagógus is azért kellett otthagyja az állami közoktatást, mert betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt. Bármit is tett le korábban az asztalra és bármennyire is kiálltak mellettük az intézményvezetők, a gyerekek és a szülők.

Ha végig olvasod, amit írtam a 87-es kommentemben, akkor olvashattad, hogy a volt magyar és német tanáraim hasonló okokból kellett elmenjenek, mint 2016-ban az akkori osztályfőnökömnek.

92. globus (válaszként erre: 86. - Channa*)
márc. 23. 11:34
Nálunk 81. Mondjuk ő nagyon jó kondiban van, sok fiatal irigyelhetné, sportosan fitt, esze is vág.
91. globus (válaszként erre: 88. - MadchenZsani)
márc. 23. 11:31
Akkor lett kitalálva valóban. Kötni kellett emiatt új szerződést, amiben benne van, hogy akár országon belül bárhová áthelyezhetők, ahol nagyobb szükség van rájuk, ugyanis rájöttek, hogy a régiben erre nem utasíthatnak. Végül nem került rá sor. De még lehet.
90. birebora (válaszként erre: 87. - MadchenZsani)
márc. 23. 11:30
Egyébként a covid alatt sok nyugdijas korú aki élhetett a lehetőséggel elment nyugijba mert az emberek féltek a járványtól. Nincs ebbe semmi különös. Aki akar, tud és visszavárják élhet a lehetőséggel. Ilyet nem sokat tudok, gondolom megszokták az otthonlétet, a nyugit. Szerintem aki marad az folyamatában marad. De aki éveket kihagy az már nem megy vissza hacsak nem muszáj vagy nagyon meg nem kinálják.
89. birebora (válaszként erre: 87. - MadchenZsani)
márc. 23. 11:25
Elhiszem neked. Hogy mi volt 2015 és 2016-ban nem tudom. Azt tudom ami most van. Eü-ben dolgozhatnak, van rá rengeteg példám. Az egyik szomszédom pedig 72 éves és buszsofőr, nem akarják elengedni, tartják. Kolléganőm fiának osztály főnöke is nyugdijas (alig várják, hogy elmenjen, de az iskola tartja, mert kevés a pedagógus?) és az unokáim iskolájába is van nyugdijas tanár. Ahol én óraadó tanár vagyok ott is vannak nyugdijasok.
88. MadchenZsani (válaszként erre: 83. - Globus)
márc. 23. 10:36
Igen! De ez csak a COVID miatt lett bevezetve 2021-től. (Itt javítom is magam)
87. MadchenZsani (válaszként erre: 80. - Birebora)
márc. 23. 10:33

4 volt gimnáziumi tanárommal tartom a kapcsolatot. Közülük a legidősebbnek pont az én osztályom volt az utolsó, akit érettségiztetett 2016-ban.

Ráadásul osztályfőnököm volt.

2015. őszén azért adta le az akkori 11. évfolyamosokat, mert tudta, hogy 2016. nyarán nyugdíjba vonul, így meg sem kezdheti az utolsó évet, nemhogy nem érettségiztethet. (Ezt ő maga mondta el még akkoriban.)

A másik a magyar valamint a német tanárom, akik 2021-ben (COVID második éve) mentek ugyanilyen formában nyugdíjba. Ráadásul két olyan pedagógusról van szó, akiknek a tanítványai a megyei- és országos tanulmányi versenyekről rendre jó eredménnyel távoztak. Ráadásul közvetettebb tapasztalás is van ezzel kapcsolatban, miután a legidősebb öcsém 2019-ben vármegyei német versenyt nyert a tanár úr segítségével, ill. az ő felkészítésével magam is hoztam el megyei 3. és országos 7. helyet még 2014-ben.

Állami fenntartású iskoláról van szó. Egyházi- és magániskolák esetében más.

Egyébként a járművezetői példád esetében érdemes tudni, hogy azokat tudják jogilag tovább foglalkoztatni, akik nem életkor alapján mentek el nyugdíjba, hanem felhasználták a 2014 előtt szerzett kedvezményeket. Ezt keresztapámtól (anyu nagybátyától) tudom, aki ebben a cipőben jár. Tavaly betöltötte a 65. életévét és ezzel az indokkal küldték el, hisz már évek óta nyugdíjas volt, de csak azért mert 2014. december 31-ét megelőzően szerzett 5 év kedvezményt, amivel élt is.

