Terhesség próbaidő alatt (beszélgetés)
Már ott óriási hibát elkövetett a munkáltatód, hogy rákérdezett. Nem tehette volna. Tudom ennek ellenére ez Magyarországon bevett szokás.
A tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy keveseknek van ilyen szerencséje. Viszont azt előre kideríteni nem lehet, hogy hogyan reagálna a munkáltató, csak akkor ha elmondja, mi a szitu. Pont visszaértünk az fórumindítás okára. Leheletlen helyzet.
Megtennéd, hogy belinkelsz egy ilyen pert, amelyet már többször is említettél? Kíváncsi vagyok, mit olvastál.
Nem ragadtam le ennél az egy cikknél.
Felkerestem egy munkajogászt is online.
Ő szintén azt javasolta, hogy próbaidő alatt ne jelentem be a terhességet.
Sőt, azt is mondta, hogy a 12.-ik hétig akkor sem kellene szólnom, ha nem lennék próbaidős, mivel addig bármi történhet.
De mindegy is.
A lényeg, hogy több helyen érdeklődtem, és mindenhol azt javasolták, hogy ne szóljak próbaidő alatt,mivel ha kirúgnak, nem tudom bizonyítani, hogy a terhesség ténye miatt rúgtak ki.
Mitől szemétség az, ha valaki terhes lesz? Mi köze a cégnek ahhoz, hogy valaki terhes lesz? Mire föl perelné be? Ha nem veszélyes munkát végez, nem dolgozik vegyszerekkel, stb., akkor semmi köze a munkáltatónak hozzá. Persze majd pótolni kell a munkáját, amikor elmegy szülni, de erre számítania kell egy munkáltatónak, mivel bárki bármikor kieshet tartós betegség, baleset, felmondás, egyéb miatt. Ha lojális vagyok a cégemhez, és tudom, hogy csak én tudnám betanítani az utódom, az más téma, de akkor valószínűleg már rég nem próbaidőn vagyok. Aki próbaidős, annak a munkájára nem számítanak annyira, mit egy sok éve ott dolgozóéra. Ezért a próbaidő, ami azt jelenti, hogy bármikor megválhatnak tőle, tehát nem nagy veszteség a cégnek a távozása. Viszont neki elég sok pénz esik ki, ami igencsak jól jön, ha bővül a család. Nem veszek kevesebb pelenkát a gyerekemnek, csak azért, mert lehet, hogy rendes a főnököm, és lehet, hogy nem rúg ki. Egy cégnek az a kis bosszúság, amit egy terhes alkalmazott jelent, közel sem akkora, mint amekkora veszteség egy családnak, ha sokkal kevesebb pénzből kell kijönniük.
Ha meg úgy nézzük, hogy tényleg szemétség a céggel szemben, ha az ember terhes lesz, akkor ennyi erővel a dolgozó ember ne legyen beteg, ne menjen el szabadságra, sose mondjon fel, ne legyen gyereke, aki miatt nem tud túlórázni, de még macskája sem, hogy az etetés miatt se kelljen pár naponta hazamenni. Nem azért élünk, hogy dolgozzunk, az csak a szükséges rossz, ami nem mehet az igazi élet rovására.
Azért ne ragadj le egy cikknél. Csak ez miatt a fórum miatt újra rákerestem cikkekre. Tavaly olvastam őket, amikor egy másik lány is ugyanígy volt, mint te.
A lényeg, hogy van, aki megjárta. Amúgy kötelezettség nincsen, de emberség igen. Mindkét részről És hivatalosan együttműködési kötelezettség is létezik. Meg olyan jogi fogalmak, amiket nem tudsz és én sem. De a cikkekben szerepel, ahol perekről lehetett olvasni. Persze nyilván a pereskedés ritka, de ki tudja, milyen főnököd van/lesz?
Sziasztok.
Köszönöm mindenkinek a választ.
Én utána olvastam pár dolognak a neten.
Nincs bejelentési kötelezettségem a terhességet illetően.
Aha, beperli, hogy nem volt őszinte, eltitkolta a terhességét. Igen. Gondolom ezért azt is el kell mondania, hogy ha elmondta volna a terhességet, akkor nem veszi fel. Mert hát miért is perel akkor?
Hát, mindjárt visszájára fordul minden, mert akkor nagy valószínűséggel ez diszkrimináció, ami inkább bizonyított. Mehet a kismama az egyenlő bánásmód hatósághoz, és lehet ezt csűrni csavarni tovább, de kétlem, hogy kell ez egy munkáltatónak, és meg is lépné. Nem ér annyit az egész!
A 22-es csapdájában van a fórumindító, az írásából lesüt, hogy lelkiismeret furdalása van e miatt, de hosszútávú érdekeit nézve neki ezt meg kell tennie.
Máshogy gondolkozunk. Nem szeretek szemét lenni. Én is a magam érdekeit nézem, de úgy hogy közben ne ártsak másnak.
Nagy eséllyel kirúgja...ott voltál, megkérdezted?
Mindegy...én nem ilyen vagyok. Amikor engem felvettek a munkahelyemre és rákérdeztek a baba dologra, teljesen őszintén elmondtam, hogy pár hónapon belül elkezdünk próbálkozni. Megköszönték, hogy őszinte voltam és folytattuk az interjút. Másnap felvettek. És 7 hónap múlva terhes lett, aztán meg veszélyeztetett is. És inkàbb aggódtak értem, nem bosszankodtak.
Most jön az, hogy kevés az ilyen hely? Honnan tudjátok (amikor a kérdező sem tudja), hogy mi lenne vele, ha elmondaná?
Mindegy, ő már rég eldöntötte, hogy nem fogja elmondani. Szerintem csak a következményekre kíváncsi, azért nyitotta a fórumot.
Amúgy meg mindenhol van kiskapu. Ha pár hónap múlva közli és a főnöke begurul, lehet bevállalja a pert, a bírságot és kidobja, mert nem volt őszinte. Ilyet is lehet olvasni a neten, nézz utána! Ahogy annak is, hogy a munkáltató perli be a terhesség eltitkolása miatt az alkalmazottat.
De latjatok ez a gaz a mai vilagban. Nem lehetsz egyenes sokszor mert rosszul jarsz.
Megtalalod a kiskaput de lelkiismeretfurdalast okoz atmenni rajta.
Hidd el a munkaltatod kirugna es nyugodtan aludna aznap este is. Tisztelet a kivetelnek persze, de kivetelekre epiteni hazat?...eleg gyenge alapokon allna az a haz.
Nem keves penzt buknal rajta ha kirugna es nem kapnal csak gyest. Megertem hogy probalkozol. En is valszeg megtennem. Ilyrn az elet. Ha meg birod allni az elso harom honapban hogy ne latszodjon rajtad hogy rosszul vagy pl. akkor en bevallalnam. Siman mondhatod a probaido utan hogy terhes vagy ket honapja es eszre sem vetted...stb.
Nehogy azt higyje barki is hogy van aki mas erdekeit figyeli a sajatja helyett. Te is figyeld a sajatod.
Megjartam parszor forditva...belem is tapostak meg aztan rajtam masztak fel. Azota en is sajat dolgaimat figyelem eloszor...nem gazolok at senkin de en es a csaladom az elso a sorban.
Te nem felmaszol mert gyakorlatilag senkinek nem okozol kart...max kis gondolkoznivalot.
Ha veszélyeztetett, akkor elmegy táppénzere, táppénzről meg szülni, szóval nem tudják kirakni.
Kit érdekel, ha kiakad a munkáltató?
Szerintem mindenkinek a saját érdekét kell szem előtt tartani. A munkáltató is pontosan ezt csinálja, mert mikor megtudja, hogy terhes, nagy eséllyel kirúgja. És pont ezért merül fel a munkavállalóban a gondolat, hogy valahogy kihúzza a próbaidőt. Senki ne legyen a saját maga (és pénztárcája) ellensége.
Tehát akkor már eldöntötted, hogy eltitkolod. Akkor minek a fórum?
Az előző helyen hány évet dolgoztál?
Nem terveztük a babát.
Sőt, azt sem terveztük, hogy új munkahelyem legyen.
Ahol eddig dolgoztam, sajnos elköltözött másik településre,ahova már nem tudtam volna bejárni.
Amikor én aláírtam a szerződést az új munkahelyen, még nem tudtam, hogy terhes vagyok.
Jelenleg kb 5hetes lehetek.
A próbaidő után már véd a felmondási tilalom kismamaként.
Viszont próbaidő alatt bármikor indok nélkül kitehetnek, ha elmondom, hogy terhes vagyok, meg is fogják tenni.
És akkor nem kapok semmi anyagi támogatást, csak a gyest.
Ezért kényszerülök erre a megoldásra.
Ez nehéz kérdés. Tudod, jön a sok ha...
Ha eltitkolod és minden rendben lesz, tudsz végig dolgozni, akkor esetleg nem szedi le a fejed a főnök. Bár nem tudom milyen munkát kaptál, de a legtöbb helyen hosszútávra keresnek alkalmazottat. Milyen a főnök? Jó fej?
Ha eltitkolod és már az elején történne olyan, amitől veszélyeztetett terhes lennél, akkor "bukta" van.
Ha eltitkolod és kiderül, akkor lehet kiakad...de lehet nem.
Ha..
Ha..
Ha..
A legfőbb kérdés, hogy mennyire vagy lelkiismeretes. Én annyira, hogy nem bírnám eltitkolni. Persze, lehet jönni azzal, hogy a munkáltatót sem érdekeli és ki is rúg. Bár még lehet találni normálisakat. De szerintem ha így áll hozzá az ember, az már gáz. Ezért tart itt a világ, ahol tart, mert eltitkolás, hazugság van.
Gondlom nem terveztétek vagy igen és pont most jött össze.
Ha belépésnél már 3 hónapos vagy, az a próbaidő alatt már látszani is fog.
Ha eltitkolod, a munkaadód bizalmatlan lesz. A leendő kollégáid sem fogják jó szemmel nézni.
Szerintem jobb, ha őszinte vagy.
Először is gratulálok! :)
Szerinted a munkáltatót érdekli, hogy ha kirúg, nem kapsz anyagi támogatást? Nem, ugye. Te se vedd a lelkedre, hogy neki mivel jár, ha te terhes vagy.
Terhesség próbaidő alatt. Eltitkoljam?
A héten kezdek az új munkahelyemen. Határozatlan idejű munkaszerződést kaptam 3 hónapos próbaidővel.
Viszont ma kiderült, hogy terhes vagyok. Kb 4hetes lehet.
Ha elmondom a munkáltatónak, simán kirúghat, és akkor nem kapok semmi anyagi támogatást a terhesség idejére.
Titkoljam el?
Ezt pofátlanságnak érzem, de nincs jobb ötletem.
A babát nagyon szeretnénk megtartani.
További ajánlott fórumok:
- H1N1 oltás - terhesség vagy szoptatás alatt
- Tapasztalatok a terhesség alatt, a 2. trimesztertől
- Dohányzás terhesség alatt
- Ki mennyit hízott a terhessége alatt?
- Gondot jelenthet, ha próbaidőben szólok a terhességemről?
- Ha próbaidő alatt elküldenek veszélyeztetett terhesség miatt táppénzre, akkor felmondhatnak a táppénz ideje alatt?