Mit mondjak egy 6 éves fiúnak a havi vérzésről? (beszélgetés)
Szerintem a férjem, is tudja, hogy menstruálok. Az apám és az apósom is. Akkor meg arra kérdez rá a gyerek, mi van a fehér dobozban, vagy fogja, és megnézi.
Amilyen mákom van, akkor rohanna oda a színes, tiritarka tamponos dobozzal, amikor vendégek vannak nálunk, hogy "Anyu, ezt miért dugtad el? Titok?"
Egyébként a gyereknek addig válaszolok, amíg kérdez.
Azt például már tudja, hogy mi a különbség egy olyan dolog között, ami titok, és nem mutogatjuk meg nem beszélünk róla senkinek, és ami mindenkinek van, és természetes.
Szerintem a gyerekekről mindenről lehet beszélni a maguk szintjén.
Ha valaki fél, illetve teljes tabuként kezel bizonyos témákat felnőttként, az maga sincs tisztában pl. a nemiségével illetve önmagával kellőképpen, valószínűleg a saját családi környezete miatt, ahol szintén nem tudtak mit kezdeni bizonyos témákkal.
az ilyen 10évesnek 2 nagy pofon...
de más egy 10éves és egy 6éves!
dokinál kínos? miért? még az is természetes, hogy azt megbeszéli vele az ember, hogy van-e orgazmusa rendszeresen (nőgyógyászati szempontból -főként ha babát szeretne az ember- kifejezetten fontos)
Igen, kínos.
A dokinál is kínos, amikor beszélni kell róla. Nekem az.
Pont azért érzem magam kellemetlenül, mert nem volt nálunk téma az ilyesmi soha. De nem gondolom úgy, hogy ezt kéne továbbadnom anyaként, hogy ez szégyen, titkos mocsok, amiről nem tudhat senki.
Az is gáz, amikor egy 10 éves gyerek le-föl rohangál az anyja betétjével, és ordít a rokonok előtt, hogy anyának pelenka kell, mert anya bepisil. Ők sem beszéltek róla soha. Az is kínos volt, még nézőként is. Az ismerős meg majd elsüllyedt szégyenében.
Vannak ilyen kínos szituk, amin szülőként át kell esni. De amíg a nemi felvilágosításról, pubertáskori kérdésekről ezer szakkönyv és jótanács áll rendelkezésre, addig erről nem találtam semmit.
nálam nem díszeleg a polcon... egy fehér dobozba van belerakva (korábban pedig a szekrényben volt egy neszesszerben)
nem azért, hogy a párom, meg majd a gyerekem ne lássa... de ha vendégeink vannak (apu, após, sógor, stb) semmi köze hozzá.
amúgy meg ha a gyereked azt megkérdezi, amit ide beírtál, akkor még mi többet akarsz neki mondani?
a lényeget tudja: minden nőnek van, természetes.
ÁÁÁÁÁÁÁLLJ!
nem mondtam sehol egy szóval sem, hogy ki kell térni a válasz elől.
én csak azt mondta, hogy diszkréten kell intézni a dolgot.
ha meg majd rányit az emberre szex közben, akkor még meg is mutatjuk, hogy csináljuk a micsodát???
érdekes... soha nem volt téma ez amikor mi kicsik voltunk (sosem láttam anyut betéttel/vattával/tamponnal a kezében). mégis tudtuk amikor kellett, hogy miről van szó.
A gyerek nem hülye. Azt is észreveszi, amit csak egyszer lát.
Betétet, tampont pedig ezerszer lát, mert ott van a fürdőben a polcon, hogy nekem kéznél legyen.
A reklámokban, üzletekben is látja, és nem egyszer. Sokszor. Ezer alkalom van rá, hogy megkérdezze.
"Anya, ha természetes, és minden nőnek van ilyen, akkor miért szégyelled, hogy te vérzel? Miért nem szabad a férfiaknak látni a dobozát? Tilos?"
Ennyire nem tudok rágörcsölni a témára, és szerintem nem is egészséges.
Beszélgetni nem szoktam róla.
igenm de úgy látom a topikindító kellő mennyiségű
véleményt kapott arra, hogy ennek nem kell kínos témának lennie.
Sok gyerek kiváncsi, ehhez nem kell tamponokkal teleragasztani egy lakást.
egy dolog,hogy nem kell magyrázkodni,na de ha rákérdez akkor igenis tisztességes választ kell adni neki.
Ha mindig kitérünk és nem válaszolnunk nekik,akkor nem is kell meglepődni ha 12 éves koruktól semmit sem akarnak megbeszélni velünk,még ha kérdezünk sem.Ilyet nem szabad csinálni mert ha nem vagyunk őszinték akkor mi magunk neveljük a bizalmatlanságra a gyerekeinket.
magyarázkodni nem kell, elég őszintén elmondani, nem szégyelnivaló dolog ez.
:)
bocs... nem vitát akartam... csak leírtam egy véleményt, miszerint egy 6évesnek nem szükséges erről magyarázkodni.
(megjegyzem a betétet úgy dobom a kukába, hogy amikor belepillantok, ne az díszelegjen legfelül... a plázás csere nem rossz ötlet... bár az tőlünk legalább 100 km)
szerintem bárkivel, felnőttekkel is előfordul, hogy egymásra nyitnak...
minap a Párom 11 éves lánya nyitott rám... nem tudta, hogy ott vagyok, és nekem még soha nem jutott eszembe kulcsra zárni... de én épp nem menziztem...
