Szeretem a halételeket (beszélgetős fórum)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Szeretem a halételeket
Tudod, az íze valóban nem minden halnak olyan jellegzetes. De erre valók a fűszerek. Én pl. a busát is megszoktam venni, pedig annak a húsa kimondottan édeskés. Egyszerűen picit bátrabban szoktam sózni és fűszerezni, mint pl. a pontyot. Amúgy meg rendkívül egészséges a benne található szívbarát Omega 3 telítetlen zsírsav miatt. Nekem a kedvenceim az ízük miatt a makréla, a harcsa, a süllő, a pisztráng és az angolna. Én pl. nem vagyok oda a lazacért sem különösebben. Sajnos igazi vadlazacot még nem ettem.
De az már nálam a megfizethetetlen kategória, mivel kevés van belőlük és horroráron adják.
Szeretem még a rákot, a homárt, a kagylót, a tintahalat, sőt a polipot és a békacombot is megeszem.
Igaz, hogy egyszer ettem rántott békacombot Pesten a kínai Nagy Fal étteremben. Ami meglepően finom volt. Egy kicsit a legomlósabb csirkehúshoz tudnám hasonlítani az ízét.
Valahogyan a csigával nem tudok megbarátkozni. De hát nem vagyunk egyformák. Ízlések és pofonok különbözőek. :)
Nekem a 27% áfa is akadály olykor...
Na és az itteni piacon nem veszek halat.
Pedig "aszonták", együnk sok halat s vadat (nyulat).
Én is szívesen támogatom a magyar termelőket.
Nem tudom, kin múlik, hogy a magyar halasokat kevésbé tudom támogatni.
Vagy a vadlazac tényleg vad-e, vagy csak mesterséges színezőkkel sötétítik a tenyésztett lazacok húsát, hogy olyan legyen, mint a vadlazacé.
A vadlazac az olcsóbb! ;)
De tényleg sok dolgot nem tudunk. Olykor jobb is... :((
Én filmen láttam a pangasius "termelést" Nem is veszek már csak ezért sem.
Szerintem meg el van túlozva egy kissé a cikk. Lehet, hogy van némi alapja, de az újságírók annak a kedve szerint írják a cikkeket, akik éppen fizetnek nekik.
Nagyon úgy tűnik, hogy ezt cikket a más halak importőrei szponzorálták, ami a cikk utolsó mondatából sejthető.
Azonban túl azon, hogy az alternatívaként ajánlott halak szinte megfizethetetlen árúak a pangasius árához képest, semmi sem garantálja, hogy azokban a halakban valóban nincs semmilyen nyomokban fellelhető szennyeződés. (pl. antibiotikum, GMO...)
Itt pl. a Törökországból származó pisztrángokra gondolok, ahol szintén nagyüzemi körülmények között tartják a pisztrángokat. Kérdés, mivel is etetik azokat?
Vagy a vadlazac tényleg vad-e, vagy csak mesterséges színezőkkel sötétítik a tenyésztett lazacok húsát, hogy olyan legyen, mint a vadlazacé.
Ugye érdekes kérdések ezek. Ezért kell mindig kellő fenntartással lenni az ilyen cikkek esetében.
De van még egy másik kérdés is. Vajon tudjuk-e, hogy ténylegesen mivel is etetik pl. a csirkéket, vagy a disznókat a nagyüzemekben?
Ugye-ugye?
Ezek után mindenki döntse el, hogy kinek hisz. Ezért mondom én, hogy mivel bele egyik húsba, halba sem látunk, döntsük el saját magunk, hogy ízlik-e valami és ha ízlik, akkor ne hagyjuk magunkat befolyásolni a különféle, ilyen-olyan szponzorált cikkek hatására.
Egy biztos, már ókori görögök is megmondták: Élni veszélyes! :)
Mutatták egy tv műsorban, hááát az más volt...
De mindegy, mivel utálom, ha aláhajtják a kövér részt, ezért nem veszem meg. Magyar halat veszek, amikor az a jobb. Nem azért, mert akkora nagy magyar vagyok, de a magyar haltenyésztőket támogatom, ha érdemes.
