Nők 40 korkedvezményes nyugdíj (beszélgetés)
Én is szerencsésnek mondom magam.
Vannak a környezetemben akiknek muszáj 65 éves korukig dolgozni mert munkanélkülin és ápolásin voltak. Húzzák vonják magukat. És még akkor sem lesz meg a 40 évük.
Az az igazság, hogy szerencsés vagyok a munkámmal. Szeretem és végezhető ez addig, míg épp az agyam, a gondolkodásom. (vagy bírom fenékkel az ülést:)).
Ha belegondolok, hogy sok nőtársam fizikai munkával, műszakozva, minimálbérért próbálja összehozni a nyugdíját... tényleg fáj a szívem értük.
És valljuk be, ki az, aki 65 évesen (vagy akár 50-60 évesen) ne fáradna már bele az ilyen munkába?
Gratulálok!
Remélem, szép nyugdíjat kapsz!
"Ha marad valaki 65 éves koráig akkor évi 2 % az emelés."
Bocsáss meg, ha pontosítok!
Ha valaki nem kéri a nyugdíjazását a NŐK40-el, akkor az évenkénti 2% növekedéssel számolhat. Így fogja 65 évesen a 100%-os kalkulált összeget megkapni.
Én is így kalkulálok. Az egyik már mehet is megtakarításba vagy inkább valami jól kamatozó államkötvénybe.
Ha valaki csak 300ezres nyugdíjjal számol... téli hónapokban simán összerak egy családi nyaralást.
Igen, majdnem annyi lesz. Valamennyivel kevesebb. Ha 372 ezernél több volt a béred akkor valamennyit levonnak. Ők ezt a degresszióval indokolták ami törvény. Nekem is 82% van a határozatban 40 évvel mentem el tavaly. De tovább dolgozom és valóban csak 15%-ot vonnak le. 18,5% a zsebedbe marad. Tehát ha valaki tud és akar dolgozzon tovább mert nagyon megéri. Ha marad valaki 65 éves koráig akkor évi 2 % az emelés.
Ha nagyon nem vagy megelégedve, lehet újraszámolást kérni, de az nem indok, hogy kevés, alá kell támasztanod jogszabályokkal, hogy hol számolták el, miben hibáztak. Volt kolléganőm aki újraszámoltatta és kevesebbet hoztak ki. Utána már nem volt jogorvoslat.
Ja és nem a fizud 80-át kapod, hanem az életpályád átlagbérének a 80-82 %-át.
Csak az 5 éven túli nyugdíjkorhatárokkal manipulálhatnak. Aki eléri 5 éven belül a jelenleg rá érvényes 65 éves öregségi nyugdíjkorhatárt, annak nem kell félnie attól, hogy az emelkedni fog.
Azt gondolom, ha nem csoportosítgatnák folyton a nyugdíjra és tb-re befizetett összegeket, akkor nem lebnne itt baj.
Az adott céllal befizetett adót, az adott célra kéne fordítani.
Ráadásul ebből a jobb fizetésből, amennyiben szerencsésen tudsz sokaig dolgozni, képezhetsz tartalékot arra az esetre, amikor már nem tudsz...
Most nincs más dolgod, mint vigyázni magadra, egeszségedre.
Jóval több az az összeg amivel a nettó bér növekszik (ha tovább dolgozik a nyugdíjas), mint az évi nyugdíjemelés.
Szóval, ha tovább dolgoznék 65-ig, a nyugdíjam nem lenne annyival több, mint amit a nettó bérem növekedésével kapok majd.
Tk. az éves nettó bérem 18,5%-al lesz több. (a cégnél is kapom majd a rendszeres béremelést).
Semmilyen jövőbeni szorzó nem fogja nekem ezt megadni.
Nem kerestem semmi szorzót. Nem számolgattam.
Valamelyik oldalon van egy évente bepötyöghető kalkulátor...
Igen, minden évben közéteszik a valorizációs szorzókat.
További ajánlott fórumok:
- Ki tudja, hogy mikor lesz a számlán a nyugdij?
- Szerintetek jogos, hogy a közeljövőben felülvizsgálják a rokkant nyugdíjasokat?
- Miért szombaton vásárolnak a bevásárlókocsis nyugdíjasok?
- Mennyire segítenek be a nyugdíjas (vagy nem nyugdíjas), de még aktív szüleitek a gyermeke(i)tek mellett elvégzendő háztartási munkákba?
- Miért csak a nyugdíjról van mindig szó?
- Az öregségi nyugdíj összege mennyivel lesz több a jelenlegi korkedvezményes előnyugdíjénál?