Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze a belépési adatokat, egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Főoldal » Fórumok » Szépség & Egészség fórumok » Még egy kis aszpartam, illetve mit fogyasszunk helyette? fórum

Még egy kis aszpartam, illetve mit fogyasszunk helyette? (beszélgetős fórum)


A cikk, amelyhez ez a fórum nyílt, már nem aktív.

1 2 3
2015. dec. 6. 23:27
nem kell feltetlenul ezt fogyasztani,mert van helyettesitoje.
2010. máj. 24. 09:55
Persze, erős méreg, ha g-os mennyiséget fogyasztasz belőle.
2009. ápr. 15. 23:12

Az aszpartam a meleg hatására (a szervezetben) lebomlik alkotórészeire, azaz aszparginsav, fenilalanin és metanol(!!!) lesz belőle.


A metanol pedig igen erős méreg!

2008. okt. 20. 20:48
Sok gyógyszerben is van aszpartám, főleg a por alapú gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító gyógyszerekben, attól olyan édes.. Én meg mérgezem magam vele, de az kit érdekel?? :(
72. a9e1c02a7b (válaszként erre: 71. - Ujlany)
2008. okt. 18. 14:34
Mire alapozzák ezt? Elvileg kevés a szénhidráttartalma, alacsony a glikémiás indexe, kalóriatartalma is elég alacsony.
71. ujlany (válaszként erre: 69. - 7abb7adbf0)
2008. okt. 18. 12:02

ez a Xilit az amiben xylitol van? En azt hallottam rola, hogy nagyon le tudja lassitani, akar meg is tudja akadalyozni a fogyast.

Beszamonal majd a tapasztalataidrol?

70. a9e1c02a7b (válaszként erre: 69. - 7abb7adbf0)
2008. okt. 14. 11:38
Én már használtam ilyet és tényleg cukoríze van. Kicsit drága, ha valaki süt-főz vele, nem gazdaságos, de egy-egy kiskanállal a desszerthez nagyon jó szerintem is. Nálunk sajna csak rendelésre hoznak, várni kell heteket rá.
2008. okt. 14. 11:19

Bioboltokban árulnak Xilit-et! Fél kg ára 1.980.-

Nagyon finom! Diabéteszesek is fogyaszthatják.

68. Cardo (válaszként erre: 64. - 93a74b44ea)
2008. ápr. 9. 14:16

Én ezt találtam:

[link]


"..A diéta-ipar egy dollármilliárdos üzlet. Az ember azt gondolná, hogy a

könyvek szerzői, vagy az élelmiszeripari cégek húzzák a nagy hasznot

belőle. És nem. Persze nekik sem megy rosszul, de a játszma igazi nyertese

a gyógyszeripar. Hogy hogy jön a gyógyszer az aszpartamhoz? Egyszerű. Egy

gyógyszercég kutatója fedezte fel véletlenül az aszpartamot, egy fekély

elleni szerrel való kísérletezés közben.."


"..Ekkoriban kezdődött, hogy emberek megmagyarázhatatlan betegségekkel,

tünetekkel fordultak orvoshoz, és a tudomány széttárta a karját: nem tudtak

rájönni, mi okozza a bajt. Az aszpartam mellékhatásai lehetnek fokozatosak,

vagy azonnali reakciók is. Dr. Lendon Smith amerikai orvos szerint

rendkívül sok ember szenved az aszpartam káros mellékhatásaitól, de

fogalmuk sincs, hogy a gyógyszerek, kezelések és gyógynövények miért nem enyhítik a tüneteiket..."


"..Valószínűleg nem véletlen, hogy a gyógynövényből nyert és teljesen

ártalmatlan szteviát, mint elterjedt versenytársat viszont betiltották jó

időre az Egyesült Államokban. Épp pár hónappal az előtt, hogy a NutraSweet,

mint asztali édesítő forgalomba került volna. És talán az sem véletlen,

hogy Új-Zélandon ma már tiltott adalékanyagnak számít az aszpartam. Hogy

miért nem mindenhol? Szenzációs PR-úthengert vezet a NutraSweet. Nagyon

meggyőzőek, és ahol az aszpartam ellen szólók felütik a fejüket, ők

megjelennek, és elhiteltelenítik a forrást.."


