Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Egyéb témák » Megbízási szerződés...ezzel kapcsolatos kérdések.... fórum

Megbízási szerződés...ezzel kapcsolatos kérdések.... (beszélgetős fórum)


1 2
2013. febr. 15. 13:07

Ha jelenleg álláskeresői járadékban részesülök,és Avon koordinátorként megbízásos szerződést kötök, lesz-e gond, elvehetik-e a segélyt?

Az Avonnál csak 3 hónap múlva lesz kifizetés, addig meg lejár a munkanélkülim.

Vagyis kérdésem megbizásos szerződéskötés után jár-e a munkanélküli segély, a 3 hónap?

2011. aug. 20. 21:32

Aki tud kérem segítsen.

Árajánlat alapján,megbíztak egy munkával.

Megbízási szerződést szeretnének velem kötni.

Szeretném a tételes költség elszámolást,az APEH felé

a bevallást én szeretném benyújtani.

A munkával anyag,ügyintézési díjak is merülnek fel,nem tudom mennyi nyereségem lesz belőle.

Tételes költség elszámolást választom,akkor a kifizető 5o% veszi figyelembe költségként.

Én 50% járadékos vagyok.

ilyen esetbe tehetek e nyilatkozatot hogy APEH felé én számolok el,vagy köteles a megbízó levonni ,és befizetni utánam a SZJA adót,járulékot.

2011. márc. 31. 17:37

Aki tud lécci segítsen a következő, nem annyira vicces helyzetben:

Megbízási szerződést kaptam alkalomszerű távmunkavégzésre. Regisztrált munkanélküli vagyok és a munkaügyi kp. elmondása szerint nem dolgozhatok, mivel a megbízási szerződés nem tartalmazza a munkavégzés napjait, így nem tudják szüneteltetni a segély folyósítását. Segélyt folyósítani + megbízási szerződéssel munkát végezni meg nem lehet.


mi a megoldás???

2010. jún. 29. 11:32
Sziasztok . Nekem is megbízási szerződésem van. Csak miután elmentem a munkaügyi központba, akkor tudtam meg, hogy ez az egyik legrosszabb konstrukció, mivel, a munkaügyi kp. szempontjából ez nem számít rendes munkaviszonynak. A nyugdíjba sem számít bele, legalábbis az én esetembe, mivel én heti 1*6 órára voltam lekötve. Minimum részmunkaidőben kell dolgozni ahhoz, hogy munkaviszonynak számítson, és beleszámítson a nyugdíjba. így ha lejár a szerződésem, munkanélküli járadékra se vagyok jogosult, mivel nem számít munkának. ami meg a csúcs, hogy annyira mégis munkának számít, hogy startkártyás se lehetek már, mivel megvan már az első munkahelyem. Nem kicseszés ez? Nem munka, de mégis munka. Az én esetemben mondjuk fizetve van a TB, mert a havi fizetésem eléri a minimálbér X %-t, aminél már fizetnek utánam TB-t. Úgyhogy a megbízási szerződéstől szerintem meneküljön mindenki , aki tud.
32. tumaju
2010. jún. 3. 14:49
Nyugdíjasként dolgozó eseti megbízási díjából mit kell vonni 2010-ben?
31. petrikek (válaszként erre: 29. - C75565e593)
2010. ápr. 19. 15:20

Na mi derült ki?

Engem más érdekelne ezzel kapcsolatban. Konkrétan az, hogy fizikai munkára lehet-e megbízási szerződést kötni?

Egyik könyvelő iroda szerint igen, a másik szerint nem.

Konkrétan bolti előadói tevékenységre!

Ez egyáltalán fizikai munkának számít?

Szerintetek?

30. puritan (válaszként erre: 28. - C75565e593)
2010. febr. 6. 11:24
Ha ezt a saját szerződésedben találtad, akkor ez is egyértelműsíti, hogy ez egy megbízási szerződés. De javaslom, hogy ne a neten keresgélj megbízási szerződéseket, mert ahány, annyiféle, neked az a fontos, hogy a tiédben mi áll. Ha napi szinten dolgozol napi x órát adott munkahelyen, akkor bizony munkaszerződést lett volna köteles kötni veled a munkáltatód. Finoman puhatolózz, ha munkaügyi perre viszed a dolgot, ilyen esetekben mindig a "munkavállalónak" adnak igazat.
2010. febr. 6. 11:14
De fel húztam magam.....alig várom, hogy hétfő legyen....
2010. febr. 6. 11:13

ezt találtam:

A megbízott jogai és kötelezettségei


A megbízott elsődleges kötelezettsége a rábízott ügy ellátása a megbízó utasításai szerint és érdekének megfelelően . Ha a megbízó célszerűtlen vagy szakszerűtlen utasítást ad, a megbízott köteles erre figyelmeztetni, ha azonban a megbízó ragaszkodik az utasításához, azt végre kell hajtani, de az utasításból eredő károk a megbízót terhelik . Az utasítástól a megbízott csak akkor térhet el, ha ezt a megbízó érdeke feltétlenül megköveteli, és a megbízó értesítésére már nincs mód .


A megbízott - főszabály szerint - személyesen köteles eljárni . Ez a kötelezettség a megbízás bizalmi jellegéből fakad, ha jogosulatlanul veszi igénybe a megbízott más személy közreműködését, felelős azokért a károkért is, amelyek a személy igénybevétele nélkül nem következtek volna be A megbízott jogszerűen igénybe veheti más személy közreműködését, ha ehhez a megbízó hozzájárult, vagy a megbízás jellegével együtt jár (pl. az ügyvéd akadályoztatása esetén helyettest állíthat), illetve ha ez a megbízó károsodástól való megóvása érdekében szükséges. E jogszerű igénybevétel első két esetében a megbízott úgy felel, mintha az ügyet ő maga látta volna el. A harmadik esetben az igénybe vett személyért a megbízott nem felel, ha bizonyítja, hogy kiválasztása, utasításokkal való ellátása és ellenőrzése terén úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható .


A megbízott tájékoztatási és elszámolási kötelezettsége


A megbízott köteles a megbízót a tevékenységéről, az ügy állásáról kívánságára, szükség esetén enélkül is tájékoztatni. Különösen akkor kerülhet erre sor, ha más személy igénybe vétele vált szükségessé, vagy felmerül az utasításoktól való eltérés lehetősége . A megbízót haladéktalanul értesíteni kell a megbízás teljesítéséről is.


A megbízás megszűnésekor a megbízott köteles elszámolni, és ennek keretében a megbízónak mindazt kiadni, amihez a megbízás teljesítése céljából, vagy eljárása eredményeként jutott, kivéve amit abból a megbízás folytán jogosan felhasznált (pl. az ügyvéd által előlegként átvett összegből a felkért szakértőnek kifizetett díjat) . A megbízottat a megbízási díj és a felmerült költségei biztosítására törvényes zálogjog illeti meg a megbízónak azokon a vagyontárgyain, melyek a megbízás következtében kerültek a birtokába .


A megbízó díjfizetési kötelezettsége


A megbízó a szerződés megszűnésekor általában díj fizetésére köteles, kivéve, ha az ügy természetéből vagy a felek közötti viszonyból az ingyenességre lehet következtetni (pl. hozzátartozók közötti megbízás esetén) . A díj akkor is jár, ha a megbízott eljárása nem volt eredményes . A szabályozás diszpozitív jellegéből következik, hogy nem kizárt, hogy a felek eredményhez kössék a díj kifizetését (pl. ügyvédi sikerdíj).

2010. febr. 6. 11:03
????,,:((((
26. c75565e593 (válaszként erre: 25. - Puritan)
2010. febr. 6. 10:58
FIGYI KEZDETBEN VALÓBAN NÉHA DOLGOZTAM....DE MÁR EGY FÉLÉVE NAPI SZINTEN JÁROK DOLGOZNI....6 ÓRÁBAN....ÉS EZT NEM ÉRTEM....HOGY HA VALAKI FOLYAMATOSAN DOLGOZIK OTT KÉNE VMI NORMÁLIS HATÁROZOTT VAGY HAVI SZERZŐDÉS....MÁR RÉGEN DOLGOZTAM HAVI SZERZŐDÉSSEL, ÉS AKKOR MEHETTEM MUNKA NÉLKÜLIRE....HÉTFŐN RÁ KÉRDEZEK....KISSÉ IDEGESIT...A KÉRDÉS...
25. puritan (válaszként erre: 24. - C75565e593)
2010. febr. 6. 10:55
Akkor sajnos nem vagy munkavállaló, tb, adózás és minden egyéb szempontjából az dönti el, mi vonatkozik rád, hogy mennyi a megbízási díjad, illetve milyen rendszerességgel. Táppénz, szabadság és olyan juttatások, amik egy munkavállalót megilletnek, sajnos nem járnak. Az sem biztos, hogy jogos az ilyen formájú szerződésed, illetve foglalkoztatásod.
2010. febr. 6. 10:52

Ez áll a lapon középen nagy betűkkel!MEGBÍZÁSI SZERZŐDÉS

23. c75565e593 (válaszként erre: 22. - Puritan)
2010. febr. 6. 10:51
Megbizási elírtam bocsi.....ja a másik az igazgatóm jogász.....
22. puritan (válaszként erre: 20. - C75565e593)
2010. febr. 6. 10:50
Május01, most munkaszerződést írsz, az imént megbízási szerződést írtál. A kettő nem ugyanaz, ezt próbáld megérteni valahogy. Ha a fejlécen az áll, hogy megbízási szerződés, akkor sem tb, sem szabadság, sem egyéb jogok nem illetnek meg sajnos, ami egy munkavállalót. Ha az áll rajta, hogy munkaszerződés, akkor semmi vész.
2010. febr. 6. 10:48

Keresgélek a neten de semmit nem találok.....ezzel kapcsolatban....bérszámfejő nincs köztetek?????

Mostmár nagyon szeretném tudni mi a szitu a szerződésemmel......de a szerződésem nem kamu tehát adóilag ok tb felé szintén vonják a pénzt marad a hétfő....akkor utánna járok.....

20. c75565e593 (válaszként erre: 19. - Puritan)
2010. febr. 6. 10:45
Így van....nem engedi elküldeni amit írtam 3x írtam le a munkaszerződésem tartalmát....de nem küldte el........:((((
19. puritan (válaszként erre: 18. - C75565e593)
2010. febr. 6. 10:33

A megbízási szerződésnél nincs munkavállaló. Megbízó van és megbízott.

Ez a szerződésed egy része volt?

2010. febr. 6. 10:27

Nem találok semmi normális oldalt, ahol megtudnám mit jelent ez a szerződésforma...

Csak a megbízó jogait látom....de a munkaválalló sehol nincsen....

2010. febr. 6. 10:23

Megbízó jogai és kötelezettségei


díjfizetés:

vannak árak meg díjak

megbízottnak adok egy gépjárművet, hogy járja az országot, kössön üzletet… ha nem fizet, akkor van törvényes zálogjogom…


sikerdíj: nincs jogi akadálya a megbízási szerződés során, hogy a megbízottnak a megbízás díjon felül sikerdíja is legyen.

ezt akkor szokás adni, ha eredmény is van.

a sikerdíjas szerződés még nem vállalkozás: ez a szerződésből derül ki, t.i. hogy van megbízási díja is…


megbízónak alapvető joga utasítást adni… törvényileg külön nevesített…

szakszerűtlet persze nem lehet… eutanázia pl… vagy

„kéremszépen vágja le a lábam, mert a rokkantnyugdíj az olyan jó”megbízott vétes szerződésszegésért felel: ha az eredmény azért marad el, mer ta megbízott nem szakszerűen, nem tudásának legjavát adja

a külső tényezőkért nem felel


elvárhatósági mérétk: nem úgy jár le, mint az az adott へhelyzetben elvárható…

ez magas, mert a szakértőtől ugye azt várjuk, hogy átlátja a dolgokat…


megbízott harmadik személynek okoz kárt: főszabályként felel a megbízott… viszont miután a megbízott a megbízó érdekében járt el, az ő érdekeit érvényesíti, egyetemlegesen felel vele a megbízó is…

az egyetemleges felelősség alól kimentheti magát a megbízó, ha a kiválasztásban nem vétkes:

ha költöztetőcéget bízok meg, és az töri be az ablakot, akkor nem terhel felelősség… ha a barátaimat kérem meg, hogy haveri alapon segítsenek, akkor annál inkább…

2010. febr. 6. 10:21

A szerződésen szerepel nevem címem, adószámom tajkártya számom

ez egy hagyományos szerződés....megbízó aláírásával pecsétjével

Ja és szokta kapni egy olyan bér papírt ahol a levonások vannak feltüntetve...és most az adóbevalláshoz teljesen olyan adatokat kaptam, mint ezelőtt más normális munka helyemen....

15. c75565e593 (válaszként erre: 12. - Puritan)
2010. febr. 6. 10:11
Kezdetben heti, havi szinten dolgoztam....később lettem napi 4 órás, októbertől 6 órás, tehát mindennap dolgozok....minden más nállam mint a többi normál munkásnál...én nem írom magam jelenléti ívbe, szóval szabi nincs...tehát ezért zavaros ez a dolgo számomra,....
2010. febr. 6. 10:09

De még egy fontos tényező:

Hívatalos

Tb , adó mindenféle járulékot fizetek....csak éppen nem ...egy hónapra érvényes, tehát elvégzem a munkám az igazgatónak elküldöm az óráim számát, ő aláírja pénzügyre küldi és aztán utalják.

Pill keresek egy szerződést....

13. puritan (válaszként erre: 11. - C75565e593)
2010. febr. 6. 10:05
Írd le ide, pontosan mi áll a szerződésedben.
12. puritan (válaszként erre: 9. - C75565e593)
2010. febr. 6. 10:04
Ha pédául ülsz egy munkahelyen napi nyolc órát, akkor azt a feladatot nem lehet megbízási szerződéssel ellátni. Ha teszem azt, egy hónapban kétszer kapsz valami feladatot, de a megbízó nem biztosít hozzá helyet, irodát, gépet ilyesmit, hogy azt a feladatot el tudd látni, az lehet megbízási szerződés.
11. c75565e593 (válaszként erre: 6. - Szitaszivárvány)
2010. febr. 6. 10:03

A gazdasági vezető mondta mehetek munka nélkülire, táppénzre hisz adózok stb...most kapok vissza adót...nem tudom....ahogy elvégzem a munkát az óráim alapján kapok fizetést.

Kezdetben havi 3-4 napot dolgoztam, aztán mostmár mindennap...6 órát...nem értem ezt az egészet...

10. puritan (válaszként erre: 5. - C75565e593)
2010. febr. 6. 10:01
Ne hidd el neki, a megbízási szerződés nem munkaviszony.
2010. febr. 6. 10:00

Hogyan határolható el egymástól a kettő?


A bírói gyakorlat több ízben is megállapította, hogy a jogviszony minősítése nem elnevezésétől, hanem a ténylegesen elvégzett munka jellegétől és persze a felek valódi akaratától függ. Annak eldöntésére, hogy egy adott foglalkoztatásra irányuló szerződés munka- vagy megbízási szerződés, a tartalmi elemeket, illetve a munka jellegét kell vizsgálnunk, különösen a következőket:


A megbízási szerződés: Ennek alapján a megbízott köteles a rábízott ügyet ellátni, a megbízást pedig a megbízó utasításai szerint és érdekének megfelelően teljesíteni. Ebben az esetben tehát egy meghatározott ügyre irányul a kötelezettségvállalás, a munkát ennek érdekében fejti ki a megbízott.


Egyértelműen megbízásról beszélhetünk, ha rövidebb időn át, nem meghatározott munkahelyen és munkaeszközzel, nem adott időbeosztásban kell végezni a feladatot, a megbízó nem ad részletekbe menő utasítást, és a feladat elvégzésekor egy összegben díjazza a munkát.


A munkaszerződés: Munkaszerződés alapján a munkavállaló a munkáltatótól függőségben, annak szervezeti rendjébe tagozódva végzi a munkáját, nem a saját, hanem a munkáltató érdekkörében és kockázatára. A munkavégzés a munkáltató irányítása alatt, rendszeres díjazás ellenében folyik.


Semmiképpen nem köthető ennek megfelelően megbízási szerződés, hanem csakis munkaszerződés, amennyiben a foglalkoztatott hosszabb időn át, rendszeresen, részletes munkáltatói utasítások alapján, adott munkahelyen és munkaidőben, havi díjazás ellenében fejti ki tevékenységét.

2010. febr. 6. 10:00
Nem mehetsz táppénzre. A megbízási szerződésre nem a Munka Törvénykönyv rendelkezései vonatkoznak. A szerződésedben rögzítve van valószínűleg, hogy mi szabályozza (PTK) és mik vonatkoznak a szerződő felekre konkrétan, nehéz így látatlanban megmondani.
2010. febr. 6. 09:59
A gazdaságosság nem lehet kizárólagos szempont. Van olyan eset, amikor jogszabályt is sérthet, ha a felek munkaszerződés helyett a megbízási vagy a vállalkozási szerződést választják. Ráadásul ez a jelenség feltehetően erősödni fog, hiszen a Magyarország Európai Unióhoz csatlakozásából adódó kötelezettségek következtében várhatóan szigorúbbá válnak a munkavállalókat védő szabályok - például a munkaidőre vonatkozóan.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2022, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook