Nők 40 korkedvezményes nyugdíj (beszélgetés)
"A gyermeknevelésre tekintettel elismerhető szolgálati idő:
a terhességi-gyermekágyi segélyben részesülés időtartama,
a csecsemőgondozási díjban részesülés időtartama,
örökbefogadói díjban részesülés időtartama,
gyermekgondozási díjban részesülés időtartama
gyermekgondozást segítő ellátásban részesülés időtartama,
gyermekgondozási segélyben részesülés időtartama,
gyermeknevelési támogatásban részesülés időtartama,
gyermekek otthongondozási díjában részesülés időtartama
a gyermekre tekintettel megállapított ápolási díjban részesülés időtartama
az 1998. január 1-jét megelőzően a tízévesnél fiatalabb, tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermek gondozása, ápolása miatt igénybe vett fizetés nélküli szabadság időtartama."
Igen, gondtam;)
Tehát, nekem mindenképp 37 év kell a tényleges munkával + 3 év gyerekidő.
Azaz nem úgy van, hogy ledolgozok 37 évet, majd elmegyek nyugdíjba, mert hozzá adom a gyerekidőt.
Én 1984-ben kezdtem dolgozni, így elvileg 2024-ben elmehettem volna nyugdíjba, mert ekkor van meg a 40 évem, azaz ha minden jól megy, akkor 1984-től dolgoztam és voltam 3 évig, gyeden és gyesen.
De ugye, lejön a nappali oktatás és a munkanélküli (bár ezen csodálkozom, hiszen a pénzes résznél ott van, hogy mennyi TB+nyugdíj levonás volt, azaz én a munkanélkülimből fizettem nyugdíjjárulékot, így szerintem bele kellene számítani).
Emiatt, hiába 40 éve kezdtem dolgozni, a munkanélküli nem számít, ahogy a suli sem, azaz 42 évig kell dolgoznom, ahhoz, hogy meglegyen a 40 évem...
Semmi ilyen nincs leírva!
A keresőtevékenységgel egyenértékű jogviszonynak számítanak a gyermeknevelés idején folyósított, pénzbeli ellátások (pl. GYET, GYES, GYED, CSED), illetve a súlyosan fogyatékos vér szerinti, vagy örökbefogadott gyermek után kapott ápolási díj is.
A gyet és a csed az nem plusz idő.
Gyeden mindenképp csak a gyerek 2 éves koráig vagyunk jogosultak, gyesre pedig 3 éves koráig, ha egészséges a gyerek.
A csed nem tolja ki a gyed végét! Hanem a csed ideje alatt más a "díjazás"!
De mindenképp a gyerek 3 éves koráig járnak ezek.
Miért? Az 1 gyerek kevesebbet ér?
Szerintem nagy-nagy tévedésben vagy!
Akárhány gyereke van az embernek, gyerekenként 3 év lehet. 2 év gyed+1 év gyes.
Nem hiszem, hogy neked hozzá adtak volna még egy-egy évet.
Nekem 1 gyerekem van és a munkahelyemről mentem szülni.
Így nekem 4 évet számítanak bele, annak ellenére, hogy csak 3 évet voltam otthon?
Szerinted a 4. év az milyen jogviszonyon alapul?
32 év szolgálati időtől csak akkor lehet eltérni, ha
az érintett hölgy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelt, aki után ápolási díjat kapott;vagy ha nagycsaládos, aki 4-nél több gyermeket nevel.
Fogyatékos gyermek ápolásánál 2 évet engednek el a szolgálati időből. Ha nagycsaládos anyáról van szó, aki 4-nél több gyereket nevel, annak gyermekenként 1-1 évet. (Vagyis ha valakinek 5 gyermeke van, annak már csak 31 év, és így tovább. Legfeljebb 7 év adható.)
Ha a 40 éves jogosultsági időn belül rendelkezünk a legalább 32 év szolgálati idővel, akkor a további legfeljebb 8 évre másféle jellegű jogosultsági idővel is rendelkezhetünk. Jogosultsági időnek számítanak alapvetően azok az időszakok, amikor keresőtevékenységet végeztünk (szolgálati idő), vagy ezzel egyenértékű jogviszonyban álltunk.
A keresőtevékenységgel egyenértékű jogviszonynak számítanak a gyermeknevelés idején folyósított, pénzbeli ellátások (pl. GYET, GYES, GYED, CSED), illetve a súlyosan fogyatékos vér szerinti, vagy örökbefogadott gyermek után kapott ápolási díj is.
A 32 év szolgálati időn túli 8 év tehát elszámolható a gyermekneveléssel töltött időszakból is. Pl. ha egy nő 3 éves koráig otthon nevelte egyetlen gyermekét, ezalatt pedig kapott gyermeknevelési ellátásokat, akkor 3 év jogosultsági időt szerzett. (Több gyerekkel több a jogosultsági idő.)
Két gyerek akkor sem 8 év, hanem 2x3. Persze amennyiben otthon volt vele.
A táppénzt nem vették ki. Ugyan a listában tételesen szerepel, nekem nem kellett annyival tovább dolgoznom.
Aug. 1-én álltam munkába, és júl. 17-tel elmehettem. Néhány plusz napot találtak iskolás koromból.
További ajánlott fórumok:
- Ki tudja, hogy mikor lesz a számlán a nyugdij?
- Szerintetek jogos, hogy a közeljövőben felülvizsgálják a rokkant nyugdíjasokat?
- Miért szombaton vásárolnak a bevásárlókocsis nyugdíjasok?
- Mennyire segítenek be a nyugdíjas (vagy nem nyugdíjas), de még aktív szüleitek a gyermeke(i)tek mellett elvégzendő háztartási munkákba?
- Miért csak a nyugdíjról van mindig szó?
- Az öregségi nyugdíj összege mennyivel lesz több a jelenlegi korkedvezményes előnyugdíjénál?