Elgondolkodtató. Itt van két ellentétes véleményű leírás én meg találjam ki, melyik igaz.

Viszont mától nem veszek olyan terméket amelyben az aszpartam megtalálható!

67. 8110728f54 (válaszként erre: 66. - Zena01)
2008. márc. 6. 10:08

Hát én akkor is megpróbálom ezetntúl kerülni ezt a mű anyagot. Nem várom meg még évek alatt felhalmozódik a szervezetemben. Még ha azt is tartják róla, hogy csak nagy mennyiségben káros.

Ez nagy üzlet,, nem fogják az mondani, hogy kis mennyiségben, és rendszeres fogyasztésa is rákot okoz. Természetes, hogy mi laikusként, nemtudjuk eldönteni mi is az igazság, de egyet tehetünk, nem fogyasszuk többé.

Helyette én inkább a stevía természetes édes növény levelével ízesítek. Ma már sokféle formában lehet hozzájutni. Javaslom mindenkinek, nézzen ennek utána! A japánok 30éve használják már, minden mellékhatás nélkül. Egyébként a japánok betíltottak országukban minde mesterséges édesítőszert, és mint tudjuk, a japánok, tudják hogyan kell egészségesen élni.

66. zena01 (válaszként erre: 65. - A77)
2006. okt. 7. 08:08
Rákot csak nagy mennyiségben okozhat. Szerintem senki nem iszik meg naponta több üveg édesítőszert, mert az hónapokra elég. És nem is mindennap kell használni.
65. A77
2005. dec. 15. 16:00

Rákkeltő műcukor?Tudományosan megalapozott kísérletekkel olasz kutatók bebizonyították az aszpartam rákkeltő hatását.


A kutatási eredmények a szerzők szerint arra hivatottak felhívni a figyelmünket, hogy az E951-ként jelzett adalékanyag széles körben képes káros hatását kifejteni. Ez megkívánja a használatára és fogyasztására vonatkozó jelenleg érvényes irányelvek sürgős átértékelését. Jelentősen emelkedett a rosszindulatú rákos megbetegedések, limfómák és leukémiás esetek száma azokban a patkányokban, amelyek eledeléhez különböző mennyiségű aszpartamot adagoltak, úgy tűnik tehát, hogy az említett mesterséges édesítőszer figyelemre méltó rákkeltő hatással bír - olvasható az Environmental Health Perspectives című folyóiratban megjelent tanulmányban.


2005-12-15 09:09 Forrás: Magyar Hírlap

2005. dec. 14. 17:57

Ezt most találtam a hazipatika.com-on.Hátha érdekel valakit:


Sikertörténet


Az aszpartamot 1965-ben, egy más irányú, gyógyszeripari kutatás során fedezték fel. A felfedezés jelentősége felmérhetetlen, hiszen az édesítő hatása mintegy kétszázszorosa a cukorénak, de energiatartalma elhanyagolható. Gyors karriert futott be, ma Európában mintegy 200 tonna aszpartam fogy évente. A világban több mint 200 millió ember édesíti ételét, italát rendszeresen aszpartammal. Az aszpartamot tartalmazó termékek száma kb. 6000 (ide tartoznak többek között egyes üdítők, rágógumik, pudingok, joghurtok, de megtalálhatjuk gyógyszerekben vagy köhögés elleni cukorkákban is). Az USA élelmiszerek és gyógyszerek engedélyezéséért felelős hivatala, a FDA (Food and Drug Administration) az aszpartam biztonságosságát 1981-ben állapította meg először, azóta azt 26 alkalommal újból megerősítette. Az aszpartam az egész Európai Unió területén (1994 óta), az Amerikai Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandon, összesen a világ 100 országában engedélyezett édesítőszer. A siker nem véletlen: ez az édesítőszer mellék- és utóíz nélkül pótolni képes a cukrot, számtalan ételben felhasználható, a napi megengedett mennyiségben fogyasztva semmilyen káros mellékhatás nem igazolódott.


Rossz hírét költötték


Mint sok egyéb sikeres termék esetében is történt, az aszpartam elterjedése után is megszólaltak az ellenzők, egészségkárosító hatást tulajdonítva a divatossá lett édesítőszernek. Jellemző ezeknek a támadásoknak a tudományos színvonalára, hogy az egyik például az aszpartamot egyebek között génmanipulált (genetikailag módosított) terméknek nevezi, holott ez egy kémiai anyag, amely géneket nem tartalmaz, hiszen ez csak az élő szervezetek sajátja. A laikus felhasználókat azonban - akik nem értenek az élelmiszervegyészethez, viszont az egészségüket tudatosan meg szeretnék őrizni - könnyű elbizonytalanítani. Elég egy-két "figyelmeztető" körlevelet elindítani a világhálón, esetleg egy jól hangzó nevű kutatóintézet sehol sem igazolt vizsgálatára hivatkozni, és máris sikerül szorongást ébreszteni. Ilyen anyagok a közelmúltban magyarul is megjelentek az interneten, és érthető módon aggodalmat keltettek a fogyasztókban. A HáziPatika fogyókúrás topikjában jelent meg a következő hozzászólás például: "Az aszpartammal vigyázz, gátolja a fogyást és rákkeltő! Vegyetek sima szőlőcukrot, azzal főzzetek, süssetek!" Az őszinte jóindulatról árulkodó tanács alapvető tévedéseket tartalmaz, egy fogyókúrázónak igazán kár lenne megfogadnia. Hiszen minden olyan édesítőszer elősegíti a fogyást, amellyel kalóriát lehet spórolni. Ha csak napi egy kanál cukrot (mondjuk a kávénkban) cserélünk az ugyanolyan édesítő hatással rendelkező egy tabletta aszpartamra, azzal naponta 48, évente pedig 17500 kalóriát spórolunk meg, ami önmagában is körülbelül két kiló fogyást jelent abban az évben. Ezzel szemben a szőlőcukor ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a répacukor, vagyis a fogyókúrát egyáltalán nem segíti az arra való átállás. Rákkeltő hatást pedig egyetlen vizsgálat sem igazolt, pedig különböző országos és nemzetközi hatóságok vetették alá nagyon szigorú élelmiszerellenőrzésnek.


Névjegy


Édes szívem, édes élet, édes évek - az édes szó jelzőként való gyakori használata meggyőzhet arról, hogy az emberek szeretik az édes ízt, fontos számukra, még ha büntetlenül nem is élhet mindenki vele.Mi is az aszpartam? Élelmiszerek csomagolásán E 951 jelzéssel találkozhatunk vele. Kémiai neve: N-L-alfa-Aspartil-L-fenilalanin-1-metilészter Felhasználható: a Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-94/35 sz. az élelmiszerekben felhasználható édesítőszerekről szóló előírása szerint, amely tartalmában megfelel az Európai Parlament és Tanács azonos témájú 94/35/EC direktívájának - ismertette dr. Domoki János, az Országos Élelmezéstudományi Intézet szakértője a hivatalos állásfoglalásában. Az aszpartamot élelmiszer adalékanyagként történő engedélyezését megelőzően, mint minden élelmiszer adalékanyagot, rendkívül alapos, sok éves, az új gyógyszerek vizsgálatánál is szigorúbb toxikológiai tesztelésnek vetették alá. (Egy gyógyszernek ugyanis a kívánatos hatása mellett lehetnek enyhe mellékhatásai, egy élelmiszer adalékanyagnak azonban az előírásoknak megfelelően felhasználva semmiféle kedvezőtlen hatása sem lehet.) A toxikológiai vizsgálatok eredményei alapján független szakértőkből álló nemzetközi fórumok, az EU Élelmiszer Tudományi Bizottsága (SCF) valamint a Közös FAO/WHO Élelmiszer Adalékanyag Szakértő Bizottság (JECFA) az aszpartam megengedhető napi beviteli szintjét (azt a mennyiséget, amelyet egy életen át naponta elfogyasztva sem kell egészségkárosító hatástól tartani) 40 mg/testtömeg kg-ban állapította meg. Ez azt jelenti, hogy egy 70 kg súlyú ember esetében naponta 155 db (!) tisztán aszpartam alapú édesítőtabletta elfogyasztása engedélyezett (ennyit egy nap alatt lehetetlen elfogyasztani).


