Mi a véleményed arról, hogy nem kell nyelvvizsga a diplomához? (beszélgetés)
Lányok!
Egy kérdés!!
Ti olvastok olyat az új törvényben, ami konkrétan arra utal, hogy csak és kimondottan a záróvizsgától számított 3 év letelte után lehet nyelvi vizsgát tenni az adott intézményben???
Mert én konkrét utalást nem találok benne......aza én úgy értelmezem, hogy 3 éven belül.....azaz ha valaki affinitást érez arra, hogy íly módon szerezze meg a diplomáját, akkor élhetne vele 3 éven belül is!!! Vagy ti máshogy látjátok???
figyelem a kort is.
nem sokkal vagyok nálad fiatalabb.
és már többször említettem én is meg más is, hogy a nyelvtanuláshoz nem elsősorban pénz kell.
éppen angolból a neten garmadával találsz ingyen tanulnivalót.
Szeretném ha lenne " Humánus" Egyetem , Főiskola, aki már nem cseszegetné azokat akik igen régen érettségiztek nem tanultak nyelvet, és a Főiskolán sem oktatták... /havi 20 ezer Ft
csak az angol / És csak 10 ezer Ft-al lett kevesebb a bérem Februártól... A számlák meg csak jönnek és igen erősen fog rajtuk a tinta... Én személy szerint Élni,Megélni ,Túlélni szeretnék... fizettem már eleget költségtérítés, szabadság terhére, ledolgozott órák...család mellett...elfáradtam...és bárki bármit gondol...nem ugyan az az esély mint fiatalon..bár csak most lennék fiatal húznék ebből az Országból..s aki teheti az jobb ha megy is...
Sokat elmond, hogy kik is írták alá.
Kilóg a lóláb.
Nyelvtanítói bizniszköröknek ez nem éri meg.
Elbeszélünk egymás mellett!!!
Azt mondtam, hogy ha rajtam múlna, akkor 201X-ben már csak minimum középfokú angolnyelv-tudással rendelkező jelentkezőket vennének fel az egyetemek/főiskolák.
Addigra fel tudnának készülni a felsőoktatásban tanulni vágyók. Ez nagyon sok előnnyel járna, nem ismételgetem.
Aki nem tud felkészülni az iskolában valami oknál fogva, az kihagy egy évet és bepótolja nyelvi hiányosságait. Ez nem pénz kérdése, mert au-pairnek, árufeltöltőnek stb. simán elmehet bárki, aki nem tudja/akarja a nyelvtanulást a szülei pénzéből finanszírozni.
Nem beszéltem arról, hogy a sok-sok éve diplomát majdnem szerzettekre is ezt ráerőltetném.
Az esélyegyenlőségről vitatkozni meg meddő.
1., 2000 előttről: Úgy látszik sokan nem tudják, hogy 2000 előtt érettségizettek is vannak nagy számban, akik nem kapták még meg a diplomát, mert nincs nyelvvizsgájuk. Elmentek dolgozni, és lehúzta őket a 10-12 órás munka örvénye.
2., Nem vitatom, hogy szükséges a nyelvtudás az érvényesüléshez. Azt nehezményeztem, hogy evidenciának tartottad a nyelvvizsgával való felsőoktatásba érkezést. Egy 8- 14 -18 évesnek még útmutatás kell ahoz, hogy tudja, milyen fontos a nyelv, és be kell építeni az idejébe a nyelvtanulást ahhoz, hogy eredményes vizsgát tehessen.
Megintcsak fogalmad nincs (vagy nem érdekel), mondjuk egy Heves megyei kis faluban lakó gyereknek mennyivel alacsonyab az esélye. De akkor radírozzuk le? Mondjuk azt, hogy csak vakaródzik, mikor ráeszmél a nyelvi hiányosságaira? Ezért kellene beépíteni a közoktatásba ezeket az elemeket. Hogy kéred számon ezt a gyereket, hogy miért nem rendelkezik 18 évesen nyelvismerettel? Tanulnia, azonos esélyekkel minden egyes állampolgárnak alanyi joga kellene, hogy lenyen.
Tehát, minimális empátiával is belátható, hogy az, aki nem tudja, hogy mit jelent idegen nyelvet ismerni, be sem tudja látni annak fontosságát és számon sem kérhető.
De miért beszélsz 2000 előttről? A mostani feltvételik, diplomakidások a téma.
A BME meg egy színvonalas egyetem, de nem az egyedüli hely, ahol tanulni kell. Másrészt meg nem egy ott végzett, nyelvet beszélő kollégám, üzlet felem volt. Nem jutottak volna azoknak a projekteknek a közelébe se, ha a diplomájuk mellett ne lett volna megfelelő a nyelvtudásuk.
