Népességfogyás (beszélgetés)
dolgozzanak az apukák, az anyukák meg maradjanak otthon a gyerekkel.
(mondjuk speciel engem ez riasztana el, mert nem hiányzik, hogy egész nap csak a kakis pelenkán meg a büfin járjon az eszem)
Lakitelek, 20 évvel ezelőtt.
Ezen a napon tartották azt a találkozót, amiből később az MDF lett.
Idézet a Nyilatkozatból:
"A magyarság történelmének egyik súlyos válságába sodródott. Népmozgalmi erejében megroppant, önhitében és tartásában megrendült, kohéziójának kapcsai tragikusan meglazultak, önismerete megdöbbentően hiányos..."
A népmozgalmi adatokat illetően meg kell nézni, hogy miképp alakultak azóta.
"valahol megértem, hogy miért nem kapkodnak a gyerekes anyukák után a munkahelyeken"
Ahogy gondolom azt is, hogy sok nőt éppen ez tart vissza attól, hogy gyermeket szüljön, netán, hogy az egyke mellé bátrabban be merjen vállalni még egyet, vagy esetleg kettőt. Na de ki tehetne valamit? Én nem szeretem a törvényekkel kikényszerített szolidaritást. Jobb lenne ha ez belső meggyőződésből menne.
szuper ez az új start kártya.
csak az a baj, hogy ha a munkáltató utánaszámol,akkor a gyerekek miatti munkakiesést még nagy eséllyel ez sem kompenzálja.
gyerekes anyáknak mindig el kell menni valamiért korábban (oviban be kell fizetni a kaját, télapóünnepség van stb), és a gyerek ugye állandóan beteg, otthon kell maradni, orvoshoz hurcolni stb... ráadásul ezek előre nem tervezett munkakiesések, ami sok munkahelyen elég nagy gondot tud okozni......
szóval valahol megértem, hogy miért nem kapkodnak a gyerekes anyukák után a munkahelyeken.
(ettől persze a munkát kereső anyukának ez nagyon sz*r helyzet)
Ezt volt a legkönnyebb megtenni: itthagyni a süllyedő hajót. Ugye? Nem itthon megpróbálni rendbetenni a dolgokat, hanem iszkiri. Ennyi lelki labancot, amit ez az utóbbi néhány évtized kinevelt, egyszerűen tragédia.
"MAma ez a csúnya nyelv sérti a fülem."
Miért is mondana mást a kislány. Édesanyja lelépett, elhagyta a szülő-nevelő közösségét, azt amelyiknek többek közt az anyanyelvét is köszönheti.
Megéri gyesről visszatérőket alkalmazni
2007-09-26 15:09:49
Egy kétgyermekes édesanya, Koor Bernadett elhelyezkedését segítette az ezredik Start Plusz kártya. A gyesről visszatérő anyukának az új munkahelyén, egy csepeli kisvállalkozásnál adta át a jelképes Start-kártyát Lamperth Mónika, szociális és munkaügyi miniszter és Szikora János, az APEH elnöke.
Koor Bernadett elmondta: tudatosan készült a munkavállalásra, s a gyes alatt számítógépes tanfolyamra járt. Így viszonylag hamar talált magának állást az elektromos tervezéssel és kivitelezéssel foglakozó cégnél, ahol gazdasági adminisztrátorként dolgozik. Elárulta, hogy ez az első munkahelye, ahol rendesen megfizetik utána a járulékokat, s ahol nem jelent problémát az sem, hogy két gyermek édesanyja.
A Start Plusz a tartósan álláskeresők, a kisgyermek otthoni gondozását, vagy közeli hozzátartozó ápolását követően munkába állók elhelyezkedését segíti. A júliusi bevezetés óta több mint kétezren igényelték. (Koor Bernadett valójában két hete kapta meg a dokumentumot). Fontos tudni, hogy a kártyát a munkába állás előtt kell kiváltani. A kedvezményezettek után a munkáltatóknak az első évben a bruttó bér 15, a második évben 25 százalékát kell közteherként befizetniük. Emellett két évig megspórolhatják a tételes egészségügyi hozzájárulást.
AS Network - Tóth Marcella
Lehetőségem ugyan lett volna,de maradtam a seggemen,épp a Tiédhez hasonló felfogás miatt.Most a honfitársad lehetnék:)
A szüleim Németországban éltek 13 évet,a nagybátyám ott él már közel 40 éve.A gyerekei német állampolgárok.Törve,de beszélik a magyar nyelvet,és a helyesírásuk sem megvetendő.Mindketten diplomásak,szerencsére jó munkahelyük van.Anyanyelvük csak egy van,az pedig a német.Nem olvasztotta Őket be a német,egyszerűen alkalmazkodni kell,de ez nem jelenti azt,hogy meg kellene tagadniuk önmagunkat.Németül álmodnak,beszélnek,de még nem feledték honnan mentek el.
Én ide,ebbe a sok nemzetiségű Vajdaságba szültem a két gyerekem.A sok nemzetiség sok nyelvet is jelent.Ebből beszélik a magyart,folyamatosan megtanulják a szerb nyelvet(Nem integrál a szerb,ez az államnyelv!),és tanulnak angolul.Nincs a hallásukkal semmi baj,de ha sértené a fülüket a más anyanyelve,már kilyukadt volna a dobhártyájuk.
Na erről csak annyit, hogy lehet mi a férjemmel nagyon primitív állatok vagyunk, de képzeld el,én nem a társadalomnak, hanem a saját magunk örömére illetve a család teljessé válásának igénye miatt szültem három gyereket itt, Magyarországon.
Ráadásul az együtt töltött 25 évünk alatt SOSE jutott eszünkbe disszidálni, pedig enyhén szólva is átlagszínvonal alatt élünk, most meg hogy még munkanélküli is vagyok, csak minden egyre nehezebb.
Ennek ellenére büszkén vallom hogy magyarnak születtem, ez a hazám,tehát itt, ebben az országban kell kihozni magunkból és az örömmel vállalt utódainkból annyit, hogy valahogy boldogulni tudjunk, nem pedig fogni magunkat és "átcuccolni" valahova egy jobb helyre, egy jobb élet reményében.
Mert bár hülye és bolond vagyok, vak azért nem, és én is látom hogy hány országban jobb lenne....
Tudod,most,ahogy a híreket olvasom, nehéz is lenne bármit is elfelejteni a gyökerek témakörben és a java még csak most jön, ezt hidd el!
Tüntetések, további adóemelések,reálbércsökkenés a további népességfogyás pedig csak hab a tortán.
Ezek mind azt jelzik, hogy beteg a társadalom!!!!!!!Nagyon beteg!
az érem másik oldala pedig:Franciaországban születik a legtöbb baba a skandináv államok után Európában!De mondjunk más példákat,Belgium,Hollandia,Norvégia szintén nem elöregedő társadalmak,a britteknél is minden rendben.
A topic mégiscsak a népességfoyás.31 éves vagyok,ebből a korosztályból a magyarországi baráti körömben 1 db ember nem vállalt gyereket.Itteni magyar baráti körben többen is,nem egy esetben 3 gyermeket.És nekem ne mondd, hogy csak a jobb anyagi körülmények miatt.
Bekerülnek egy egészséges társadalomba és látják, hogy itt van értelme.
Még egyszer mondom, 31 éves vagyok,
Egyetértek.
Szerintem egy magyarnak bárhol él is, kötelessége megtanítani az anyanyelvet a gyerekeivel.
Ha születésétől természetes lett volna,hogy az anya magyarúl beszél a kicsivel,akkor simán megtanúlja egy két év alatt.Most már ez nem fog menni,pláne nem erőszakkal.
Örülök, hogy így gondolod.
Remélem belefektetsz egy kis energiát és megtanulod a helyesírást is!
Akadémiai Kiadó: A magyar nyelv helyesírási szabályzata / 11. kiadás
Csak a nyelv iránti tiszteletből...
Mivel most az időm és a pénzem nagy részét a gyerekeimre áldozom, gondolom, ez sosem fog visszajönni. Nonprofit befektetés.
Valakitől hallottam azt az ötletet, hogy akinek élnek a szülei és dolgozik, az az adója 1 vagy 2 százalékát felajánlhatná a saját szülei valamelyikének.
Talán nem is olyan rossz ez az ötlet. Mert akkor minden szülőnek az lenne az érdeke, hogy a gyereke dolgozzon, méghozzá nem a fekete sávban.
Akkor a gyerek továbbtanulásakor komolyabban foglalkoznának azzal a szülők, hogy valamilyen piacképes végzettsége legyen a saját nebulónak. S nem utolsósorban, akinek 3 gyereke van, vagy több, az 3-szor, vagy többször 2%-ot kapna a gyerekek munkája után.:))) Talán kedvet kapnának az emberek a gyerekvállaláshoz.
Talán mégis megfontolandó ez az ötlet.
Kösz a megértő szavakat.Nem könnyű tényleg.
Volt ismeretségi körömben olyan tapasztalat, hogy a gyerkőc szemrehányást tett a mamának, mivel nem tanította.Én ezt elkerülendő tanítgatom, de nálunk másként sült el.Ilyen az élet, kiszámíthatatlan.
A legszorosabb baráti körben lévő ,hasonló cipőben járó mamáknál még kisebbek a gyerkőcök,ezért sok tapasztalat nincs.Ha nagyobbak lennének talán példálózhatnék.
Köszönöm a jókívánságod!
Olvasom a szópárbajotokat, nem haragszol, ugye, ha én is azt mondom, hogy szomorú az, hogyha elhagyja az ember a szülei nyelvét. Ugyanakkor én is beszéltem már disszidensekkel és ők is ecsetelték azt, hogy milyen problémás egy idegennyelvű környezetben átadni a nyelvet a gyereknek. Kevés embernek sikerül, de a többségnek nem. Ezért én nem tudok elítélendőleg nyilatkozni erről.
Egyetértünk, jól látod.
Esélynövelő,így van.
Sok sikert nektek.
A mongóliai birkapásztorkodás nagyon aranyos.
te személyeskedsz,egy rongy ember vagy AGYNIX!
a leírtakkal magad minősítetted
Gondolom te nyelvészprofesszor,a te agyad térfogata még HANGYÁNYI sincs,mivel csak magyarul beszélsz
MENJ a fenébe Agynix! a kölykeivel együtt alvó macádhoz negyediknek például és gondolkozz el rajta, hogy miért dobott ki még egy ilyen nő is
685 és 686:
Köszönöm a gratulációt!
Én sem gondolom azt, hogy a diploma vagy diplomák feltétlen garantálják azt, hogy el tudjon helyezkedni az ember. Lehet én is örülök majd, ha egyáltalán takarítóként el tud majd helyezkedni.
De azt gondolom az is egy esélynövelő. A diploma, vagy valami papir.
A fiamnak sem segédmunkási pályát szánnánk, de ha az lenne csak nem ugranék bánatomban a kútba, mert szeret fizikai munkát végezni. Mondom, ha CSAK az lenne. Persze ha muszáj külföldre menni...
Biztosan nem komolyan mondja, de szokta mondani, hogy szivesen elmenne Mongóliába birkákra vigyázni.