Mi a véleményetek az igazi tehéntejről? (tudásbázis)
Pl. a bébikaják. Ami régen 3 hós kortól, az ma 4 hós kortól. Miért? Mi változott pár év alatt? Az bébik gyomra, vagy a kaja összetétele?? Egyik sem. Akkor??
Tudom, a tudomány.... De lányomnak sincs semmi baja, sőt még nekem sincs, és az öcsémnek sincs!!!! Pedig bocitejet is kaptunk! :))
Egyet értek veled!
A védőnő sem mondja mindig ugyan azt!
A nagyobbik fiamnál az volt a trendi, hogy 3 hós kortól adni neki a gyümit, hogy szokja az ízeket!
Na, most a kicsinél a legújabban azt mondta, 6 hós korig semmit ne adjak neki az anyatejen kívül! Ezen menjen el az ember!
A nagyfiam 6,5 hónaposan már igazi boci tejet ivott, akkor arra azt mondta a védőnő, OK, mert elmúlt fél éves! A kicsi most 9 hónapos és most azt mondta, ne adjak neki! A gyerekorvosunk meg azt, hogy adjak neki nyugodtan házi tejet, inkább azt, mint a zacskósat/dobozosat! Szegénynek adni kell valamit este! Az szerintem senki nem gondolja komolyan, hogy egy 8 foggal rendelkező, mindent evő gyereknek tápszert adjak!
Tehát ami már egyszer bevált, az miért ne válna be másodszor is! A családban nincs érzékeny, így nincs mitől tartanom! Ha tejérzékeny lenne, akkor nem csak a tejtől, hanem minden egyéb tejterméktől baja lenne! Ne meg az allergiás babák az anyatejre is allergiásak lehetnek!!!
Az egyik barátnőm így járt a fiával! Ők 3 hetesen lettek allergiások, mára (már 8 éves a kisfia) kinőtték!
Ok, csak a lényeg, hogy ennél a mennyiségnél nem számít a mennyiség. Na, ez jó értelmes mondat lett, de gondolom, érted, mire gondolok:-)
Persze az immunkémiához meg effélékhez minden bizonnyal jobban értesz nálam:-)
Miért kellene bajnak éreznem? Én első pillanattól nem érzem bajnak, hogy tehéntejet iszik a bébim. Nem értem, mit nem értesz. Ehhez a védőnőnek semmi köze, csak azért írtam ott, hogy semmi gond, mert nem is mondta, hogy nem szabad adni neki házi tejcit.
De, ha azt mondta volna, hogy nem kellene, én azzal sem igazán foglalkoztam volna. Volna, volna.... A tej erő, egészség!!!
Nézd, nem ajánlják hígítva sem, okkal.
A kis antigéndózis nem hinném, hogy az 1 deci tej lenne.
Az szerintem nem allergia lesz, legalábbis nem tejfehérjére.
2 dl-től szerintem kizárt, hogy annyi kerüljön az anyatejbe. Valami más anyag lehetett, ami a bolti tejben van (akár takarmányozáshoz használt gyógyszer).
Nem, nem, annyitől nem lehet, más lesz a lúdas.
Á, szia!:-)
Az antigénes "törvényt" ismerem:-) De:
Emésztőrendszeren keresztül gyakorlatilag tökmindegy, hígítva adod-e. Tegyük fel, adsz 50 %-os hígítással 2 decit. Az olyan, mintha 1 decit adnál hígítatlanul. Az allergia kialakulásához nagyon kevés is elég, édesmindegy, mennyit viszel be (nyilván mondjuk, 1 g tejnél az esély minimális).
A szoptatásnál nyilván mások a mennyiségek, mert egyrészt kevés fehérje vagy peptid szívódik föl az anya bélrendszeréből, és kevés is kerül a tejbe. Ott sok lúd disznót győz.
De az első esetben mindegy. Nem ok nélkül nem javasolják még hígítva sem a tehéntejet 1 éves kor alatt!
"Tehéntej vagy tejhígítás 1 éves kor alatt nem adható." - Tápanyagtáblázat (Medicina Könyvkiadó, 2005)
Mi a sok... Nálam a napi kb 2 dl 1,5-ös bolti tejet NEM bírták. Sőt ha csak tejberizst ettem akkor is fájt a hasuk. Jelenleg szerencsére egyik sem allergiás (5 és 8 éves).
Akinek szerencséje van, és a babájának netán tényleg semmi baja a tehéntejtől (legalábbis egyelőre, mert évek múlva lehet még allergiás), az itt másokat is arra biztat, hogy adják bátran picike gyereknek. Ezt felelőtlenségnek tartom, pláne a védőnők részéről.
Ezért írom le újra és újra, hogy saját tapasztalatom szerint is, igenis van, akinek árthat. Nem muszáj a babának tejet adni egyáltalán. Úgy szokták mondani, hogy "fajidegen fehérje". Túl korán árt(hat).
Hát majdnem... Pl. anyatejes babáknál, csak akkor alakulhat ki tehéntej allargia, ha az anyuka sok tömény tejet iszik.
És nagyobb higításban kevésbé allergizál. ( Az antigén dózisa befolyásolja az immuntolerancia kialakulását.)
Nem azért nem baj,mert a védőnő is ezt adja!!!
A második kérdésedre a válaszom: Szerinted???
Ez nagyon hülye kérdés volt, már bocs!
A védőnő is ezt ad, akkor nincs baj?!?!
Ez a védőnő hány telepen dolgozik nem korrupt minőségellenőrként?
Igen!
A 2,5 decit úgy állítom össze, hogy 1,75 tejhez adok 0,75 forralt, lehűtött vizet vagy babavizet! Így nem annyira tömény, mégis tej! Ami a lényeg, jól is lakik vele! A tiszta tej nagyon erős, székrekedést okozhat.
A nagyobbik fiam is ezen nőtt fel! Ő már 7 hónaposan kapta, a picim 9,5 hónapos! Egyiknek sincs semmi baja tőle!
Értem, de valamiért mégis vannak jobb ízű és kevésbé jóízű bolti tejek. Nem zsírtartalom kérdése, azonos zsírtartalmút szoktunk venni. A zacskósak kevésbé finomak, mint a dobozosak (nem uht).
Na mindegy.
A bocitejet nem nagyon tudom meginni magában. :) Úgyhogy inkább nem kóstolom meg. :)
Na ja, dehogynem.
Ezért kérdeztem rá a hígításra. Édesmindegy, hogy hígítod-e vagy sem. Remélem, erre (1 éves kor alatt tej vagy tejsavót tartalmazó tejtermék) egy gyermekorvos nem bólint rá.
Már leírtam: a por a tej szárazanyaga! Tehát mi lesz, ha a szárazanyaghoz vizet adunk? Tej (víz + tejszárazanyag), nem?
Amik tejízűek, azok magasabb zsírtartalmúak. A fölözött házi tejet kóstold meg, lehetséges, azt fogod rá mondani, hogy porból van.
És kósold meg a 3,6-os bolti tejet, nagy lesz a különbség az 1,5-öshöz képest.
Amikor több tej termelődik, akkor a fölösleget rakják el porként, aztán hígítják vízzel.
Hát, itt páran válltig állítják, hogy az igazi tejtől aztán nem lehet gond, csak gondoltam, szólok, hogy sajnos de. :S Nem hiszem, hogy olyan ritka a problémánk.
Egyébként azóta már nagyok a gyerekeim, és végül is egyik sem lett tejallergiás, de elég sokáig nem adtam nekik. Pláne nem 1 éves kor alatt. :((( Tök mindegy, hogy hígítva vagy sem.
Pirosalma, de nem mindegyik van tejporból, nem? Valahogy érezni lehet néha némelyik tejen, hogy kicsit más az íze, mintha porból lenne, de vannak olyan fajták, amik többnyire finom tejízűek. :)
Egy tejszaki barátnőm azt mondta, akkor csinálják porból, ha nincs elég nyers tej éppen.
További ajánlott fórumok:
- Egy plázacica naplója... azaz milyen egy igazi NŐ... szerinte...
- "Szerezz magadnak olyan férfit, aki már elkelt! Igazi férfiak, igazi kihívás!"
- Hol vannak az igazi nők?
- Mi a véleményed erről a mondatról: "Az igazi barátsághoz két hülye kell"
- Kisfiam 13 hónapos, még szopizik, de már nem gyakran, hogy szoktathatnám rá a tehéntejre?
- A tehéntejről