Pajzsmirigy alulműködéssel lehet-e gyermeket vállalni? (tudásbázis)
Sziasztok! Egy éve próbálkozunk babával a férjemmel, sajnos eredménytelenül. Nemrég elmentem a Mens Mentis-be és nemrég túlestem a 3. napi vérvételen. Az eredményeim:
TSH 5, 060 (ref. 0, 400-4, 000)
anti TPO 17, 3 (ref. 0-9, 0)
LH 5, 65
FSH 6, 55
Osztradiol 171
Ahogy olvastam a pajzsmirigyemmel lehet a gond, az alsó értékek a referencia tartományon belül vannak. Kórosan magas értékek ezek? Okozhatja ez azt hogy nem esek teherbe?
Köszi a válaszokat előre is!
Szia! Én úgy tudom, hogy 1-2 hónap alatt is beállhat a tsh eredményed, de ehhez el kell találni az adagolást is. Én Euthyroxot szedek és visszanéztem neked az eredményeimet.
Az anti tpo szeritnem már az életben nem lesz jó, azzal ne foglalkozz. A lényeges csakis a tsh. Az endokrinológusom szerint akkor könnyű teherbe esni, ha az érték 1 alatt van. Megnéztem, nekem huzamosabb ideig, vagyis több mint egy évig 1 alatt volt, sőt 0.04 0.02 1.81 0.05 és a teherbeesés előtti hónapokban 1,17.
Ha beszélsz az endokrinológussal, hogy babát szeretnél biztosan segít majd, hogy ne csak a jó tartományban legyen az érték, hanem a teherbeeséshez szükséges tartományban. Amúgy nekem csináltak egy átfogó vérvizsgálatot is, amiben megnézték a többi hormont, pl. prolaktin, progreszteron, mert ezek is okozhatják, hogy nem esel teherbe. Ezeket is az endokrinológusod tudja kérni neked.
Sziasztok!
Azért írok nektek, hogy ne adjátok fel, mert mindig van remény!!!! Az én történetem is pontosan úgy kezdődött, mint amit ti leírtatok ide, visszaolvasva titeket.
20 évesen Addison kóros lettem, ez egy mellékvesekéreg elégtelenség. Sajnos az immunrendszerem a mellékvesém ellen fordult és a folyamatos támadások miatt a kéreg elhalt. 10 évvel később újabb autoimmun betegségem lett, ez a pajzsmirigy alulműködés. Szerintem ismeritek hogyan mozog a súlyunk a sok hormon hatására, nálam pl. 47kg és 83kg között, elkeserítő.
Boldog kapcsolatban élek és sajnos a baba nem akart összejönni nálunk sem évekig. Jártam már genetikai tanácsadáson is Szegeden, sok bíztatót nem kaptam, mert volt már erre példa, hogy ezzel a két betegséggel szültek, bár nem Magyarországon. És végül 6 évnyi próbálkozás után spontán terhes lettem. És megszületett a kisfiam Olivér egészségesen. Én telhetetlen vagyok és nagy családot szeretnék, így újra próbálkoztunk és a próbálkozás második hónapában ismét teherbe estem, sajnos őt a 12.héten elveszítettük, egy világ omlott össze bennem akkor, de nem adtuk fel. 4 hónap múlva újra terhes lettem és már a 33.héten járunk, nemsoká megszületik Barnabás. És megyünk tovább, mert a nagy család nálunk 3 gyerek, remélem így lesz.
Igaz, hogy 37 éves vagyok és nem a legideálisabb szülőanya kor, de ha eddig kellett várni, hát eddig kellett várni.
Szóval ne adjátok fel, lesz nektek is még babátok!
Én túl vagyok két sikertelen lombikon, és közölte egy doki, hogy nem lát sok esélyt a következőre. :(
Amíg bárhogy van remény, ne add fel! Ha inszemmel, akkor azzal. Ha lombikkal, akkor azzal.
nem szedtem be a norcolutot, amit az endokrinológus felirt. Azért nem, mert jövő héten utazunk el, ha megjönne közben, úgysem tudnék elmenni vérvételre.
még próbálok hinni, hogy spontán lehet babánk.
nálam még mindig nincs semmi... január 4-e óta nem menstruáltam, igaz ebben volt egy 9 hetes terhesség...6 hete volt a műtét... a norcolutot nem szedtem be, mert jövő héten elutazunk
és remélem megjön spontán... szerintetek a mozgás jót tesz?
További ajánlott fórumok:
- Azokat várom eszmecserére, akiknek pajzsmirigy alulmüködésük van, gyógyszert szednek, és akármit csinálnak nem tudnak fogyni
- Szerintetek pajzsmirigy alulműködésre jó a jódtabletta?
- Akinek pajzsmirigy alulműködése van milyen gyógyszert vitamint és egyebeket szed rá?
- Aki pajzsmirigy hormont szed alulműködésre (pl. L-Thyroxin), ha egyszer elkezni, többet nem hagyhatja abba?
- Fogyás pajzsmirigy alulműködéssel, kinek sikerült már? Megosztanád tapasztalataidat?
- Vajon pajzsmirigy alulműködésem van?