Rigó Jancsi recept

Elkészítési idő 90 perc

A Rigó Jancsi hozzávalói:
tészta:7 tojás,250 g cukor,120 g liszt,70 g kakaó,50 g mogyoró,1 zacskó van.cukor,csipet só.
töltelék:750 ml tejszín,150 g porcukor,150 g kakaó.
bevonómáz: 150 g étcsokoládé,100 g vaj.


A Rigó Jancsi elkészítési módja:
Feltörjük az előzetesen szobahőmérséklete tartott tojásokat,külön tálakban gyűtjük a fehérjéket és a sárgájákat.A sárgájához hozzáadjuk a cukrot és elektromos habverővel verjük legalább 15 percen keresztül.Akkor jó,ha a massza majdnem fehérré válik és a habverőt megemelve szalagként csorog vissza.Hozzáadjuk az átszitált lisztet a kakaóval és a van.cukorral együtt,közben a habverővel folyamatosan eldolgozzuk.A fehérjékhez hozzáadunk egy csipet sót,és a jól átmosott és megszárított habverővel keményre felverjük.A felvert tojásfehérjét óvatosan hozzákeverjük az alaptésztához,alulról felfelé kavargatva.Forgassuk bele a darált mogyorót. Kivajazzuk és belisztezzük a tortaformát,középre beleöntjük a tésztát.Mivel folyékony,magától egyenletesen szét fog terülni.A tortaformát a munkaasztalhoz ütögetjük,hogy a tészta jól elrendeződjön benne,aztán beletesszük a már előmelegített sütőbe,kb.30 percre.Meggyőződünk róla,hogy a tészta megsült-e:a közepébe nyársat szúrunk,majd kihúzzuk,és ha száraz,akkor elkészült a tészta.Kivesszük a tésztát a sütőből,kikapcsoljuk a pántot,kicsúsztatjuk a tésztát egy sütményrácsra,majd hagyjuk kihűlni. A töltelék krém elkészítése: A jéghideg tejszínt lehűtött tálba öntjük,alaposan felverjük a jól megtisztított elektromos habverővel,hozzáadjuk a már előzetesen összekevert és átszitált kakaót és porcukrot.Fedjük le frissentartó fóliával,majd tegyük a hűtőbe,amíg megszilárdul.Éles késsel vízszintesen félbevágjuk a kihűlt tésztát,beleöntjük a töltelék krémet,majd spatulával egyenletesen szétkenjük. A bevonómáz elkészítése: Az étcsokoládét darabokra törjük és egy fazékba tesszük,szintén darabokban hozzáadjuk a vajat.Az egészet gőz főlött,folytonosan kevergetve megolvasztjuk.Amikor a csokoládé felolvadt,levesszük a fazekat a gőzről és alaposan felverjük a kézi habverővel,majd hagyjuk kihűlni. A tortát sütményrácsra helyezzük és bevonjuk a csokoládémázzal.Elsimítjuk az első réteget és hagyjuk megdermedni,majd rákenjük a következő réteg csokoládémázt.Addig folytatjuk,amíg szilárd és vastag csokoládéréteget nem kapunk.A tortát a hűtőbe tesszük és hagyjuk megszilárdulni.Tálaláskor a vágókést forró vízbe mártjuk,és a süteményt nagy kockákra vágjuk.

Ez a kedvelt sütemény egy cigányprímás nevét viseli,aki Párizsban megszöktetett egy hercegnőt.
A sütemény elkészítése elég munkaigényes.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A rigó jancsi elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook