Főoldal » Írások » Szépség & Egészség témák » Párosan szép az élet

Párosan szép az élet


Megfognak lepődni: így van ez a táplálkozásban is! Vannak olyan ételféleségek, amelyeket célszélszerű párban fogyasztani. Jótékony egészségügyi hatásaik így felerősödnek. A kiegyensúlyozott étrend nemcsak a megfelelő ételek kiválasztásán múlik, Nem mindegy, hogy mit mivel együtt fogyasztunk! Jó példákat említünk.

Grillezett tonhal brokkolival

A cél: serkenti a szervezet rák elleni védekezését

A magyarázat: a halban lévő szelén és a növényben lévő méregtelenítő enzim 13szorosára növeli az étel rákmegelőző hatását. Fontos szelénforrások a szárnyasok is, az említett enzimből sok található a káposztában is.


Spenót avokádóval

Cél: védje szeme világát

A magyarázat: ha avókádót eszik a spenót mellé-ezzel nagyon jót tesz szemének! Az avokádó a zöld levelű zöldségekből felvehető lutein mennyiséget. Ez a kémiai anyag igen fontos a szembetegségek kivédése, például a makuladegeneráció ellen. Az időskori vakságok egy része e betegség miatt alakul ki.(Sok lutein van a zöldbabban is.)


Kesudió narancslével

A cél:megelőzi a vérszegénységet

A magyarázat: a kesudió igen jó vasforrás, és a vas elemi fontosságú vérszegénység ellen. Több szivódik fel vasból, ha valamilyen C-vitaminban gazdag élelmiszert is fogyaszt s kesudió mellé.Például narancslét! A C-vitamin olyan kémiai változásokat hoz létre létre, amelyek a zöldségfélékben lévő vasat könnyebben feldolgozhatóvá teszik a szervezet számára.


Párolt Lazac joghurttal

A cél: erősitse csontjait

A magyarázat: a kalcium alapvetően fontos az egészséges csontok miatt, de D-vitamin jelenlétére is szükség van ahhoz, hogy feltudjon szivódni a bélből. Mindkét anyag megtalálható a sajtban és a zsíros tejben, csakhogy ezek fogyasztása növelné koleszterinszintet. Egészségesebbb választás a D-vitaminban gazdag lazacot sovány joghurttal fogyasztani!


Répa vajjal

A cél: serkentse immunrendszerét

A magyarázat: a répa az egyik legjobb béta-karotin-forrás, az a növényi hatóanyag, amelyre elemi szükség van az erős immunrendszerhez. A párolt vagy főtt répa egy kis vajjal vagy egyéb zsiradékkal(pl:olivaolajjal) jobb, mint nyersen fogyasztaná. Az ebben a formában elfogyasztott répa zsírban oldódó béta-karotinjának 60-70 százalékát is felszivja a szervezet, míg a nyers répa esetén csak a hatóanyag 2-3(!) százaléka hasznosul.


Paradicsom kevés napraforgóolajjal

A cél: hogy karban tarsa a szívét

A magyarázat: a zsiradék kiséretében fogyasztott paradicsomból több zsirban oldódó lilkopén( ez is antioxidáns) hasznosul. A lilkopén a szivbetegség és a rák megelőzésére kiváló. A napraforgóolaj gazdag E-vitaminban. A lilkopén és az E-vitamin együtt sokkal hatásosabb a magas koleszterinszint okozta érelzáródások megelőzésére.




Írta: Eliske, 2007. április 24. 13:42
Fórumozz a témáról: Párosan szép az élet fórum (eddig 6 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook