Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Rend rendel fórum

Rend rendel (beszélgetős fórum)


Ez a fórum a következő cikkhez nyílt: Rend rendel

1 2
41. syria (válaszként erre: 1. - Writingsmurf)
2017. ápr. 11. 15:11

Szóval nem vagyok egyedül. :D Lassan 7 éve írtam meg a témához vágó cikkem, amiben hasonlókat fogalmaztam meg. :)

[link]

40. gribedli*** (válaszként erre: 39. - 35d45e2ed1)
2017. márc. 15. 09:45
Persze, mindenkinek van valami sémája, amit követ. Én a fly ladyt egyszerre vezettem be és még így is kevesebb volt az egész, mint amit előtte csináltam, úgyhogy egyből nagyon elégedett voltam azzal, hogy nem tart annyi ideig,mégis minden benne van.
39. 35d45e2ed1 (válaszként erre: 33. - Gribedli***)
2017. márc. 14. 19:22
ja értem. ilyen rutinjaim nekem is vannak. tetszik ez a megfogalmazás hogy "szinten tartás". én is így csinálom nagyjából, heti 1 nagytakarítás ágynemű áthúzással stb-vel és hétközben csak a szinten tartás ja meg hát a mosás az folyamatos amikor egy fajta vagy színből összegyűlik egy mosásra való. (elég az bőven a napi 8 óra után).
38. gribedli*** (válaszként erre: 37. - Ericika2)
2017. márc. 14. 14:05
Szívesen:)
37. ericika2 (válaszként erre: 35. - Gribedli***)
2017. márc. 14. 12:29
Megnéztem az oldalat, nagyon jó, fel is iratkoztam a hírlevélre - köszönöm, hogy felhívtad a figyelmet :)
36. 0745f922e6 (válaszként erre: 32. - Gribedli***)
2017. márc. 14. 10:20

Igazad van.

Én vagyok nagy elvárassal a gyerekekkel szemben ha kérek valamit. Ezen nekem kell változtatni.

Valóban nekik is ki kell benni a részüket a munkából. Igyekszem majd nem kijavítani a munkájukat.

35. gribedli*** (válaszként erre: 34. - Ericika2)
2017. márc. 14. 07:57

Nem olyan nehéz az,vágj bele! Állítólag 21 nap kell ahhoz, hogy egy szokás rögzüljön,ha mindennap csinálod:)


Az urban eve-n most is ott van, megnézheted az egészet egyben is,vagy feliratkozhatsz a hírlevélre és minden reggel kapsz egy mail-t egy apró lépéssel, amit aznap hozzá kelladnod a rutinokhoz.


Később hozzáadhatsz dolgokat a listához, amiket mindennap kell csinálnod, de ne legyen túl sok,hiszen az a lényeg, hogy kb fél óra alatt végezz egy rutinnal. Így lesz reggel fél óra, este fél óra foglalkozás a lakással, napközben pedig az aznapi misszió, ami egy-egy feladat.

34. ericika2 (válaszként erre: 33. - Gribedli***)
2017. márc. 14. 06:34

Hát igen, ez lenne a cél.


Olyan egyszerű, ahogy leírod.

Igen, a szokások megváltoztatása.

Na ez a nehéz,

A szokások megváltoztatása, ami a változás előfeltétele - és ez mindennél így van, a tanulási folyamatoktól a fogyókúráig.

33. gribedli*** (válaszként erre: 30. - 35d45e2ed1)
2017. márc. 13. 11:45

Ez egy átfogó rendszer,rutinokkal, arról, hogy hogy végezhető el a házimunka és háztartás vezetése minél kevesebb idő ráfordìtásával de szebb eredménnyel.


Ebben a mozaikszóban a fly kivételesen nem repülést jelent (noha a logójuk szárnyas), hanem F-L-Y, vagyis finally loving yourself (végre szeretni önmagad).


Vannak napi rutinok, reggel és este, és heti tennivalók, pl nagytakitól kezdve iratrendezésen keresztül kocsimosásig minden, de úgy, hogy ezeket elèg gyorsan meg lehet csinálni, végülis nincs igazi nagytakarítás, hanem folyamatos szintentartás, mégis a lakás, hâz nem szalad, hanem mindig egy rendezett állapot van, így több ideje marad az embernek másra, de ugyanakkor nincs az, hogy bűntudata lenne a káosz miatt,mert az nincs. Többek között nagy lomtalanítással is jár ez a program szóval szépen észreveszi mindenki, hogy egyszer csak minden áttekinthetőbb, szebb, stb.

32. gribedli*** (válaszként erre: 31. - 0745f922e6)
2017. márc. 13. 11:36

Hát ez az, senki sem úgy születik, hogy már mindent tud, de ha kezdetben neked úgy tűnik, hogy az káosz, akkor is ha kevesebb melót akarsz magadnak és önállóbb gyerekeket, rájuk kell bíznod és hagyni úgy,ahogy képességeik szerint meg tudják csinálni,de azt nem hagyni, hogy kupizzanak, hanem hogy rendszeresen ezt megcsinálják. Előbb utóbb egyre ügyesebbek lesznek.


Egy példa: amíg az enyèmek kicsik voltak, nem értették, hogy hogy lesz nègyzet alakúra hajtva a ruha, és tùl nehéz volt az, ahogy én mutattam. Ágyazáskor a kispárna alá teszik a pizsit. Amíg kicsik voltak, egytől egyik ùgy hajtogatták, hogy négyzet alakúra gyűrték-pofozták, szóval minden volt az, csak nem hajtogatás, de négyzet alakú volt:D olyan büszkék voltak magukra, hogy nem volt szívem kijavìtani és ahogy nőttek, ùgy lett egyre szebb és szebb mert zztán rájöttek a nyitjára, többször mutattam, egyszercsak eltanulták. Mostanra ez egyáltalán nem gond, mert automatikussá vált.


Azért mondom ezt, mert ha kicsinek rájuk hagyod, hogy a cuccaikat ne ők kezeljék, mert a külalak hagy maga után, vagy lassùak, akkor sem fognak 18 évesen ùgy felébredni, hogy majd hú de precíz, rendszeretők lesznek hanem addigra rögzül, hogy otthagyják. Neked. Rögzül bennük, hogy ez a te dolgod.


Kértél tippeket, hogy hogy lehet mindig mindent megcsinálni és hamar, hát többek között így,vagyis fontos része a csapatmunka is.

31. 0745f922e6 (válaszként erre: 29. - Gribedli***)
2017. márc. 12. 21:57

Köszönöm! Valóban adhatnék több feladatot nekik, de a ruha hajtogatás az pont nem az amit jol csinalnak. Mar probáltuk, de a szekreny utána kaosz. Ugy is ott kell legyek melyik sulis póló melyik itthoni stb. Szoval anno nem valt be.

A kis csaj abban segít hogy a zoknikat gatyakat ö hordja be a fiókokba mindenkiét külön. A ruha elpakolása nalunk délelöttre esik amikor mar a gép mossa a friss adagot. Akkor a fiúk nincsenek itthon. A darabszámon még nem gondolkodtam, nálunk 1 szennyestartó van az max ket naponta tele van.

Fiúkra napi szinten: gatya, zokni , nadrág , póló , vekony hosszu ujju , vastag pulcsi. Na ez 2x. Aztán a nagyfiúnak 5 tesipóló, szerdán es penteken tesi gatya+ 2 garnitúra edzö cucc. A kicsinek meg csak 1 tesicucc hetente es neki hetente 1x edzö cucc.

Ezen felül az itthoni nadrág ami 2x2 melegítő. Plusz 2 x2 pizsama és heti 2-3x2 törölköző. Na és a heti ágynemü 2x.

Apanak heti 5x gatya zokni póló, 3 farmer legalabb 3 pulcsi. Aztán itthoni 2 melegítö es vagy 3 póló, es 2 pulcsi.

