Szerinted alkoholista az a személy, aki minden nap megiszik egy vagy kettő doboz sört? (beszélgetés)
Nem!!!!!!!!!!!!!
Nem kedvelem a végletes gondolkodást.
Napi egy tábla csoki (10 dkg-os) több melót ad a májnak, mint 2 doboz sör.
Hittétek volna?
Nem alkoholista, mert ez a mennyiség még nem okoz nagy tudatmódosítást.
Ez egyszerűen szokás, olyan mint aki minden nap megiszik egy üveg kólát.Az is egyfajta szokás, de függőségnek nem nevezném.
Ha 3-4 sör lenne, hozzá 1-2 feles, az már egyértelműen alkoholizmus.
Apósom évtizedeken keresztül minden nap, munka után megivott 2 sört, de nem többet. Tavaly halt meg 86 évesen.
A jótékony hatás sem zárja ki a függőséget, nincs ebben cáfolat.
Ugyanazért az endorfinért igényli a rendszeresen sportoló ember a mozgást, mint a drogfüggő a kábítószert.
Aki napi rendszerességgel megiszik 1-2 sört az alkoholista attól függetlenül, hogy az a párod, a fiad, az anyád vagy éppen te vagy. Persze ezt mindenki tagadja, mert erről a szóról mindenkinek az ítélkezés jut az eszébe, meg az úton-útfélen elalvó, botorkáló, önálló életre képtelen emberek, ami csak egy szintje az alkoholizmusnak.
Nekem egy ismerősöm mesélte, aki foglalkozik ilyen problémás emberekkel, hogy mindenki alkoholista, aki egy héten belül nem tud (vagy nem akar, ez lényegtelen) 48 órát eltölteni (folyamatosan) alkoholfogyasztás nélkül.
Ami az orvosi javaslatot illeti, függőséget okoznak az altatók, fájdalomcsillapítók, nyugtatók is. Attól még hogy orvos írja fel, függőségnek nevezzük.
Pl. Tonkrevagja az inzulin haztartast, a sok cukor hatraltatja a hasznis tapanyagok hasznosulasat. A cukor lebontoenzimjehez b12 vitamin kell. Ugyanez a vitamin kell a vas felszivodasahoz. Szal ha valaki verszegeny, vagy csak faradekony, az lehet, hogy szimplan ezert van. De az erekben a plakkok kialakulasaval is osszefuggesben van, es feltetelezhetoen meg a nemi eressel is osszefuggesben van.
Es ez csak par dolog a sok kozul.
Ha hiányérzete van és igényli akkor valamilyen függőség,de nem biztos,hogy oly mértékben káros is.Hiszen sok élelmiszerrel akár édességgel vagyunk napi szinten így,hogy ha nem jutunk hozzá rendesen hiányzik.
Szerintem akkor van alkoholizmus,ha az elfogyasztott alkohol mennyiség hatására csökken az életminőségünk, kevésbé vagyunk képesek ellátni a napi teendőket,egészségügyi problámákat, kapcsolati problémákat okoz.
Nem tudom, azért az sem mindegy, hogy ki hány kiló.
De nem is ez a lényeg, hanem hogy mi van akkor ha a napi söröcskéjéhez nem juthat hozzá ez a valaki.
Na tegyük már akkor helyre a mennyit és mit kérdést. 1 dl száraz jó minőségű vörösbort a legtöbb kardiológus ajánlja. Hacsak nem szedsz akármilyen antidepit vagy ilyesmiket. Egy deci vörösbor az nagyjából alig valami.
2-3 sör már azért egy csöppet több. Ráadásul napi szinten?
Hülyeség!
Nekem pont egy orvos ajánlotta,hogy igyak meg 1-2 pohár vörösbort minden nap,mert vérképzésre,emésztésre nagyon jó hatással van.Vacsorához szoktunk,és nagyon jól esik és nem gondolnám,hogy alkoholizmus lenne.Persze minőségi borról beszélek,nem tablettásról.
Érdekes ez az alkoholizmus...úgy értem, nem igazán világos, hogy ki az.
Van aki szerint napi fél liter pálinka sem az...hát nem tudom. Én seggrészeg lennék tőle :)
Barátnőm férje pl esténként álomba issza magát...hát én már aggódnék a helyében.
A legtöbb ember számára az alkoholista prototípusa az az ember, aki biciklijét dülöngélve sárga földig beszíttyózva vonul haza a kocsmából napi rendszerességgel.
Holott lehet valaki fél milliárdos villában dekkol és drága piából kortyolgat napi szinten.
Dehogy kell elvonóra mennetek:DD
Itt a rendszerességen van a hangsúly!
Napi rendszerességgel inni.
Így a meleg napokban mi is megiszunk a férjemmel egy-együveg sört,vagy egy fröccsöt,mert jólesik-de nem rendszerességgel.
Ez az óriási különbség.
Ha nincs itthon alkohol,nem rohanunk a közértbe venni.Ergo ,nem függünk tőle:DD
További ajánlott fórumok:
- Hogyan lehet felettesem egy 8 általánossal rendelkező személy, míg én a szakmában minden iskolával rendelkezem?
- Aki minden nap iszik alkoholt az alkoholista?
- Tüdő CT leletért minden esetben személyesen kell bemenni?
- Hogy tudok adókártyát csináltatni a fiamnak? Mindenképpen személyesen kell bemenni az APEH-hoz, vagy esetleg lehet interneten keresztül is .
- A lejárt személyi helyett a jogsi minden helyen megfelel és elfogadják?
- Minden személyi okmányom elveszett. Hogy tudok újat igényelni?