86. Channa* (válaszként erre: 82. - Birebora)
márc. 23. 09:48

A körzeti orvosom 86 éves. Már régen nyugdíjba ment, majd újra elkezdett dolgozni.

Nincs tiltás, ha lenne, akkor nem rendelne heti 5 napban.

85. ,zumba (válaszként erre: 72. - Channa*)
márc. 23. 08:54
Igazad van! 80-as évek, még volt tél. Mi 1/6 kor indultunk sötétben a buszhoz, hogy a munkahelytre érjünk, de előtte a havat lapáltuk a járdáról. Mások otthon melegedtek ebben az időszakban, fölkeltek 8 óra felé....majd szezonálisan dolgoztak. S nekik ugyanannyi nyugdíj járna? Nem.
84. 55Judit (válaszként erre: 79. - MadchenZsani)
márc. 23. 08:50

A nyugdíj melletti munkának az szabhat határt hogy valaki mennyire van ráutalva, illetve kit mennyire viselt meg az élet.

Ezen a környéken 1 70 éves, és 2 afeletti buszsofőrt ismerek.

83. globus (válaszként erre: 82. - Birebora)
márc. 23. 08:41
Úgy általában a közalkalmazottaknál mondták. Aztán kitaláltak egy új foglalkoztatási formát, az eü. közszolgálati jogviszonyt és meg van oldva 😀
82. birebora (válaszként erre: 81. - Globus)
márc. 23. 08:38
Most simán dolgozhatnak. Nem tudom hol tiltják a nyugdijas további vagy újabb munkavállalását de, hogy a felsoroltak esetében nem, az biztos.
81. globus (válaszként erre: 80. - Birebora)
márc. 23. 08:36
Szó volt orvosokról, de rájöttek, ha tiltják, akkor háromnegyedük hirtelen esik ki a rendszerből, pótolni nem tudják.
80. birebora (válaszként erre: 79. - MadchenZsani)
márc. 23. 08:10
Dehogy tiltják. Ugyan, ez butaság. Tudok nyugdijas pedagógusokról, buszvezetőkről, volán, bkk, máv, eü. dolgozókról, orvosokról. Ezek mind hiányszakmák. Ahol a munkáltató, munkahelyi vezető akarja ott nagyon sokan dolgoznak nyugdij mellett. Ez döntés kérdése. Persze akitől szabadulnának annak nem ajánlják fel. Ezt hidd el nekem, tudom.
79. MadchenZsani (válaszként erre: 77. - Birebora)
márc. 23. 07:52

"Kivánok neked jó egészséget és probléma mentes várandóságot az iker babákkal."

Nagyon szépen köszönöm!

"Ilyen is van. Hogy nyugdij mellett dolgoztak? Ma is."

Csak ma pl. a pedagógusoknak tiltják, az orvosok esetében külön engedélyhez kötik, tömegközlekedés egyes szegmensei (pl. járművezető, menetirányító) szintén nem lehet.

78. globus (válaszként erre: 76. - MadchenZsani)
márc. 23. 07:50

Azt gondolom, amikor pályát választ valaki, legkevésbé a nyugdíjára gondol. Nekünk anyu mindig azt mondta, azért tanuljuk, hogy könnyebb legyen az életünk. Ne kapáljunk napszámban, vagy gyárban normázzunk 3 műszakban. Igazából a munkakörülményekről szól a 30 évnyi tanulás. Mert kereshet sokat fizikai munkás is, de nem mindegy hogyan, mennyire rokkan bele.

Vannak, akik hiaba tanultak sokat, nem érvényesítik, belekapnak ebbe-abba, nincs kitartás, nem érdekli őket. Szóval a tanulás csak egy felhasználható lehetőség jó keredethez, ezáltal nyugodt öregkorhoz. Legalábbis eddig így volt. Hogy miként lesz 30-40 év múlva, senki nem tudja.

77. birebora (válaszként erre: 75. - MadchenZsani)
márc. 23. 07:06

Nem szállok bele ebbe a vitába mert parttalan. A véleményemet többször leirtam.

Valóban a 80-90+ már 30-40 éve nyugdijasok. Ismerek olyat aki több éve van nyugdijba mint amennyit dolgozott. Ilyen is van. Hogy nyugdij mellett dolgoztak? Ma is. Sokan. Ez szabadon választott opció. Nem kötelező.

Kivánok neked jó egészséget és probléma mentes várandóságot az iker babákkal.

76. MadchenZsani (válaszként erre: 74. - Channa*)
márc. 23. 06:52

"Nézd, a 90+ rokonaid, legalább 30 éve kapják a nyugdíjukat, mert ők elmehettek 55, illetve 62 évesen. Gratulálok nekik, hogy olyan életük volt, hogy meg tudták élni ezt a kort, de sokan, csak néhány évig kapnak nyugdíjat, és sokan még 1 évig sem, mert előbb eltávoznak az élők sorából, így a befizetésük hiába való volt."

Itt azt nagyon elfelejted, hogy bár papíron viszonylag fiatalon elmehettek nyugdíjba, de éppen ez az a korosztály, amely sokszor nyugdíj mellett még 10-15-20 évet dolgozott.

"Nem, a nyugdíjak szempontjából, nem számít, hogy orvos vagy takarító valaki, csak is az számít, hogy mennyit tett bele a közösbe. Ha a közösbe az tett többet, aki szolgaként dolgozott, akkor ő érdemli. Ha az orvos, aki az élete első 30 évét tanulással tölti, akkor ő."

Itt csak részben van igazad. Majdhogynem minden szakmában van vagy létezik előmeneteli lehetőség, vagyis az adott szakmában eltöltött idő figyelembe vételével nő a kereseted, ezáltal növekszik a befizetésed is.

"Tök mindegy, mi volt a munkaköre, a nyugdíj összege attól függ, hogy mennyit tett bele a közös kalapba. És ilyenkor senkit nem érdekel, hogy kit fizetnek alul, mert a munkabérét ő alkudta ki magának."

Ezt te is jól tudod, hogy ez nem minden munkakörre és rendszerre igaz.

75. MadchenZsani (válaszként erre: 72. - Channa*)
márc. 23. 06:25

"Te is majd tanulsz, dolgozol, befizetsz és akkor magasabb lesz a nyugdíjad. Nem értem, hogy a semmiért miért másoktól vársz el bármit..."

Ezt iszonyúan benézted. Egyfelől diplomával, két felsőfokú nyelvvizsgával és közel 6 éves munkaviszonnyal rendelkezem.

"Nem elég a 25 és 30 év alattiak, illetve a 2 vagy több gyerekesek? Még hány bőrt kellene lenyúzni azokról, akik tudatosan vállalnak gyereket, tanulnak, hogy többet keressenek?"

Ezt, ahogy fentebb leírtam már, hogy esetemben nagyon benézted. A férjemmel tudatosan és az alapok megteremtését követően vállalunk gyereket. Jelenleg is csak azért vagyok napközben viszonylag sokat itt, mert iker-várandósságom veszélyeztetett terhességnek számít. Nem mi - vagy bármelyik család - kértük a kedvezményeket. De gondolom ismered azt a mondást, hogy "ha adnak fogadd el, ha ütnek szaladj el!" Egyébként megvigasztallak, hisz a jelenlegi SZJA és TB és egyéb jogszabályok szerint nagyjából 10 éve azonos szabályrendszer szerint vonnak mindent tőled.

SZJA: 15%

TB járulék: 18,5% (ebből: nyugdíjjárulék 10%; pénzbeli egészségbiztosítás 4%; természetbeni egészségbiztosítás 3%; munkaerő-piaci hozzájárulás 1,5%)

Szakszervezeti tagdíj: (szakszervezete válogatja. Általában a bruttó kereset 1-2%)

"Egész életemben többet fizettem, mint az átlagbéresek vagy az alattiak. Nehogy már én adjak azoknak, akik nem fizettek annyit. Akkor miért nem hagyták nálam? Mindenki fizessen akkor egyforma összeget, és ne vonjanak tőlem, sokkal többet."

Amennyiben valaki becsületes, két kezű munkával megtudja keresni azt a bruttó- és nettó bérmennyiséget, hogy a nyugdíja meghaladja a 646.800 Ft értéket (ez a 2024. január-december közötti bruttó átlagkereset), akkor megemelem a kalapomat.

1 2 3 4 5 6 7

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook