Paleolit táplálkozás (beszélgetős fórum)
Hát ha már abonettezni akarsz, akkor van a Dixinek gluténmentese.
Egyébként meg azért olcsóbb a margarin, mert egy laboratóriumi kutyulmány, a vajban pedig mégiscsak tej van, és a természetes dolgok valóban drágábbak.
Én nem hiszem, hogy többet költök kajára. Tök egyszerű dolgokat veszek. Nem különösebben veszek drága magliszteket (edig még), majd csak most fogok a gyerekeknek sütögetni. Szóval a sütik és egyéb nyalánkságok nélkül is tök jól el lehet lenni. nem kell bejárni az egész szupermarketet, mert amit mi ehetünk, az 1-2 sorban fellelhető, a többi cuccot maximum elrettentésként nézem az utóbbi időben.
csibe
Üdvözöllek itt közöttünk
Nem kell mindjárt a legtökéletesebb kivitelezésre törekedni. Én még gluténmentes kenyeret is sütöttem az elején. Vagy vettem a Dixi extrudált kenyeret is. A lila aZ gluténmentes. Olyan az íze mint a sajtostallér. Ezek átsegíthetnek az első időszakon, aztán szép lassan ezek is elmaradoznak, ahogy az ember tökéletesíteni akarja a dolgot, mert látja, hogy működik és érdemes, úgyhogy ne görcsölj, csak szép apránként!!!
Sziasztok,
Remélem nem veszitek tolakodásnak, hogy így idegenként becsöppenek :) Én így készítem a vajzsírt:
Ezt én is alátátámsztom. Sőt állítom, hogy még kevesebb pénz megy kajára. Nyáron 4 hónapig csak húsért adtam pénzt, szinte csak gyümin éltem. Ami máskor a fa alatt megrothadt, vagy meggybort pancsoltam belőle, azt idén megettem. Zöldek most fogytak el, jöhetnek a gyökérzöldségek.
Ami pénzbe kerul, az a kakaó, hús banán, kókuszdió, kókuszzsít,zsírszalonna, aszalt datolya,téli alma, meg más déli gyümik. Igaz, ezek drágák, de nem kell számolni a sok bolti vacakkal.
m.youtube.com/watch?gl=US&hl=en-GB&client=mv-google&rl=yes&v=wkZgIN4cZYc
ő a Te embered. Jászvaj (ghee) készítés felső fokon.
Nem a szénhidrát a legnagyobb mumus, hanem bizonyos lektinek, amik a búza alapú puffasztott kenyerekben ugyanúgy megtalálhatóak.
Rizsben nincs se WGA se glutén.
Gyümik szénhidrátja mentes az ilyen trutyiktól.
Az abonett az nem paleo mivel gabonából készül.
Én (sok ismerősöm szerint beteges módon) a család minden kiadását forintra pontosan vezetem. Fillérre ki tudom mutatni, hogy mennyit költöttünk élelmiszerre a paleo előtt és azóta amióta paleozunk. Teljes bizonyossággal mondom, hogy egy fillérrel sem kerül többe a paleo mint a "normális" étkezés.
nem vagyok biztos benne, hogy drágább így az étkezés, bár még nem számoltam ki...
nem tudom milyen ez az Abonett keksz, de ha gabonából van, akkor tuti, hogy nem felel meg a paleos felfogásnak.
Nagy igazság, hogy az egészséges dolgok rohadt drágák:(
Nekem is ajánlgatta a diabeteszem miatt a doki a paleo táplálkozást, de bár mennyire szeretném, anyagilag nem bírnám:( A hagyományos teavaj 10 dkg-ja több, mint 200 Ft:( Már ezt túlzásnak tartom eleve. A többi dologról nem is beszélve.
Annyit azért áruljatok el legyetek szívesek, hogy Abonett keksz jó-e a paleo táplálkozásban? Mert én kenyér helyett leginkább azt fogyasztom. Annak a legalacsonyabb a szénhidrát tartalma, 4-4,6 g/db, míg a teljes kiőrlésű kenyér 10 dkg-ja kb. 50 g szénhidrátot tartalmaz.
Köszi a választ!:)
Sziasztok,
Régóta olvasgatlak Titeket, hatásotokra hétfő óta paleozok. Több oka is van, hogy elkezdtem, első sorban fogyás, másodsorban pcos és még meg sem említettem az ízületi panaszaimat....stb.
Lisztet, rizst, burgonyát kiiktattam az étkezésemből, tejtermékek mennyiségét csökkentettem. Kiváncsi vagyok, hogy hosszútávon sikerül-e kiiktatnom az étkezésemből. Próbálkozok paleo kenyereket sütni, ez idáig nem nagy sikerrel:-(. 4 kenyér jelölt kötött ki a kukában, az utolsó diós kenyér egészen finom lett, na de ez sem fogom hosszú távon minden nap enni. Átfutott az agyamon, mi lenne, ha puffasztott rizses szeletet ennék...
Ghi legkönnyebb elkészítési módja, hogy sütőbe teszed 100 fokra és kb. 1 óra alatt kész. Időnként lehabozod sütés közben. Gázon készíteni, nem egyszerű feladat, könnyen leég, ha nem jó edénybe készíted, illetve végig kevergetni kell, ha magára hagyod nagyon hamar leég. Ez nem történik meg ha sütőben sütitek. 1 kg vajból szoktam késziteni, és kb. 15%-kal csökken a mennyisége, amikor kész van.
Mert finom :) és a ghí még paleo is :D
Én bevallom, hogy szoktam vajat enni...sőt a tárkonyos leveshez a csirkemell alá is azt használok, mert olyan az íze amilyen :) kell bele.
Mindig elhatározom ezt a ghí készítést, de még nem értem oda...na majd egyszer.
ez jó, megjegyeztem. :-)
most egyenlőre azonban megfelel nekünk az ásványvíz.
A ghi sok helyen szerepel a paleo receptek között, mert már eltűnt belőle minden, ami káros (én ezt olvastam) Ennek a fórumnak az eleje tájáról mentettem a következő receptet:
ghí: tisztított vaj
Ha ghít akarsz készíteni, legalább fél kiló, de inkább egy kiló az a vajmennyiség, amivel már érdemes belevágni (egy kiló vajból kb. háromnegyed kiló ghí lesz). A tisztítási művelet lényege az, hogy hosszú időn át nagyon lassú tűzön hevíted. Ezt a modern konyhában általában két módszer valamelyikével tudod megtenni.
Az egyik, hogy a vajat jénai tálba teszed (esetleg vastag öntöttvas fazék is szóba jöhet), az alá még egy jó vasplatnit raksz, és úgy rakod fel a tűzhelyre. Amíg a vaj felolvad, használhatsz kicsit nagyobb lángot is, és mindenképpen kavargasd; ha már teljesen elolvadt, akkor vedd kicsire a lángot, és lehetőleg hagyd békén.
A másik módszer az, hogy sütőben csinálod: jénaiban vagy mázas cseréptálban berakod a nem túl forróra állított sütőbe, és magára hagyod. Ennek a módszernek az a hátránya, hogy kevésbé látod, hogy alakul a műved.
A vajon manapság már feltüntetik, hogy hány százalék tejzsírt tartalmaz. Apropó: ghíhez speciel jobban jársz a bolti vajjal, mint a piacival; a piaci mindig írósabb szokott lenni – legalábbis az én tapasztalatom szerint. Mi van még a vajban a zsiradékon kívül? Jó sok víz, némi fehérje, és egy árnyalatnyi tejcukor.
A lassú hevítéstől a víz teljes egészében elpárolog. A fehérjék nagyobb része kicsapódva leülepszik az edény aljára, ahol fura göröngyöket formál; kisebb részük felszáll a felszínre, és vékony hártyát képez. A tejcukor pedig karamellizálódik, és szép sárga színt ad a ghínek, meg remek, kissé diószerű ízt.
Legalább egy, de inkább két (mennyiségtől meg a hőforrásod beállításától függően akár több) óra múlva valószínűleg készen lesz a ghí. Ezalatt persze nem kell folyamatosan mellette őrködnöd; elég, ha időnként ránézel, hogy nem akar-e megégni vagy más rosszaságot csinálni.
Onnan tudod, hogy készen van, hogy egyáltalán nem rotyog, legfeljebb egy-két apró buborékocska száll fel benne néha; és a legaljától meg a legtetejtől eltekintve a tömegének a nagy része teljesen átlátszó aranysárga folyadék lett. Ha egy cseppet is zavaros, mint az olvasztott vaj, akkor még nem jó.
Ekkor leveszed a tűzről. A tetején lévő vékony hártyát óvatosan lekanalazod, hogy minél kevésbé keveredjen bele a folyadékba. Utána a folyadékot óvatosan áttöltöd egy másik edénybe (vigyázz, hőálló legyen), hogy ne kavarodjon fel az aljáról az üledék. A vége felé célszerű teaszűrőn át önteni. Ha nagyon maximalista vagy – vagy sok ghít csináltál, és azt akarod, hogy hónapokig elálljon -, akkor legalábbis ennek az áttöltésnek a végén használj szűrőpapírt.