Annál diszkrétebben, hogy félrevonulsz a fürdőben, gondosan becsomagolod a betétet, vagy a tampont, és a fürdőszobai kukában kidobod?
Hogyan?! :O
Elmész a legközelebbi plázába és a nyilvános WC rejtekén dobod ki? Vagy megvárod, amíg mindenki alszik, és akkor cserélsz tampont? Esetleg kihagyod abban a hónapban a menstruációt, amikor javítás alatt van az ajtó, és nem tudod bezárni?
Hova teszed a betétet, a szomszéd kukájába?
Ugyan, áruld már el nekem!
Akkor gondolom én vagyok a sátán szajhája, a helyi boszorkány, a romlásba viszi az ártatlan gyerekeket, mert nem szégyelli kellő mértékben, hogy időnként vér folyik a lába közül?
Ez már nevetséges.
sziasztok
szerintem is az ő szintén el KELL mondanod!
Ne kertelj, ne csapd be!
Hidd el, hogy ezekről a dolgokról tudtok-e majd később is beszélni, és hogy ő mennyire lesz veled később őszinte, és mennyire lesz később köztetek beszélgetés, nyíltság, az most Te rajtad múlik.
Nincs mégy gyerekem, de nálam anyám elcseszte, ill. Páromnak vannak gyerkőcei... náluk láttam, az anyjuk soha nem beszél nekik semmiről, így nem is mernek kérdezni tőle semmit, pedig a leányzónak hamarosan jelentkezhet az első menzi, a fiú meg már barátnőzik.
Nekem is a 10-es hosszászólás tetszik, ha kielégíti oké, ha nem, még úgyis kérdezni fog. De egyre több minden fogja érdekelni, Párom gyerekei olyan 8-9évesek lehettek mikor egy újabb kérdés során fogtunk egy kis rajzos könyvet és szépen mindent elmondtunk. A suliban is 5.ben kezdik a felvilágosítást.
Ne kertelj, röviden a lényeget, ha kérdez, légy őszinte, ha nem kérdez tovább ne beszélj tovább, hamarosan (pár év) már érdekelni fogja, és így mer majd kérdezni, és az sokkal jobb mintha majd az iskolatársaktól tudjon meg mindent.
Várom mit írsz, kíváncsi vagoyk én is.
Akkor tisztáznám: most épp felújítás zajlik, ami az ajtót is érinti.
Egy darabig nem tudtuk bezárni.
Szerintem teljesen normális, hogy valaki a WC-n intézi a cserét, és nem megy el házon kívül, vagy nem bujdosik el a padlásra betétet cserélni.
Nagyon kellett pisilnie, berohant. Ennyi.
A betétes zacskóknak van egy sajátos mintájuk. Marketing okokból. A dolog beválik, a kisgyerekek is felismerik, hogy ami a kukában van, az egy betét.
A kukát sem szoktuk hat lakat alatt tartani, a fürdőben sem. Előfordult, hogy ott akadt kidobni valója.
Ha vásárolni megyek, majd babysittert fogadok legközelebb, nehogy a gyerek boltban járva lásson egy csomag tampont a polcon. Vagy hogy sokkot kapjon, ha látja, hogy leveszem onnan.
Esetleg lemondom a tv előfizetést, ne lásson betét vagy tampon reklámot.
De már a szemellenző beszerzésén is gondolkodom.
Szerencsére egészen megnyugodtam, hogy nem én vagyok túlságosan maradi és zárkózott ebben a témában. :D
Mindenképp az igazat mond!
Ha gyotrsan és egyszerűen akarod elmondani neki,akkor mindenképp szüksséges a baba gyártás is hozzá.
"Ha egy pár babát szeretne ahhoz szükséges,hogy szerelmeskedjenek,de ez csak akkor sikerül,ha olyankor teszik amikor a nőnek peteérése van(itt kicsit kitérhetsz a női és férfi dolgokra is).Ha nem sikerül a baba,akkor minden hónapban a nőknek kis vérzéssel távozik egy úgynevezett méhnyálkahártya,amire a baba megfoganásakor nagy szükség van,hisz ebbe ágyazódik be a kis jövevény és itt kezd fejlődni."
Hát valahogy így.
Bár Én annó (igaz lányomnál)mindent kiveséztünk,csak annyi különbséggel,hogy előkaptam egy könyvet amiben a női és férfi nemi szerveket(belső nemi szerv is) is meglehetett jól szemlélni,így sokkal jobban eltudtam mondani neki ,és kérdezett ő is rengeteget hisz a gyerekek inkább még vizuális beállítottságúak.
További ajánlott fórumok:
- Azt mondják a reggeli fontos. Te mit reggeliztél ma?
- Miért mondják azt az emberek, hogy nem lehet férfi és nő között barátság? Mi az oka?
- Ügynökök járják a városokat, hogy lépjünk át egy másik gázszolgáltatóhoz.Ők lényegesen olcsóbban adják a gázt, mondják. Van ebben valami csa
- Azt mondják, a férfi egy fokkal legyen szebb az ördögnél, mégis jóval több magazin, és portál van a nőknek. Jól van ez így?
- Felmondjak, vagy ne mondjak fel?
- Hogyan mondjak fel 1 nap után?!