Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Tud vki egy jó könyvet? fórum

Tud vki egy jó könyvet? (beszélgetés)

1 2 3 4
67. bige
2010. jún. 7. 10:23

akartam nyitni egy könyvajánló fórumot, és beírtam a keresőbe, hogy van-e már - így találtam erre rá.

nekem az a gondolatom, hogy esetleg, ha egy rövid ismertetőt is írna mindenki a könyvről, amit ajánl - könnyebb lenne eldönteni, hogy számomra érdekes-e.

Nekem a legkendvencebb : Daniel Keyes: Virágot Algernonnak c. könyve.

Algernon különleges egér: ugyanazon az agyműtéten esett át, mint a főhős, Charlie, és ettől valóságos egérzseni lett, logikusan tud tájékozódni bonyolult labirintusokban. Charlie hasonlóan járt: harminckét éves koráig kedves ám gyengeelméjű fiatalember volt, a műtét után rohamos szellemi fejlődésen ment át, szivacsként itta magába a műveltséget és a tudományt, intelligenciahányadosa messze felülmúlja a zseniszintet. Sajnos, az eredmény sem nála, sem Algernonnál nem lehetett tartós: amikor Charlie észrevette Algernon hanyatlását, kutatásaival maga bizonyította be, hogy a visszaesés törvényszerű, és minél magasabb az időközben elért szellemi szint, annál rohamosabb a végromlás. Utolsó "előmeneteli jelentéseiben" Charlie a kezdeti szintre esik vissza, szívfacsaró módon ismétli meg kezdeti helyesírási hibáit és fogalmazási primitívségeit.

A regény a fenti keretek közt maradó sci-fi is lehetne, - az író azonban sikeres "műtétet" hajtott végre rajta, szívet ültetett belé, s ettől a regény kitágult és általánosabb jelentést kapott. Először is a szerző a pszichológia professzora - meggyőzően bizonyítja, hogy a puszta intelligencia nem minden, hiába lesz Charlie zseniális, érzelmi-szociológiai vonatkozásban személyisége még sokáig visszamaradt. Továbbá, hogy a gyöngeelméjű is ember, s az, hogy embertársai kinevetik, rossz tréfákat űznek vele, és bolondot csinálnak belőle - méltatlan, aljas, embertelen dolog.

A scifit mélységesen hiteles lélektani rajzzal ügyesen egyesítő mű a tehetséges író-pszichológus vallomása az ember élni akarásáról, erkölcsi tartásáról, töretlen optimizmusáról.

Szívszorító, ahogy Charlie látja barátja hanyatlását, tudja előre saját sorsát.

Emberi, szép ez a könyv

2010. máj. 29. 22:45
Müller Péter könyvei,Cormac-Az út,P.Young-Viskó-ezek újabbak
65. tücsimücsi (válaszként erre: 63. - Elkukocz)
2010. máj. 29. 22:42
Nem szekálni akarlak, de te élvezed az ilyen témájú könyveket? Hűűűű, én nem bírnám elolvasni...Amióta láttam a Becéző szavakat, azóta nem nézek ilyen filmeket és nem olvasok ilyen témájú könyveket...kiborított lelkileg teljesen...:-(
2010. máj. 29. 22:28

Amik még jó könyvek:

Leány gyöngy fülbevalóval, Az időutazó felesége és a Gyöngy Steinbeck-től.

2010. máj. 29. 22:26

Tudnátok ajánlani olyan megható, igaz történeteket, amik például halálos beteg gyermekekről szólnak? Vagy bármilyen családi tragédiáról?

Eddig a Kilenc sugara van a napnak, A nővérem húga és a Komfortos mennyország című könyveket olvastam, és ezeket ajánlom mindenkinek!

2010. márc. 7. 16:21

Irvign Stone: Van Gogh élete

Bulgakov: A mester és Margarita

Henri Charriére: Pillangó

Moravia: Egy asszony meg a lánya

Hawthorne: Skarlát betű

Karinthy: Utazás a koponyám körül

Ken Follet: Katedrális

2010. márc. 7. 16:05
Popper Peter osszes konyve... ajanlom mindenki figyelmebe
2010. márc. 7. 14:24
Jokai Mor , novellai
2010. márc. 7. 14:05

Kosztolányi Dezső: Néró, a véres költő

Patrick Süskind: A parfüm

Szerb Antal: Utas és holdvilág

Agatha Christie: Halál a Níluson

Öt kismalac

Nyaraló gyilkosok

58. moenia
2010. febr. 24. 19:48
Gárdonyi Géza: A láthatatlan ember
57. moenia
2010. jan. 15. 10:37

Kedvenc könyveim (a lista nem teljes):

Gárdonyi Géza: Ida regénye (kis romantika)

Jane Austen: Emma

Temesi Ferenc: Por (ennek inkább a formája érdekes, hiszen ez egy szótárregény, Szegeden játszódó családregény)

Jolsvai András: Szépen vagyunk

Szabó Magda: Az ajtó, Für Elise

Márquez: Száz év magány (Nekem örök kedvenc. Az emberek általában vagy utálják, vagy imádják, olyat nem hallottam még róla, hogy "hát elment"!)

Hrabal: Sörgyári capriccio (bolond kis történet)

Harris: Csokoládé

És persze a Harry Potter könyvek. Olyan jól magába tud szippantani az a világ. Amikor olvasom, akkor mindenki mugli körülöttem és furcsa, hogy nem történnek furcsa dolgok! :-)

2010. jan. 14. 13:39
a boltkoros naplojat, es fojtatasat ismeritek? :)
2010. jan. 10. 10:27

Cassandra Clare: Csontváros,

Julies Verne: Sztrogoff Mihály,

John Grisham: Ha ölni kell,

Vologya utcája,

Azsajev: Távol Moszkvától,

John Marten kalandjai,

Alkonyat, Új hold, Napfogyatkozás,

Sorolhatnám még.

Rengeteg kedvencem van. Nálam hangulatfüggő, hogy éppen milyen témájú könyveket olvasok, most éppen Sci-Fi a sláger.

2010. jan. 9. 16:25

Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége

Nagyon szuper könyv

2010. jan. 9. 14:16
huha, jonak hangzik a cimebol... :) akarom! :D
2010. jan. 9. 13:43
Stephen King- Tóparti kísértettek
2010. jan. 8. 18:59
twilight konyvek, en nagyon szeretel leslie l. lawrence konyveit, amik meg az elejen irodtak, az utobbiak mar kicsit elcsepelt, es unalmas kiadasok, szoval az elsok a jok, egyik kedvencem a gonosz es a fekete hercegno, valamint vav yan fable is igazi jo kis konyveket ir. vis major, hat az egyik favorit! :)
2009. jún. 5. 17:25

Hú nekem rengeteg kedvencem van.

Imádom Szabó Magda könyveit a favorit az Abigél, de nagyon jó még a Régimódi történet, Für Eliese, Álarcosbál, Mondják meg Zsófikának, elgondolkotató Az ajtó, Kígyómarás

Másik kedvencem mostanság Robin Maxwell könyvei eddig mindegyik 5*.Boleyn Anna titikos naplója, Boleyn kisasszony, Az elveszett hercegek

Nagyon jó még két Jane Austen könyv: Büszkeség és balítélet, Értelem és érzelem

49. Gligi
2009. jún. 5. 13:38

Dr. Csernus Imre: Ki nevel a végén?

Mindenkinek ajánlom, mert rádöbbenti az embert, hogy miért is olyan amilyen :-)

2009. jún. 5. 13:31
Müller Péter- Örömkönyv
2009. jún. 5. 13:23
Ken Follett: A Katedrális
2009. jan. 28. 21:44
Müller Péter könyvei
45. 1366d1807f (válaszként erre: 43. - Meggy)
2009. jan. 28. 21:39
Örülök, hogy nektek is tetszett. Nagyon jó könyvei vannak, én mindet olvastam. Már ami nálunk megjelent.
2009. jan. 28. 21:33

Alice Sebold: Komfortos mennyország

megrázó, és fantasztikus...

43. meggy (válaszként erre: 28. - 1366d1807f)
2008. nov. 18. 23:28

igazad van. Nagyon jó, izgalmas történelmi regény, letehetetlen. Se én se a férjem nem tudtuk letenni.

Ajánlani tudom mindenkinek!

Tehát Ken Folett: Katedrális

és a folytatása Ken Folett: Az idők végezetéig

2008. nov. 16. 09:08
Richard Bach: Illúziók
2008. nov. 16. 09:05
David Osborn: Vadászidény
2008. okt. 26. 22:39

Ljudmila Ulickaja: Odaadó hivetek, Surik

Suliban kaptam kötelező irodalomnak, amúgy kortárs, kicsit tartottam tőle emiatt, mert hogy ne ismerem, meg nehogy nagyon posztmodern legyen...De nagyon jó, alig lehet letenni, ajánlom!

39. alex58
2008. szept. 2. 17:51
Robert Merle:Malewill
38. Inesse (válaszként erre: 33. - 0e6edd049a)
2008. aug. 28. 15:49

Lehet, hogy keverem, de ez a Vadászidény nem az, amikor egy erdőben egy házban fogva tartanak X embert, aztán kiengedik őket és vadásznak rájuk?

Ha igen, akkor olvastam de nekem nem tetszett. Főleg, amikor mindenki meghalt, még a főhős is. :D

1 2 3 4

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook