Vegetarianizmus (beszélgetés)
Nagyon-nagyon köszi!
Tábor úgy telt el, hogy húst nem fogyasztottam. Egyáltalán nem zavart, hogy őszintén bevalljam. Mondjuk, ha egyszer ment, akkor ismét menni fog. Van még itthon sok-sok szója granulátum és anyummal beszereztetek egy kis tofut, majd nyaralás után, és ízesített szójafasírtpor is még van a pincében. Ezeket félre ne értsétek, nem szóján fogom tengetni a következő hónapokban az életemet.
Következő két napban úgyis léböjtölök, aztán meg ismét egy hetes nyaralás, ahol svéd asztal áll rendelkezésemre és így a válogatás is lehetséges.
Húsmentes életre fel!
anyukám is szokott ilyen spenótos-túrós lasagnet csinálni, nagyon finom!!!!! :)))
aki ehet tésztát, az mindenképp próbálja ki! (jó nagy adagot készítsetek, mert hamar elfogy)
Nahát akkor lássuk csak. Igazándiból nincs kondrét recept, mert saját kútfőből csináltam őket, így mértékegységeket sem tudok megadni :(.
GOMBÁS PARADICSOMOS LASAGNE (kemény durum lapokból)
Kb két közepes fej hagymát összeaprítasz kicsi kockákra (én lusta vagyok és géppel pépesítem, valami szeletelő szerű), kevés olajon sóval üvegesre párolom. Mindehhez kb fél kiló friss gombát szeletekre vágva hozzáöntök, és nagyjából megfonnyasztom, elrotyogtatom a levét, majd mehet bele valamilyen paradicsom szósz. Én Bertoli vagy valami ilyen nevűt szoktam, kb 1-2 üvettel ráönteni, fajtáját tekíntve mindegy, amihez kedved van. Többnyire levesesebbre hagyom, mint ha sima szósz lenne, hogy a tészta magába tudja szívni. Fűszerezem, ahogy tetszik, oregano, vagy majoranna, vagy mindkettő, fokhagyma (ezt mindig teszek bele :)), őrölt szerecsendió, petrezselyem. De van úgy, hogy hámozott (pillanatra forró vízbe mártva és akkor lezúzható a héjja) apró kockára vágott paradicsomot teszek bele és sűrítés képpen sűrített paradicsomot. Ha úgy érzed, lehet bele tenni édesítő szert.
Majd rétegezem egy lasagnés jénaiba. Az aljára is szósz teszek, oda inkább csak tényleg levet, nehogy a gomba leégjen, és a tetején is szósz van. Majd kb 40' (vagy ahogy a tészta zacsiján / dobozán írva van mennyi ideig kell sütni. Aztán ha szeretnéd, tehetsz rá sajtot. Gyakran nagyon sok trutyit teszek bele, így mikor kész szinte szétfolyik :))), de én így szeretem. Igaz másnaposan már a tészta teljesen felissza a levet, így másnap már szeletelhető rendesen. Lehet az nap is az lenne, ha kevesebb tölteléket raknék bele :)).
SPENÓTOS JUHTÚRÓS LASAGNE
Mélyhűtött (felolvasztott egy zacskónyi, asszem fél kiló) spenótot kevés hagymán (fentiek szerint) spenótnak elkészítem :)) (micsoda fordulat). A juhtúrót összenyomkodom kevés tejföllel és mikor rétegezem, akkor spenót kerül legalúlra, majd tészta, majd spenót rá a juhtúrós krém és tészta, és így tovább. Itt többnyire szeretem az egyedi ízeket, és nem fűszerezek, csak sóval. De kreatívan lehet itt is.
Nem nehezek :))), szerintem a lasagne is olyan, mint a pizza, bármit lehet bele tenni, ami folyik :)) és a tészta fel tudja szívni.
Ezt a juhtúrósat csináltam már sűrű tejföllel is, de akkor a tejföl került vastagon a spenót alá és úgy a tészta. Ez is nagyon finom lett és itt is csak sóztam :).
Nah remélem lesztek olyan bátrak, hogy kipróbáljátok :))) őket.
Ahhan...nagyon nagyon kellene a recept. Vagyis örülnék neki, szóval szívesen olvasom.
Ma már semmi hús nem volt az étrendemben és a jövőbeli otthonomben elég jól fogadták a nyilatkozásomat, a húst illetőleg.
Lasagne: én tudok olyat, amiben spenót és túró van, ha akarod megkeresem a receptjét, illetve nagyritkán szoktam gombás-paradicsomosat csinálni, midkettő hús nélküli és nem marad egy falat sem, itt a húsevők táborában :).
Amúgy az én párom hosszú évekig volt vegetáriánus, mostanában eszik ismét húst, hogy nincs ideje főzni (ennek már jó pár éve).
Ez igaz...de egy kilo hús is 700körül, meg még inkább felett mozog.
Helyette lehet sajtot venni, vagy padlizsánt, cukkinit, ami nagyon jó a köretek mellé.:)
Nem kavarodott fel a gyomrom, de meggondolom, hogy tényleg akarok e levezető időszakot...