De végülis mindegy, ha valakinek ez nem fontos, akkor nem tanul nyelvet. Ha meg a rendelkezések majd mégis előírják a diploma mellé, akkor elgondolkodik, hogy kell-e neki egyáltalán diploma...
1997 előtt más volt nyelvet tanulni, mint most.
Nem is volt Internet, sem számítógép a háztartások nagy részében.
Annak volt nyelvvizsgája egyetem kezdetekor, akit magántanárral tudtak segíteni a szülei. Vagy a középiskolában jó nyelvi képzést kapott.
Nem nehéz kitalálni hogy egy harmadik csoportba tartoztam...
Itt agyonvertük és megtapostuk az esélyegyenlőséget :)
"Az meg teljesen egyéni, hogy kinek, milyen nehézséget jelent egy-egy szak elvégzése."
Ugye nem kell győzködnöm Téged, hogy a BME nem csak bizonyos egyéneknek nehezen elvégezhető, hanem bármely érettségizett fiatalnak komoly kihívást jelent? :) De ez olyan mint a S*X, aki nem próbálta, nem tudja... ..vagy elfogadja azok véleményét, akik próbálták :)
Nem mondtam egy szóval se, hogy lusta vagy.
Folyamatosan azt hangsúlyozom, hogy az egyetem előtt kell elsajátítani legalább az angolt megfelelő szinten, hogy az egyetemi tanulmányok alatt már csak a szakszókincset kelljen felszedni.
Egyáltaán nem kell a netet 24 órában bújni. De látod mégiscsak jól jött volna a nyelvtudás! Sokkal szabadabban tudtál volna válogatni, változtatni, ha nem lettél volna ráutalva másokra.
Az előadó feladata az érdeklődés felkeltése, az iránymutatás. Nem fognak tudni soha mindenki egyéni érdeklődésére naprakészen reagálni. Nem is kell, megvan a saját kutatási területük, ami nem feltétlenül egyezik a tieddel.
Az meg teljesen egyéni, hogy kinek, milyen nehézséget jelent egy-egy szak elvégzése.
Műszaki felsőoktatásban egyszerűen nem fér bele a nap 24 órájába a külföldi szakirodalom böngészése.
A teljesítőképesség határáig (és túl) viszik el az embert pl a BME-n.
Szerintem a felvetések és fejlődés ismertetése az oktató feladata, ahogy nálunk meg is tették részletesen a tanáraink.
A diplomamunkánál szükség volt rá, mert európát érintő volt a témám. Mivel nem volt nyelvvizsgám, nekem lefordították a cikkeket.
És nem vakaróztam, keményen küzdöttem a diplomámért, még az egészségem árán is, utána pedig egyedül tanultam meg angolul.
Nem mindenki lusta, aki le van maradva, csak talán nem ugyanolyan esélyekkel indult.
Nincs is értelme mindent fordítgatni, pontosan azért, amiket említesz. Régebben is úgy volt, hogy aki az áltagnál magasabb szinten szeretett volna megismerkedni egy területtel, annak el kellett sajátítani egy nyelvet.
Ez annyiban volt nehezebb, hogy különböző területekhez esetleg más-más nyelvet kellett elsajátítani.
Most már az is jelentős anyagmennyiséghet férhet hozzá, aki "csak" angolul tud.
Arról nem beszélve, hogy egyre kevesebb szakmai anyagot fognak lefordítani és kiadni itthon. Igény bizonyára lenne rá, pénz egyre kevesebb.
Ráadásul a szakfordító lefordítja, szaklektor lektorálja, még így is lehet benne számtalan hiba, és mire megjelenik, már elavulttá is válik.
Ez meddő vita jó ideje. Nem közelítenek az álláspontok, akinek van egy vagy több nyelvvizsgája, az nem tágít attól, hogy nem lehetetlen küldetés megszerezni. Akinek nincs, az úgyis másban keresi az okokat.
aki estin, távoktatásban vagy levelezőn tanul, az is meg tudja csinálni.
lehet, hogy nem 1, hanem másfél, vagy 2 év alatt, de ha akarja, akkor meg lehet csinálni.
További ajánlott fórumok:
- Ki lehet-e nevezni valakit közalkalmazottnak a diplomás bérrel és munkakörbe úgy, hogy nincs nyelvvizsgája a diplomához?
- A főiskolai diplomámhoz még nem kellett anno nyelvvizsga. 40 elmúltam bőven, újra tanulnék, de nem nyelvet... lehet?
- Hány éves korig kell nyelvvizsga diplomához?
- Felsőfokú angol nyelvvizsgán mit mondjak arról a témáról, hogy aukció/régiségek?
- Mit lehet arról nyelvvizsgán mondani, hogy élettársi viszony?
- Mit mondjak arról felsőfokú nyelvvizsgán, hogy műszerek a gyógyításban?