Miért kék színű a székely ház? (tudásbázis)
Egyébként a székely élet minden szegmensét az ésszerűség, gazdaságosság és egyszerűség jellemzi.
István, Zetelakáról.
A kék színnek a legeslegegyszerűbb a magyarázata: jobban védi a falat a koszolódástól, mint a fehér mész és rendkívül olcsó az előállítása. A kék színt mészbe keverve kékkőből (rézgálicból) nyerték, ez hozzáférhető és olcsó volt. A kék szín használatáról bővebben az alábbi dokumentum 98-100 oldalán lehet még olvasni:
Az biztos,hogy az emberek nagyon kedvesek,emberszeretőek....ez teljesen így van!
A táj meg magáért beszél!!!!
Szerintem minden magyar embernek -aki még nem volt- elkellene menni Erdélybe....,mert az a csoda ami ott van,azt látni kell.....azt nem lehet elmesélni...:))
Az sokszor csalódás lenne, sok helyen nics bent a víz, a gáz, fával fűtenek, a kútról hordják a vizet (a régebbi rezsimnek nem volt szívügye a csíkszereda környéki apró falvak közművesítése, talán 3 év múlva víz is lesz meg gáz is), sok helyen takarosak a házak, de nagyon egyszerűek.
az emberek kedvessége nagyon sokat szépít az egyébként is csodálatos tájon :)
Igen,szerintem is aranyosak...Olyan kis picikék,picike ablakokkal,némelyik szinte mesébe illő picike házikócska....
Mondjuk az látszik azért,hogy elég régiek...,de nem baj,éppen ezért is érdekesek...
Sokszor gondoltam arra,milyen szívesen bemennék egyik-másik házikóba...megnézni bellül is,hogy milyenek....
Ezen már én is gondolkodtam,mikor kint voltam Erdélyben....
De most meg van a válasz.....én elhiszemm...)))
/legyek miatt /
Én is úgy tudom,hogy a legyek miatt.
A mi házunk sárga,szeretik is a legyek! :(
Miért? Kék?
Nem is tudtam.Meg még mennyi mindent nem tudok.
További ajánlott fórumok:
- A székelyekről mi a véleményetek?
- A székelyek tényleg nem kezelik egyenrangú félként a feleségüket/barátnőjüket?
- Ha székely a párod...
- Készíthetjük a székelykáposztát csirkemájból v. csirkehusiból?
- A székelykáposzta belefér a fehérje napba?
- Erdélyben élők, Székelyek! Szeretném megismerni a kultúrát, a szokásokat, az embereket