Főoldal » Írások » Diéta & Fitness témák » A túlsúly vagy súlytöbblet, mint egészségügyi probléma

A túlsúly vagy súlytöbblet, mint egészségügyi probléma


A túlsúly (illetve a súlytöbblet) nem csak esztétikai problémát jelent, hanem egészségügyit is: orvosok szerint nemcsak növeli a szív – és érrendszeri, a cukorbetegség (főleg a II –es típusú más néven szerzett), a mozgásszervi betegségek és a rosszindulatú daganatok előfordulását, hanem 3 – 4x nagyobb az esély ezen betegségek kialakulásának.

Hogyan is jön létre a túlsúly?


Kialakulásához nagyban hozzájárul az, hogy az energia felvétel és leadás milyen arányban fordul elő. Az energia felvétel a mennyiségi és minőségi táplálkozást jelenti. Az energia leadást egyrészt a szervezet normális működésében keresendő, amely az alapanyagcsere, illetve a mozgás, amelynek ugyanúgy lételemnek kell(ene) lennie, mint a táplálkozásnak. Itt a mozgásban nem a házimunka értendő, hanem min. 30 perc séta, laza futás stb. naponta.


De nézzük meg a mai táplálkozásunkat! Nem tudom, tudtad –e, hogy évente 60 – 70 kg műanyagot eszel meg, és ennek csak 15% –át képes a szervezet kiüríteni magából, vagy azt, hogy a zöldségekben illetve gyümölcsökben 60 – 70 – 80% –kal csökkent az ásványianyag– és vitamintartalom a gödöllői egyetem 1966 és 1990 között végzett kutatásai szerint. Mindamellett, hogy a mezőgazdaságban igen sok vegyszert használnak gyomnövények és egyéb kártevők ellen. Ezek után, hogy tudod MINŐSÉGILEG megtáplálni a tested? Ezek a szennyező– vagy méreganyagok szervezetedben rátapadnak a bélbolyhokra, amelynek az lenne a feladata, hogy felszívja a szervezet számára fontos és nélkülözhetetlen tápanyagokat, ezért ezt a feladatát vagy nem, vagy alig tudja elvégezni. Ennek révén egy ún minőségi éhezés jön létre, amelyből te csak azt érzed, hogy éhes vagy és folyamatosan ennél, mert az agyad nem tudja jelezni feléd, hogy a szervezetednek éppen milyen ásványi anyagra vagy vitaminra van szüksége. Azt már tudod, hogy mi lesz annak a következménye, ha állandóan eszel. És akkor jön a jó öreg fogyókúra, lásd azt a csomó diétát, amivel újra és újra próbálkozol.És hogy miért próbálkozol újra és újra?


Az alábbiakban összefoglalom neked:


1. A fogyókúrához elhatározás és kitartás kell, vagyis döntsd el, hogy MÁTÓL. Nem mindig holnaptól, hanem MÁTÓL elkezded. És csináld végig! Tűzz ki egy célt, hogy ilyen szeretnél lenni. Ehhez kereshetsz egy olyan nőről vagy férfiről, akinek tetszik az alakja, és tedd ki olyan helyre, ahol naponta többször belebotlasz. Ez lesz a te lelki ópiumod. Ehhez kell persze az, hogy az „akkor is megcsinálom” elhatározás.


2. A sikertelen fogyókúrák másik oka magában a kúrában keresendő. Mit is jelent a kúra? Hogy tart valamikortól valameddig és minden visszaáll a régibe. E helyett egy életmódváltás szükséges.


3. Éhezés: a kevésből is keveset kap a szervezeted, minőségi éhezés alakul ki. Ezért ideges leszel, feszült, esetleg a vércukorszinted is leesik ez utóbbi következményét remélem nem kell magyarázni. Ja, és az alapanyag cseréd is lelassul, és ezek mellé társul még, hogy a szervezeted azt a keveset is raktározza, amit megeszel. Következmény?


4. Az éhezés mellé társul egy megfosztottság érzés is, amely lehet az egyoldalú táplálkozás hatására létrejövő íz – hiány, illetve az, hogy nem eheted azt, amit a többiek igen.


5. Mindezekből következik a jól ismert „yo – yo effektus” Miért is? Egyrészt lásd az 1 – 4 pontot, mert a szervezet áfástól követeli vissza, amit előzőleg nem ettél → a gyors fogyás = gyors visszahízás. Ezért célszerű lassú, fokozatos fogyást választani. Miért lenne ez így jó neked? 1: könnyebb lesz a már megszerzett súlyt tartani, 2: a bőröd is könnyebben igazodik.


A fenti cikkhez dr. Samu Terézia érsebész előadásában elhangzottakat használtam fel, illetve kb. másfél éve tanítanak orvosok a helyes táplálkozásra.
Írta: vinevus, 2007. május 16. 23:19
Fórumozz a témáról: A túlsúly vagy súlytöbblet, mint egészségügyi probléma fórum (eddig 16 hozzászólás)

Ha tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook