Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Receptek » Sütemények, édességek receptjei » Ribizlis túrótorta recept

Ribizlis túrótorta recept

Elkészítési idő 45 perc

A Ribizlis túrótorta hozzávalói:
Piskóta:
3 egész tojás
10 dkg liszt
10 dkg cukor
fél csomag sütőpor
Krém:
fél kg tehéntúró
10 dkg porcukor
30 dkg piros ribizli (lehet mélyhűtött is)
3,5 dl tejszín
12 g zselatin (Horváth Rozi félét szoktam)
0,5 dl (! nem elírás: fél deci) piros színű üdítő
Zselé:
3,5 dl piros színű szénsavas üdítő
1 zacskó főzéssel készíthető vaníliás pudingpor (lehet tejszín ízű is)
3 evőkanál cukor
Díszítéshez:
1,5 dl felvert tejszín


A Ribizlis túrótorta elkészítési módja:
A tojások fehérjét kemény habbá verem, majd hozzákeverem a cukorral fehéredésig kevert tojássárgákat. Hozzáadom a lisztben elkevert sütőport és óvatosan összekeverem. Kivajazott kapcsos tortaformába öntöm a masszát és 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütöm, majd kihűtöm. Míg a piskóta sül, elkészítem a krémet. A túrót villával összetöröm, jól elkeverem a porcukorral, hozzáadok 150 g ribizlit (a többit félreteszem a díszítéshez) és belekeverem. A tejszínt jó keményre felverem és félre teszem. A zselatint fél deci üdítőben felfőzöm - nem szabad forralni - félrehúzom a tűzről és kavargatva hűtöm. Még melegen, de nem forrón(!) belekeverem a túróba, majd óvatosan összekeverem a tejszínhabbal. A kész krémet a piskótára simítom. A zselatin miatt kissé tömör a krém, ezért gyorsan dolgozok vele. Ha egyenletesen elsimítottam, a maradék ribizlit a tetejére szórom. A pudingport, cukrot és az üdítőt összekeverem (célszerű először a cukrot és pudingport elkeverni és apránként hozzáadni az üdítőt, így nem lesz csomós) és felfőzöm. Amint felforrt, félre húzom a tűzről és néha megkeverve hűtöm. Még melegen, de nem forrón (akkor jó, ha már kezd kocsonyásodni egy kicsit) a ribizlire öntöm. A tortaforma rázogatásával érem el, hogy mindenhol szép sima legyen. Hűtőbe teszem, míg a zselé megdermed. A kapcsos formát leveszem és az oldalait bekenem a tejszínnel, a tetejét is azzal díszítem.

Trükk: Miután megsült a piskóta a tortaforma oldalát alufóliával bélelem, így szépen egyben marad a krém, amikor leveszem a kapcsos részt.
Az így elkészített zselét tulajdonképpen tortazselé helyett használom más süteményeknél is, az üdítő színe határozza meg a színt.


Kategória: Sütemények, édességek receptjei


A ribizlis túrótorta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook