Miért nem kezdett el csírázni a búzám és a lucernám? Mit tehetek? (tudásbázis)
Ugye a kicsírázott búzát és lucernát gyökerestül is meg lehet enni?
Lenne még egy kérdésem tapasztalt csíráztatókhoz: csíráztatótálban bepenészedett a kicsírázott búza. Legalábbis a gyökerein apró szőrök látszódtak, amiket le lehetett törölni róluk, tehát nem gyökérhez tartoztak. Mit csináltam rosszul? Lehet, hogy az volt a baj, hogy túl sokat csíráztattam egyszerre?
Nedves papírtörlő, és pár nap alatt csíráznia kell. Ha mégsem, akkor "döglött" a mag.
Én is nemrég csíráztattam, vetés előtt íratlan szabály. :-)
Nos,
-vegyszermentes, direkt csíráztatásra való búza kell. (ha nem ilyen, akkor csírázásgátlóval lehet kezelve)
-csíráztatás előtt meg kell mosni őket folyó víz alatt
-kezdetben, míg a mag megduzzad több vizet igényel (minden mag az elején sok vizet vesz fel, így tudja az erős maghéjat megrepeszteni) ez kb 12 óra
- utána elég a kevesebb víz (lásd papírtörlő, vagy vatta), mert ha sok a víz megrohad a mag
-elvileg szobahőmérsékleten jól csírázik
-fénymentes helyen is kicsíráznak a magok, ekkor nem zöldül meg (etiolált növény) B2-es vitaminban gazdagabb forma. Semmiképpen nem ajánlom az egész napos megvilágítást, hisz nekik is van biológiai órájuk
Sok sikert
Próbáltam csíráztatni, de sajnos eredménytelenül. Bár a lakásomban sehol nincs 20 fok, valószínüleg ez a probléma.Ki lehet ezt valahogy küszöbölni?
A magokat éjjel is fény alatt kell tartani?