Ha elmegy horgászni az meg plusz de azok olyan ok hogy max 2 darab megy egy mosásra akkora darab ruhák. Apanak heti 2-3 törölköző.Csajosnak heti minimumot tudok szamolni: 5 póló, 5 vekony felsö 3 vastag 5 nadrág + 3 vastag nadrág. 1-2 harisnya. Még pelusos igy bugyi nincs. 5-8 pár zokni, 2 törölköző. Neki 2 hetente mosom az ágynemüjét. Nekem szintén minimum 5 bugyi 5 zokni melltarto, 8 póló, 4 itthoni nadrág 4 vekony hosszu ujju felsö + 2 vastag pulcsi, 3 farmer. Nekem szinten heti 5 törölköző. Na meg a 2 hetente agynemű apanak es nekem. Asztalterítö heti 3. Konyhakendők kb.heti 10.

Nem tudom hagytam e ki valamit. Szóval ez a mi heti fogyasztásunk kb.

Szőnyegek persze mindenütt hosszu szálú a szobákban félhosszú.

Enni nalunk is csak az etkezöben az asztalnál lehet ezt tudják jól a gyerekek. Mosógépet akkor cserélek ha megáll.

30. 35d45e2ed1 (válaszként erre: 26. - Gribedli***)
2017. márc. 12. 16:00
Mi az a Fly lady? Azt tudom hogy repülő lady lefordítva de ez valami új takarítóeszköz?
29. gribedli*** (válaszként erre: 28. - 0745f922e6)
2017. márc. 12. 08:49

Látod, megy ez:)


Ekkora gyerekek már rendben tudják tartani a szobájukat is, ha megkéred őket, szòval nyugodtan adj nekik több feladatot. Pl összehajtogatni a ruháikat és elpakolni, ez teljesen a koruknak megfelelő. A picúrnak pl csak félbe hajtani és úgy, a nagyok már hajtogathatnak rendesen. De a másnapi cuccaikat este kikészíteni is képesek.


Minden annak függvénye, hogy te mit engedsz meg a gyerekeknek vagy milyen feladatokat osztasz rájuk. Rengeteg dolgot, amit te csinálsz, már meg tudnak csinálni, úgyhogy ha neked ez teher mert nem tudsz végezni, dolgozzanak alád.


Meg vigyàzni kell a tisztaságra, rendre. Én nem csodálom, hogy ahol meg van engedve a gyerekeknek, hogy kajával mászkáljanak és bárhl ehessenek, ott dupla meló lesz folyton porszìvózni, meg takarítani mert minden tele lesz morzsával. Nálunk csak a konyhában, csak az asztalnál szabad enni. Meg nincsenek szőnyegeink, és függönyök sem. Igaz, függöny azért nincs, mert szép a panoráma és minek eltakarni, de képzelheted, hogy milyen kényelmes ekkora házban,hogy nem kell függönyt mosni,vagy szőnyeget tisztítani:)))


A mosásról még annyit,hogy próbáld meg fejben összeszámolni, hogy hány ruhadarabot használtok el összesen 1 hét alatt (ruha, türi, ágynemű, terítő, edzőcucc). Hozzávetőlegesen kijön egy heti adag,ezt elosztod 7-el, annyi darabot kell kimosnod, kiteregetni, hajtogatni, vagy vasalni, elpakolni napi szinten (emlékezz, hogy a gyerkőcök is elpakolhatják a cuccaikat) ha az megvan, hátradőlhetsz, ne foglalkozz azzal, hogy mennyi maradt hátra,biztos lehetsz benne, hogy a hét végére nem lesz annyi, de ha kevesebbet koszoltatok,még az is lehet, hogy nem marad semmi.


Egy nagyobb mosógép is jól jön nagyobb családban, hogy ne kelljen számtalanszor indítani.

28. 0745f922e6 (válaszként erre: 26. - Gribedli***)
2017. márc. 11. 22:04

Gratulalok, te jol tudod szervezni a dolgokat.

Az en gyerekeim nem ilyen önallóak, bar meg tudnanak többet csinalni mint amit megtesznek. 12, 7, 3, évesek. A ket nagy fiú aszobaban reggel beágyaz szennyest lehoz kiszelöztet de kb ennyi. A kis csaj napközben ugye velem van "segít" sok mindent utanoz.

Nalam a mosógép minden nap mos vagy max ha 2 nap nem de ez ritka. 3 szárító van a hazban mert szarítógep nincs /szerintem nem is lesz/.

Valóban sok olyan van amit nem hasznalunk,főeg ruha. A törött jatekokat kidobom mindíg, összel volt lomtaanítas ami jo jate volt de mar ne jatszottak vele mindent kitettem. Na meg sok el lett ajandekozva.

2017. márc. 11. 08:55
És kitalálni dolgokat=ki KELL talâlni dolgokat:)
26. gribedli*** (válaszként erre: 25. - 0745f922e6)
2017. márc. 11. 08:53

500nm-en lakunk, 3 gyerek nálunk is. Nekem kisebb módosításokkal, de bevált a fly lady. A háztartási gèpek is felgyorsítják a munka menetét de fontos, hogy a többieket,a gyerekeket is bevond. Logikus, hogy a fly ladyben ugye az ágyazás 2 perc, hogy csak egy példát kiragadjak, de ha te a fejedbe veszed, hogy öt főre be kell ágyaznod, akkor nem fog menni 2 perc alatt. Ha mindenki, a kicsik is, beágyazik a maga szobájában, akkor neked csak a tietek marad, vagy ha a férjed megcsinálja, mert egyszerre keltek, akkor meg ennyi sem.


De a mosás ugyanez: van 3 szennyestartóm, 3 színben. A csalàdtagok dobálják bele szín szerint a cuccot, nem nekem kell a házban keresgélni aztán válogatni mindenkinek a cuccait, hogy az most hova megy. És így, hogy mindenki magára felelős, nekem sokszor szombatra már nincs is mosnivaló. Ezt kell bevezetned.


Mi mindketten dolgozunk, és nekem is szokott csúszni a program, de a rutinokat akkor is meg tudom csinálni.


Ez az egész nem azon múlik,hogy valaki szupernő vagy szuper anyuka meg ilyenek, hanem csak következetesen csinálni kell, nem szabad abbahagyni és kitalálni dolgokat, amivel könnyítheted az életedet. Ha nincs időd vasalni,akkor igyekezz olyan holmikat hordani, amit nem is szabad vasalni, ilyen az összes mikroszálas cucc. És mindjárt kevesebb vasalnivaló lesz.


Meg 3 gyerkőccel gondolom,sok a játék,a kinőtt ruha,ezektől mindig hamar szabadulj meg, vagy a nem használt játékokat is vidd el,a törötteket dobd ki és meglátod,nemcsak sok hely felszabadul, de nagyon hamar rendet tudnak ők is rakni.


Mekkorák a gyerekek?

25. 0745f922e6 (válaszként erre: 24. - Gribedli***)
2017. márc. 10. 22:01

Köszönöm a kiigazítást, a mosás valoban benne van már emlékszem. Az amerikai változatot nem ismerem. Megnézem a naplód, köszönöm.

Igazaból az a gond,hogy egy egy ilyen modszer sokaknak bevalik de nekem nem. Miert? Mert én 220nm- en lakom 3 "kicsi"gyerekkel. Van aki 60 nm-en vagy 100- on 1-2-3 gyerekkel es ö esetleg meg tudja csinalni. Na amit utalok ha valamit eltervezek aztan egy hirtelen program közbejön es elmegy a fel napom. Utana nekem borul minden nem csak aznap hanem pl egész heten.

24. gribedli*** (válaszként erre: 22. - 0745f922e6)
2017. márc. 10. 21:13

Az urban eve-es fly ladyben benne van a mosás a napi rutinban.


Az elpakolás, az nincs annyira benne,az eredeti, amerikai fly lady módszerhez képest igen, az urban eve változatban kevesebb dolog van. Pl vasalás, hajtogatás, stb, ezeknek nincs külön rutin.


Ha megnézed a fly ladys naplómat, az első bejegyzésekig visszalapozva, le van írva az eredeti rutin. Annak idején feliratkoztam az urban eve Lìvi hírlevelére is meg az amerikai hírlevélre is, és van néhány különbség, pl van virággondozós, vagy állatos (ha van kutya, cica) és vasalós/hajtogatós melóra is vonatkozó tipp az amerikaiban, mindenre kitér. Ìgy teljesebb a kép. De szerintem már a Lívi változatával is nagyon szépen lehet haladni.

