Mit lehet kuktában főzni? Nemrég kaptam, nem veszélyes? (tudásbázis kérdés)
Nekem tükör tiszta a húslevesem:)arra figyelj hogy mikor veszed takarékra.És a legkisebb lángon.
Biztos hogy nagy tapasztalat kell hozzá,de menni fog:)Szerintem gyöngyözve fő.Ha gyors lenne azt a távozó göz jelzi.Gyors,sok és hangos.Ha apró szuszogással engedi,az a jó.
Megörököltünk egyet.Ami öregebb mint én.
És sajnos nem kapok hozzá szelepet.Mert már csak az a fajta van ami rövid.És nekünk meg a régi hosszú kellene ami rézből van.Így sak sistereg.De nagyjából tudom mit mennyi ideig és hogyan kell benne főzni.
szeretem.Tényleg gyorsabban megfő benne minden.
Nagyon jó!! Nekem az vált be, hogy a teteje nélkül hagyom felforrni. Ekkor takarékra állítom a gázt, ráteszem a tetejét, és így főzök tovább. Így nincs az a hirtelen sípolás a gőztől. Amikor gondolom, elzárom és vagy hagyom még tovább főni a saját levében, vagy pedig hideg vízbe teszem hűlni, vagy öntök rá vizet. Picit megemelem a fülét, innen tudni már, hogy van-e nyomás, vagy nincs. Lisztes vagy rántásos ételeket nem főzök benne.
Arra figyelni kell, hogy nehogy elduguljon, mert akkor durran. Ez viszont ritkán következik be, az elmúlt 30 évben kétszer fordult elő és én voltam a figyelmetlen.
Kukták használata
MIRE JÓ A KUKTA? A kuktafazék egyik nagy előnye, hogy benne (a nagyobb nyomás miatt) könnyebben és gyorsabban készülnek el az ételek. Ezen felül arra is alkalmas, hogy nagyon kevés folyadékkal, lényegében gőzben főzzünk, s így az alapanyagokból nem oldódnak ki az ízek. A legtöbb hús- és zöldségféle elkészíthető kuktában is, de óvakodni kell az olyanoktól - például a sárgaborsót szokták ilyenként említeni -, amelyek sűrű gőzükkel eltömíthetik az edény szelepét. Néhány szakács óv a füstölthúsok kuktás főzésétől is, mondván, azok így túl könnyen kiszáradhatnak.
A kuktához elvben tartozik egy rács (vagy valamilyen szűrőbetét), ami a bő lében, illetve a gőzben főzésnél egyaránt hasznos. Előbbinél az a szerepe, hogy a darabos étel ne érjen az edény aljához, vagyis ne éghessen le, míg az utóbbinál ez emeli ki a főznivalót az aláöntött (egy-két ujjnyi) folyadékból. Ha a kuktát megpakoltuk, lezártuk, célszerű gyorsan felfűteni, s amikor már forr (ekkor kezd sípolni), lehet egészen kicsire venni a tüzet, mert, ha piheg/szipog a főzési idő alatt, az éppen elég, a folyamatos gőzfúvás felesleges túlfűtést jelez. A végén, ha muszáj gyorsan kinyitnunk, a szelepnél kiengedhetjük a gőzt, de (elkerülendő az esetleges égési sebeket) biztonságosabb csak lehúzni a tűzhelyről, s hagyni, hogy a visszahűlés során csökkenjen a nyomás, s "magától" nyíljon az edény.
GYORSULÓ IDŐK A kuktában ugyan gyorsabban puhul az étel, de jóval körülményesebb is ellenőrizni, hogy mikor jó, nem főtt-e még szét? Ezért segíthet a jellemző főzési idők táblázata, amelyben a percek a folyadék felforrásától, azaz a sípolástól számítandók. F. Nagy Angéla szerint a különféle alapanyagok megpuhulásához körülbelül a következő időkre van szükség:
Bárányhús 15-20 perc
Borjúhús 15-20 perc
Burgonya egészben 12 perc
Burgonya félbevágva 7-8 perc
Burgonya felszeletelve 4-5 perc
Cékla egészben 30 perc
Cékla szeletelve 10 perc
Csirke 10-15 perc
Hal 7-8 perc
Kacsa 15-20 perc
Karalábé szeletelve 4-5 perc
Kelkáposzta szeletelve 2 perc
Karfiol 6 perc
Lencse 15 perc
Liba 40-50 perc
Marhahús egészben 40-50 perc
Marhahús szeletben 25-30 perc
Nyúl 40-45 perc
Paradicsom 1 perc
Padlizsán hámozva 2-3 perc
Paraj 2-3 perc
Patisszon 5 perc
Sárgarépa 2-3 perc
Szárazbab 35-40 perc
Sertéshús egészben 25-30 perc
Sertéshús szeletelve 10-15perc
Tök szeletelve 3 perc
Zöldbab 5 perc
Zöldborsó 2-3 perc
Zukkini szeletelve 3 perc
F. Nagy Angéla megjegyzi még, hogy a fentieket általában 1-1,5 dl víz aláöntésével főzi, kivéve a lencsét és a szárazbabot, melyekhez annyi lét ad, amennyi már elfedi.
Ez a lap a Konyhamester oldala. Gazda: csomóp
mindent bármit csodás találmány és gyors...
ez a legjobb benne.
próbáld ki nyugodtan ha nem feszegeted a tetejét amíg nyomás alatt van egyáltalán nem veszélyes.
További ajánlott fórumok:
- Az én bébim csak hason hajlandó aludni, nem nagyon veszélyes ez?
- Milyen gyerekekre NEM vagy legalábbis kevésbé veszélyes takarítószereket ismertek, használtok?
- Szerintetek veszélyes altatásban szülni?
- Golden Retriever is lehet veszelyes!
- Mennyi a veszélyesen magas vércukor érték a terhesség elején?
- Nem lehet sürgős esetben sem vért adnom, ha nemrég kaptam Hepatitis B elleni védőoltást?