Egy kis biokémia


Az aszpartam két aminosav metilésztere. Mint ismeretes, az aminosavak a fehérjék építőkövei, az élet alapjai. Az aszpartam a szervezetben építőköveire bomlik, azaz aszparaginsavra, fenilalaninra és metanolra. Az aszparaginsav egy természetben előforduló aminosav, minden fehérje egyik építőköve. Úgynevezett nem esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy nem szükséges a jelenléte a táplálékban, mert az emberi szervezet a táplálék egyéb komponenseiből elő tudja állítani. Számos biokémiai, élettani folyamatban tölt be nélkülözhetetlen szerepet. A fenilalanin egyike az esszenciális aminosavaknak, azaz mivel az emberi szervezet nem képes előállítani, a táplálékkal kell bevinni a szükséges mennyiséget. Egyebek között az idegrendszer működésében játszik fontos szerepet. Egyes - szerencsére kevés - ember szervezetéből genetikai okok miatt hiányzik egy bizonyos enzim, így nem képesek a fenilalanin átalakítására. Ezt az állapotot fenilketonureának nevezik. Ha ezt az állapotot nem észlelik és nem kezelik, mentális retardációhoz vezethet. Az evvel a génhibával rendelkező személyeknek figyelniük kell a fenilalanin bevitelüket, ezért az aszpartammal készült élelmiszereken a világon mindenhol feltüntetik, hogy fenilalanin forrást tartalmaz. Példaként elmondható, hogy egy adag tejben 8-szor több fenilalanin, és 13-szor több aszparaginsav van, mint egy azonos adag, 100%-osan aszpartammal édesített üdítőitalban. A metanol gyakran megtalálható élelmiszereinkben. Az, hogy a metanol nagy mennyiségben mérgező, közismert. Ez a "nagy mennyiség" több 10 grammot jelent. Ehhez képest egy adag (3 dl) diétás üdítőitalban például 0, 024 gramm metanol van, közel negyedannyi, mint ugyanekkora mennyiségű paradicsomlében. Ezeket a kis mennyiségeket a máj minden ártalmas hatás nélkül lebontja és kiválasztja. Vagyis az előírásoknak megfelelő tisztaságú és azoknak megfelelően felhasznált aszpartam egészségkárosodás minden veszélye nélkül fogyasztható - kivéve a ritka betegségben, a fenilketonureában szenvedőket.Szakértő szemmel:


Indokolt-e a mesterséges élelmiszeradalékokkal szembeni félelem, amellyel manapság gyakran találkozhatunk? - kérdeztük Pilling Róbertet, a HáziPatika.com dietetikus szakértőjét. - Természetesen a mesterségesen előállított élelmiszerek vagy élelmiszerhelyettesítők hatásaiban sosem lehetünk teljesen biztosak, de ezek a félelmek a legtöbb esetben teljesen alaptalanok - fejtette ki. A mesterségesen előállított élelmiszerek is többfélék lehetnek, vannak természetes vagy természetazonos anyagok. Míg az előbbiek általában a különböző alapanyagokból kémiai vagy fizikai úton kivont anyagokat jelöli, a második teljesen mesterséges úton előállított, ámde a természetessel molekulaszinten megegyező változat. Van egy harmadik csoport is, amelybe például az aszpartam is tartozik, a természetes alapanyagokból mesterséges úton előállított termékeké: hiszen például az aszpartam is két, a természetben és az emberi szervezetben is előforduló aminosav egyesítéséből keletkezik. Az ilyen és a természetes adalékanyagok normális mennyiségben fogyasztva semmilyen káros hatást nem gyakorolnak az élő szervezetre. Természetesen "mindennek van határa" (az aszpartamból például a 155 tabletta naponta), hiszen például a közönséges konyhasó is halált okozhatna, ha valaki extrém (mondjuk félkilós) mennyiségben fogyasztaná.

63. 549be03e80 (válaszként erre: 61. - Andyka)
2005. nov. 29. 05:23

Igen Andyka lehetseges!:-(

Sajna sajat tapasztalatombol irhatom vettem a ragokat es a cukrokat a Xylitollal keszitve, es amikor egyebkent fogytam eloszor megallt a fogyas, majd lassan kezdett novekedni a sulyom!Na most elhagytam a Xylitolt egyedul a Steviat hasznalom es lass csodat! ujra elkezdtem fogyni.Meg azt hozzateszem, mivel shake-n vagyok mas eteleket nem lehet okolni a sulynovekedesert, es mindennap ugyanazt az edzest,tornat csinalom, egyeduli kulonbseg volt/van a Xylitol/es most annelkul.

62. Andyka (válaszként erre: 60. - Emagdi)
2005. nov. 28. 15:40
Azert gondoltam, mert akkor siman is feltudjak adni, nem kell legipostan.
61. Andyka
2005. nov. 28. 15:39
Valaki tudja, hogy milyen magas a ch tartalma a Xylitolnak? En csak abbol sejtem, hogy meglehetosen magas, hogy az emlitett ragocsomin a ch es a Xylitol is 27,7g volt. Furcsa egybeesesnek tunik. Lehetseges, hogy a ch-ja uannyi, mint a cukornak???
60. emagdi (válaszként erre: 59. - Andyka)
2005. nov. 27. 18:58

nem biztos hogy európán belülről kisebb a postaköltség mint ausztráliából vagy ázsiából:))))))

de ha valaki talál olyan internetes boltot, ahol viszonylag jó áron vannak ezek az édesítőszerek, és olcsón ideküldik, akkor légyszi ossza meg a linket velünk!:)))

59. Andyka
2005. nov. 27. 17:19

Most olvastam egy ragocsomin, hogy egy '91-es felmeres alapjan az 5 eves gyerekek 70%-anak volt fogszuvasodasa itt Japanban. Az elmult evekben egyre nebszerubb lett a Xylitol tartalmu ragogumi, cukorka, fogkrem. Egy mostani felmeres arrol szamol be, hogy a 70%-ot sikerult visszaszoritani 36%-ra!, amit egyertelmuen a Xylitolnak tulajdonitanak.Az jutott eszembe, hogy elvileg Eszak-Eu.-ban mar evekota hasznalt edesito ugyebar. Tehat nem lehet, hogy ott is aruljak? Igy Mo.-rol nem lenne olyan horror a postakoltseg.

58. 549be03e80 (válaszként erre: 55. - Mókica)
2005. nov. 21. 05:31
Igen en vagyok koszi a gratulat es a puszit, viszont:-)
2005. nov. 20. 16:44

Ezt találtam :)Xylitol-t (magyarosítva Xilit), ami szintén egy természetes és teljesen biztonságos édesítõszer, nyírfakéregbõl készül, de számos gyümölcsben is megtalálható. Ugyanolyan édes mint a cukor és nincs semmilyen mellékíze. Kauko K. Mäkinen finn professzor szerint nem tekinthetõ szószerint cukorszármazéknak, mert 5 szénatomból és 5 hidroxil-csoportból áll. A xylitol nemcsak hatásosan helyettesíti az édesítõszereket, de jótékony hatást fejt ki a fogakra és a fogínyre. Lassabban szívódik fel, alig befojásolja az inzulin-szintet és ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. 40%-al kevesebb kalória is van benne mint a cukorban. Stabilizálja a hormon-szinteket és alapvetõen jótékony hatással bír az egészségre. Észak-Európában már régóta használják, újabban Japánban és az USA-ban is nagyon terjed a használata

2005. nov. 20. 15:00

Ezt találtam :)Xylitol-t (magyarosítva Xilit), ami szintén egy természetes és teljesen biztonságos édesítõszer, nyírfakéregbõl készül, de számos gyümölcsben is megtalálható. Ugyanolyan édes mint a cukor és nincs semmilyen mellékíze. Kauko K. Mäkinen finn professzor szerint nem tekinthetõ szószerint cukorszármazéknak, mert 5 szénatomból és 5 hidroxil-csoportból áll. A xylitol nemcsak hatásosan helyettesíti az édesítõszereket, de jótékony hatást fejt ki a fogakra és a fogínyre. Lassabban szívódik fel, alig befojásolja az inzulin-szintet és ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. 40%-al kevesebb kalória is van benne mint a cukorban. Stabilizálja a hormon-szinteket és alapvetõen jótékony hatással bír az egészségre. Észak-Európában már régóta használják, újabban Japánban és az USA-ban is nagyon terjed a használata

55. Mókica (válaszként erre: 53. - 549be03e80)
2005. nov. 20. 14:56

Bizzy, te vagy a Mindmegettés Bizzy is? :))))

Ugye igen??? ;)

Puszó neked is,Gratulálok az eddig elért eredményeidhez!:P


Mókica :D

54. Mókica (válaszként erre: 50. - Andyka)
2005. nov. 20. 14:55

Hú csajosok!


Tegnap elmentem megvenni, de elfogyott nekik :(

Sajna csak jövéhétre tudnak szerezni :(

Mindegy, a lényeg, hogy folyamtaban van a dolog.

Átmentem egy másik bioboltba is, de ott majdnem a duplája volt ... OLyan pipa voltam! A Stivia,na az megmár a csillagokat veri, ki tudja azt megfizetni???

Jelentkezem ha sikerült megszerezni!;)

Puszika

53. 549be03e80 (válaszként erre: 48. - Kisgé)
2005. nov. 20. 07:55
eZ CSIPOSTOL FUGG A CHILLI NEM BANTJA A GYOMROT.
52. 549be03e80 (válaszként erre: 46. - Andyka)
2005. nov. 20. 07:54
Itt Au-ban ez elismert dolog es ismert minden fogyosnak ajanljak erosen ,hogy minden nap egyen csiposet, chillit pl, mert felgyorsitja a metabolismust.Az biztos adokim szerint pl a vernyomasnak es a csiposnek semmi koze egymashoz, mint pl otthon a dokik folyton tiltottak emiatt, es igaz,minden nap merem a vernyomasom es semmi koze hozza(nem viszi fel a vernyomast).A chilli nalam NEM KETSZER CSIP!!!!!CSAK EGYSZER!!!!!!ES PERSZE SZERETEM!!!:-)
51. Andyka
2005. nov. 19. 16:27
Aaaaa! Mokica! miert hittem, hogy Monika?????:)
50. Andyka (válaszként erre: 49. - Mókica)
2005. nov. 19. 16:26

Koszonjok Neked Monica!

Neked is kellemes hetveget.

Tegnap megkotottem a szerzodest, kb. 3 het mire kijon a cradit card, osszekotik a cahscard-ommal. Ez jo hir, mert eddig a terites korlmenyes vlot.

49. Mókica (válaszként erre: 42. - Andyka)
2005. nov. 19. 14:52

SZiasztok!


Szerintem ma megveszem az édestőt, majd beszámolok milyen ;)

Puszika

Kellemes hétvégét mindenkinek!


Pusza

48. kisgé (válaszként erre: 47. - Bige)
2005. nov. 18. 14:00
Meg nem tesz jót a gyomornak...
47. bige (válaszként erre: 46. - Andyka)
2005. nov. 17. 20:59
igen, állítólag így van. a csípős égeti a zsírt én is úgy tudom
1 2 3

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2021, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Facebook