Gond, hogy táborba, ahová most megyek már le van adva a ,,rendelésem", de majd a kedvesem elfogyasztja helyettem a ,,lényeget".
Szerintem nem várakozok a leállással.
Köszönöm, hogy elküldted. Már itthon mondogatom anyuméknak és kedevesemet is felvilágosítom, bár nem tudom, hogy mennyire fogja őt ez érdekelni...férfiak..:D Olykor nagyon oktondik, de legalább kiállnak a váleményük mellett.
Nekem a kedvensem egyébként a lasagne, ami meg darálthúsos, de mikor anno vegetáriánus voltam, akkor szójásan külön csinált nekem anyum.:)
Még egyszer köszönöm.
Remélem az étvágyad megmaradt attól, amit a priviben írtam neked, és próbáltam finomítani azokon, amiket hallottam, mert elég kemény volt ott élesben végig hallgatni a dolgokat...
A rántotthusit azóta sem birom, sőt szegényre még ránézni sem nagyon, pedig régen az egyik kedvencem volt...
A vicces az volt, hogy az előadás után megkínáltak egy felvágottas zsemlével...hát inkább nem részletezem, hogy mi volt utána...
Nah tettem pár lépést. Tegnap no hús, kicsi sem.
vagyis este egy tonhalas pizza, de ez így rendjén is van szerintem, mert most nem úgy akarom, mint anno. Akkor egyik nap azt mondtam egy video után, hogy itt állj!
Most azt mondom, hogy fél év alatt lassan fokozatosan leszokás!
igen. ennek elég nagy irodalma van, sok vegetarianizmussal foglalkozó könyvben taglalják. hát, valóban nem egy szívmelengető dolog. persze az is kérdés, hogy miből mennyi igaz, és mi az ami belemagyarázás. a húsevés mellett pont ilyen szépen hangzó tanulmányokat lehet olvasni.
szeirntem mindenki azt egye, amit szeret, aki nem szereti a húst az ne egye, aki igen, annak egészségére:)))
(azért én irigylem azokat akik szeretik a húst, mert nekik sokkal könnyebb)
Tradicionális vegetáriánus
- vegán (húst, tejet, tojást - állati eredetű terméket - nem fogyaszt)
- ovovegetáriánus (tojást fogyaszt)
- laktovegetáriánus (tejet fogyaszt)
- ovo-lakto vegetáriánus (tojást-tejet fogyaszt)
- szemivegetáriánus (halat, csirkehúst alkalmanként fogyaszt)
A típusos vegetáriánus
- nyerskosztos (hőközlő műveletek nélküli vegán étrend)
- makrobiotikus (a jin és a jang segítségével rendszerezi az élelmiszereket, a gabonafélék központi szerepet töltenek be)
- gyümölcsevő
- natúr konyha (tartósító- és növényvédő szerektől, mesterséges adalékanyagoktól mentes)
- reform étrend (természetes anyagok, csökkentett állati fehérje)
/Akik még nem tudnák...:)/
Én a makrobiotika mellé tenném le a voksomat. Csak ehez kell az idő, mátmint az elszántsághoz, meg a körölmények.
Valaki azt tanácsolta, hogy még fiatal vagyok és várjak, majd ha magam főzök. De én eddig is magam főzök, csak éppen ahol majd feltehetőleg élni fogok a következő pár évben, ott sajna erre lehetséges, hogy nem lesz lehetőség. No meg a kedvesemet is figyelembe kellene vennem, ő meg szereti a húst.
nefis: miket hallottál, akarok rá is hatni...:)
Alapvetően nem igazán bírom sem a húsokat, sem a húskészítményeket az utóbbi időben...nagyritkán halat eszem (havi egyszer)
Így nem nehéz vegának lenni:)))
Nekem nem volt nehéz leszoknom a húsról, mert az egyik jógaóra kellős közepén elmesélt a jógink egy orvosi kutatást, annak minden eredményével, na azóta undorodom szegénytól...
Nemtom, hogy szeretem-e :) a felsorolásból a kelbimbót nem bírom, és a tengeri halakat :).
Még a végén vega leszek :)).
Jah értem már, tehát nem az a kőkemény vega, aki nem eszik semmilyen állati dolgot.
Értem, értem :))) köszi. Csak kíváncsiskodom ám :))). Hátha időlegesen vega leszek :). Ha van valami jó kis fogyi :)).
További ajánlott fórumok:
- Miért támadják azokat a szülőket, akik vegetáriánus módon étkeztetik a gyermekeiket?
- Negatív tapasztalatok a vegetáriánus vagy a paleolit étrenddel
- Lehetek így valaha is vegetáriánus?
- Tenyleg divat lett a vegetarianizmus? Te miert lettel vegetarianus?
- Mi a véleményed azokról a vegetáriánusokról, akik leállatkínzózzák a húst evőket?
- Mi a véleményetek a vegetáriánusságról?