Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Babák & Mamák fórumok » Óvodai tudnivalók? fórum

Óvodai tudnivalók? (beszélgetős fórum)


2011. szept. 29. 14:50
Szomorú hogy ilyen óvodákról is lehet hallani. (Tudod én is óvónéni vagyok). Nálunk mindennap vannak szervezett tevékenységek, el se tudom képzelni hogy ez nem így van mindenhol, hiszen ez az alapprogram szerinti feladat. 5 féle "foglalkozási ág" van az óvodákban, környező világ megismerése, ami magában foglalja a környezeti és matematikai alapismereteket, van zenei, irodalmi, vizuális és testi nevelés. Szóval minden napra jut valami. Tény hogy nem kötelezőek a foglalkozások, de ha nem is megy oda mindig a gyermek azért ragad rá valami ha hallja, látja a dolgokat. Feltéve tényleg ha vannak hallani látni való dolgok. Viszont mi olyan játékosan szervezzük ezeket a tevékenységeket, hogy szinte mindig ott van minden gyermek.
11. wencus
2011. szept. 29. 10:41
Ne is szomorítsatok. Ez az ovi olyan nekem mint egy olcsó gyermek megőrző. ha 1-2 hét alatt nem jutok velük, akkor szétnézek valami más helyen.
2011. szept. 29. 10:36
Nálunk most kezdte az ovit szeptember 1-től. És már egy csomó "alapszabályt" megtanult, például, ha repetát kér, akkor nem bekiabálunk, hanem jelenkezünk, meg hogy csukott szájjal kell enni (persze ezt itthon is tanítottam neki, de a közösség az motiváló). Tud már 4-5 új verset, pedig ő sokat tanult itthon és a bölcsiben. Meg mindig csinálnak valamit, pedig még tart a beszoktatási időszak, tehát van mindig új gyerek. Már az edzőcipőjét is egydül húzza fel, pedig azt itthon nem tudtam neki elmagyarázni, hogy hogyan kell a nyelvét tenni. Ők még kiscsoportban nem mennek kirándulni, de jövőre már igen.
9. wencus (válaszként erre: 8. - Trapiti)
2011. szept. 28. 21:49
Köszi utána nézek!
8. trapiti (válaszként erre: 7. - Wencus)
2011. szept. 28. 20:34
A református ovikban nem veszik ezt annyira komolyan, vannak katolikus gyerekek is. Esetleg érdemes rákérdezni.
2011. szept. 28. 20:33
Igen azt én is hallottam, csak mi katolikusok vagyunk. Van a közelünkben egyházi ovi, de még nem néztem meg.
6. trapiti (válaszként erre: 5. - Wencus)
2011. szept. 28. 20:21

Szegeden van az ovi?

Barátnőmék egy Szeged melletti településről hordták a kislányukat a Clarisseum református oviba, nagyon jókat meséltek róla...

5. wencus (válaszként erre: 4. - Trapiti)
2011. szept. 28. 20:14
Hát nagyon klassz dolgokat írtál, itt nincs semmi. Még a bábszínházat is helybe hívják nehogy valami utazás élmény érje a gyereket. Van vadas park a városba az ovitól 4 utcányira no még oda sem volt idő elvinni a gyerekeket. Vagy pl: könyvtár 2 utcányira, a könyvtáros néni több ízben felkereste az ovit de elzárkóztak. Hát lehet, hogy menni kellene máshová, de csak fél utcányira van az ovi, reggel lehet bicajjal vinni, és ha úgy adódik gyalog sincs messze. De csak ennyi pozitívumot tudok.
4. trapiti (válaszként erre: 3. - Wencus)
2011. szept. 28. 18:21

Hát ez nagy baj szerintem :(

Nálunk rendszeresen tanulnak verseket, meséket, az egyik óvónő drámapedagógiával foglalkozik, úgyhogy sok mesét el is játszanak, maguk készítik a díszleteket, bábokat, a szereplőknek a fejdíszeket stb. Minden nap van közös éneklés lefekvés előtt és az udvaron körjátékokat tanulnak.

Versek, mesék, énekek egy részét ismeri itthonról, de sokat tanul ott is, illetve amit itthon tanul és bent elénekli, megtanulják együtt.

Lexikális tudásban is sokat kap itthon is, az oviban is, bár itthon szerintem többet mert a korosztálya átlagánál jóval érdeklődőbb, többet megért. Vegyes csoport, aki akar bekapcsolódhat a nagyok dolgaiba is, az én lánykám most 4 éves, de elleste a nagyoktól az olvasást és a számolást, mert ha akart odamehetett közéjük és Ő mindig akar :)

Évzáróra volt műsor, a nagyobbak mondtak veret, és az egész csoport együtt előadta a Három nyúl c. mesét - mindent ők készítettek hozzá.

Anyák napjára tanultak verset, éneket (többet is, mindenki választhatott, a kicsiknek egyszerűbb volt, a nagyoknak hosszabb, az én lányom mindegyiket megtanulta). Készítettek ajándékot, itt is nagy szabadsága volt a gyerekeknek, én egy gyöngy nyakláncot és egy sógyurma tortát kaptam szívószál-gyertyákkal. :) Minden gyerek a saját anyukáját köszöntötte, be voltunk osztva kb. 20 percenként, a gyerekek a babaszobában vendégeltek meg minket, kaptunk teát, pogácsát (a gyerekek sütötték az óvónéni segítségével). Nagyon megható és szép volt :)


Ez a második ovink, az előző olyan volt, amit Te is írsz, nem hozott haza semmit. Ott mini csoportba járt, Karácsonykor néhány mondóka volt amit kiosztottak egy lapon előre, hogy otthon tanuljuk meg, ezeket mondtuk el együtt az ünnepségen. Amikor a lánykám felállt (3 éves volt) hogy szeretné elmondani a Betlehemi királyok-at leintették... 3 hónap múlva (többek között az ilyenek miatt) elhoztam onnét.

2011. szept. 28. 18:05
Évszakok, állatok, madarak, versek énekek. Ádventra van műsor, anyák napjára az utolsó nap tanultak verset /sokan sem tudták/ készítettek ajándékot /aki ott volt, aki nem az nem készített nem tudta a verset/, mindenki maga adta át otthon. Évzáróra műsor. Ennyi év közben se egy vers, se egy ének, se mondóka.
2011. szept. 28. 17:58
Nehéz ezt így szétválasztani szerintem... mindenesetre a közösségben való létezés szabályait az oviban tanulják meg (persze ez is csak részben igaz, mert jó esetben ez is elkezdődik már a családban). Mire gondolsz pontosan?
2011. szept. 28. 16:44
A kérdésem mi az amit a gyereknek az oviban kell megtanulnia? Középső csoportos a kisfiam, volt mini csoportos és kis csoportos is. Nem vegyes csoportba jár. Mi az amit az oviban kellene megtanulnia, és mi az amire nekem. Szerintetek, én minden véleményre kíváncsi vagyok. Köszönöm előre is.

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook