Megtanulható a helyesírás? (beszélgetés)
Szerintem vannak olyan helyesírási szabályok, amiket tényleg be lehet magolni, és onnantól működnek is, például hogy t előtt az í hosszú, vagy hogy a szó végén az ó hosszú. Ezeknél elég a megtanult szabály, automatikusan előjön.
De van a helyesírásnak egy olyan része, amit nem lehet csak bemagolni, mert rengeteg kivétel, finomság és nyelvi érzék kell hozzá. Ilyen például, hogy melyik szó j-vel írandó és melyik ly-nal, vagy mikor írunk valamit kötőjellel, egybe, illetve külön. Ezeket hosszabb távon inkább gyakorlattal, sok olvasással és használattal lehet elsajátítani. Tehát a szabályok megtanulhatók, de az alkalmazás már egy másik szint — ahhoz idő, rutin és nyelvi érzék kell. Érezni kell pl. kettős betűvel írjuk, vagy pl. hosszú, netán rövid magánhangzóval.
Elvileg igen. Nekem vesszőparipám: imádom a magyar nyelvet, a helyesírást, a helyes fogalmazást. De ismerek olyanokat, akiken ez kifogott ... És nem azért, mert buták. Családi legenda, hogy anyósom anno a párommal 100-szor leíratott egy szót helyesen. 101-edik alkalommal ugyanúgy elrontotta.
Hallottam tanártól olyan megfogalmazást, hogy ugyanaz az érzék kell a nyelvtanuláshoz, mint a helyesíráshoz. Számomra logikusan hangzik.
A kolléganőm lefumigált, merthogy használtam a szövegszerkesztő helyesírás javítását. Majdhogynem leprimitívezett, annyira jónak tartotta a saját helyesírását, rossznak vélte az enyémet.
Aztán egyszer ő is bekapcsolta a helyesírást, és bocsánatkéréssel jött azzal, hogy nem is gondolta, hogy ennyi hibát vét ő is akkor, amikor ír.
Ez különben jellemző tulajdonsága volt, először heves kritika, majd bocsánatkérés... :)
Nem a szabályokat kell tudni, bár nem árt, ha tudjuk, hogy a szó végén az ul, ül, mindig rövid, a múltidő jele a 2 db t betű, vagy tudjuk, hogy az igekötőket mikor kell egybe vagy külön írni.
Én azt gondolom, hogy elsősorban gyakorlás, azaz sok-sok szöveget másolni, hogy rögzüljön az, hogy hogyan kell helyesen leírni, aztán már menni fog.
Nem vagyok helyesírás guru, igyekszem helyesen írni, de tuti, hogy van olyan, amit rosszul írok.
Pl. Guruljka hívta fel a figyelmemet, hogy a magyar jelző, nem kell nagy betűvel írni. Tudom, de mégis naggyal írtam;) Amióta szólt, már nem teszem.
Engem pl. zavar, ha valaki a személyes névmásokat írja nagy betűvel, mert az nem helyes, bár már teljesen elfogadott, mert sokak szerint ez tisztelet vagy mit fejez ki. Szerintem meg azt mutatja meg, hogy nem tud valaki helyesen írni;)
A "betanulható" számomra még nem azt jelenti, hogy tudja is alkalmazni, csak fel tudja mondani.
A helyes elsajátításhoz szerintem életfogytig írás és olvasás szükséges.
A nyelv változik.