23. gribedli*** (válaszként erre: 21. - 0745f922e6)
2017. márc. 10. 21:03
Ha polcok vannak, akkor tehetsz csinos dobozokat, tető nèlkül, és abba már bele tudod tenni függőlegesen, de szerintem ez nem a legfontosabb. Marie Kondo úgy hajtogatja, de tök mindegy, nála is a szelekción,lomtalanításon van a hangsùly. Mert nem lehet rendben tartani a cuccokat, ha túl sok van belőle.
2017. márc. 10. 19:11
Bocsanat en most csak a ruha kategóriara utaltam a többit nem tudom. Viszont ez az Urban Eve módszer nekem nem valt be. Vagy nem tudom. Sok minden nincs benne pl a mosas ruha elpakolasa vagy a főzés és a munka stb. Persze hogy napi par perc de annyi minden van.
2017. márc. 10. 19:08
Na rakerestem erre a Marie Kondo videora. Persze szuper praktikus meg minden csak egy videot neztem meg, de nalam most nem kivitelezhető. Az en szekrenyeim polcosak oda igy hajtogatva nem tudom betenni a ruhakat. Ott minden fiokban van. Akkor az egesz gardrob szobát szedjem szét es alakítsam át? Nalunk pedig van ruha bőven hisz 5 tagú csalad vagyunk. A gyerekek szekrenye is polcos méretre gyartatva beépített szekrenyek a tetőtér miatt. Tipp? Ötlet?
2017. márc. 9. 13:45

Szerintem a cikkben is a Kondo modszerre utal.

Nem olvastam a konyvet,de sok helyen utana neztem neten. Meg egy csomo videoja is van fent.

2017. márc. 8. 07:47

A megoldás: Marie Kondo módszere, amit a Rend a lelke mindennek! c könyvben leír! Garantált siker!

Ha alaposan csinálod, sokáig tart a folyamat, de megéri!

Ja és más módszerekkel majdnem tuti a bukás...

18. csitpu
2017. márc. 7. 13:26
én egy csettintésre szeretnék minden reggel rendet :)
17. IzaHold (válaszként erre: 15. - Babyapocakban)
2017. márc. 3. 08:25
Akkor rendelj azt, vagy szekrényenként, vagy szobánként szelektálj, ha úgy könnyebb. Szerintem a szelektáláshoz kell egy bizonyos lelkiállapot, a harmóniában vagyok önmagammal és a dühös vagyok, hogy nincs rend keveréke...:))) Ilyenkor nem bánom meg a döntéseimet, de ha csak az egyik van meg, számomra nem elég, a jó döntésekhez.:))))
16. IzaHold (válaszként erre: 10. - Babyapocakban)
2017. márc. 3. 08:22
Bérelhető garázs jutott eszembe.
2017. febr. 27. 13:54
Az a baj, ha én szelektálni akarok, akkor hozzám már konténert kellene rendelni :)
2017. febr. 26. 21:32

A facebook-oldalamon a rövid bemutatkozásban ez van: AKARJ ÉS TUDJ RENDET TENNI BEFELÉ, KIFELÉ ÉS FELFELÉ- hogy megtapasztalhasd lelked-életed békéjét, nyugalmát.


Ennek semmi köze a ház vagy lakás tisztán tartásához, ez az elengedni nem tudásban gyökerezik.


Egy cikket ajánlok - nekem is nagy gond a cikkben leírtak, időnként átolvasom.


[link]


Most jön a böjti időszak - én meg fogom próbálni összekötni az elengedést, a rendrakást - a gyakorlatba átültetni az elméletet.

13. birgi74 (válaszként erre: 10. - Babyapocakban)
2017. febr. 26. 10:52
Én is szoktam nézni! :) gondolkodtam már ezen én is. Szerintem van. Bár még nem jártam utána.
12. Anyagi
2017. febr. 25. 20:38

Jó úton jársz!

Ha néha-néha az ember felbuzdul és selejtez, rendet rak, utána olyan jó érzése van!

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook