Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Milyen tapasztalataitok vannak, pár hónappal az orrmandula műtét után? fórum

Milyen tapasztalataitok vannak, pár hónappal az orrmandula műtét után? (tudásbázis kérdés)


1 2
45. Zizisicc (válaszként erre: 43. - Matekinga)
2014. márc. 27. 09:52
Ööööö .....most jártam csak erre :oS .... gondolom, azóta túl vagytok az orrmandulaproblémán .... remélem sikerrel!
2014. márc. 27. 09:14

Saját történetünk alapján figyelmeztetek minden szülőt: Ne menjetek bele a mandulaműtétbe! Nagyon ijesztően hangzanak a fehérköpenyes "szakember" szájából a szavak...nálunk konkrétan három orvos keltette a pánikot, hogy a gyerekemnek a hallását kockáztatom, ha nem vesszük ki azonnal a a manduláját.

Nem tudtam elfogadni, hogy léteznének felesleges szerveink, amik megmagyarázhatatlan módon begyulladnak és erre az egyetlen megoldás a csonkítás. Kényelmes, gyors, de nem ad végleges megoldást, mert az alap kiváltó problémával nem foglalkozott, pusztán a tünetet nyomta el...így működik ma a nyugati orvoslás, ha valaki nem vette volna észre. Emellett kockázatos műtét, mint minden altatás, habár igyekeznek ezt a tényt mellékesnek tekinteni, valamint felesleges fájdalomnak tesszük ki a saját gyerekünket, ahelyett, hogy az eredeti okot kutatnánk.

Fél év teljes, részletes története és az azt megelőző 7 év állandó betegségei nehezen sűríthetőek bele egy hozzászólásnyi mezőbe, így most csak annyit írnék velősen, hogy állandó nátháinkat és fülproblémáinkat a tej okozta. A tej, mint allergén egy fül-orr-gégésznek sem jutott eszébe, attól függetlenül, hogy egyikük, mint allergológus is büszkén hirdeti magát magánpraxisát reklámozó honlapján. Amióta a tejjel felhagytunk, ismét visszatért lányom hallása, megszűnt az évek óta folyamatosan életünket keserítő fülgyulladás, még csak náthásak sem lettek egész ősszel-télen. A mai napig hihetetlen ez az élmény!!!


Nem állítom természetesen, hogy minden kisgyereknél ugyanaz lenne a kiváltó ok, hisz mindenki más, így az ok is eltérő. A célom csupán az, hogy a szülők ne fogadják el gondolkodás nélkül egyetlen üdvözítő megoldásként a műtétet! (Főleg, hogy a hazai mandulaműtétek száma kirívóan magas a környező országokhoz képest). Kezdjenek el utánajárni, új utakra lépni és ne tegyék ki gyereküket felesleges kockázatnak és fájdalomnak!


És mivel az adminisztrátor törölte a linket, ahol elérhető fél éves kálváriánk története, akit érdekel, hogyan léptünk ki a hosszú évek óta tartó folyamatos fülgyulladásból, halláscsökkenésből műtét és gyógyszerek nélkül - és azóta is egészségesek vagyunk - üsse be a google-be: "Hagyjátok békén az orrmandulát".

43. matekinga (válaszként erre: 12. - Zizisicc)
2008. febr. 23. 14:34

Kedves Zizisicc!


Nem tudom, hogy szoktál e még ide járni, de ha igen kérlek jelentkezz, mert szeretném a segitségedet kérni.


üdv. Gabi

42. 0c97fbb607 (válaszként erre: 41. - Sarolta1954)
2007. aug. 13. 17:45

Nekem azt mondták ,hogy csak 3 éves korig áll fenn kb a veszély,hogy visszanő.Az enyémet most 7 évesen műtötték,ha visszanő,valószínű én sem műttetném újra.

Pár hónap utáni tapasztalataim,hogy halkabban alszik,de ugyanúgy felébred minden éjjel,ez még nem szűnt meg.Tiszta alvajáró.Összevissza beszél,meg jár -kel,most is.A hallása javult,de nyári időszakban mindig is jobb szokott lenni,ez is csak később fog kiderülni,amikor jönnek a bacik.Egy év múlva többet tudok mondani.

2007. aug. 13. 16:45
5 éves volt, most 11.
40. 0c97fbb607 (válaszként erre: 39. - Sarolta1954)
2007. aug. 13. 10:47
Mennyi idősen műtötték?
2007. aug. 12. 20:26
Igen, vissza nőtt az orrmandulája, újra müteni kellene. Ebbe már nem megyünk bele, nem sok értelmét látjuk. És ha újra és újra vissza nő, akkor mi lesz, állandóan mütögessék?
38. 754c7e07c3 (válaszként erre: 35. - Zizisicc)
2007. aug. 12. 09:17
A gyerek is, és én is félünk ettől a lehetőségtől. Eddig nincs baj, úgy gondolom.
37. Zizisicc (válaszként erre: 36. - Sarolta1954)
2007. aug. 11. 22:31
Mit mond az orvos? Visszanőtt?
2007. aug. 11. 21:26
Az unokánknak nagy orrmandulát állapítottak meg, amit azonnal műtétre javasoltak. Horkolt is nagyon. A műtétet elvégezték, egy ideig minden rendben volt, a gyerek nem horkolt, kapott levegőt rendesen. Pár hónap alatt újra kezdődtek a porblémák, újra hokol és nem kap levegőt az orrán. Úgy döntöttünk, hogy nem műtetjük meg újra. Nekünk ez a tapasztalatunk az orrmandula műtétről.
35. Zizisicc (válaszként erre: 34. - 754c7e07c3)
2007. aug. 10. 23:56
Hát ez benne van a pakliban, bár főleg kicsiknél fordul elő.
34. 754c7e07c3 (válaszként erre: 33. - Zizisicc)
2007. aug. 10. 20:23
Nekünk muszáj volt kivetetni a gyereknek. De, csak az orrmandulát hagytam. Azóta minden oké, csak attól félek, hogy visszanő.
33. Zizisicc (válaszként erre: 32. - 754c7e07c3)
2007. aug. 10. 15:20

Ezt örömmel halljuk! :o) Mármint én.

Nálunk se volt rossz, de nem ez volt a végső megoldás.

2007. aug. 10. 08:59
Nekem nincs rossz tapasztalatom a műtét után.
31. Zizisicc (válaszként erre: 30. - Nashville)
2007. júl. 4. 22:58
Megy az e-mail! :O))
30. Nashville (válaszként erre: 29. - Zizisicc)
2007. júl. 4. 16:23

Köszi a tanácsokat, a Nosico krémre már rá is kerestem, azt mindenképpen ki fogjuk próbálni.

A virágterápiáról is olvastam egy két dolgot, de első blikkre nekem nem jött be, de nyugodtan meggyőzhetsz priviben, lehet, hogy a te hatásod jelentősebb lesz, mint egy weblap. :)

2007. júl. 3. 01:29

Folyt.köv.

Én hiszek abban, hogy a betegségek, különböző fizikai tünetek hátterében mindig vmi megoldatlan lelki probléma, érzelmi stressz húzódik. Szerintem érdemes lenne ilyen szempontból végiggondolni a lányod viselkedését. Szorongás, félelmek, önbizalomhiány, dühkitörések, hisztik, makacsság, vagy ellenkezőleg túl csendes, "túl jó" kislány, túlságosan szófogadó, zárkózott, befeléforduló? Ha találtok vmi problémát, akkor egy Bach-virágterapeuta segíthet helyreállítani az érzelmi egyensúlyt. Az immunredszert a stresszek gyengítik le leginkább, tehát hosszú távon mindenképpen arra kell megtanítani a gyerekeket( és magunkat is), hogy beszéljük ki a problémákat, ha kell vállaljuk fel a konfliktusokat, álljunk ki saját magunkért, fogadjuk el és szeressük magunkat és a már feleslegessé vált negatív érzelmeket, sérelmeket tudjuk el engedni és tudjunk megbocsátani magunknak és másoknak.

Ha érdekel a virágterápia részletesebben, priviben leírom.

28. Zizisicc (válaszként erre: 27. - Nashville)
2007. júl. 3. 00:02

Szia!

Korábban említetted az agykontrollt. Ha ismered a módszert és jártas vagy benne, nyugodtan alkalmazd. A 2. hozzászólásban felsoroltam néhány alternatív gyógymódot, a 4-esben és a 9-esben pedig konkrétan a gyertyázásról írtam. A ti esetetekben az arccsontok gyertyázása segíthetne heti 1x, amíg horkol (ehhez keressetek egy term.gyógyászt), ill. használhatnátok a Nosico kenőcsöt naponta 2x.

Bocs, most be kell fejeznem, de majd folytatom!

27. Nashville (válaszként erre: 26. - Zizisicc)
2007. júl. 2. 19:09

Hallásvizsgálatnál nem volt gond, de nem is az olvasás miatt lenne a műtét, hanem csakis a horkolás miatt. Az előző hozzászólásomban közölt weblapok olvasgatása után gondoltam így. A logopédus akinél voltunk (ráadásul fizetős volt) olyan "jó" tanácsot adott, hogy gyakorlojon, gyakoroljon, és majd év végén visszatérünk rá... Na oda tuti nem fogom visszavinni!

Feltétlenül érdekelnek az alternatív módszerek, várom javaslataidat. :)

26. Zizisicc (válaszként erre: 25. - Nashville)
2007. júl. 1. 22:05

A nagy orrmandula lezárja az Eustach-kürtöt (fülkürt), ami az orrgaratot köti össze a középfüllel. Emiatt halláscsökkenés léphet fel, ami zavart okozhat a beszédértésben, hangos olvasásnál a szövegértésben, ill a hangképzésben, beszédben. Szerintem a műtét megelőzésképpen túl drasztikus. Én a helyedben kérnék egy hallásvizsgálatot, ha úgy gondolod, hogy baj van a beszédével v. az olvasásával, akkor egy logopédiai vizsgálatot. Nem tudom hány éves a lányod, de ovis, kisiskolás korban szinte természetes, hogy nagyok a garatmandulák v. az orrmandula. Önmagában ez nem gond, hiszen csak azt jelzi, hogy rendben végzik a dolgukat. Akkor kell lépni, ha sokszor beteg(náthák, tüszős mandulagyuszik, középfül gyuszik, légzészavarok, hangképzési, beszéd-, olvasásproblémák.

Szerintem tájékozódj, informálódj először. Ha érdekelnek alternatív módszerek, tudok javasolni néhányat.

2007. júl. 1. 00:08

Találtam egy érdekességet az olvasási problémára, lehet, hogy nem hallja vissza magát rendesen?:


"– Tulajdonképpen az orrmandulának és a beszédnek mi az összefüggése?


Csabai Katalin logopédus: - Az orrmandulának a szerepe az, hogy a beszéd felfogó, feldolgozóképességét lassítja. Úgy kell elképzelni, hogyha az orrmandula gyulladt állapotban van, ez nagyobb, a gyereknél ezt úgy látjuk, hogy gyakran horkol, nyitott szájjal lélegzik, néha csurog az orra, csurog a nyála..."

2007. jún. 30. 23:51

Köszönöm a hozzászólásokat!

Egyedüli tünet a horkolás. Nincs nyitott száj, talán "csak" az, hogy sokszor nem tud olyan szépen artikulálni. Reggel nehezebben ébred, bár lehet, hogy ezt csak tőlem örökölte. :)

Alternatív gyógymódra nem gondoltam még, talán az agykontrollt megpróbálom, csak aggódok ezen cikkek miatt:

[link]

[link]


Csak tudnám azt, hogy jelen esetben mi a legjobb megoldás...

A nyáron mindenképpen pontot kell tenni az ügy végére, mert most fog harmadikba menni és még az olvasással is vannak gondjaink. Tudom, hogy nem lehet mindent e kis szervre fogni, de az orvostudomány is nagyrészt a tapasztalatokból okul. Még várok két hetet, remélem, hogy javulni fog az állapot.

Bye!

23. Zizisicc (válaszként erre: 21. - Nashville)
2007. jún. 30. 15:32

Szia Nashville!