Az üledék és a hártya nem szemét; kár lenne érte. Az is rengeteg tápláló (és drága) tejzsírt tartalmaz a fehérjék mellett, és ráadásul finom az íze is. Kikapargatod tehát az edényből (vigyázz, ha odakozmált, akkor azért ne nagyon kapard), és félreteszed. Sokféle ételbe tehetsz belőle ízesítőnek; vagy csinálhatsz belőle kenyérre való kenőkét pár fűszerrel elkeverve.
A kész ghít érdemes kihűlés után hűtőszekrénybe tenni, így több hónapig is eltartható; zárható edényben szobahőmérsékleten is elég jól tárolható, de azért ne kockáztasd. Amúgy a ghí hűtőben keményre fagy; szobahőmérsékleten épp félúton van, olyan latyakos; nyáron és Indiában pedig folyékony. Használhatod minden recepthez, ami olajat, zsírt vagy vajat ír elő. Ha nagyon jól megy a sorod, akár még a sült krumplit is tiszta ghíben sütheted; a ghí nem ég oda még az olajnál kicsit magasabb hőmérsékleten sem – hiszen már kifőztünk belőle minden éghetőt.
Ghít mostanában már készen is lehet kapni néhány bioboltban és keleti boltban, persze méregdrágán. Ha ki szeretnél próbálni egy receptet, ami ghít ír elő, akkor szükség esetén használhatsz helyette felerészt olajat, felerészt vajat – ez meg sem közelíti a ghít, de kicsit hasonló ízárnyalatot ad a kajának.
Egyszer csináltam (akkor éppen áyurvédával próbálkoztam), nem olyan bonyolult és finom! :))
Ha a pajzsmirigy hormonban a jód helyére klór vagy bróm épül be. Ezért még fürödni sem okos dolog klóros vízben. (tegnapi Dr. Mercolás cikk sem ajánlja. De a tűzálló impregnáló szereket meg a műanyag kacatokat sem ajánlja a bróm tartalmuk miat. Brómmal kezelt lisztből sült kenyeret sem. Meg a bróm alabú köhögéscsillapítókat sem).
Ha már előkotortam a vízönellátó linkjét, és téma a klór, hát ott is van róla szó.
(kicsit átmegy a "délibábos" irányzatba, de ha a szerzőnek van igaza, akkor a redox paraméterekkel tudományosan bizonyítaná a homeopátia működését. Ebbe már nem megyek bele, csak megemlítem, hogy a szerző vagy zseni, vagy őrült :) Mindenki döntse el maga hová sorolja)
Az esővizes dolog nem rossz. Nem az a baj vele, hogy savas. Ha beton tartályban tárolod, ott semlegesítődik a savas kémhatás. Persze megfelelő kezelés akkor is elengedhetetlen. (bakteriális szűrő). Ha ilyenre adnád a fejed, mindenképp olvasd el ezt:
Sőt bogarászt át az egész weblapot. Szürkevíz kezelés és alomszék amik engem jobban izgatanak. Nálunk a vezetékes víz kiváló minőségű, és alig klórozott. Ennek ellenére aktív szenes szűrőn átengedem, mielőtt elfogyasztom. (ha bemegyünk a citybe, már kézmosáskor megcsap, a pohárban lévő víz meg már úgy tűnik, mint ha a strand medencéjéből merték volna. Pedig azt ittam évtizedekig).
Az alomszék "project" most a télen lesz megvalósítva. Ha nagyon pocsék az ivóvized, én személy szerint reverz ozmózis alapú szűrőt javasolnék.
A "vízönellátó" szerzőtől hallhatsz pár okosságot a jútúbon:
ja az lehet, nekem ilyen 10 literes, (otthon toltott kaposzta fozesre hasznalt) edenyben mutogattak...
Az biztos, hogy mondtak, hogy kevergessem rendszeresen, de lehet, hogy ez csak egy beidegzodes volt naluk. (nagymama is ugy csinalta)
en ugy tanultam Indiaban, hogy nagyon rendszeresen kell kevergetni, hogy a viz kimenjen belole.
Mar nem emlekszem pontosan milyen sokaig kell csinalni, de valahogy a 12 ora remlik, na ezert nem alltam neki soha sem.
További ajánlott fórumok:
- Akik valamilyen okból abbahagyták a Paleolit táplálkozást, azok véleményét, tapasztalatát várom
- Paleolit táplálkozás vagy vegetarianizmus?
- Megállja helyét neuro-diétaként a paleolit táplálkozás?
- Paleolit táplálkozás 2012.január 1-től
- Fitátok és fitinsav a paleolit táplálkozásban...
- Próbálta már közületek valaki a Paleolit táplálkozást?