Hormonok, változókor (beszélgetés)
Sziasztok, nemsokára 48 vagyok.
A kivizsgált hormonok alapján már nem kelkene menstrualnom. Tehát változókorban vagyok. Mégis minden hónapban megjön, de ami aggaszt, hogy bár nem nagyon vérzek (néha napi pár csepp), de nem akar elmúlni. Majd két hétig tartott november végén/december elején aztán most december vége/január elején. Jelenleg még mindig tart- ma 12.ik napja. Augusztustól amikoris a véreredmény alapján megállapította az orvos a változókort és azt mondta, hogy egyhamar nem fogok menstruálni, minden hónapban nála vagyok, mert mindig megjön, illetve nem akar elmúlni. Tegnap adott beutalót a kórházba kiretázsra és mivel cisztám is van, de azt mondta hogy az nem vészes, de hogy már akkor azt is eltávolíthassák. Hát kösztes érzéseim vannak és félek. Van valakinek hasonló tapasztalata a menstruációval? Egyébként más klimaxos tünetet még nem tapasztalok.
Köszönöm
Ahogy elöttem is írták, a fehérjebevitel és a sport (főleg az izomtömeg és a csontsűrűség megtartása miatt) iszonyú fontos, a ligetszépe és a maca is szuper, meg a vöröshere tea is- Ezek mind fitoösztrogén tartalmú cuccok, segítenek az egyensúlyt megtartani/visszaállítani.
Illetve a klasszikusok: elegendő víz, alvás, stresszint minimalizálása, +Magnézium.
Nagyon fontos a hormonok rendbetétele mellett, hogy megfelelő mennyiségű proteint vigyél be.
USA-beli nőgyógyász tanácsa: legyen meg a napi 100 gramm fehérje bevitele, mégpedig úgy, hogy fő étkezésenként 30-30, a maradék tíz pedig snackből. Elképesztően fontos ahhoz, hogy egyensúlyban legyenek a hormonok és csontrikulás sem legyen drasztikus, a hajad se hulljon és a tünetek se legyenek láthatóak, érzékelhetőek vagy csak alig.
A másik a sport, heti 4 alkalom: tünetek csökkentése, csontsűrűség fenntartása szempontjából elengedhetetlen.
Tanácsot szeretnék kérni. Pár hete néha olyan melegség önt el félek hogy ez klimax bár még nem múlt el (remélem) a menzesz. Sajnos rendszertelen is néha a menzesz van amikor kimarad van amikor 1 hónapban 2x is megjött de ez eddig csak 2x volt. Most megint késik már múlt héten meg kellett volna jönnie. Jó lenen ha nem múlna még el. Illetve sokszor a mellben vannak ciszták is amiket le kell sajnos szívni, azt mondta a Doktornő hogy a hormonoktól lehet.
Ajánlották a Maca port vagy ligetszépe kapszulát. Vagy van erre esetleg más ami beválik?