Hát, ennyit a pangasiusról. Ha nincs más, én megeszem a pangasiust is. Azért annak, aki ritkán jut halhoz, vagy nincs lehetősége megvenni a drágább halakat, a pangasius is jó megoldás. Nem kell mindenféle szóbeszédre adni.
Én mindig magam szoktam eldönteni, és megkóstolom inkább saját magam az ilyen szóbeszédekkel érintett dolgokat (jelen esetben a halat). Ha nekem ízlik, tőlem pusmoghatnak bármit róla. A pangasius szerintem egy jó közepes minőségű, de igen kedvező árú és főleg szálkamentes hal.
Sokan vagyunk így. De a végső döntés azért lett az, hogy többé nem veszek, mert sok kövér rész volt rajta. (a másik
ok pedig a tenyésztése/tartása) Inkább a ponty, mint ez.
Végigolvastam a halakról írt, megcsinált ételeket, és eszembe jutott az ecetes- sós- cukros hagymás lében érlelt rántott ponty, az tényleg nagyon finom, és még az apukám ruszlit is szokott csinálni, persze az nem tegnap történt, ehhez nagyon apró halakat kellett fogni. A hekk is finom, besózva paprikás lisztbe forgatva. A sütése kicsit durva, de én kiteszem az ablakba a sütőt, majd ha jó meleg az olaj, belerakom ,beállítom az időt, és becsukom az ablakot, így nem olyan erős a halszag. Az olajos halat is lehet fokozni, olajból kiszedem a halat, majd összevágni apró kockára kis fej lila hagymát, pár csepp citrom, 1 főtt tojás, szintén kockára vágva, őrölt bors, só jól összekeverni, pihentetni, és kenyérrel nagyon finom.
Sajnos az én párom nem szereti a halat, így csak a fiammal fogyasztunk hal ételeket!
Most éppen irigykedek! ;)
Azért egészségedre! :D
Nálunk is sűrűn van hal, vagy tengeri herkentyű.
Sok jó dolgot írtál, tetszik!
Azért azt leírom, hogy a pangasius az nem tengeri, hanem folyami hal!(több okból ezt nem veszem meg)
Ó, igen, a harcsapaprikás nagyon finom!
A Római-parton sült hekket és pisztrángot enni meg egy életérzés:)
Mi is imádjuk a halat. Szerencsére férjem és 12 éves fiam nagy horgászok, most hogy itt a jó idő, minden vasárnap mennek. Ha megyek velük akkor viszek egy jó orvosi krimit és napozok közben.
Pontyot, kárászt is szeretjük és végre rájöttünk hogy kell a törpét megtisztítani. Ahogy hazaérünk, azonnal meg kell sütnöm paprikás lisztben.
Múlt vasárnap rántott ponty volt, holnap hekk filét készítek (azt nem mi fogtuk :-) )
A közelemben rosszabb halboltot sem tudok.
Ha azt mondod, hogy hasonló az afrikai harcsa íze, akkor nem sokat vacakolok, veszek majd azt.
Igen, az afrikai harcsa is megfelelő.
Abban a bizonyos négybetűs áruházláncban is szinte mindig kapható afrikai harcsa filé. Fél kiló olyan 1300-1400,- Ft-os áron szerezhető be és az nem fagyasztott, hanem előhűtött. Ha ilyet veszel, akkor célszerű még aznap vagy legkésőbb másnap elkészíteni. Persze a hűtőben kell felhasználásig tartani.
A szürke harcsa különben drágább, olyan 5000,- Ft körül van a szeletelt harcsahús kilója. Ez persze amiatt van, mert sokkal ritkább, mint a nagyüzemileg tenyésztett afrikai harcsa. A húsuk íze szinte hasonló. Szürke harcsát a halastavak mellett vagy jobb halboltokban lehet kapni.
Én harcsára azóta vadászom, amióta olvastam egy receptet...
"Harcsás savanyú káposzta
5 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1,5 tk, őrölt pirospaprika, 60 dkg savanyú káposzta, 1 db babérlevél, 1 csokor kapor, só, bors, 60 dkg harcsafilé, 3 dl tejföl.
A felkockázott szalonnát süssük üvegesre, a pörcöt távolítsuk el, majd pirítsuk meg a finomra vágott hagymát és fokhagymát a visszamaradt zsiradékon. Vegyük le a tűzről, hintsük meg pirospaprikával, majd adjunk hozzá néhány evőkanál hideg vizet, keverjük el és forraljuk fel.
A káposztát alaposan mossuk le, és csepegtessük le, adjuk a hagymás alaphoz, ízesítsük a babérlevéllel és néhány szál kaporral. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és főzzük az egészet puhára. Végül sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
Tegyük a káposzta felét tűzálló tálba. A megtisztított halat sózzuk és borsozzuk meg, majd rendezzük el a káposztán, és halmozzuk rá a megmaradt káposztát. Süssük 160 fokos sütőben 15 percig. Tálaljuk tejföllel, és a megmaradt, finomra vágott kaporral."
Mivel nem nagy az eredeti mennyiség sem, de pláne hogy a fiam valószínűleg meg sem akarná kóstolni, tehát egyedül enném, ez a mennyiség még anyagilag sem jelentene nagy áldozatot.
De nem tudom, ha csak afrikai harcsát kapok, abból jó lenne-e.
Zalától igencsak távolabb lakom...
Többeknek:
Ízlések és pofonok különbözőek. Sokan vannak, akik a jellegzetes halszaga miatt nem szeretik a halételeket. Emiatt nem szabad bántani senkit sem. Azért annak örülök, hogy Cicaaa65, akit jól ismerek, és maga is a kedvenc megyémben, Zala megyében él, a cikkem olvasása után kedvet kapott a harcsapaprikás megkóstolására. Remélem lesz alkalmam megkóstoltatni vele ezt a remek ételt, egy közeli találkozásunk alkalmával.
Köszönöm mindenkinek a kedves szavakat! Egy-két dologra válaszolva:
- Az áruházlánc négybetűs nevét L betűk határolják. :)
- Úgy tudom a ponty keserű foga, ami a szájürege felső hátsó részében található nem mérgező, csak keserű. Persze emiatt el kell távolítani főzés előtt.
- Nálam is van mindig a hűtőben vödrös ruszli.
Kb. 20 éve, amióta Pestről leköltöztem a Kisalföldre nagy kedvencem lett a szinte csak ezen a vidéken ismert ecetes hal.
Ami nem olyan, mint a ruszli, hanem rántott halat tesznek ecetes-sós-cukros lébe némi szeletelt vöröshagymával, babérral.
És néhány nap után már lehet fogyasztani. A páclé szinte napok alatt megpuhítja az apró szálkákat és csak a nagyok maradnak benne. Isteni! Aki Győr környékén jár és szereti a halat, feltétlenül kóstolja meg. Én különben magam is szoktam így elkészíteni a rántott halat.
Jó cikk, jó téma! Köszönjük!
Szívesen és gyakran eszem halat. Vagy a piacon szerzem be, vagy a sógoromtól kapom, aki nagy horgász és szakács. A karácsonyi halászlevet mégis én főzöm.:)
Sok nyers zöldséget eszem és a csirkét gyakran kiváltom a halfélékkel, halkonzervekkel.
Van, hogy szinte rohamszerűen tör rám, hogy halat kell ennem. De a fagyasztóban mindig vannak halszeletek. Könnyen, gyorsan ki lehet sütni és kész is az étel.
Köszi a cikket.
Még kiegészítem: a ponty torkában a keserűfog is mérgező, azt is ki kell venni! Egy kb. 5-10 Ft-os nagyságú, zöldes-szürke kemény kiemelkedő dudor... Nekem legkönnyebb volt, ha metszőollóval vágtam ki. :))
A törpe harcsát mi a halászlébe főztük, a kárász, keszeg, apróra beirdalva, paprikás lisztbe forgatva, olyan ropogósra sütve, hogy a szálkákat is könnyedén lehetett összerágni. Pikáns ízt adott neki, ha sütés után egy kis zúzott fokhagymával megkentük.
Csak egy öblös demizson jófajta vörösbor kell mellé. Szomjas a hal!