Van olyan szó, amit a családod használ, de suliban, munkahelyen nem értették, hogy miről beszélsz? (beszélgetés)
Nálunk a kosár, nem garabo, hanem garaboly :)
Elég sokan használják a sír helyett a rí-t, és sokan beszélnek úgy, hogy i-re végződik a szó (persze helytelenül)
Err volt 1 mondókája a volt ált. iskolai oszt. főnökömnek :" huzi, voni, taszíti, ha nem biri, otthagyi!" :)
Szerencsére az én szüleimre nem jellemző, ez a fajta beszéd, de ex anyósjelöltemék is és még sokan használják így a szavakat felénk. Nekem spec. égnek áll a hajam tőle, annyira ronda! Erre már azt mondják, hogy ez enm tájszólás. Hát, szerintem sem.
igen, azt hiszem a magot is Vikitől, a borsodi bnőmtől hallottam annó :)
meg ő kimossa a haját, és nem becsukja, hanem bezárja az ablakot is meg az ajtót is, még akkor is, ha nem kulccsal teszi, stb :)
huh, jutnak eszembe a szavak :)
elgór - eldob (Békés megye)
kasu - hülye, bolond viccesen (debreceniek)
Én is használom (csak szóban) a tányérat :D Én vasi vagyok :D
És a borsodi párom magnak mondja a szotyit. Úgy rémlik, van még rá másik szava, de nem tudom, mi az....
Ja! :) meg a kotla! Ezt se ismerik sokan, én már nem is tudom, hogy honnan tanultam, de szegény anyu is kirohan a világból, mikor ezt mondom a fazékra :)
Az 1ik kolleganőm nagyija volt szentesi, és azt mondja, hogy a nagyijáék használták ezt a szót.
A fősuli kolijában tanultam néhány jó kis tájszót :)
Pld.: a szotyi másszóval :
Borsodiaknál : makuka
Békésieknél : uszu
nálunk, Szeged mellett vagy szotyi, vagy tányérrica, vagy simán rica
de hallottam már magnak is.
Párom zalai nála a tányér az tányérat. (először szó szerint körberöhögtem, amikor közölte, h adjak 1 tányérat :)
Nálunk a disznóvágáskor készült töltött káposzta az szárma.
Volt olyan osztálytársam, akivel hiába 1 faluban nőttem fel, az ő családja használt olyan szavakat, hogy nem értettem, mit beszél.
Pld. közölte velem, h "szentölődzik az eső!" Én meg néztem, hogy mit csinál??? Aztán kiderült, hogy csöpög. A priccs szót se hallottam 14 éves koromig, arról is ez a volt osztálytárs világosított fel, hogy az az ágymatrac..
A kerti kiskapára is nálunk azt mondják, hogy karaszoló, Tompán unokatesóméknak az poroló.
Én meg a páromat őrjítem meg a kannával :D Én is használom vödör helyett. :$
De akkor legyen még egy szó tőle is, ez még úgysem volt: csikol.
Először egy sms-ben írta, azt hittem, elírta és csókol akar lenni. De nem... Nálunk csikiz-nek mondják... És már átvettem tőle akaratlanul is :D
Szóval a Ne csikizz! az nála Ne csikolj...
Ismeri még valaki? :D
tegnap kiatakritottuk Dezsőkét a csikosmókosunkat, ondtam a páromnak, hogy hozzon be szilácsot.Mi az?? A forgács
Itt kannának hivják a vödröt, az eggyik kkollégám mindig KÁNNÁT keresett.Megőritett vele!! :))
De a dunántúlon a sztrapacsak sem ismerős étel?Elősször hülyén néztek rám, hogy mit akarok velük megetetni!!
Én azt hittem, hogy tájszólás. Akkor mégsem? Vagy csak új lakó volt a szomszéd:)
Hova valósi? Páromék borsodiak.
Anyósom :)
Amikor megismertem, azt hittem, a felmosásra gondolt. De aztán rájöttem, hogy nem...
Nekem fura, nekik természetes...
van itt vki olyan, aki felmosogat?! én egyetlen egy ismerősömtől hallottam még eddig, h nem el, hanem felmosogat, jól ki is nevettem... :)
ja meg nekem először az is furcsa volt, h vki nem meg, hanem kimossa a haját.
ja meg a nyíg= hisztizik, nyafog :)
A görcs nekem is ismerős, már megszoktam:)
A HP-t én hüpi-nek ismerem, mint hülye pi..a :)
sikonyál- sikongat
harilla- harisnya
honcsi- hónalj
megalszunk- nála aludni
lepcsánka- tocsni
dzsindzsa- erdős rész
Jaj, igen, ezen is néztem nagyot. Kedvenc kérdés: Mikor jösztök nálunk?
Nem bántásból mondom, csak nem ez a helyes alak és furcsa... De már megszokam :)
(A jelentése: mikor jöttök hozzánk?)
Nekem saját szavaim vannak:
nyunya= minden olyan dolog, ami ragadós, nyálkás
csöszmög= pepecsel
flöttyen, plöttyen= fröccsen helyett
Hű,csomó van amúgy ,de ezek jutottak eszembe.
A rajta helyett apum is rajt-ot mond.
De amitől ki tudok bukni az a lábad helyett lábod.
És neki is vannak saját szavai:
paflon= flakon
antenna= anterna
További ajánlott fórumok:
- Mitől függ, hogy hecceli egymást egy férfi meg egy nő a munkahelyen?
- Teherbe estem, viszont nemrég kezdtem új munkahelyen. Rosszul viselem a terhességet, se táppénz se GYED?
- Hogyan tarthatnám titokban, hogy ne kerüljön a munkahelyembe?
- Örülnétek, ha a munkahelyetekre egy csokor rózsát küldene nektek valaki?
- Más munkahely is ilyen lehúzós mint a CBA?
- Hány órát dolgoztál ma? (a munkahelyeden)