A 2. hozzászólásban leírtam a mi esetünket. A nagynál kivetettem, de már nem kapkodnám el, a mai eszemmel és tapasztalatommal. A hangja nem változott, csak feltisztult, ahogy myly is írta. A középsőt már nem hagytam műteni, megoldottuk alternatív kezelésekkel, a kicsinél már fel sem merült.

A horkoláson kívül van más indok is a műtétre? pl nyitott száj napközben( "bamba arc"), gyanu arra, hogy nem hall jól, azt írtad elég ritkán beteg. Azontúl, hogy nagyon zavaró hallgatni, egyre érdemes odafigyelni: a lányod ki tudja-e magát pihenni éjszaka?

Ha a horkoláson kívül nincs semmi más, én nem sietnék a műtéttel, keresnék más lehetőséget. A műtét után viszont előfordulhat, hogy visszanő az orrmandula. Ez főleg akkor gyakori, ha még kicsi a gyerek. 7-8 éves kor után viszont spontán is javulhatnak az orrmandula túltengés tünetei, mert a légutak gyorsabban nőnek, míg az orrmandula stagnál, majd zsugorodni kezd.

2007. jún. 29. 09:10

Szia!A fiamnak nem változott meg a hangja,csak az a kissé náthás felhang tűnt el belőle.Szerintem ettől nem kell tartanod.

22 nappal vagyunk túl a műtéten,most épp egy kicsit náthás is,az éjszakai felkelések megmaradtak,de halkabban lélegzik éjjel,de még nem mondhatnám hogy tuti a dolog:)!

2007. jún. 29. 09:00

Sziasztok!

Remélem még a közelben vagytok, mert a kislányom ügyében várom véleményeteket.

A probléma: horkol! Na, nem is akárhogy elég erőteljesen, szinte minden este. Ha mellette alszok akkor fel is kelek rá, akár hajnal kettőkor is.

Az orvos javaslata alapján orrmandula műtét lesz a megoldás, mert a szabad légzést gátolja (nappal légzési nehézséget nem tapasztalunk nála, sőt még megfázni is elég ritkán szokott). A garatmandulája is hatalmas, de mivel elég ritkán beteg azt nem muszáj megműteni.

Meg is örültem neki, hogy pontot teszünk a probléma végére, de van egy félelmem.

Hallottam már két ismerősömtől is hogy megváltozik a gyerek hangja. Az egyiknek olyan, mint egy kisegér cincogása, de a másiknak is vékonyabb lett a hangja.

A ti ismerősi körötökben is történt hasonló eset? Remélem nem kell ilyen veszéllyel számolnunk.

Mit javasoltok?

Előre is kössz!

2007. jún. 15. 23:12
Ez tényleg érdekes! A fogyással párhuzamosan nem változott esetleg a férjed jelleme, viselkedése, kiállása, önbizalma?
2007. jún. 15. 09:04
Azt hiszem ez a horkolás téma is érdekes!A férjem nagyon horkolt.Aztán leszokott a cigiről és hízott vagy 30 kilót!Amire lefogyott,addigra elmúlt a horkolása,atóta tudok aludni:))))Nem kell oldalba bökögetnem folyton:)
2007. jún. 15. 00:47
Először a nagyobbik fiam horkolt ismert okokból, a kisebbik nem tudott aludni tőle. Műtét, homeopátia stb. elmúlt. Aztán a kisebbik kezdte, a nagyobbik nem tudott aludni. Őt kikezeltem. Most a férjem horkol, de nem valószínű, hogy az orrmandulájától. :0)) A lányom nem horkol. És remélem én sem.:0))
17. 0c97fbb607 (válaszként erre: 16. - Zizisicc)
2007. jún. 15. 00:23

Már kevésbé horkol,és nem olyan szütyörgősen:)

Minden képpen jobb mit volt!

2007. jún. 14. 23:46

A lényeg, hogy túl vagytok rajta!

Emlékszem én is hitetlenkedve fogadtam először a nyugodt éjszakákat, bár nálunk nem annyira az volt a gond, hogy felébredt, hanem hogy borzasztóan horkolt.

1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook