Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Van itt a portálon olyan szülő akinek a gyermeke nem beszél még és idén szeptemberben kezdi az óvodát? fórum

Van itt a portálon olyan szülő akinek a gyermeke nem beszél még és idén szeptemberben kezdi az óvodát? (tudásbázis kérdés)

19. 0c930ce391 (válaszként erre: 18. - MelisUK)
2010. aug. 15. 12:21

Ez igaz, kell a jó, színvonalas beszédkörnyezet a gyereknek, de ne hidd, hogy csak ez számít. Vannak gyerekek, akik pont a tv-ből tanulnak meg választékos kifejezéseket -bármily meglepő...-és vannak, akiknek a családja választékos, artikulált beszédű, foglalkoznak a gyerekkel, és az mégsem beszél...

Nyilván, ki kell vizsgálni az okokat, és meg kell tenni a megfelelő lépést.

18. MelisUK (válaszként erre: 15. - Zebracsikó)
2010. aug. 15. 11:16
Köszi a válaszod! Én is hasonlókra gondoltam. Szerintem, bárki bármit is mond, igenis számít, hogy egy gyermek mikor kezd el beszélni, mert minél hamarabb, annál nagyobb és választékosabb szókinccsel fog az iskolába kerülni és azoknak a gyerekeknek, akiknek kisebb a szókincse, hátránnyal indulnak a többiekhez képest. Pl eleve hátrányt jelent az is, ha a gyermek szülei hátrányos(abb) helyzetűek és ebből adódóan nem beszélnek olyan választékosan, mint a tanultabb emberek. Erről még pedagógián tanultunk. Szóval szerintem igenis legyenek kicsit megijedve azok a szülők, akiknek nem beszél a gyermeke és foglalkozzanak sokkal többet vele, beszéljenek sokat hozzá, próbálják tanítani, hogy mi micsoda és ne a tv elé tegyék be a gyereket, mert az egyszerűbb.
2010. aug. 13. 12:51
Ha mutogatással megérti a szülő mit akkar a gyermek akkor nem is fog beszélni mert fölöslegesnek tartja,de ha más okból nem beszél jó volna megnézetni gyermek pszihológussal.
16. 0c930ce391 (válaszként erre: 15. - Zebracsikó)
2010. aug. 13. 12:47
A felső bekezdésed minden szavával egyetértek. :-) Az alsóhoz meg nem értek.
15. zebracsikó (válaszként erre: 14. - MelisUK)
2010. aug. 13. 11:47

Valóban egyre több a megkésett beszédfejlődésű gyermek és ennek az oka az, hogy a szülők nagyságrendekkel kevesebbet beszélnek csemetéikkel manapság, a beszédtempó is rettentően felgyorsult (ez jelentősen megnehezíti az észlelést) és a háttérzaj is állandó.

A pelenkázással kapcsolatban nincs tapasztalatom, de egyesek szerint azért lesznek kissé később szobatiszták a gyerekek, mert a modern pelenkákban nem érzik a nedvességet, régen meg ugyebár kicsípte a popójukat és ez ösztönözte őket arra, hogy inkább jelezzék.


A kétnyelvű ismerősöddel kapcsolatban: nem feltétlen aggasztó, hogy nem beszél a gyermek, a kétnyelvűek néha lassabban indulnak be, de komoly zavart nem okoz.

14. MelisUK (válaszként erre: 13. - Zebracsikó)
2010. aug. 13. 11:02

Egy ismerősömék gyereke már jó ideje óvodába jár, három éves. (Nálunk ilyen óvoda szerű intézmény van az iskola előtt, ahová már nagyon pici kortól mehet a gyerek.) Az óvodában angolul beszélnek, otthon ők lengyelül. A lengyelt érti, de nem beszéli a mai napig sem a kislány. Végre elkezdte az első szavakat kimondani, azok mind angolul vannak, de még mindig csak 1-2 szót mond. Azt gondoltam, hogy az lehet a gond nálunk, hogy ilyen későn kezd a baba beszélni, hogy hol milyen nyelven beszélnek hozzá, de úgy látszik nem egyedi esetről van szó.

Mostanában lettek ilyenek a babák, hogy későn kezdenek beszélni, éveki szopnak és évekig pelenkázni kell őket, vagy régebben is ilyenek voltak, csak eddig nem tűnt fel, mert a környezetünkben ilyesmi sosem fordult elő?

13. zebracsikó (válaszként erre: 3. - Jesse)
2010. aug. 13. 09:59

Ebből soha semmilyen probléma nem szokott lenni.

Az óvónő megismerkedik a gyerekkel, majd rendszerint szól a logopédusnak, hogy nézze meg a gyermeket, mi lehet a nembeszélés oka.

Ha a logopédusnak lehetősége van rá (órakeretébe belefér), fel is tudja venni beszédindításra, de legtöbb esetben az ovi + a többi gyerek hatására elkezdenek beszélni.

2010. aug. 13. 07:30

szia .nálunk a két nagyobbik gyerköcnél volt anno ugyan ilyen probléma.egy árva mukkot sem szoltak...nem volt anya apa kérek ...szóval semmi.

mindenki azt mondta akkor nem foglalkozom velük/peddig ez nem igy volt/.nem egyedi esetek vagytok.

amint bekerültek az oviba rá egy hétre pont 5 napra teljesen folyékonyan beszéltek,és azóta sem lehet öket lelöni:)a gyermekorvosom mondta akkoriban anyuka a gyerekei nem gyakorolják,a beszédet,hanem az elméjükben raktározzák:)

11. 0c930ce391 (válaszként erre: 8. - Jesse)
2010. aug. 12. 21:37

Á, máris eszembe jutott valami. No, nem kell aggódnod. .-) meg is mondom, miért. Ha gond volna a gyermekkel, akkor a védőnő és a gyermekorvos már elirányított volna valamerre, és az oviban is tudták volna, már a beíratáskor is. Nem egyedi eset a Tiétek, tényleg na aggódj. Megnyugtatásul: egy unokatesóm sem szólalt meg 4,5 éves koráig. pedig tudott beszélni, mert egy napon teljes, értelmes mondatott mondott ki, addig csak babanyelven gügyögött max. :-) Azóta felnőtt, egyetemista . :-)

Esetleg felmerülhet, hogy a fülével van gond? mert akkor is előfordulhat a megkésett beszédfejlődés. Jaj, tényleg nem okoskodok....

Különben annyiféle gyerek van ám az oviban, és majd csak megérteti magát a Kicsikéd. A gyerekek nagyon talpraesettek ám. :-)

Veled beszél valamilyen nyelven, úgy értem közös nyelven, amit mindketten értetek, vagy mutogatva érteti meg magát?

2010. aug. 12. 21:32
Sziabia! Most egyelőre nem jutott más az eszembe, meg okoskodni sem akarok, és remélem, más is megszólal a témában. De ha kérdésed van, akár priviben, vagy itt is megírhatod.
9. jesse (válaszként erre: 7. - 0c930ce391)
2010. aug. 12. 19:08
Rendben! Majd nézni fogom mikor írsz.
8. jesse (válaszként erre: 5. - 0c930ce391)
2010. aug. 12. 19:06

Előszöris köszönöm hozzászólásod!

Megmondom őszintén nem szóltam az oviban erről és nem tudom hogy fogják őt fogadni emiatt. Félek nem túl jól :(

2010. aug. 12. 19:04
Ami fontos: amikor majd beszélni kezd, légy vele türelmes, ne siettesd, hogy mondja már ki, mert ez gátolja a bátorságát. Tudom, ez nehéz lesz...de érdemes. (Most lépnem kell egy időre, bocs, de később visszanézek.)Szia! luxy
6. 0c930ce391 (válaszként erre: 4. - Jesse)
2010. aug. 12. 19:02

Óvodában nincs "követelmény". Még a szobatisztaság sem az, de elterjedt nézet, hogy az. Vagyis, mivel nincs higiéniai felszereltség, és személyzet az óvodákban a pelenkázáshoz, elvárják a szobatisztáságot. (nálunk nem, mert fogyatékos gyerekekkel dolgozunk, de az más...)

Öt éves koráig jó volna, ha megtanulna beszélni, hogy mire iskolás lesz, nagyjából letisztuljon az artikulációja, ami az írás-olvasás tanulásánál fontos.

2010. aug. 12. 19:00

Az attól függ. :-) Elvileg egy óvónőnek nyitottnak és elfogadónak kell lennie. Én gyógypedagógiai területen dolgozom, és végeztem dyslexia-prevnciós képzést is, ezért nyitottan állok hozzá, és remélem, ez a szemlélet egyre elterjedtebb lesz.

Mivel a gyermeked szenzitív időszakban van, javasolt lesz a logopédiai ellátás, amit feltétlenül használjatok i. Otthonra is javasolnak gyakorlatokat, végezzétek rendszeresen.

és próbálj meg ne izgulni. :-)

Minden rendben lesz, a megkésett beszédfejlődésű gyerekek rendszerint nagyon intelligensek, és ebben a korban jól behozható a lemaradás.

A jó óvónő minden gyereket szeret, önmagáért, és mindenkiben megtalálja a szerethetőt. az elfogadó-segítő hozzáállás sokat fog lendíteni a gyermeked fejlődésén, ez biztos. Ha mégsem így lenne, akkor a logopédus, és Te együttműködve segíthetitek.

Különben minden szülő izgul ovikezdés előtt, ez is természetes... :-)

2010. aug. 12. 18:55
Vagy esetleg követelmény az, hogy a gyermek beszéljen?
2010. aug. 12. 18:53
Érdeklődnék hogy az ilyen gyermekeket hogyan fogadják a ovónők.
2010. aug. 12. 18:53
Az enyém már iskolás, de szakmabeli vagyok. Tudok segíteni?
2010. aug. 12. 18:50
Van itt a portálon olyan szülő akinek a gyermeke nem beszél még és idén szeptemberben kezdi az óvodát?

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2023, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook