Volánbusz helyjegy (beszélgetés)
Néhány éve Franciaországban utaztam távolsági buszon. Eleve annyi utas szállhatott fel az autóbuszra, ahány ülőhely volt - helyjegy nélkül.
Itthon eddig az álló és ülö utas is ugyanannyit fizet. Ez sem igazságos.
Itt nem a pénzről, hanem az elvekről van szó. Akkor mégsem ingyenes a nyugdíjasoknak az utazás, hiszen 300 HUF/utazás. Nemdebár? Ismered a mesét a békáról? Röviden:
A béka, ha forró vízbe teszik, azonnal kiugrik a lábasból, míg ha hideg vízbe rakod, és fokozatosan forralod a vizet az békésen halálra fő. Nos, a sok közül ez az egyik hőmérséklet emelés amíg el nem pusztul a béka. Tessék már egy kicsit komplexebben gondolkodni!!!!!!
Ebben teljesen igazad van, de sajnos itt ez van. Ezzel vakítják a "családbarátok" a népet.
Itt még megfelelő juttatásokat sem adnak, csak ha határon túli.
Gondolom a 68 éves anyósod nem utazik naponta látogatóba.
Férjen már bele neki az a 600 forint egy oda-vissza alkalomra.
Semmit nem akarok fizetőssé tenni. Viszont hogy mondjam meg a 68 éves anyósomnak, hogy a nyugdíjas száma nem lesz elég ahhoz, hogy átjöjjön az unokákhoz látogatóba?
Hogy mondjam meg a 2 kamasznak, hogy igaz, van országbérletük alig 2000-ért, de mellé minden napra esetleg helyjegyet kell vennem mindkettőjük számára hogy beérjenek a suliba? Fejenként 12000 ft-ért.
Igen, előre meg vagyok ijedve, mivel a családom teljes egészében vidéken él, de városba jár középiskolába.
Nem értem miért kell takarózni az ingyenes szóval, ha nincs itt semmi ingyen. Ami március 1-től van érvényben az csak a bérletekre/jegyekre vonatkozik, nem a helyjegyre, ami augusztus 5-től lépett hatályba.
Szimplán az érdekelt volna, hogy nem lett volna tisztább, ha mindenkinek -igen, az ingyen utazókénak is- emelik a bérlet/menetjegy árát? Mert igenis fizetniük kell nekik is, ha biztosra akarnak menni és nem a szerencsére bízzák magukat+ a sofőr jóindulatára...
Kevesebb problémám lett volna, ha tudom, hogy havi 28000 Ft lesz a 2 gyerekem bejárása, mert legalább számolhattam volna rá előre, és nem kellett volna attól félnem, hogy ma vajon felfér-e a buszra? Mivel mi köztes megállóban vagyunk, nem buszvégen. Nem vágyom ingyenességre, kizárólag korrektségre.
Ingyenes dolog nincs.
Amit te annak hiszel, azt mindenki megfizeti közvetetten.
Nem ingyenes utazást, tankönyvet, stb. kell adni, hanem megfelelő fizetést, nyugdíjat, gyerekek után járó juttatást.
Amiből mindenki eldönti, hogy mire költ.
A helyjegy foglalás hasznos, főleg a hosszabb járatokon.
Én pl. nemrég busszal utaztam Budapestről Hévízre.
A busz végig az autópályán megy, csak ülni lehet.
És igen, tele volt a busz. Volt aki nem váltott helyjegyet - mert ő ingyen utazik és nem ad ki 300 forintot rá - és nem tudott felszállni a buszra.
Valahogy nem tudtam sajnálni.
Légy szíves ne akard fizetőssé tenni azt, ami ingyenes.
A helyjegy meg majd alakul, ne ijedj meg elöre.
Az alábbi intézkedés ez év tavaszán lépett életbe, remélem tudsz róla.
"Új tarifák a MÁV és a Volán járatain
Beérkező levelek
Kormányzati Tájékoztatási Központ <info@kormany.hu>
márc. 25.
Március 1-jén életbe léptek az új tarifák a MÁV és a Volán járatain, így olcsóbb és egyszerűbb lett a közösségi közlekedés.
• A 65 év felettiek mellett a 14 év alattiak is ingyenesen utazhatnak.
• A 14 és 25 év közöttiek 50 százalékos kedvezményt kapnak.
• A közalkalmazottak korlátlan számú utazáshoz vehetik igénybe az 50 százalékos kedvezményt.
• Azok számára, akik eddig 90 százalékos kedvezménnyel utaztak (például nagycsaládosok, fogyatékkal élők), ingyenes lett a helyközi közlekedés.
• Két új napijegy is elérhető: a 999 forintos Vármegye24 és a 4999 forintos Magyarország24.
• A népszerű vármegye- és országbérletet továbbra is meg lehet venni.
Ezek az intézkedések 4 millió embernek jelentenek segítséget a mindennapokban. "
Sziasztok.
Az új helyjegy rendszer bevezetése okán gondolkodtam el azon, mi értelme van az egésznek, hogy az embereket megzavarva össze-vissza elkezdik szedni a 300 ft-okat? (Persze jelenleg csak a Budapest vég-, indulási állomásokkal kezdve.)
Miután sokan gondoljuk azt, hogy ez csak egy rejtett áremelés mindenki számára, miért nem lehetett volna korrekten azt felvállalni, hogy:
-6 év alatt és nyugdíjas bérlet: 12000 Ft
-Diák bérlet: 14000 Ft
- Felnőtt bérlet: 30000 Ft
És akkor nem kell helyjegyet foglalni, érte utazni pluszban, nem kell lemaradni járatról stb.
Valahogy tisztábban látnám az egészet. Ti mit gondoltok?
(Érintett vagyok 2 kamasz és egy óvodás gyerekkel én is.)
További ajánlott fórumok:
- Az újonnan bevezetett gyors- és sebesvonat helyjegyet vonatonként kell számolni? (átszállásonként)
- Panaszt akarok tenni a Volánbusznál, hol tehetem meg?
- Szociális támogátasban részesülő család Volánbuszra milyen kedvezményt kaphat?
- Szentendre-Bp. Volánbusz mai menetrendjét linkelné nekem valaki?
- BKV bérlettel vonaton és volánbuszon
- IYTC kártyát elfogadják a Volánbuszokon?