"Normál étrend" kontra életmódváltás. Tényleg drágább az utóbbi, vagy ez csak kifogás? (beszélgetés)
Ez az egészségbiznisz. Ez most egy őrület. Az egészségnek reklámértéke van. ha valamiről sikerül elhitetni hogy egészségesebb, az drágábban eladható.
De nem mindig az az egészséges amiről azt mondják a forgalmazói.
Nem kell, hogy drágább legyen...csak emlékeim szerint drágábban adják az üzletekben. Ám azt gondolom sok egészségesebb dolog drágább, hiába olcsóbb az elöállítása, egyszerüen lassan a levegöt is konzervböl veheted majd, vagy jegyre.
Bár ha jó levegöt akarsz, most is fizetned kell érte.
Miért kell hogy a teljes kiörlésű drágább legyen?
Az ilyen liszt előállítása elvileg egyszerűbb.
Szerintem ha behelyettesítünk és alternatívát keresünk, akkor drágább. Példa: sima tészta kontra teljes kiörlésü tészta,
vagy fehérliszt/ teljes kiörlésü liszt.
Viszont egy sokmagvas, teljes kiörlésü kenyérszelet jobban laktat, késöbb éhezel meg, kevesebbet eszel belöle.
A bio gyümölcs drágább, mint a vegyszeres, de hosszútávon a jóféle zöldségek+gyümölcsök egészségesebbé tesznek (elméletileg) és így kevesebb pénzt hagysz a gyógyszertárban.
Nyalkánkságok (csoki, csipsz, ropi, blabla..) lekerülnek a bevásárlólistáról, helyettük némi mandula, aszaltgyümölcs stb jön . 1 zacskó mandula biztosan drágább, mint egy zacsi ropi, de nem is eszel meg belöle túl sokat.
Én azt mondom összességében kell nézni, azért mert egészségesebben étkeznek nem fog sokkal drágábban kijönni az illetö. Viszont ha ugyanúgy akar étkezni, mint elötte csak egészségesebb verziókkal behelyettesíteni, az már drágább lesz.
Nekem nem drágább, ha megveszem a minöségibb élelmiszert, mert mellette nem eszek meg egy rakás más cuccot.
Csapvizet iszok, teának valót gyüjtök (móka miatt) a környéken, friss füszert termesztek a balkonládámban , gyalogolok sokat futópad helyett, gyümölcsöt eszek édesség helyett. Nem használok cukrot/édesítöszereket, mézet is ritkán és lisztet sem.
Fözeléket önmagával sürítem, stb...
1 marék vöröslencséböl finom , egészséges kence készíthetö, mondjuk a bolti vajkrémek helyett. Persze lehetne sorolni az alternatívákat, csak sokan ezeket nem ennék meg.
Biztos vagyok benne, hogy egy gyári munkás férj ha hazajön, s az asszony egy kis tál padlizsánkrémet biggyeszt a férje elé és egy kis uborkát, hogy azzal ropogtassa el, igencsak szépen nézne az asszonyra, ellenben egy jó nagy tál magyaros pörkölt nokedlivelre, azonnal szebben mosolyog. Így ebben az esetben a pörköltes nokedlis egészségtelenebb verzió a drágább.
Nem fogyasztok mennyiségi ételt, így inkább a kevesebb, de jóféle elvet követem. Így nekem nem drágább összességében, most hogy sok zöldséget, gyümölcsöt, húst eszek, mint régebben mikor sütik készültek, nasik szerepeltek az étrendemben, sok hagyományosabb ételt ettem.
Attól függ, ki milyen életmódváltást követ el :)
Én normál étrendet használok, de leginkább a vércsoport szerinti ételeket választom. Szerintem mellé fontos a sok mozgás is.
A mozgás maga az élet!
Azért ez nem teljesen így van, hogy a "férfiak puhányok" :)))
Alapvetően több kalóriára van szükségük, mert magasabbak, erősebbek, több rajtuk az izom, mint a zsír( nőknél jellemzően a zsírszövet erősebben van jelen)és pont ezért nagyobb az igényük az izmot építő fehérjére(nem véletlen, hogy húst akarnak enni hússal)
Arról nem is beszélve, hogy azért ma is több fizikai aktivitást igénylő dolgot végeznek el, mint a nők. Tudom, már nem mennek a földekre szántani, de azért még ma is ők nyírnak füvet, mosnak kocsit, festenek falat stb.
Reggelire gyümölcsöt enni elég nagy badarság...
És egészségesen étkezni lényegesen drágább. Sajnos sokan nem is tehetik meg.
Szerintem a krumplival az a gond, hogy az IR-eseknél tiltólistás sajnos.
Viszont akinek nincs gond a cukrával, inzulinjával, az eheti végülis.
Ez igaz. Mint ahogy kevesebb élelemhez is alkalmazkodik az ember, úgy a kevsebbhez is. Más lesz az agyagcsere kihasználás.
Igazából az eredeti kérdésre nagyon nehéz válaszolni, mert egy nagy tömegű alapos felmérés kellene megfelelő kompetenciával.
Például a párizsi laktat, de tápanyag értékben egyenlő hús nem.
Ha már valaki nem az éhminimumon tengődik, akkor szerintem felel a saját -ha van és ő látja el, akkor a családja- egészségéért. Nem népszerű az állítás, de igaz, az egyszerű ember mennyiséggel telít, az intelligensebb minőséggel.
Ja, és az egészséges étrend mennyiségre is kevesebb, tehát már azért is olcsóbb.
Szerencsére a menzán soha nem adnak sokat! :)
Én nem értem, hogy a krumplit miért átkozzák manapság annyira. Nem kell belőle mázsákat enni, mint ahogy másból sem. Persze a tényleg finom krumpli valamivel drágább, mint amit a legtöbb helyen legolcsóbban lehet kapni, de még a kevésbé puccosból is lehet nagyon finom ételeket készíteni. Alapvetően a kenyérre sem lehet mondani, hogy egészségtelen, de az igaz, hogy az 50% adalékanyagból álló, felfújtnál jobbat is lehetne venni.
Az biztos, hogy a jó alapanyagból, jól elkészített élelmiszer drágább, de az is elmondható, hogy nagy részük azoknak, akik erre hivatkoznak, inkább lelkileg lusták.
Szerintem nem drágább.
Régebben vettem pékárut (kifli,zsömle, fornettis pogi, süti), felvágott (sonka, szalámi), zöldség (paprika, uborka, retek). Ez mind reggelire. (persze csak egyfélét a zárjelből.
Ma a reggeli jóreggelt keksz (lehet házilag is készíteni) a bolti kb. 100 Ft, egy zacskó (nekem nem mindig fogy el az egész) és egy gyümölcs (banán v. alma) Ezzel el vagyok délig. A korábbi zsömle, kifli, fornetti reggeli után kellett még tízórai egy gyümölcs, vagy joghurt vagy valami, mert hamarabb éhes lettem a gyorsan felszívódó cukortól.
Én ebére nem hagyon el a krumplit, riszt, tésztát, de figyelek a mennyiségre. Nem eszem húst-hússal, de azért valami ha nem több egy pár karika kolbász. Vacsorára pedig több zöldség, esetleg egy kis sajt vagy tojás. Néha egy db teljes kiőrlésű pékáru.
Cukrot, mézet alig alig használok, korábban sokszor sütöttem, ma már nem (max. kekszet, abba xilitet teszek, nekem 1 kl elég sokáig elég).
Amíg úgymond egészségtelenül étkeztem sokkal többet költöttem felesleges kajákra (gyümölcsjoghurt, ropi, fornetti, muffinsütéshez dolgok, piskóták). Ezek árából ma zöldséget és gyümölcsöt veszek többet. Most nasinak sárgarépa van (ez édesség is), sósnak pedig korpovit keksz (ez vacsorára kőrözöttel isteni)
Majd bemásolom a menzakajám étlapját! :)
Tegnap cukorborsóleves volt, rizseshús, uborkasaláta, alma.
Ez egy jó kérdés. Mi régebben nagyon csoki, sütifaló család voltunk, sok elment édességre. Amikor a lányom cukros lett, onnantól beálltunk egy egészséges életmódra (neki abszolut úgy főzök, és magunkat is arrafelé terelgetem.)
Ha úgy nézzük, hogy előtte mennyi pénz ment el értelmetlen nyalánkságokra, akkor azt mondom, nem drágább egészségesen étkezni, még a teljeskiőrlésű dolgok, nyírfacukor ellenére sem (bár a kenyeret magam sütöm).
Ugyanezt mondhatom el arról az időszakomról is, amikor egy évig testkontrolloztam, az nem engedett kávét, teát, cukrot, alkoholt, csokit, sütit, tehát sokat megspórol az ember azon, hogy ilyeneket nem vesz. Még ha a diétához megvettem a drágább, egészségesebb kajákat, akkor is ez volt az olcsóbb az előző életmódhoz képest.
Aki viszont eleve, alapból is puritánabbul étkezik, annak valóban drágább lehet az egészséges étrend, szerintem.