Tájszólások... (beszélgetés)
Sziasztok! Olvastam, hogy várjátok egy szegedi hozzászólását. És szigorúan szegedi, nem pedig szögedi :), ugyanis Szegeden, gyakorlatilag senki nem beszél ö-vel, annak ellenére, hogy ez így van a köztudatban. Szegedtől nem messze van Hódmezővásárhely, vagy kicsit messzebb Mindszent. Na ott lehet még hallani ö-zést, nem is elvétve, de Szegeden egyáltalán nem. Az egyetlen szavunk, amit özve modnunk, az a töpörtyű-tepertő.
A spájz, az nálunk spejz, a napraforgómag rica. Most más nem jut eszebe. Anyukám szülei vas megyeiek. Az unokatestvéreik a mai napig ott élnek, és tőlük szoktunk néha érdekes kifejezéseket hallani. A vicc az az egészben, hogy utána hónapokig poénkodunk a szavakkal magunk között, de egy idő után annyit mondogatjuk, hogy más helyzetekben is a szánkra jön. Nálunk ilyen volt a böszme, a kötőszóként használt hájszen, vagy a tetelre olyan mint... szófordulat.
csurka=copf
pecu=fáskamra
levonó=matrica
citrál=citromlé
:)))
Ja, hogy két l-el írják? Bocs! Mostmár ezt is tudom!
Nagyon fini, igaz, csak párszor ettem. A hajmás-téfölös változat a kedvencem....nesze neked update! :))))))
Egy tá´ dödölle
etté´ belölle
kerbe mentek a tyukok
min´ megették a magot.
ez a kis versike jutott róla eszembe.
hát persze hogy tudom hogy mi az a partvis,hasonló a seprűhöz de mégsem az.Nekem még a porcica volt ismeretlen szó,mert mi porolónak hivtuk csak,a márót is ismerem de mi popának hivjuk:)
Az olyan gatyát,amit deréknél kell begombolni,és bezipzározni az nálunk tüdőgatya:)Mikor mondtam munkatársamnak hogy nézd már milyen tüdőgatyája van,majdnem lefordult a székről annyira nevetett hogy milyen neve van:)
sétálni=kóringyálni,kószálni,lődörögni,
spájz=kamra
ha még jut eszembe akkor irok:)
Hát persze hogy érdekel anyuddal való beszélgetés:)ha gondolod ird le szivesen olvasom:)
Arra én is kiváncsi lennék!Azért elég sokféle beszédet hallottam már.Volt egy kazincbarcikai kolleganőm,akivel egy albérletben laktam.Ő azt mondta a partvisra hogy porfis.Te tudod mi az a partvis?
A párom a kenyérre azt mondja máró.Az anyám beszédét meg majd megértem egyszer.Csak nem sokat beszéltünk még.De ez más történet.Ha érdekel elmondom.
Az utolsó mondatodon jót nevettem:)
Ohh hát akkor neked sem ismeretlen ez a beszéd,ha anyuddal beszélsz:)Abban meg igazad van hogy felét nem érted,mert tényleg furi ez a tájszólás errefele nálunk,de szivesen hallgatnák egy szegedit is ugye ott az "ö"betűzés miatt.Szegedivel még nem találkoztam:(
De amugy ha elmegyek más megyébe egyből kiszúrják hogy bihari vagyok:)
Mi is faluban lakunk. Először azt hittem, hülyéskedik a párom egyik haverja, aki nagyon zalaiasan beszél. Aztán kiderült, hogy nem vicc, ő mindig így beszél. Meg egy kollegája is, ő is fiatal.
Majd ha eszembe jut valami, ami számomra furcsa volt, akkor leírom.
Ja, a smarni. Hát fogalmam sem volt, mi az. Párom mamája mondta, hogy fog készíteni. Vártam kíváncsian, mi a csuda lesz az. :D Aztán császármorzsa volt. :)))
De még nagyon sok szó van amit a pestiek nem ismertek(csak pestet tudom felhozni,mert Bihar megyén kivül csak ott melóztam)
de nekem is sok furi szó volt amit hallottam pesten.
pl:ahogy már irta Vrony nálunk az és=oszt,pesten pedig legtöbbször ugy hallottam hogy "azt"
akkor fogalmam se volt hogy mit jelent az hogy böszme.Sose hallottam,de aztán végül elmondták.
Nálunk megcsörgetni,pesten felcsörgetni.
Na meg a kaják közül is sokat nem ismertek,mikor vittem pl slambucot,meg paprikás krumpli levest,sóskalevest(szigorúan jó édesen)
De hát igy a jó hogy énis megtudtam egy csomó dolgot,meg ők is:)
Sziasztok!
Na én meg eredetileg Hajdú-Bihari vagyok,és mikor felkerültem pestre egy melóhelyre ott azt mondták a munkatársaim hogy szte a bihari beszéd olyan mintha énekelnénk:)
Vrony,jaj te szegény elis hiszem hogy bajban voltál,hisz ezeket a szavakat mi is használjuk:)
pl:a pohár még lehet:pikli,csupor,
nálunk nem ugy mondják hogy közért hanem bolt.
meg elszaladok,elugrok,elbicajozok a boltba.
bicikli=bicaj;autó szónál nem hangsúlyozzuk hogy a u t ó,hanem az ótó :)