Mit főztél ma? Receptek candidásoknak. (beszélgetés)
Sziasztok!
A napokban vettem a tescoban VitaMill márkájú teljes kiőrlésű rozslisztet, szerintetek ez fogyasztható a diétában, attól függetlenül hogy nem bio?
szuper fánkokat sütöttem ma, azt hiszem még nem késő leírni utófarsangra:) De sajnos csak Második időszakra jó, mivel túrós.
TÚRÓ FÁNK:
25 tk liszt
25 dkg házi túró
3 tojás sárgája
csipet só
2 ek joghurt
1 kk szódabikarbóna
1 citrom héja
2 ek nyírfa porcukor
Sütéshez mangalica zsír
A lisztet összekeverjük a szódabikarbónával, majd hozzáadjuk az elmorzsolt túrót, a tojások sárgáját, a joghurtot, sót, porcukrot. Belereszeljük a citrom héját is. Jól gyúrható rugalmas tésztává gyúrjuk. (ha nem veszi fel az összes lisztet ne erőltessük.!)
nyújtsuk ki, szaggassunk belőle korongokat, majd lyukasszuk ki őket. (pl gyűszűvel) Süssük ki őket mangalica zsírban aranybarnára. A legfinomabb házi eperlekvárral.
Sziasztok!
2. időszakos étel:
csirkepörkölt bulgurral
Én tettem bele paradicsomot és paprikát h belefőjjön, úgyis kell zöldséget ennünk :)
Bulgurt főztem mellé, de kuszkusszal is finom. Én ezt a két köretet eszem leginkább a diéta alatt.
Nem egy fúdenagy ötlet, de hátha segítettem valakinek :)
oksa :)
a haltepertő 1. időszaktól ehető, ahogy az ír szódás kenyér is ha kihagyjuk belőle az édesítőt- és kihagyható, mert nekem így is finom.
Brokkoli krémleves szintén 1. időszaktól ehető.
Nagyon kreativak vagytok :)
Viszont hogy mindenki tudja, minden ilyen kaja leírás végére kérlek tegyétek oda hogy első vagy második időszakos a kaja!!!
Sziasztok!
Megcsináltam a brokkoli krémlevest, szerintem fincsi lett :)
Meg amit én képes vagyok minden este enni, az sali:
fejes saláta, paradicsom, uborka, csípős paprika, lila/ vörös hagyma, pici citromlé, tonhalkonzerv. Nyami, jó nagy adag, imááádom :)
Sziasztok!
3. hétben járok, kipróbáltam az ír szódás kenyeret, most lett kész, és nem bírtam ki h ne jöjjek fel azonnal és újságoljam el nektek, h ez mennyire finom! Nekem nagyon ízlik, alig várom h a nem candidás családtagjaimmal megkóstoltassam! Szerintem nekik is ízleni fog. Vagy csak én vagyok már így elszokva egy kicsi finomtól... :)
Köszi a receptet, már nem tudom ki tette fel, de tényleg köszi érte!
Puszi nektek!
Ráma margarin helyett LIGA margarint v tea vajat használunk. Rámát nem.
A túró ház túró legyen ha lehet!
Sziasztok!
Egy most indult pogácsás fórumon akadtam rá, nincs benne élesztő és ki is próbálták, így csak jó lehet! :)
Második időszakos a túró és tojás miatt
Túrópogácsa élesztő nélkül:
Hozzávalók:
25 dkg túró
25 dkg Ráma
25 dkg tk. liszt
2 sárgája
2 ek.joghurt(el is maradhat)
1 kk só
Elkészítés:
Előző este összegyúrni, hűtőbe tenni. Hajtogatni nem kell. Másnap nyújtani, fehérjével megkenni, szaggatni,reszelt sajttal (mozzarella) megszórni(de e nélkül is nagyon finom).Végül kisütni.
Ilyeneket találtam!
Spenótra!
Spenótos pulykamell
80 dkg pulykamell, 30 dkg friss spenótlevél, só, 1 ek olaj, biozöldségkeverék.
A pulykamellet óvatosan kettévágom úgy, hogy szét lehessen hajtani. Kissé megveregetem, hogy egy nagy szeletet kapjak. A spenótleveleket megmosom és egy evőkanálnyi bio-zöldségkeverékkel ízesített 7 dl vízben 5 percig párolom. A pulykaszeletet megsózom, elterítem rajta a leszűrt, lecsepegtetett blansírozott parajleveleket, majd szorosan feltekerem. Néhányszor átkötöm konyhai zsineggel, majd egy kanálnyi olajjal megkenve és fél deci vizet aláöntve egy tűzálló edényben előbb lefedve, majd 15 perc után fedetlenül, többször locsolva megsütöm. Lecsepegtetve hűlni hagyom, majd szépen felszeletelem.
-2. időszak
Spenóttal rakott rizs
15 dkg barna rizs
45 dkg forrázott spenótlevél
3 tojás
1 vagy 2 pohár natúr joghurt
3 gerezd fokhagyma
só, bors, szerecsendió
teavaj
Elkészítés: A rizsből párolt rizst készítünk, a leforrázott spenótleveleket szűrőbe téve jól lecsepegtetjük.
Egy tűzálló tálat alaposan kivajazunk és a rizs harmadát beleterítjük, majd beborítjuk a spenót felével. Újabb rizsréteg, spenót és végül a maradék rizs.
Nem kell, hogy vastagok legyenek a rétegek, így is szép csíkos lesz szeletelve.
A joghurtot elkeverjük a tojásokkal, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük, belereszeljük a fokhagymát, majd az egész keveréket a spenótos rizsre öntjük.
A tetejét beszórhatjuk reszelt sajttal is(mozzarella vagy feta), de anélkül is nagyon finom, majd betoljuk a 175 C°-os sütőbe és 1 órán át sütjük.
Ha kész, kicsit hűlni hagyjuk, úgy lehet szépen szeletelni.
Elkészítési idő: 80 perc
Ezt itt a hoxán találtam a receptek között és "candidásítottam":))
Nem volt otthon sem tojás sem joghurt, így teavajat olvasztottam és abba fokhagyma, só, bors így is tök jó volt, de úgy gondolom még finomabb!:)) Ja és én fagyasztott spenótból csináltam ami krém volt nem levél:)
-tojással 2. időszak, nélküle 1.is
De alapból ugyan úgy készül, csak ugye nem tejjel hanem mondjuk kesu tejföllel, vagy mandulatejjel, v kókusztejjel...Rántás mehet,spenót is, fokhagyma...
Eszembe jutott még 2 recept, ezeket inkább a 2. időszaktól ajánlott fogyasztani, mert a babfélék puffasztanak.
Vöröslencse pástétom
Hozzávalók:
• 50 dkg vöröslencse
• 2 fej hagyma
• 6-10 gerezd fokhagyma
• 1 kk római kömény
• 1-1 csipet garam masala, gyömbér, kurkuma, koriander
• olaj
• tengeri só
A vöröslencsét 1-2 órára beáztatjuk. A hagymát és a fokhagymát megpirítjuk olajban, majd rátesszük a lencsét, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Készre főzzük (nekem ez fedő alatt 15-20 perc), a végén befűszerezzük és botmixerrel átturmixoljuk. Melegen főzelékként is szoktuk fogyasztani. Ahogy hűl, sűrűsödik, kenyérre nagyon jól kenhetővé válik. Ez így elég nagy mennyiség, nyugodtan lehet felezni is a hozzávalókat!
Esetleg még itt a humusz ( ezt azt hiszem korábban a fórumról mentettem le, így elnézést a recept eredeti birtokosától)
HUMUSZ
1 bögre csicseriborsó
1 tk só
1/2 tk feketekömény
2-3 ek tahini
2 gerezd fokhagyma
1 tk örölt római kömény
2 db citrom leve
2 dl olívaolaj
víz
A csicseriborsót legalább egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, de még jobb, ha 2-3 napon kersztül hagyjuk a csírázást megindulni.
(Ha ezt a módot választjuk, akkor minden nap leöntjük az áztatólevet és mielőtt friss vizet tennénk rá, átmossuk a csicsriborsót. )
A beáztatott borsót annyi vízzel tesszük fel főni, hogy épp ellepje.
Sóval és a fekete köménnyel együtt kb. 20 perc alatt puhára főzzük.
A tűzről levéve hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd az összes többi hozzávalóval együtt pépesre turmixoljuk.
Ha túl sűrű lenne az állaga, akkor némi vízzel krémes állagúra hígítjuk.
Tálaláskor egy tányérra halmozzuk. Olívaolajat csorgatunk rá és megszórjuk némi pirospaprikával.
Padlizsánkrém (1. időszak)
Hozzávalók:
75 dkg padlizsán
1 dl olívaolaj
1 citrom leve ( elhagyható)
3-4 gerezd fokhagyma
só
bors
Elkészítés:
A padlizsánt megsütjük, meghámozzuk, és a turmixgépben pépesítjük, miközben összetörjük, a citromlével folyamatosan locsolgatjuk, nehogy megbarnuljon. Utána apránként, vékony sugárban az olívaolajat belecsurgatjuk, miközben kevergetjük. Sóval, borssal tört fokhagymával ízesítve behűtjük.
A másik kedvencem az a cukkinikrém!
Itt sajnos pontos adatokat nem tudok mondani, mert én kreáltam a receptet és ilyenkor mindig "szemre mérek".
Cukkinikrém (1.időszak)
Hozzávalók
2 nagyobb cukkini
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
olívaolaj
Só
bors
pirospaprika
Elkészítés:
A hagymát apróra vágom, majd olívaolajon megdínsztelem. Sózom, borsozom, majd hozzáteszem a pirospaprikát is. A cukkiniket megmosom, majd kockára vágom, és a hagymával puhára párolom. Annyi vizet öntök rá amennyit szükségesnek látok. Ha a cukkini megpuhult, megvárom amíg kihűl, és utána botmixerrel pürésítem. Hozzáadom az apróra tört fokhagymát, szükség esetén borssal, illetve sóval tovább ízesítem. Nagyon fini!
Hozzávalók:
50 dkg pulykamell
50 dkg durumtészta (kagyló)
1 fej vöröshagyma
tárkony
mangalica zsír
1 pohár probiotikus joghurt
Elkészítés:
A mangalica zsíron üvegesre pároljuk a hagymát, majd az apróra darabolt húst, tengeri sóval, teáskanálnyi tárkonnyal ízesítve, vízzel felengedve puhára pároljuk. A durum tésztát külön megfőzve, tepsiben összerakjuk a hússal, a tetején elkenjük a joghurtot, és 20 percig sütjük.
Magán vélemény: szerintem lehet rá egy kis reszelt mozorella sajtot is tenni.
az előző két recept második időszakos az összetevők miatt (növényi tej). A mostani meg csak haladó candidásoknak.
Spenótos gnocchi
Vigyázat! A krumpli miatt szigorú diétában nem alkalmas (csak haladó candidásoknak szerintem kb 3 hónap diéta után.
Hozzávalók:
• 10 dkg spenót (én fagyasztottat használtam)
• 30 dkg krumpli
• 15-20 dkg tönkölybúza liszt (vagy amennyit felvesz)
• 1 tojás
• só
• pár kanál oliva
• 10 dkg reszelt mozarella
• 1 pohár joghurt
• só, szerecsendió
• 1 gerezd fokhagyma
1. A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és krumplinyomóval áttörjük.
2. A fagyasztott spenótot lassú tűzön felmelegítjük, szükség esetén egy kis vizet öntünk alá.
3. A krumplit, a tojást, a sót és a spenótot a liszttel addig keverjük, amíg formázható tésztát kapunk, majd kukackákat formálunk belőlük (1 cm vastag).
4. A kukacokat forró vízben kifőzzük, majd olivára fektetjük.
5. A joghurtot összekeverjük a szerecsendióval, sóval és a fokhagymával, majd a nudlira merjük.
6. Reszelt mozorella sajttal tálaljuk.
A spenót íze kevésbé érvényesül ebben a remekben, de ezt én nem is bántam:-)
Spenót férfiasan
Ezt a változatot már nem ajánlom semmilyen diétához, és vegetariánusoknak sem, viszont nagyon finom!
Hozzávalók:
80 dkg friss spenót
2 tönkölyzsemle
fél liter zabtej (vagy egyéb növényi tej)
4-6 gerezd fokhagyma ízlés szerint
bors, só, vegamix
2 ujjnyi szelet füstölt házi mangalica szalonna apró kockákra vágva
1 evőkanál teljeskiörlésű liszt
Elkészítése:
Áztassuk be a zabtejbe a két zsemlét
A tisztított spenótot forró vízben - amelybe tettem egy késhegynyi szódabikarbónát - felteszem főni. Nem szabad túlfőzni, én nem szoktam tovább, mint 10-15 perc.
Ha kész, akkor szűrőkanálal kiszedem, és egy fa vágódeszkára borítva egy nagykéssel jól megcsapkodom, hogy apróra szakadjanak a rostok.
Egy kislábasban megsütöm a szalonnát, a töpörtyűt leszűröm és a fennmaradó zsírt átöntöm egy nagyobb lábosba.
A kisült zsírhoz hozzáadom a lisztet, és belenyomom a fokhagymát. Pár percig pirítom, majd lehúzom a tűzről és hozzáadom a spenótot.
Sózom, borsozom ízlés szerint, majd belemorzsolom az áztatott zsemléket, és hozzáöntöm a zabtejet is, amiben ázott a zsemle.
Vissza teszem a tűzre, és kis lángon pár percig rotyogtatva a spenót főzővizével megfelelő sűrűségűre beállítom.
Tükörtojással és a sült szalonna kockákkal tálalom.
Spenót zabpehellyel
Gyerekeknek, vegánoknak, fogyókúrázóknak, candida diétásoknak, tej- és lisztérzékenyeknek is. És bárkinek, akit rabulejt, mint engem is!
Hozzávalók:
80 dkg friss spenót
1 csésze (kb. 3 - 3,5 dl) zabpehely
fél liter zabtej (vagy egyéb növényi tej)
4-6 gerezd fokhagyma ízlés szerint
bors, só, vegamix
Elkészítése:
A zabpelyhet beáztatom a zabtejbe
A tisztított spenótot forró vízben - amelybe tettem egy késhegynyi szódabikarbónát - felteszem főni. Nem szabad túlfőzni, én nem szoktam tovább, mint 10-15 perc.
Ha kész, akkor szűrőkanálal kiszedem, és egy fa vágódeszkára borítva egy nagykéssel jól megcsapkodom, hogy apróra szakadjanak a rostok.
Egy lábasban zsíradékot melegítek, amelyben megfuttatom a zúzott fokhagymát, majd lehúzva a tűzről, belerakom a spenótot.
Sózom, borsozom ízlés szerint, majd hozzá zúdítom a zabtejben áztatott zabpelyhet.
Vissza teszem a tűzre, és kis lángon rotyogtatva a spenót főzővizével megfelelő sűrűségűre beállítom.
Spenótfelfújt hagymával
Hozzávalók: 60 dkg spenót, 4 tojás, 4 gyöngyhagyma, 3 dkg liga margarin, 2,5 dkg teljes kiőrlésu liszt, só, bors, szerecsendió.
• Tisztítsuk meg, daraboljuk apróra és pirítsuk meg a hagymát. Tegyük bele a spenótot, és pároljuk körülbelül 20 percig. Közben verjük fel a tojások sárgáját, apránként adjuk hozzá a lisztet, Keverjük össze a langyos spenóttal. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, adjunk hozzá egy csipet orölt szerecsendiót. Verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá, és öntsük a keverékbe. Öntsük kizsírozott tűzálló tálba, süssük 20-30 percig 8. fokozaton.
További ajánlott fórumok:
- Kizárólag kezdő candidások receptjeit várjuk
- Aki tud candidásoknak sütemény recepteket /édes, sós/ leírná?
- Tud valaki olyan szaloncukor receptet, amit candidások fogyaszthatnak?
- Pontosan mit jelent egy receptnél, hogy "kilábalóban lévő candidásoknak"? Utolsó 1 hónapban lehet csak enni?
- Kell tartani diétát vagy miért van ez a sok recept candidásoknak?
- Hol találok olyan recepteket, ami lisztérzékeny candidásoknak is ehető pékárukról szól?