Otthoni tanulás (beszélgetés)
Az én fiam is SNI-s volt az iskolában.
Sajnos sehol nem fejlesztették a vártnak megfelelően, nem kapott külön fejlesztő órákat. A vége az lett, hogy a legtöbb tárgyból felmentették.
A végén sikerült szakmát adni a kezébe, és ez nem azért jó, mert valóban tudna vagy akarna ebben a szakmában dolgozni, de egy szakma mégiscsak egy végzettség.
Nem tud fejben számolni, tehát nem, nem alkalmas sem asztalosnak, sem cukrásznak. Nem csak azért, mert a törtekkel nem tud számolni, de egy anyagköltség-kalkulációt vagy egy áruszállítás átvételét sem tudja megoldani. Az már eleve jó, hogy a legtöbb helyen kártyával vásárol, mert a készpénzes vásárlásoknál nem tudja pillanatok alatt legalább nagyjából kiszámolni, mennyit kell visszakapnia.
Én javasolnám a szorobános módszert. Talán az ő felfogásuk, észjárásuk jobban boldogulna azzal. Nyilván nem a jelenlegi problémák tetejébe, de a járvány végéig még utána tudtok nézni.
Persze ! Hirtelen jött döntés mindenhol . De talán egy felnőtt ember jobban alkalmazkodik,mint egy kisdiák . Senkit sem irigylek most 😕
Mégis még mindig az ellenségeskedés , uszítás megy . Holott senki sem tehet róla 🙄 borzasztó még olvasni is ,ahogy ember ember ellen támad. Neked is kitartást és igaz örülök ,hogy még munkahely van .
Sajnos nem olyan rózsás a helyzet egyetemen sem.
Én mondjuk levelezősöknek vagyok a koordinátora, akik ráadásul másoddiplomások, de még köztük is jócskán akad, aki olyan pici faluban él, ahol nincs normális net, így képtelenség érdemben online kapcsolódni velük.
Persze ettől függetlenül sokkal könnyebb helyzetben vannak a hallgatók, főként a nappalisok.
Nekünk sok pedagógus hallgatónk van, próbáljuk nekik könnyíteni a kurzusok teljesíthetőségét, amennyire csak lehet, de így is el kellett halasztani gyakorlatokat következő félévre, mert iskolákba kellett volna kijárniuk, azok pedig bezártak.
Egyébként az oktatóink mind azt mondják, sokkal könnyebb élőben lenyomni egy órát, mint online tananyagokat szerkeszteni, Microsoft Teams-ben bohóckodni, szóval el tudom képzelni, milyen megterhelő ez ált. vagy középiskolában.
De minket sem kell irigyelni, mert akkora felfordulást okozott ez a vírushelyzet, hogy reggeltől-estig melózunk, szabadságot erre az évre elfelejthetjük stb...Mégis azt mondom, legalább van munkánk. Ismerős fiatal pár mindkét tagját most rúgták ki (egyik kereskedelem, másik vendéglátás).
De az én párom is már csak zsebpénzért dolgozik, ki tudja meddig. Na jól eltértem a tárgytól, bocsánat.
Szóval kitartás anyukák, apukák, gyerekek! 👍
Csak kíváncsiságból kérdeztem, mert nekik az általad említett, nevező és számláló van a szabályokban.
Reciprokról, vagy hasonlóról nem is tanultak:-)
Más világ....
S legutolsó információm szerint szeptemberben sem az iskolapadban fognak tanulni. Sok őszhajszála lesz sokaknak:-(((
Dehogynem szeretnénk!
De sajnos jelenleg földrajzilag ez nem lehetséges. Mivel egy szakértői bizottság leírta határozatban, hogy normál iskolába mehet, felülvizsgálatnak helye nem indokolt, így ha találnék olyan iskolát is, ami megfelelő, akkor az első, hogy kérik a szakértői papírt a kijelölt intézményről.
Magyarul bizonyára te is tudod, hogy beteg gyermeknék olyan iskolába vihetem, ami ki van jelölve, ha nincsen kijelölve, akkor bárhová, de normál iskolába.
Tegnap írtál a reciprokokról....
Szeretném megkérdezni, hogy ezt hanyadik osztályban tanítják?
Nehogy azt gondold, hogy kötekedésből, de még akkor tanultunk és megkérdeztem a gyerekekekt és egyik sem hallott róla.
Persze.
Mert a Megyei Szakértői B. szerint normál iskolába járhat 30%-os tudás-követeléssel.
Újravizsgálásnak hiába bukásra áll, nincsen lehetőség, mert "az eredmény úgy is ugyanaz lesz". (mondván)
Szia.
Hogy hol kamatoztathatják?
Pékségben, cukrászüzemben, étteremben, stb...ahol a mennyiség sok esetben az egész tört része, hiszen nem tudhatjuk, a most 10 éves gyerek mit fog tanulni, majd dolgozni 10 év múlva.
Abba aztán igazán nem lehet beleszólni, hogy a tanár hogyan tanít. Nálunk egyik szülőin el is mondta a tanár, hogy úgy útnak a gyerekek ahogy nekik kényelmes. Nem erőlteti rájuk egyik módszert sem.
De akkor sem mennék veszekedni a tanárral... nonszensz.
Annyira bírom ezt, amikor az osztályfőnök vagy valaki jól értesülten megmondja, hogy szerinte mire lesz jó valaki.
Én pl. szakmunkásba jártam az általános után, mert sokan voltunk még abban az időben és nem fértem bele a szakközép létszámba. Egyszer a gyakorlaton megkérdezték, hogy milyen céljaim vannak a jövőben? Én meg elmondtam, hogy ha ezt befejezem, akkor leérettségizek, majd megyek főiskolára, stb. Erre a kérdező azt mondta, hogy kinyalja a se..em, ha nekem lesz érettségim.
Nem kerestem meg, amikor leérettségiztem és akkor sem, amikor nyelvvizsgám és akkor sem, amikor diplomám lett...
A gyerekemre is azt mondta az osztályfőnöke, hogy nem javasolja a szakközép iskolát, mert úgy sem fog tudni leérettségizni. Most volt 2 hónapja az osztálytalálkozójuk és az osztályfőnök el volt ájulva, hogy nem csak érettségije lett a fiamnak, hanem még diplomája és 3 szakmája is...
Nem követelik meg az ellenőrzést? Az valóban nagy hiba. Csak egyszer írtam a középiskolában hibátlan dolgozatot (minden feladat eredményét helyesen számoltam ki), de ötös helyett hármast kaptam rá, mert elmulasztottam az ellenőrzéseket. Egy életre megtanultam, hogy ELLENŐRIZNI KELL. Ha ez ma nem elvárás, az több mint szomorú.
(Hasonlóan: általános iskola alsó osztályában szintén „hibátlan” nyelvtan házi feladatot írtam, azzal az „apró” szépséghibával, hogy leírtam: „holnap vendégünk lessz”. Akkora karót kaptam rá, hogy beleremegett az ellenőrzőm. De azt is megtanultam egyszer és mindenkorra.)
Jézus ! Menj inkább pihenj ,mindjárt becsöngetnek 😁
Nem hiányzik, hogy kimerülj ,ennyit nem ér az egész .
Ott a család , gyerekek a többi másodlagos .😊
Nem magadban, mert ha más nem is, de én olvaslak másolgatás közben.
Nem tudok mit hozzátenni, mert mindent helyesen megfogalmaztál, minden több, vagy kevesebb csak ámítás.
Így van . Étteremből rendelt ebéddel,meleg lakásban, jól felszerelt géppel, némi előzetes betanulással nem olyan nehéz ám 😁
Persze most jönne az ,hogy akinek nincs pénze minek neki gyerek . Én is megkaptam , hú de hányszor...pedig fölösleges a másikat lenézni,mert ugye ma nekem ,holnap neked . Ez lehet jó és rossz fordulat is ,mint pl ami most is van a világon 😕
Senki sem tudja,mit hoz a jövő.
Na most meg már nagyon bölcs lettem 🤣 ennek semmi köze az online iskolához. Csak olyan jó itt pofázni magamban 😆😜
😲 nem tudom miről van szó. Én nem vitáztam veled 🙄😲🤔
De most komolyan, abszolút felkészületlenül ért mindenkit . Sem anyagi sem tárgyi feltételek nincsenek biztosítva. Nem beszélve arról,hogy az iskola közösség,barátok , kikapcsolódás is még ha 10 perc a szünet akkoris. Szoronganak a gyerekek,megfelelési kényszerrel küzdenek,tudnám még folytatni de nincs értelme.
Az én fiam éppen 2 végzett,azt mondták jó ha lesz belőle kukás,utcaseprő,mert lusta és nem érdekli a tanulás. Ezt hallgattam kb 5 évig ,mert 3.ig még jól tanult . Végül 4.8 lett a kőműves vizsgája,99% a kresz elsőre a sikerült a vezetés . Ma már keresett szakember,mellette burkoló munkát is csinál.
Azért csak nem lett kukás. Másik fiam szakács ,most lesz érettségje ( ha lesz ), őt szintén ilyen szépen biztatták.
Sajnos ez a helyzet jó nagy kaki mindenkinek.
Én nem bírnám amit sok anyuka csinál. Persze mellette stressz,hogy lesz e munka , fűtés, ennivaló.
Hiába a családi adókedvezmény ,akinek nem lesz munkája nem marad a zsebében semmi. 😒 Na inkább bele sem gondolok,inkább várjuk a végét ennek a rémálomnak.
De visszatérve az alaphelyzethez, ami szerintem sokakat érint, hogy az általános iskolai tanárok, szülők nincsenek erre felkészülve, sem agyilag, sem technikailag, sem gazdaságilag.
Felsőnn oktatási intézményben pedig ez (tv-ben látva) prímán megy.
SNI-s és már ez a második iskola, mert szülői kérvényre, Pedagógiai szakvélemény ellenére, SOTE szakvélemény ellenére sem buktatták meg.
Ma elküldtem az összeadást a tanárnak, megírtam, hogy ha lehet ne írjon éjfélkor, hogy nem jó a matek összeadás, mert tudom,erre a válasz, hogy nem baj, ráér megtanulni.
(közben beírt a feladatra egy 1-est)
Nem vihetem mindíg más iskolába, ha nekem nem tetszik az oktatás, itt pedig főleg nem.
További ajánlott fórumok:
- Mennyit ér a háziasszony (a nő otthoni) munkája?
- Mennyit költesz egy hónapban csak magadra (fodrász, manikür, pedikür, kozmetikus, otthoni kencék, ruha, cipő...)?
- Mit tennél, ha a párod/férjed, gyermeked apja, az otthoni dolgokból nem venné ki a 'részét'?
- Ha tanulási gondjai vannak a gyermekednek gyere beszéljünk róla.
- Milyen természetes anyagok vannak, amivel serkenthetem magam, hogy jobban menjen a tanulás?
- Terhesség elkerülésére otthoni módszert ismer valaki?