Rakott krumplihoz szeretnék tippeket (beszélgetés)
A lényeg, a héjában főtt krumplit hagyni kell kihűlni, csak utána szabad tisztítani, mert különben szétesik.
Ez a nyers krumpli változat nekem nem jött be.
Bármilvel lehet készíteni, a keresztfiam inkább virslivel szereti, a család többi tagja kolbásszal, hát csinálom egyik végében így, a másikban úgy :D
A lényeg az elég sok tejföl :D ízesítve, mert úgy lesz igazán finom.
A burgonyát héjában sós vízben megfőni, a tojásokat keményre.
Jénait kikennni zsírral vagy margarinnal és a főtt meghámozott burgonya felét belekarikázom. Erre jön a főtt tojás leszeletelve, erre a finom csabai kolbász szintén szeletelve, végül a burgonya másik fele szintén szeletelve. Egy kicsit megsózom a tetejét jól belocsolom tejföllel és egy kicsi olajjal. Sütőbe teszem és kb 50 perc alatt jól átsütöm, amíg a tejföl is szépen megpirul.
Próbáltam már több féle képpen is, olcsóbb kolbásszal, de az igazi, a csabaias!:)))
Van egy másik kedvenc is:
Rakott krumpli parasztosan
Az a különbség, hogy a két burgonyréteg közé kolbászos-szalonnás-lecsós réteg kerül, de a tetejére ugyanúgy tejföl kerül pirulásig sütve.
Nagyon finom! Szaftosabb, mint a másik, kenyérrel az igazi!:)
Én nyers krumpliból csinálom.
Az pedig a következő (pláne ha előre szeretnéd előkészíteni):
Természetesen a tojásokat megfőzöm, majd felkarikázom (nekem van tojásszeletelőm, de simán késsel is megteheted), kolbászt felkarikázom.
A tepsit kivajazom, a nyers krumplit nagyon vékony karikákra felvágom, lefektetek egy sort, rá kolbászkarikákat, tojáskarikákat, egy pici só, egy kanálnyi tejföl, majd ezt még egy soron át ismétlem. A tetejére jön szintén egy sor vékonyra karikázott nyers krumpli, egy kicsi vaj vagy zsír, de nem annyi, hogy tocsogjon. Alufóliával lefedem és kb. fél órát 160-180 fokon sütöm. Utána leveszem az alufóliát és 2-3 dl telfölbe beleütök egy nyers tojást, belereszelek sajtot, ezzel jól meglocsolom és bacon szalonnával befedem (ha nincs akkor a rendes szalonna, beirdalva is jó). Így visszateszem a sütőbe és amikor már szép piros, akkor készen is van. Isteni finom. Tényleg javasolom, hogy nyers krumplival készítsd.
egy fej hagymás karikára vágva a rétegek közé szórni
egy almát! karikázva a rétegek közé tenni -nagyon finom!
Krumplit kockákra vágva megfőzni, tojást szintén.
Pirítasz kevés olajon hagymát, rá a kolbász, ill. és jó sok virslit is szoktam belekarikázni.
Mikor minden megfőtt, összekeverem jó sok tejföllel, sajt a tetejére. Nem egyszer volt már, hogy csak másnap sütöttem készre.
Én is így szoktam, aztán ha nem pirítod meg a kolbászt akkor is szaftos és finom marad, ugyan olyan az egész.
Van, hogy a tesfölre szórok egy kis sajtot, illetve hagymát is teszek bele plusz rétegként, meg kakastaréjt a tetejére, de ez már nagyon extrásított változat! :)
Szia!
ha megfőzöd nem barnul meg.Én lekenem tejföllel,fólia rá,és másnap mehet a sütőbe.max egy kicsit szaftosabbra csináld,ne legyen száraz,hogy áll egy éjszakát.
Én a kolbászt mindig megpirítom,és úgy rakom bele,és annak a szaftjával meglocsolom,úgy rakom rá a tejfölt.nem marad száraz.
További ajánlott fórumok:
- Családi házat szeretnék, cseréljünk ötleteket, tippeket, tapasztalatokat!
- Tapasztalatokat, tippeket szeretnék olyanoktól, akik már voltak MRI vizsgálaton
- Reggelre hónaljig pisis a 7 hónapos gyerekem! Pelenkázási tippeket szeretnék.
- Főztem hat tojást rakott krumplihoz, abból egy büdös volt. Pont annak a felét ette meg a kisfiam. Lehet belőle baj?
- Rakott karfiolhoz kérnék tippeket. Ti hogy csináljátok?
- Rakott krumplihoz elő lehet készülni előző nap?