Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Zsebpénz kérdés fórum

Zsebpénz kérdés (beszélgetős fórum)


20. syria (válaszként erre: 1. - Anetta25)
aug. 10. 20:47

Család és anyagi helyzettől függetlenül meg kell tanítani a gyerkőcöt bánni a pénzzel. Az egyik legjobb módszer a szülői példamutatás, én így tanultam meg. (Már 10-12 évesen gyűjtögettem. Kitűztem egy összeget, s amíg az nem volt meg –a bevásárlásokra kapott visszajárókból, a szüleimtől a jó tanulmányi jegyekért kizsarolt forintokból gyűlt – addig nem vettem semmit. Na de mikor összejött! Akkor aztán vásároltam mindent, amire kuporgattam. Nagyon jó érzés volt. Aztán kezdődött elölről.)

2000 Ft nem nagy összeg, egy mozira simán elmegy, ha éppen elég rá egyáltalán. De 8000 Ft-tal már lehetne gazdálkodni, ha a nagyi egyben odaadná. Ha az is eltűnik egy hét alatt, akkor komolyan el kellene beszélgetni a gyerekkel, mert gyakorlatilag úgy él, mint azok egyik hónapról a másikra, akik nem tudják beosztani a havi fizetést, pedig van annyijuk, de két hét alatt elverik, aztán alig várják a fizetést. Természetesen nem azokról beszélek, akiknek TÉNYLEG gondot jelent a beosztás, mert olyan alacsony a jövedelmük.

Ezt a napi 200 forintot nem értem. Minden nap a nagyi elé járul? Vagy ti adjátok oda?

19. Amaunet (válaszként erre: 1. - Anetta25)
aug. 9. 21:20

Jól értem, csak vacsorára kap meleg ételt? Napközben meg négy szikkadt szendvicsen van?

Ezt felnőttként is megunnám.:)


A reggelit meg kéne követelni, hogy megegye. Korábban kelni egy fél órával, és leülni az asztalhoz, közösen. Meleg reggelivel (sültek, gofri, tea).


A 2000Ft tényleg nagyon kevés. Beszéld meg vele, hogy mire költi el már hó elején. Ha indokoltak a költései, én megemelném azt a zsebpénzét.

A mama 6 ezer forintja napi beosztással értelmetlen. Napi 200 forint semmire nem jó.

Persze azt is össze lehet rakni...

aug. 9. 21:19

Nalunk a 12 es 14 eves havi 5-5 ezret kap. A 7 es 8 eves 1-1 ezret.


Tanulgatjak beosztani.

17. anka.89 (válaszként erre: 15. - Sirga)
aug. 9. 16:50

Mi se vagyunk igazán eleresztve, gondolom nektek se könnyű így.

Szerintem se alapfeltétel a zsebpénz. Amikre tényleg szükségük volt mindig megkapták. Ők is egész jól gazdálkodnak most a pénzükkel. A nagyobbik 19, a kisebbik 17 éves. A legkisebb még nem dolgozik így nyáron se, majd remélem fog.:)

aug. 9. 16:12
16 evesen lehet duakmelora menni... de elotte is segiteni babazni fuvetnyirni barmi. En ezt a folyamatos zseboenzt a semmiert nem ertem. Olusz havi 2000 ft?? Az mi? Mit oszt be rajta? Akkor ne adj semmit es kuld el dolgozni. Szerintem ilyen napi oar fillerrel semmit se tanul meg senki.
15. Sirga (válaszként erre: 7. - Anka.89)
aug. 9. 14:42

De jó, hogy nem vagyok egyedül!

3 gyerkőcöm van, egyikük fogyatékkal él, így még szűkösebbek az anyagi lehetőségeink. Úgy alakult, hogy nem kapnak zsebpénzt. (A legkisebb 17 éves.) Ösztöndíja, spórolt pénze van - nem sajnálja elkölteni, de nagyon ritkán nyúl hozzá. Megtanult spórolni. :)

aug. 9. 14:36
Kapja meg egyben hónap elején, aztán meglátjátok, hogy tud gazdálkodni és mire elég.
13. Smirnoff (válaszként erre: 5. - Andi6020)
aug. 9. 14:30
Az a kajas mondat nekem is baromi furcsa :/ Sőt, nekem a kiporciózott 4 db is, főleg, hogy nem eszi meg. Ha addig ette a szendvicseket, és most az a lényeg, hogy csinálja már magának, felkelteném időben, és addig állnék mellette, amíg nem rakja össze. És minden nap biztos nem lennék ilyen szoros szívű, tuti megcsinálnam neki néha. A középiskola kezdése egyik napról a másikra kezdődik, de ha addig készen kapta a reggelit, és a tízóraira, elég fura átállás nekem, hogy innentől a te dolgod, és ha nem eszel, hát nem eszel.
aug. 9. 14:23

[link]


Ezt elég jó cikknek tartom, habár kisebb korban elkezdett pénzügyi nevelésről szól, de vannak benne jó dolgok.

11. Bözsi néni (válaszként erre: 1. - Anetta25)
aug. 9. 14:14

Ha napi bontásban kapja a zsebpénzt a mamától, akkor sosem tanulja meg beosztani.


Mert egyébként is igen kevés ez a pénz, úgyhogy nem csoda, hogy rögtön elfogy. A mostani árak mellett...


Ha ennyi van, hát ennyi, de azt kapja meg egyben, és hogy meddig tart ki neki, az meg legyen az ő baja. Ha hó végén nincs pénze, kereshetne valami diákmelót, amiből lenne némi zsebpénz.

10. adgr.p (válaszként erre: 9. - Adgr.p)
aug. 9. 14:01

Az lemaradt,hogy én egyben adom,és ezután is úgy fogom.

A fizetést is egy összegben kapja az ember.

Tanulja meg beosztani egy hónapra,ha nem megy,így járt,legközelebb jobban próbálkozik

9. adgr.p (válaszként erre: 1. - Anetta25)
aug. 9. 13:59

10 éves lányom havi 18 eurót kap.Itt van ilyen zsebpénz tábla,amit oda kéne adni a szülőnek havonta,hisz kap nem kevés kindergeldet a gyerek után.

Ez az összeg évről évre növekszik.


Egy hét alatt odavan maximum,ilyen radír,olyan ötszázadik színes toll,kristály,stb..


Szerintem a 2000 ft nagyon kevés egy ekkora gyereknek.Tok mindegy milyen bontásban kapja.Meg jó hogy nincs belőle másnap,elmennek enni egy pizzát,iszik egy üdítőt,lehet egy fagyi már ki sem telik belőle.


A 8 ezer az úgy oké,ha abból csak olyanokat kell vegyen amire a szülő a saját keresetéből nem költene.

aug. 9. 13:44
Heti 2000ft-os bontásban értelmesebb lenne elosztani azt a havi 8ezret. Nyilván az,hogy mennyit tudtok adni,a ti dolgotok,csak ti látjátok. De napi 200ft nem igazán hasznos. A reggeli stb. meg jó,hogy biztosítva van. Nem arra való az a havi 8000ft zsebpénz,hogy eltartsa magát 100%osan. Abból spórolhat,ehet egy fagyit haverokkal suli után stb.
aug. 9. 13:15
Az enyémek nem kapnak havonta. Ha mennek venni valamit kapnak x összeget. Idén nyáron a kettő nagyobb dolgozik is. Abból vesznek amit szeretnének.
aug. 9. 11:58

A lányom 9 éves kora óta 20.000 forintot kap havonta. Szoros emberfogásban gazdálkodhat vele. Most 15 éves, komoly megtakarítása van. Nem ment könnyen, gyerekből van, Dáriusz kincsét is elköltötte volna, de már megtanulta, és nagyon jól bánik a pénzzel.


Igen, függ a család anyagi helyzetétől, de jobb lenne, ha egyben kapná meg, de napi 200 forinttal szerintem egy 16 éves nem tanul meg gazdálkodni.

5. andi6020 (válaszként erre: 1. - Anetta25)
aug. 9. 11:42

2000 Ft-ból nem megy el egy moziba se.

Még jó, hogy a kaja biztosítva van. Szerintem ez alap.


Hogy érted azt, hogy 6000 Ft napi bontásban? 200/ nap?

4. Idhikai (válaszként erre: 1. - Anetta25)
aug. 9. 11:27
10 e-t kap a 16 éves lányom, emellett van ösztöndíja is. Ruhákat vesz magának, cipőt is, ezekre nekem alig kell költeni. Új telefont szeretett volna, nah azt nem tudta kivárni, elfogyott a pénze. Majd lassan megtanulja, én nem veszek újat. :)Fodrászt pl. ő fizette, mert mondtam, hogy semmilyen szinten nem támogatom, hogy kiszőkíttesse a haját.
aug. 9. 11:26

A havi 6000.-ft napi bontásban az 200.- ft. Igy kell érteni? Miért nem adja oda a nagymama egybe?

Havi 2 ezer. Hát nem tudom. Akkor az már havi 8.

A reggelivel miért nem él?

Nem, szerintem így nem tud megtanulni bánni a pénzzel.

2. unom (válaszként erre: 1. - Anetta25)
aug. 9. 11:22

Havi 2000 16 évesnek elég kevés.

Beszéljétek meg a mamával, hogy ne naponta, hanem pl. hetente, kéthetente adja.

16 évesen vállalhat diákmunkát is, ha szeretne valami nagyobb dolgot.

aug. 9. 11:18

Sziasztok!


Nyilvánvaló, hogy ez gyerek és család és anyagi helyzet függő, de azért csak meg kell tanítani a gyerkőcöt bánni a pénzzel.


Ki mennyit ad, milyen lebontásban 15-16 évesének? Azt mennyire tudja beosztani?


Nálunk az van, hogy mióta középiskolás kap havi 2000Ft-ot, emellett reggeli, vacsora otthon biztosítva van (a reggelivel nem él...innivalónak való, szörp italpor mindig van, csak lusta megcsinálni). Napi 4 zsemle és az abba való és vihető otthonról.

Ez a 2000 általában már másnapra nincs meg.

Ezt a zsebpénzt a mama kiegészíti..még havi 6! ezer ft-al..de ezt napi bontásban adja.

Szerintetek ettől megtanul bánni a pénzzel? Hiszen mindig ott van a plusz....és akkor hónap végén szeretne elmenni a haverokkal egy 500-as meki menüre...de hát ugye nincs miből....


Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook