"Normál étrend" kontra életmódváltás. Tényleg drágább az utóbbi, vagy ez csak kifogás? (beszélgetős fórum)
Bocs..
Szóval , nem biztos hogy az egészségesebb variációt teszed a tányérra.
Reméljük a sok új infónak, ma már tanulható egy újfajta szemléletmód.
Igen, pont csak példaként emeltem ki, hogy fizikai munkás, mert általánosan azt mondják reagálásként az egészséges ételekre, hogy a férjem kazánfütö a világítótoronyban, emiatt ö nem eszi meg az egészséges ételeket, csak a nehéz , zsírosabbakat. Kb. Ugyanez vonatkozik a padlizsánkrémes uborkára is . ( Mondjuk én a szeretem padlizsánnal töltött uborkát, de ez egyéni ízlés és természetesen csak túlzó példa, de ezt biztosan nem kell magyaráznom).
Milyen indokot hozzon fel egy vékony, sok esetben szellemi melós arra miért utasítja el az egészségesebb verziót.
Azt hiszem a választás elsö sorban a megszokásból ered.
Szerencsésnek tartom, hogy divat lett egészségesen élni, s egyre többen választják a lehetöségeikhez képest ezt az utat.
Érdekes megfigyelni azt is, hogy ha megteheted ( van választásod), nem biztos
Na végre, megjött egy táplálkozástudományi szakember!
Mondd el nekünk kérlek, mi az igazság?
Tényleg csökkent a zöldségek gyümölcsök tápanyagtartalma az elmúlt 50 évben? :)
"Tényleg végeztek ilyen kutatásokat a Gödöllői egyetemen"
Én utánakérdeztem...Ez kérlek szépen több,mint valószínű,hogy a "Britt tudósok" sy magyarosított változata lesz...:)
Tényleg végeztek ilyen kutatásokat a Gödöllői egyetemen, de végeznek ilyeneket világszerte.
Nem csökkent jelentősen a tápanyagtartalom a korral, a nemesítéssel. Mellesleg minden haszonnövényünk nemesített.
A bio alapanyagoknak kevesebb a hozataluk, ebből adódóan drágábbak. Mivel ezt nem tudtad, egyértelűen látszik, hogy közöd sincs a témához, csak leszólni szeretsz.
Ezen kívül a meg nem nevezett tanulmány nem tér ki arra, hogy milyen hatással lehet az embere, ha a génekbe épített rovarölőszert eszi 20-30 évig. Erről nyilván nem is lesz senkinek adata, de szar dolog lesz ennyi idő leteltével azt mondani, hogy másként kellett volna.
Elvileg a húst hússal elvvel nincs is semmi probléma, hanem azzal van, hogy lenyomtatjuk jópár szelet kenyérrel-aszondják az okosok:)
Az én férjem is eszik kenyeret, többször mondtam neki, hogy próbálja ki kenyér nélkül, de nem akarta, állítja, nem bírná. De honnan tudja, ha ki sem próbálta? Majd utána mondja, hogy nem bírta.
Végülis úgy oldom meg, hogy egyen, amit akar, ebédre próbálok egészségesebbet készíteni, van itthon gyümölcs, van mihez nyúlnia, ha megéhezik, vagy csinálok édesítőszeres nasikat, klasszikus sütiket nem, aztán kész.
A férjem nem gyári munkás, de talpal sokat, mikor dolgozik. Sztereotíp férfiként étkezik, imád húst hússal enni, laktató étel kell neki falnia, és bár kákabelűnek néz ki, annyit eszik általában, mint egy hízós disznó. Egy teljesen átlag vacsora nálunk úgy néz ki, hogy gyorsan kisütött hús és saláta. Én több salátát eszek meg, ő meg bevág hozzá pár szelet kenyeret.
A padilázsán krém plusz uborka összeállítás után én is éhes maradnék, és kiemelve egy étkezést szerintem nem lehet megmondani, hogy a teljes táplálkozás egészséges-e.
Szerintem a pörkölttel és a nokedlivel sincs baj, csak egy kis zöldséget is kell enni hozzá.
Sajnos sok helyen a családtagok még csak elméleti szinten sem hajlandóak foglalkozni ezzel a dologgal. Még akkor sem, ha esetleg van egy lelkes fél, aki megfözni, elkészíti, kikísérletezi azokat az ételeket, amiket szívesen megesznek, megfizethetöek és egészségesek is.
Akkor sem, ha eléjük rakják az ételt, ha gondolkozni sem kell rajta mit miböl, hogyan, miért. Ellenben az ilyen irányú törekvések elé elképesztö akadályokat tudnak gördíteni. Veszekedés, harag, utálkozás, lenézés és kinevetés.
Egyszerüen rettegnek még a gondolattól is, hogy valami eltérjen a megszokottól. Furcsa, de sok családnál van így.
"Talán a megszokások, a berögzött gondolkodás és a csakazért sem kóstolom meg a cukkinit, mert az undorító és a spenót pedig ehetetlen, s ráadásul zöld is!:)"
Igaz! Apósom a hagyományos "koszt" híve, ezért náluk krumpli van jobbára a húsok mellé. A férjemnek én már máshogy főzök. Nem kérdezem meg, hogy szereti-e a spenótot, hanem megfőzöm, ez az ebéd és slussz passz! 35 évesen olyan felfedezéseket tett az elmúlt fél évben, hogy a zöldségfelfújt finom, a vöröshagyma krémleves isteni finom, a cukkiniből készült paradicsomos ragu meg jöhet minden héten! És ez még csak a kezdet. Valamilyen szinten megszokás kérdése, mert ezekre kezdetben ő is húzta a száját, aztán saját maga sem tudta, hogy miért csinálta. Fél év alatt egyszer sem csináltam sültkrumplit, káposztasalátát annál inkább. Hozzászokott. Ez van.
Önálló döntésünk azért van, de azt hiszem a mérlegelés is sokat nyom a latba.
Most megegyem ezt a óriási tábla csokit vagy inkább elrágcsáljak 2 szem diót?
Hm..nehéz a választás:)
Független szakemberként eldöntöm, hogy megeszem mindkettöt:))
Csak példának írtam a fizikai munkás férfit, pont azért, mert az átlag így müködik. Vannak kivételek, hiszen sok vega sportoló van, nem mintha feltétlenül az lenne a megfelelö egészséges irány. Csak érzékeltetésképpen, hogy eröt nyerhetnek sokféle módon.
Talán a megszokások, a berögzött gondolkodás és a csakazért sem kóstolom meg a cukkinit, mert az undorító és a spenót pedig ehetetlen, s ráadásul zöld is!:) Meg mit szólna a szomszéd Józsi, ha betoppan és én nem krémest eszek 2 pofára, hanem neadjisten egy tál gyümölcs van elöttem:)
Ám ki mitöl lakik jól , megszokás kérdése is. Ma ugyanolyan jól lakok egy tál salátától, mint régebben egy nagy adag sültkrumpli+hús kombinációtól.
Egyetértek. Legalábbis nem nagyon van más választásunk.
Én a magam részéről a legszívesebben a független, hozzáértő szakemberekre hallgatok ebben is, mint mindenben.
Ma már eldönteni mi az egészséges és mi nem igen nehéz feladat. Annyi irány és elv van, ami mind érdekes a maga nemében.
Azt hiszem egy józan, arany középút lesz a valós érték :)
Kérdés az, hogy mi az igazság?
Honnan tudhatjuk meg hogy ki mond igazat?
Most mégis jóval hosszabb életre számíthatunk mint az akkor élők.
Ez a nagymértékű tápanyagtartalom csökkenés nem igaz egyébként. Ez is csak egy, az egészségbiznisz által terjesztett legendák közül.
Ez nem igaz, sajnos. Bizony foglalkozni kell a kérdéssel, mert össze se lehet hasonlítani a 40 -50 évvel ezelötti zöldégek, felvágottak voitamin és ásványianyag tartalmát a maiéval. Most nagyrészt műanyag amit a boltok nagy részében kapni lehet.
Miből volt a 60-70-es években a párizsi, kenyér. Most már egy jobb malom azzal hírdeti magárt, hogy adalékmentes a lisztje. Régen azt se tudták mi az az adalékanyag.
Sokszor kell enni keveset, és változatosan. Napi öt étkezés az ideális.
Ezt minden gyerek tudja.
Ennél többet viszont nem érdemes foglalkozni a kérdéssel.
"Szerintem ha behelyettesítünk és alternatívát keresünk, akkor drágább."
Ez igaz. Sokan minden ízt pótolni akarnak, ami anyagilag megterhelőbb. Ilyen-olyan kókuszolaj, pálmazsír, lenmag őrlemény és társai...süti helyett lehet venni gyümölcsöt is. (Persze ki tartja ezt mindig be...)
Többen írják, hogy a nehéz fizikai munkát végző pasik szemét nem lehet kiszúrni holmi egészséges kajával, akkor mit esznek azok a férfiak, akik igényesen és egészségesen szeretnének táplálkozni nehéz fizikai munka mellett? Biztos van ilyen is. Azok is hazamennek, és belapátolják az egészségtelen kaját, mert elvileg az laktatóbb? Holott bizonyított tény, hogy a lisztes, cukros ételek hirtelen megemelik az inzulinszintet, amitől gyorsan és többször meg lehet éhezni. Vagy tévedek?