Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Tud valaki tuti módszert a mosógép szagtalanításához/illatosításához? fórum

Tud valaki tuti módszert a mosógép szagtalanításához/illatosításához? (tudásbázis kérdés)


1 2
43. Jacques (válaszként erre: 40. - kiscsibe kicsibe)
2013. júl. 15. 15:06
Még egy utolsó gondolat: az írtad, hogy a mosógép csöve be van kötve a lefolyóba. Nem lehet, hogy a lefolyó a büdös, és a mosógépen keresztül áralik/távozik a szag? Csak mert apáméknál hasonló gond volt, a bűzelzáró nem működött megfelelően.
42. simple (válaszként erre: 41. - siss27)
2013. júl. 15. 12:48
Én például nagyon ritkán szedem ki a szűrőt, és engedem le onnan a vizet. Állandóan nyitva van a gép, ajtaja is meg az adagolórekesz is. 4 éves mindjárt a gép, és sosem volt büdös. A ruhák is öblítő illatúak mikor kiveszem őket.
41. siss27 (válaszként erre: 40. - kiscsibe kicsibe)
2013. júl. 15. 12:31

Ez a büdös probléma nálunk is fennáll.Évek alatt a mai napig nem jöttünk rá igazából,hogy mi okozza.A miénk is felültöltős,minden mosás után leengedjük az aljában maradt vizet,rendszeresen kitöröljük a belsejét,a teteje állandóan nyitva van,tehát szellőzhet kedvére.Mégis sokszor,amikor mosás közben leengedi a vizet,olyan pöceszag van a fürdőben,hogy eszméletlen.Mi is szétszedtük és semmi.Nálunk a fürdőkádba engedi a vizet.Egyetlen dologra tudunk gondolni kizárásos alapon,hogy a leeresztő csőből jön a szag.Kb 10 éves gép a miénk,az évek alatt lerakódott trutyinak lehet esetleg szaga a csőben.Mondjuk,ha beleszagolunk akkor nem büdös.Az a cső meg ugyebár egészen bemegy hosszan a gép aljáig a szűrőjéig.Már gondoltunk rá,hogy kicseréljük,de lehet ez lesz,csak elég macerás kibányászni onnan.

Minden mosás után a szűrőt kicsavarva,egy kisebb tálca víz jön ki,ha ezt nem tesszük meg,napokig pang ez a víz ami a következő mosásnál jó büdös tud lenni,erre is oda lehet figyelni.Ennél már csak azt nem értem,hogy aki nem foglalkozik ezzel,azoknak ez a víz nem büdösödik be és nem okoz problémát?

A röhej meg az egészben az,hogy még ha új gépet veszel is,egy idő után ugyanezzel a problémával fogsz küszködni,mert az is használódik.Próbáltunk már ecetes átmosást magas hőfokon szrt se ért.

A végére pedig én is felteszem a kérdést,hogy mitőőőől???

40. kiscsibe kicsibe (válaszként erre: 39. - 5427edee11)
2013. júl. 14. 18:22

Nem nyelt be semmit, szétszedtük, megnéztük már azt is, mert ez is eszünkbe jutott már. :(((

Tényleg már mindent megpróbáltunk! :(

39. 5427edee11 (válaszként erre: 34. - kiscsibe kicsibe)
2013. júl. 14. 18:18

Bár felültoltős a tied, de nem lehet, hogy valami beleesett a dobon kívül?


Nekem előltoltősom van és egy apró zoknit benyelt, a szerelő szedte ki, az okozta a bűzt. Azóta rendben van.

38. kiscsibe kicsibe (válaszként erre: 37. - Katinkaboszi)
2013. júl. 14. 18:08

Igen,szétszedtük azt is és áztattuk is.

A miénk a lefolyóba van belekötve, nem a kádba folyik a víz.

37. Katinkaboszi (válaszként erre: 34. - kiscsibe kicsibe)
2013. júl. 14. 18:00

Akkor hasonló lehet a baja, mint az enyémnek. addig én sem tudtam, hogy mitől büdi, míg le nem állt és akkor vette észre, az automatikájával lett valami.

Lassan csepegett bele a víz, amit minden mosás után csak pótlódott, és hiába csináltam bármit,

nagyon büdös volt.


Még egy van. a csövébe a gépnek, engedj egy igen jó nagy adag ecetet, mozgasd meg a csövet, hogy érje mindenhol.

Utána engedd ki belőle, majd a csövet csapkodd a kád falához, húúúú, rengeted trutyi jön ki belőle.


Kimosta a tartályokat is? ahol az öblítő és a

mosópor/gél van?

Felültöltős gépnél le kell szedni a belsejét, szétkapni és áztatni egy éjszaka legalább.

36. evamaria0803 (válaszként erre: 28. - emagdi)
2013. júl. 14. 12:54
Nem tudom, milyen mosógép lehet az, ahol nem marad benne víz az aljában, hiszen ha lent folyik ki a víz, akkor mosni sem tudsz. A gépben mindenképp marad valamennyi víz, ha nem a gépben, akkor a csőben, amin át kifolyik. Az tud kegyetlen büdös lenni, akármit csinálsz vele. Sok gép nincs bekötve közvetlen a lefolyóba, hanem a kád oldalára van elhelyezve a csöve, ott állandóan pang a víz.
2013. júl. 13. 22:15
Sajnálom. :( Azért én még megkérdeznék egy szerelőt, mielőtt kukáznám a gépet. Talán az is lehet, hogy olyan szinten vagy helyen van lerakódás, amit csak szerelő tud kipucolni, ha szétszedi, vagy mond valami okosságot.
2013. júl. 13. 09:11
Mindent megtettem amit javasoltatok, és ennek ellenére a tegnapi mosásnál ugyanolyan büdik lettek a ruhák, mint előtte. Nem ér ennek már semmi semmit! :( AZt hiszem csere lesz a vége, csak nem akartam 80ezret most kiadni egy új mosógépre! :(
2013. júl. 12. 09:05
eloszor mosd at mosoporral,de semi ruha bele,es legkozelebb ha mosol had nyitva az ajtot es sose less ilyen gondod tobbet.
2013. júl. 12. 08:28

SOHA SEMMI MÁST NE CSINÁL MINDEN MOSÁSUTÁN 24 ÓRÁT HADJ NYITVA AZ AJTAJÁT, HOGY KITUDJON SZÁRADNI.PRÓBÁLJ EGY BEFŐTES ÜVEGET RAGYOGÓ TISZTÁRA KIMOSNI ÉS CSAVARD RÁ A TETEJÉT AZONNAL, ÉS 36-48 ÓRA UTÁN BÜDÖS PENÉSZES LESZ.

2013. júl. 12. 08:28

SOHA SEMMI MÁST NE CSINÁL MINDEN MOSÁSUTÁN 24 ÓRÁT HADJ NYITVA AZ AJTAJÁT, HOGY KITUDJON SZÁRADNI.PRÓBÁLJ EGY BEFŐTES ÜVEGET RAGYOGÓ TISZTÁRA KIMOSNI ÉS CSAVARD RÁ A TETEJÉT AZONNAL, ÉS 36-48 ÓRA UTÁN BÜDÖS PENÉSZES LESZ.

30. Lilibeth59 (válaszként erre: 29. - kiscsibe kicsibe)
2013. júl. 9. 20:05

A mosódió akkor elég, ha a ruha nem piszkos, pl. ha csak utcai ruhát mosol.

Ha szennyezettebb a ruha, akkor kell hozzá fehérítő és folttisztító só, a fehér ruhákhoz szintén kell ez a só, azért, hogy ne szürküljenek be a ruhák. A mosódió mellé ha vízben feloldott mosószódát is használsz, akkor szebben mos, ezek a gesztenyére is érvényesek.

Én készítettem mosószóda + reszelt mosószappan + bórax-ból folyékony mosószert, na az szépen mos, még a fehér ruhát is. Persze a foltokat akkor is elő kell kezelni, pl. epeszappannal, vagy más folttisztítóval, de ez a bolti mosószerekre is vonatkozik, mert a makacs foltokat azok sem veszik ki.

Amit még nagyon szeretek, egy bio folyékony mosószer, ami öblítő is egyben, tehát nem kell külön öblítőt használni, a ruháknak jó illatuk van és kellemes, puha tapintásuak.

Kísérletezni kell, hogy Neked mi a megfelelő, addig keress, amíg míg nem találod.

A mosószódát mindenképp ajánlom, bármit is mosol és bármilyen mosószert használsz, mert a vizet lágyítja, így a mosószer is sokkal hatékonyabb a lágyabb vízben, ezért kevesebbet is kell belőle használni.


A mosógép adagolójában gyakran marad fel nem oldott mosószer vagy öblítő. A tisztítószerek többnyire a tartály zugaiban vagy alján rekednek meg, és egy idő után elkezdenek rothadni.A mosógép belső részeibe nem látsz bele. A csövekben, ahol a víz kering, gyakran rakódnak le zsíros szennyeződések, mosópormaradványok, Ha a mosógépből kivett ruháknak és a mosógépnek állott, dohos szaga van, annak valószínűleg az alkatrészek elkoszolódása az oka.


Használj kevesebb mosószert, és bolti öblítőt jó ideig ne, meglátod, a mosógéped is idővel szagtalan lesz.

29. kiscsibe kicsibe (válaszként erre: 26. - Lilibeth59)
2013. júl. 9. 19:01
A mosódió kb halál retkesen hagyja a ruhát, sokszor próbáltam már, úgy is hogy mosószódát tettem mellé, de mindig foltosak maradtak a rucik. Ha végigolvasod a hozzászólásokat, írtam már, hogy ecetes öblítést is csináltam,és nekem nagyon nem jött be. Azt is írtam, hogy az átmosáson is túl vagyok már!
28. emagdi (válaszként erre: 27. - eva7171)
2013. júl. 9. 16:02

valószínű az azért lehetett, mert már nagyon megtelepedett valami baktérium ott a mosógépben, és az ecet már nem tudta kiirtani, csak a klór.


de alapból ha az ember mindig ecettel öblít, akkor nem szennyeződik el a mosógép, nem lesz vízköves sem, nem tudnak megtelepedni a baktériumok. (persze ehhez szellőztetni kell a mosógépet, és biztosítani azt is hogy ne maradjon az aljában sem víz -->helyes bekötés)

2013. júl. 9. 15:47
Nekem az ecet nem segített pedig bőven használtam,utána szinte azonnal megint büdős volt a gép.1 üveg hipó,gondoltam mit veszíthetek,hát ez bejött nincs próbléma.
26. Lilibeth59 (válaszként erre: 25. - kiscsibe kicsibe)
2013. júl. 9. 13:47

Az ecetes öblítés nagyon jó, mint lent már írták, a mosógépet is vízkőteleníti, a ruhából pedig maradéktalanul eltávolítja a mosószer-maradványt.


Saját tapasztalat: én nem "sima" 10 %-os (vagy 20) ecetet használok, hanem almaecetet, azt is higítva, legalább 20-25 csepp illóolajat kell belecsepegtetni, ha illatos ruhát szeretnénk, arra is figyelni kell, hogy 100 %-os tisztaságú illó legyen, az nem hagy foltot a ruhán, ami az olcsó szintetikus illóknál előfordulhat.

Ez persze elég drága megoldás, olcsóbb a mosóparfüm használata, egy 100 ml-es mosóparfüm nekem 3-4 hónapig is elég, az ára kb. 2 eFt. Ezt is higított almaecetbe csepegtetem, viszont ebből elég 3-5 csepp.


A mosóportól, öblítőtől, szennyeződésektől elszaporodnak a bűzt termelő mikroorganizmusok a gépben.

Ajánlom 90 fokon a főző- tisztítómosást. Ha ez kevésnek bizonyul, végezz ecetes átmosást a következőképpen:

60 fokos programot indíts el, amikor elindult a program, önts hozzá 1 liter 20%-os háztartási ecetet. Fontos! Mosópor és előmosás nélküli programon.


Használj kevesebb mosószert (még jobb lenne, ha mosószódát, mosószappant lereszelve, mosódiót, gesztenyét, bóraxot, szódabikarbónát stb. használnál), de ha ragaszkodsz a megszokott mosóporodhoz, vagy folyékony mosószeredhez, akkor használj kevesebbet.

A mosóporok csomagolásain a gyártók előszeretettel ajánlanak a szükségesnél nagyobb adagolást.


Amiről a reklámok - érthető módon - nem tesznek említést, az a háztartási mosó- és tisztítószerekben is temérdek mennyiségben megtalálható vegyi anyagok egészségünkre és környezetünkre gyakorolt valódi hatása. Mindezért még mi fizetünk nem is keveset, pedig terhelik a környezetet és a pénztárcánkat is.Végül ellenőrizze a készülék szűrőjét!

2013. júl. 8. 20:57
Én is használtam az ecetes öblítést, és nekem nem jött be. Olyan semmilyenek voltak tőle a rucik... :(((
24. Katinkaboszi (válaszként erre: 21. - emagdi)
2013. júl. 8. 19:59

negyed évente mosom át a gépet, hosszú évtizedek óta trisóval.

Közben még a zsíros, vagy a fehér ruhák mosásánál is teszek bele.

Évente 1-2 alkalommal ecetesen is átmosom.


Ezt az illatosítós dolgot, elfelejtettem. de hiszen nagyanyáink is használták az ecetet, meg a friss, átszűrt esővizet. abban öblítettek.

2013. júl. 8. 19:56

Én azt nem értem, a régi Hajdú gépek, csak mostak, szépen, centrifugáztak és fehér volt a fehér, színes ami az volt.

Egyszerű és kicsi volt.


De, ezek a mostani csodák, már késsel, villával is képesek a ruhát megforgatni, kitalálják mire van szüksége, csak éppen a fehér nem igazán az, ha nem töltünk bele irdatlan féleségű mosószert és a szineket is elveszítik a ruhák.

Jó, ez lehet az anyag hibája is.


Ahogy figyelem, mióta már mindent tudnak ezek a gépek, a ruhák lassan harmadrangúak lesznek, a lényeg a gép fenntartása, a tisztítása.


Nem azért lennének, hogy nekünk ne a mosdókagyló mellett kelljen állni, ott mosni?

Vagyis eddig ők voltak értünk, most meg, mintha mi lennénk értük :(


érti ezt valaki?

22. 97af1cbfd7 (válaszként erre: 21. - emagdi)
2013. júl. 8. 18:46
Igen, így. Ezt már nem is mertem mondani. Finom illata lesz a ruháknak és egész más a tapintása is. :)
21. emagdi
2013. júl. 8. 18:33

illetve nem kell ecetes átmosás, ha egyszerűen elhagyod a vegyszeres öblítőt (ez úgyis csak egy sor káros kemikáliát tartalmaz) és helyette higított ecettel (és illóolajjal) öblítesz :)

rendben tartja a gépet is (vízkő és szagok), a ruhák is rendben lesznek, és egy csomó vegyszertől menekül meg a bőröd.

20. emagdi (válaszként erre: 19. - 97af1cbfd7)
2013. júl. 8. 18:30
valóban így :)
2013. júl. 8. 18:14
A mosószer és az öblítő is lerakódik. Ruha nélkül főzőmosás trisóval. A trisó nem habzik, amit ilyenkor látni fogsz, az a lerakódott mosószertől van, a trisó feloldja. Időnként szintén ruha nélkül egy üveg ecettel főzőmosás, ez a vízkövet távolítja el.
18. szafaripók (válaszként erre: 17. - Katinkaboszi)
2013. júl. 8. 16:35
Az én gépem 6 éves. Anyukámé öregebb, de azt is lehet "pauzézni"...:)
17. Katinkaboszi (válaszként erre: 16. - szafaripók)
2013. júl. 8. 16:31

Az már újabb, rájöttek, hogy kell ilyen is, az enyémen még nincs.

Több a régebbi gép, mint az új.

Egyébként rájöttem, a benne maradó víz,ahogy csorgott folyamatosan, attól volt büdös, azóta finom, illatos.


Amúgy sokan nem szokták ki sem takarítani a mosószer és öblítő adagolót.

16. szafaripók (válaszként erre: 15. - Katinkaboszi)
2013. júl. 8. 15:59

Azért hidd el, a gép automatikájának egyáltalán nem tesz jót, ha program közben kihúzod a falból...:( Az új gépek már nem kezdik elölről a programot, az enyémen pl. van "pillanatmegállítás"...


A mosógéptisztítón rajta van, hogyan használd...

2013. júl. 8. 15:52

Itt hozok valamit, a mosógépszerelő mondta :)

Leírtam, mert elfelejtem, azóta nem büdös a gépem, mi több, kiderült a gép automatikájában volt valami hiba, amitől folyton engedte a vizet és mindig állt az aljában, ettől viszont büdös volt :(


Először is, ezek a gépek, már nem igazán mosógépek, ahogy mondta nekem a szerelő, csak gép.

Sajnos már nem mosnak olyan jól, mint a régi hajdúk.

Nagyon drága gépet azért nem érdemes venni, mert ezeknek iszonyat drága az alkatrészük is.

Arról nem beszélve, hogy minél messzebbről hozzák, annál lassabban érkezik, tehát ettől jobban sem mos.


A géppet használat után ki kell törölni a gumitömítésnél szárazra, mert olyan sokba kerül a cseréje, hogy azért lassan lehet másikat is venni.


Tisztítani 60 fokon kell, méghozzá úgy, hogy elindítani a gépet és mikor elérte a megfelelő hőfokot, akkor ki kell húzni a konnektroból, mert ekkor csak áramot nem kap, de nem kezdi előlről az egész programot, mint amikor kikapcsoljuk a gombjával.

Ekkor kell beleönteni egy üveg ecetet, visszadugni ismét és ekkor elindul magától.


Nem elég a gépet tisztítani, a belőle kijövő csővet úgy kell kitakarítani, hogy abba is beleönteni egy kevés ecetet, felemelni a gumicsövet, és oda-vissza mozgatni, majd alaposan kirázni.

Rettentő sok trutyi ürül belőle.


Remélem segítettem :)

14. engelhaft (válaszként erre: 7. - kiscsibe kicsibe)
2013. júl. 8. 15:50

nekünk is volt ilyen problémánk egy idősebb mosógépünknél. már a végét járta, és előtte nemsokkal volt ez a probléma. de a ruhák hálistennek nem voltak büdösek.


azóta lecseréltük egy lg-re, ami egy éves körül van, és már jelentkezett a büdösödés. szóval elég mérges vagyok. ilyet márkát többet nem veszünk, az biztos.

1 2

Minden jog fenntartva © 2005-2018, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Sitemap | Facebook